Tujina

Resolucija o mednarodnem dnevu spomina na genocid sprejeta

New York, 23. 05. 2024 06.44 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela Resolucijo o mednarodnem dnevu spomina na genocid v Srebrenici leta 1995. Slovenija je bila med predlagateljicami resolucije. Pri tem so izhajali iz mednarodnih načel priznanja, spomina ter spoštovanja žrtev in preživelih v genocidu.

Sprejem resolucije je pomemben zgodovinski trenutek, ki potrjuje zavezanost mednarodne skupnosti vsakoletnemu spominu na dostojanstvo žrtev genocida, ki je terjal najmanj 8.372 življenj. Genocid v Srebrenici sta kot dejstvo priznala Meddržavno sodišče (angleško International Court of Justice - ICJ) ter Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (angleško International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia - ICTY), so sporočili iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve.  "Sprejetje resolucije potrjuje pomen mednarodne solidarnosti pri obravnavi preteklih hudodelstev. Slovenija verjame, da lahko resolucija zapolni pomembno vrzel ter dolgoročno prispeva k miru, pravičnosti in spravi v Bosni in Hercegovini ter v regiji Zahodnega Balkana. Resolucija je odraz našega prepričanja, da so ti koraki nujni za napredek in ustvarjanje uspešne prihodnosti za vse. Slovenija ostaja zavezana boju proti nekaznovanju, spodbujanju sprave in spoštovanju pravic vseh posameznikov," so zapisali. 

O predlogu resolucije bi morali glasovati že prejšnji mesec, vendar so zaradi proceduralnih zapletov glasovanje preložili na danes. Srbija je pred glasovanjem sprožila diplomatsko ofenzivo proti resoluciji in na svojo stran pridobila več članic Generalne skupščine.

Proti resoluciji so se pred glasovanjem poleg Srbije med drugim izrekle Kitajska, Venezuela, Nikaragva, Kuba in Azerbajdžan. Predstavnik Namibije je bil odločen v podpori resolucije in je genocid v Srebrenici enačil z genocidom v nacistični Nemčiji in v Ruandi. Nekatere države pa so zaradi domnevnega hitenja s sprejemanjem resolucije napovedale vzdržani glas.

Slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh zaradi formata zasedanja kot predstavnik države, ki so sodelovale pri pobudi za resolucijo, svojega glasu vnaprej ni razložil. Ob tem je povedal, da je stališče Slovenije o genocidu med 11. in 22. julijem 1995 v Srebrenici jasno.

"Ta genocid so priznala mednarodna sodišča in glede na to se je Slovenija pridružila medregionalni skupini, ki je pripravila besedilo pričujoče resolucije, osredotočene na mednarodno priznanje, spomin in spoštovanje spomina na žrtve in preživele žrtve genocida. Resolucija temelji na dejstvih, njen cilj pa je olajšati spravo, empatijo in krepitev zaupanja v BiH ter regiji," je navedel Malovrh in poudaril, da te procese ogroža zanikanje zgodovinskih dejstev.

"Slovenija verjame, da lahko resolucija zapolni pomembno vrzel ter dolgoročno prispeva k miru, pravičnosti in spravi v Bosni in Hercegovini ter v regiji Zahodnega Balkana," pa so po sprejetju resolucije sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je v New Yorku v sredo in danes lobiral proti resoluciji, je medtem v Generalni skupščini danes napadel evropske in druge zahodne podpornice resolucije, ker bi naj izvajale gospodarski pritisk na članice ZN v podporo predlogu.

Razprava v Generalni skupščini se je nadaljevala z nastopi držav članic, ki so utemeljevale svoje glasovanje. Vzdržane države so največji zločin v Evropi po drugi svetovni vojni večinoma priznavale kot genocid, vendar izražale pomisleke nad postopkom in tem, kaj to pomeni za ohranjanje miru in stabilnosti v BiH.

