2°C

Senatne volitve v Georgii: v senat odhajata demokrata Warnock in Ossoff

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Urša Vrečar /STA /M.R. /
KOMENTARJI
117
Izid drugega kroga senatnih volitev v ameriški Georgii je bil izjemno tesen. Prvi senatni sedež je po napovedih ameriških medijev osvojil demokrat Raphael Warnock, ki je postal prvi Afroameričan, ki bo v senatu zastopal Georgio. V boju med Davidom Perduejem in Jonom Ossoffom pa je slavil slednji. Tako v kongres odhajata dva demokrata.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:01

Iz 24UR: Nasmiha se demokratom

03:00

Iz SVETA: V Washingtonu vse bolj napeto

Raphael Warnock
Raphael WarnockFOTO: AP

Senatne volitve v ameriški Georgii so bile napete vse do konca. Izid med republikancema Kelly Loeffler in Davidom Perduem ter demokratoma Raphaelom Warnockom in Jonom Ossoffom je bil izredno tesen, a ameriški mediji so napovedali zmagovalca – na koncu sta slavila oba demokrata, Warnock in Ossoff. Slednji je sicer že nekaj ur pred tem sam razglasil zmago. Po 98 odstotkih preštetih glasovnic naj bi prejel 50,2 odstotka glasov, njegov tekmec, republikanec Perdue, pa 49,8 odstotka. 

Demokrat Jon Ossoff je danes razglasil zmago v torkovem drugem krogu volitev za dva sedeža v zveznem senatu v Georgii.
Demokrat Jon Ossoff je danes razglasil zmago v torkovem drugem krogu volitev za dva sedeža v zveznem senatu v Georgii.FOTO: AP

"Georgia, najlepša hvala za zaupanje, ki ste mi ga izkazali. Počaščen sem ob vaši podpori, zaupanju in veselim se, da vam bom služil," je dejal 33-letni Ossoff v govoru, ki ga je prenašala televizija.

"Nocoj vam obljubljam to: v senat grem, da bi delal za vso Georgio," je sporočil podpornikom v prenosu v živo. 

Na volitvah 3. novembra je Perdue dobil nekaj več glasov od Ossoffa, Warnock pa nekaj več glasov od Loefflerjeve.

Glasovnice še preštevajo.
Glasovnice še preštevajo.FOTO: AP

Prav te volitve so sicer odločale, ali bo senat v rokah republikancev ali demokratov. Ker je demokratom uspelo osvojiti oba senatna sedeža, bodo s tem izenačili število sedežev z republikanci. Odločilni 51. glas za glasovalno večino pa bo imela novoizvoljena podpredsednica Kamala Harris

Republikanci so za ohranitev večine v zveznem senatu potrebovali le eno zmago, a jim to ni uspelo. Demokrati so tako z obema sedežema v Georgii v senatu prevzeli večino. Razmerje v zgornjem domu ameriškega kongresa se je sicer vzpostavilo na 50 demokratskih senatorjev proti 50 republikanskim, odločilni glas pa bo potem prispevala podpredsednica ZDA Harrisova.

Drugi krog volitev v tej nekdaj republikanski trdnjavi, ki se je na novembrskih predsedniških volitvah prvič po treh desetletjih obarvala v demokratsko modro, je bil potreben, saj 3. novembra lani nihče od kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov podpore. Prav tako kot novembrske predsedniške volitve tudi te zaznamuje visoka volilna udeležba – kar tri milijone glasov je bilo oddanih že predčasno. Na volilni dan pa je bilo po poročanju CNN oddanih 1.244.374 glasov.

Novoizvoljeni predsednik ZDA, demokrat Joe Biden, je vse verjetnejši demokratski prevzem večine v senatu danes pozdravil. "Čas je, da obrnemo stran. Američani zahtevajo ukrepanje in enotnost. Bolj kot kadarkoli sem optimističen, da lahko dosežemo oboje," je v sporočilu, v katerem je čestital obema demokratskima kandidatoma v Georgii, izpostavil Biden.

Senatne volitve v Georgii.
Senatne volitve v Georgii.FOTO: AP

Georgii pa je ob tem na svojevrsten način čestital tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je na Twitterju zapisal, da se je njegov (pokojni) prijatelj John Lewis danes zjutraj zagotovo nasmehnil svoji ljubljeni Georgii, ko so ljudje po vsej državi naprej prenesli štafetno palico, ki so jim jo predali on in toliko drugih. V daljšem zapisu je nato čestital Warnocku. "Demokrati v Georgii in drugod po državi bi se danes morali počutiti dobro," je dodal v izjavi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pomena volitev so se zavedali v celotnih ZDA in za kampanjo drugega kroga senatnih volitev je na koncu šlo več kot 800 milijonov dolarjev (več kot 651 milijonov evrov), kar je največ doslej za takšne volitve.

Če bodo demokrati prevzeli večino v senatu, bodo imeli nadzor nad obema domovoma kongresa. To pomeni, da bo Biden kot predsednik precej lažje uresničeval svoje prednostne naloge, saj ga pri tem ne bodo sistematično ovirali republikanci.

Republikanci so svarili, da bodo demokrati v primeru osvojitve senatne večine ZDA spremenili v propadlo socialistično Venezuelo, demokrati pa so opozarjali, da bo Biden v primeru ohranitve republikanske večine vsaj dve leti popolnoma ohromljen pri vodenju svoje politike.

Tudi ob tesni demokratski večini bo kaj pretirano 'levega' težko izpeljati, vendar bo Biden lahko vsaj v relativnem miru nameščal zvezne sodnike, veleposlanike in člane svoje vlade. Če na položaju vodje senatne večine ostane Mitch McConnell, pa se Bidnu obeta senatna blokada na vsakem koraku.

Koronavirus pasica november