V Srbiji znaki protesta 

V Srbiji pa so opoldne v znak protesta proti resoluciji ZN o Srebrenici po vsej državi zadoneli cerkveni zvonovi, poročajo tamkajšnji mediji. Uradni Beograd resoluciji odločno nasprotuje, pri tem pa uživa podporo Srbske pravoslavne cerkve (SPC). Resoluciji nasprotujejo tudi oblasti entitete BiH Republike Srbske in del javnosti v Črni gori. Generalna skupščina ZN bo glasovala o predlogu resolucije, ki predvideva razglasitev 11. julija za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici.

SPC je v sredo v izjavi na svoji spletni strani napovedala, da bodo z blagoslovom patriarha Porfirija v vseh pravoslavnih cerkvah danes opoldne zadoneli zvonovi za rešitev srbske države in naroda. S tem so vernike pozvali h goreči molitvi in umirjenosti "kljub povsem lažnim in nepravičnim obtožbam, s katerimi se soočajo v ZN".

Proti resoluciji naj bi glasovalo okoli deset držav, več deset članic ZN pa naj bi se zaradi srbske diplomatske ofenzive zlasti med neuvrščenimi državami glasovanja vzdržalo, pravijo diplomatski viri.

Predlog resolucije o enem največjih zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni med drugim obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine.

Ob 28. obletnici genocida v Srebrenici pokopali 30 žrtev
Ob 28. obletnici genocida v Srebrenici pokopali 30 žrtev FOTO: Bobo

Predlagali sta jo državi, ki imata s tem težke zgodovinske izkušnje – Nemčija in Ruanda. V pobudi so sodelovale tudi druge države, med njimi Slovenija. Besedilo sicer nikjer ne obsoja Srbije ali Srbov.

Parlament Republike Srbske je medtem v sredo pred današnjo obravnavo resolucije v ZN sprejel protestno izjavo, predsednik te entitete BiH Milorad Dodik pa je na omrežju X zapisal, da bi potrditev resolucije povzročila nepopravljivo škodo, ki bo pomenila konec BiH.

V Beogradu in Srebrenici plakati in panoji: Nismo genocidni narod 

V Beogradu in Srebrenici so se te dni pojavili tudi plakati in panoji, na katerih piše "Nismo genocidni narod", v črnogorski prestolnici Podgorica pa je v sredo po poročanju mreže Radio Slobodna Evropa protestiralo nekaj sto prosrbskih in proruskih protestnikov zaradi napovedi tamkajšnje vlade, da bo Črna gora podprla resolucijo.

Predlog resolucije o enem največjih zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni med drugim obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine.

Enote bosanskih Srbov so julija leta 1995 v samo nekaj dneh v Srebrenici, ki je bila takrat pod zaščito ZN, pobile najmanj 8000 Bošnjakov. Ta zločin je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije opredelilo kot genocid. Doslej je bilo zaradi tega na tem sodišču in na sodiščih v BiH obsojenih več kot 50 oseb. Pokol v Srebrenici je za genocid razglasilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ).

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzes gobje zadnji
24. 05. 2024 10.15
+2
Tako je, Jasenovac bo za Srbe vedno opravičilo za poboj nad muslimani.
patogen
24. 05. 2024 12.38
+3
Imeli so čas 45 let, da sondirajo Jasenovac ter pokopljejo žrtve, jih identificirajo Niso naredili nič. Verjetno z namenom, saj k vsaki stvari dodajo dve ali tri ničle. Broz Tito nikoli ni obiskal Jasenovca. Verjetno zato, ker je po vojni taborišče delovalo naprej.
Sava72
23. 05. 2024 21.44
+0
Oric in Izetbegovic sta bila najhujsa zlocinca za svoj narod v Srebernici.
patogen
24. 05. 2024 10.22
+3
Savice Sekice, Ratko pa Beara, pa Popović, pa destine drugih v Hagu so pravi angelčki praviš....
Sava72
23. 05. 2024 21.11
+1
Domumentarec Istina o Srebrnici,ki ga je posnel novinar(musliman)pove vse.
visoki
24. 05. 2024 11.40
+0
manucao
23. 05. 2024 20.15
+3
"Sarajevo safari" nekaj najbolj groznega kaj se je dogajalo v novejši zgodovini. Ali je to res?
RED STAR4ever
23. 05. 2024 21.50
-2
Gamer11
23. 05. 2024 20.14
+6
Srebrenica se nahaja v neodvisni, samostojni državi BiH, ne pa v Crbiji. Zakaj se, za boga miloga Crbija in njeni politiki z Vučićem na čelu vmešavajo v notranje zadeve države BiH. 🤔🤔🤔. S tem samo nadaljujejo Miloševićevo hegemonistično politiko z sloganom :" Kjerkoli živijo Crbi, tam je Crbija." Ali mi lahko kdo argumentirano oporeka.🤔🤔🤔
manucao
23. 05. 2024 20.17
+3
Ni kaj za oporekat. A najbolj bizarno je to, da nekateri v Srbiji še vedno tako mislijo in ne odstopajo od tega niti za milimetar.
visoki
24. 05. 2024 11.41
+0
saj se ve kaj je bil vučić v miloševićevi vladi,minister za propagando
123soba
23. 05. 2024 20.12
+1
V Sloveniji zberite na eno mesto vse nedolžne žrtve pobite po koncu druge svetovne vojne, pa vam ne bo treba predlagat resolicij v drugih državah.
manucao
23. 05. 2024 20.04
+4
Vučič v Glini kot podmladek Šešeljeve stranke ter Vučič na hribih nad Sarajevom ko so delovali takoimenovani vikend četniki. Ali je potrebno še kaj dodati.
manucao
23. 05. 2024 20.03
+5
Debatiramo in dajemo svoja mnenja na tem forumu. Pa naj mi kdo napiše potem kaj se je zgodilo s temi 8.000 muslimani. Če jih ni likvidiral Mladič potem kdo jih je likvidiral?
traktor_95
23. 05. 2024 20.06
+0
Pa da na njegov ukaz. A koljaci vse živo, še en slovenec je bil zraven
DAEMONIUM
23. 05. 2024 19.54
-5
Pirova je zmaga kolektivnega zahoda proti Srbiji. Namrec ko so oznanili da je resolucija sprejeta se je slidal blag sramoten amplaz v trajanju 10-15 sec, ko je govoril Vucic pa je bil aplavz glasnejsi v trajanju pol minute tako da se ze po tem vidi da gre za pirovo zmago ki bo verjetno zelo hitro pripeljala do nove vojne v regiji.
visoki
24. 05. 2024 11.42
+1
Antoniozmaj
23. 05. 2024 19.51
+0
kako bi bilo fino, da bi srbi v srbiji enkrat in za vselej dojeli, da so vedno bili v sankcijah in napedeni zaradi srbov, ki živijo v rs, v bosni. Ali imate sfbi v srbiji res tako radi srbe iz bosne, da se pustite sankcionirati in bomberdirati? Pravi unikat
myomy
23. 05. 2024 19.50
-2
Edini razlog takšne nestrpnosti do srbskega naroda mora ležati v tem, da si v Slovenijo priseljen hrvat ali kosovar. Normalni Slovenci nimamo razloga, da sovražimo kateri koli narod na tem svetu. Potrjuje pa to mojo trditev tudi dejstvo, da isti osebki nikoli ne kritizirajo hrvatov ali kosovarjev. Nasprotno - enega od njih so si celo izbrali za svojega voditelja.
manucao
23. 05. 2024 19.41
+4
Zadeva je jasna.Modre čelade (Nizozemci) so "cincale" in Radko Mladič (kvazi general) je naredil poboj muslimanov. Vse jasno za vse razen seveda za Srbe.Za njih je zgodovina vedno drugačna. Oni so zmagali tudi v Kosovski bitki,Solunu,proti Hrvatov,NATo. Ni kaj.
medvescak
23. 05. 2024 19.39
-2
Republika srbska-zločinska tvorba! Nemudoma ukinit to farso.
traktor_95
23. 05. 2024 19.43
-1
Pa saj to ne obstaja. Aja ups, srbi misle da to obstaja. Kao da je to republika😂 dobro so vas zeznuli.
patogen
23. 05. 2024 19.38
+1
Bože pravde, jokajo spodaj komentatorji.. Tako kot Vučić...
bohinj je zakon
23. 05. 2024 19.37
+0
Razbiti to umetno tvorbo, ki se ji reče Bosna. Dovoliti trem narodom, da zadihajo svobodno. Zahod z grožnjami vzdržuje nekaj kar nima prihodnosti. Edini, ki jo hoče skupaj so muslimani. Upajo, da bo Bosna enega dne cela - njihova. To je to.
patogen
23. 05. 2024 19.40
-1
Politična tvorba, ki nastane na genocidu, kot RS, nima dobre prihodnosti.
traktor_95
23. 05. 2024 19.41
-2
Bosna je zgodovinska država, ki je nastajala v VrhBosni in se širila po Hrvaških in Srbskih plemenih. Srbi ste jo želeli uničiti. Kar naj ostane takšna kot je. In Hrvati in Srbi so dokazali da ne zasluže Bosni vladati. Naj imajo tudi Bosanci svojo vlast. Evo jaz jim priznam pa nisem Bosanec. Malo malo u Slo na Zokijev poziv hodite pa boste pravoslavci vedno del BiH ostali.
bohinj je zakon
23. 05. 2024 20.40
+0
Dej bež no. Rimsko carstvo naj bi bilo večno, pa ga ni več. Kosovo je zibelka Srbije........pa so tja zdaj Albanci...........Torej............ni večne državne tvorbe.
Kranjec Petka
24. 05. 2024 09.28
Poznaš zgodovino Kodova ali samo iz naših uradnih srbsk8mih učbenikov
Kranjec Petka
24. 05. 2024 09.31
Hellsrael
23. 05. 2024 19.31
-2
Edino prav da se ta sramota evrope in sveta dorece tako kot se je
Posteni
23. 05. 2024 19.41
+0
Ja res.. sam zaboga, kako lahko zivis v tej sramoti ?? Imas problem..
šemalopabo
23. 05. 2024 19.26
+6
a to se tisti vučič razburja, ki je politično kariero začel z bombardiranjem civilistov v sarajevu?
manucao
23. 05. 2024 19.33
+6
Bolj natančno napiši.Vučič je bil celo prisoten ko so snajperisti s okolnih hribov streljali na civile v Sarajevu.Takoimenovani vikend četniki.
patogen
23. 05. 2024 19.39
+5
Bil je politični aktivist Vojca šešlja. Obstaja njegov govor na netu 1991 v Glini na Hrvaškem.
šemalopabo
23. 05. 2024 19.46
+2
ampak šefa udbe janše to ne moti, da z njim skupaj špijunira slovence.
manucao
23. 05. 2024 19.25
+7
Največja napaka v tisti krvavi vojni je bil trenutek ko so se začeli bojevati Hrvati proti Muslimanom. Preveliki apetiti predvsem Hrvatov je bilo usodno za celo bivšo Jugoslavijo.
traktor_95
23. 05. 2024 19.31
-1
Ker ne razumeš. Tuđman je bil za razliko od večine Hrvatov na začetku vojne veliko bolj antimuslimanski kot antisrbski. Muslimani iz Bih 90,91 niso nič pomagali Hrvatom. Tuđman posledično ni bil naklonjen. Tuđman je bil partizan, Beograjčanin. Skozi leta naskrivaj razvil zelo tople odnose s Karađićem, ki ni bil najbolji sa Miloševićem. Sodeloval sa njim do take veličine, da je Karađić pomagal Tuđmanu v HR kontra Srba. Samo, da mu Hrvati pomagaju obdržati Republiku. Pač. Tuđman ni bil anti srb v resnici
patogen
23. 05. 2024 19.37
+5
Obstaja še druga verzija, da se je hotel Izetbegović usmeriti na edino ozemlje za Bošnjake, kjer ni bilo Srbov. Tam kjer so bili Hrvatje. In si podrediti HVO.
manucao
23. 05. 2024 19.43
+2
myomy
23. 05. 2024 19.25
-5
Fantje iz kleti - razumem, da vam angleščina dela preglavice, pa vendar - danes za te stvari obstaja Gugltranslejt. V slovenščini je namreč napisano le 0,00000000034 odstotka vseh svetovnih informacij. In če sta vam poleg tega edini vir informacij Nova24TV in Ognjišče, pridemo na 0, 0000000000000000000000000000000000000000000000016 odstotka. Od tega je vsaj polovica fejk njuz. Torej ste in ostajate popolnoma neuki.
patogen
23. 05. 2024 19.35
+7
Dobro, tukaj prevladujete Miomire, saj po Vuku cel svet razume srbsko in sploh gugl tranlejtorja ne potrebujete.
Antoniozmaj
23. 05. 2024 19.37
+1
točno tako myomy, treba je pa dodat, da janšisti niti teh informacij ne donamejo. Če bi janšisti bilj sposobni dojemanja, potem nebi bili janšisti
tali?ni tom
23. 05. 2024 19.23
-5
s tzem je zahod in njegova "demokracijska pravičnost" dokončno brcnila v temo! sploh ko nemci predlagajo kdo je šopal genocid,8 tisoč in nekaj folka pobitega,če sploh,po unmu šefu zahoda jih je manj,sami so pa izumili dachau,auschwitz,sobibor se mio zdi in še,pol so harali po rusih dvakrat,leningrad,ruanda,kaj je nardila z drugo stranjo,amerika,vietnam,nemci še v afriki,francozi,italijani,hrvati,jasenovac,kot prvi otroško koncentracijsko taborišče in še je tega in najdete srbe da so genocidni narod! lahko rečem da se ta zgodba ki se fura zadnje debeli dve leti ne bo končala kar tako kot si je zamislila enota g7,svet se pšodira,vendar jim to še zmeraj ni jasno in miru in normalnosti brez da se sproži en kolosalen konflikt ne bo prej! ne glede na vse,nacisti so v vzponu! na koncu pa izrael načrtno eliminira palestinski narod kateremu so židje že 47 s pomočjo angležev ukradli kraljevino,dobi pa verjetno nobelovo nagrado za mir kot je moderno zadnje leta!pa angleže sem pozabil,če ti niso genocidni narod,ni noben na planetu,španci,portugalci,nizozemci! kako pol???ni par sto milijonov skozi zgodovino nič,8 tisoč in par pa katastrofa??? mimogrede,vsakega je škoda,me pa moti da bi kričal kako neverjetno sprenevedanje in zavajanje ter spreminjanje zgodovine se gre ta "pošteni" zahod! un je pa pa s tem pokazal da ni vreden obstoja!
patogen
23. 05. 2024 19.27
+4
Talični pusti ti beograjski blic. V bistvu ste se sami porazili v letih 1991-1995, ker ste vsaki številki dodali dve ali tri ničle. Z tem se je pa eksponentno povečeval vaš strah pred nasprotnikom...
OvcjiPastir
23. 05. 2024 19.28
+3
Predaleč se vračaš v zgodovino. Zakaj bi krivili današnje Nemce za grehe, ki so jih počeli pripadniki nacistov, ki jih že dolgo ni več na tem Svetu? Poleg tega pa poglej.. če v Nemčiji dvigneš desnico, dobiš kazen ali greš celo v zapor.. Nemci niso ponksni na svojo preteklost kot na primer v Srbiji, kjer genocidašem še danes dajejo medijski prostor, se svobodno sprehajajo in širijo dalje sovražrvo do Albancev, Hrvatov, Bošnjakov... v tem je razlika.
tali?ni tom
23. 05. 2024 20.36
+0
patogen,ti ne boš nikol tolk slovenc kot sem jaz ker sigurno ti je en v žlahtti od dol,meni pa ni! boli me za srbe,me pa živcira da se dela razlike! za genocid ni nič zgodovine,al je letos al 42 leta,je genocid,iztreblčjanje določene rase! zato ne zastara! ruanda ni daleč nazaj,pa milijon v iraku ko so jih "voljni"! torej???