Tujina

Ghosnov beg sramota za Japonsko: mirno odšel iz hiše in se vkrcal na letalo

Bejrut, 03. 01. 2020 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Turško podjetje MNG, ki oddaja zasebna letala in ponuja storitve upravljanja letal, je vložilo kazensko ovadbo zaradi nedovoljenega prevoza menedžerja Carlosa Ghosna v Libanon. Kot je pojasnilo, je eden od njihovih zaposlenih priznal, da je na lastno pest ponaredil podatke o letih, da je lahko Ghosn skrivaj odletel v Bejrut.

Podjetje je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnilo, da je decembra ena od njihovih strank rezervirala let iz Dubaja v Osako in iz Osake v Istanbul, druga stranka pa let iz Istanbula v Bejrut. Letali, s katerima so opravili navedene lete, nista v njihovi lasti, temveč so ju zgolj upravljali.

"Najema na prvi pogled nista bila medsebojno povezana. Ime gospoda Ghosna ni navedeno v dokumentaciji nobenega od teh letov. Ko pa smo izvedeli, da je najem koristil Ghosn in ne uradno navedeni potniki, smo sprožili notranjo preiskavo in vložili kazensko ovadbo," so navedli v podjetju. Pozvali so k podrobni preiskavi vseh, ki so Ghosnu pomagali pri letu v Libanon.

Domovanje Ghosna v Libanonu.
Domovanje Ghosna v Libanonu. FOTO: AP

Ghosn, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij, je v Bejrut prispel v ponedeljek zjutraj. Podrobnosti o njegovi poti niso znane, je pa sodeč po navedbah turškega podjetja moral najprej nekako priti iz Tokia v Osako, kjer se je vkrcal na letalo.

Po navedbah japonske tiskovne agencije Kyodo naj bi se Ghosn iz svoje vile v Tokiu pretihotapil s pomočjo dveh oseb, ki sta se izdajali za člana glasbene skupine, ki je nastopila na božični zabavi v Ghosnovi rezidenci. Ghosnu naj bi pomagali, da je skrit v večjem kovčku za glasbilo neopaženo prispel na letališče.

Podrobnosti bi lahko bile znane prihodnji teden, ko naj bi Ghosn v Bejrutu stopil pred novinarje.

Predstavnik libanonskih oblasti je za AFP dejal, da bo libanonski državni tožilec Ghosna prihodnji teden pozval na zaslišanje. Na podlagi zaslišanja naj bi presodil, ali bodo libanonske oblasti japonskim dovolile sodelovati v preiskavi.

V zvezi z Ghosnovim pobegom je preiskavo med drugim uvedlo turško notranje ministrstvo. Turška policija je aretirala sedem ljudi, med njimi štiri pilote, ki jih sumijo pomoči Ghosnu pri begu.

Interpol je izdal tiralico za Ghosnom.
Interpol je izdal tiralico za Ghosnom. FOTO: AP

Preiskava poteka tudi na Japonskem, kjer so med drugim izvedli hišne preiskave na Ghosnovem domu. Japonske oblasti so zaradi njegovega bega po mnenju tujih medijev lahko precej osramočene, saj naj bi bil nekdanji uspešni menedžer pod nenehnim strogim nadzorom policije.

Interpol je za Ghosnom, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij, izdal najvišjo stopnjo tiralice.

Ghosn, ki je bil nekdaj vodja tristranskega zavezništva avtomobilskih družb Renault, Nissan in Mitsubishi, je v izjavi za japonsko državno televizijo NHK v torek dejal, da "ne bo več talec japonskega pravosodnega sistema, ki je diskriminatoren in ne spoštuje temeljnih človekovih pravic".

Ghosna so aretirali novembra lani. Med drugim je obtožen ponarejanja finančnih dokumentov in prikrivanja za naprej določenih prejemkov med letoma 2010 in 2018 pred delničarji. Vse obtožbe zanika.

Varnostne kamere govorijo drugačno zgodbo

A po pisanju japonskih medijev prve teorije o Ghosnovem pobegu ne držijo. Varnostne kamere so namreč posnele nekdanjega prvega moža Nissana, kako v soboto okrog poldneva zapušča svoj dom v Tokiju, le nekaj ur potem ko zapustil državo v zasebnem letalu. Če navedbe japonski medijev, ki jih povzema Washington Post držijo, gre za velik spodrsljaj Japonske, ki ga je eden od politikov že označil za veliko sramoto.

Varnostne kamere so sicer postavili zunaj Ghosnovega doma kot del dogovora s sodiščem, obtoženi pa je lahko kadarkoli prosto odkorakal ven. Izhode je izkoriščal za obisk odvetnika, s katerim sta pripravljala obrambo. Nadzor Ghosnovega doma prek kamer sicer ni potekal v živo, pač pa so posnetke pregledovali enkrat mesečno. Prav tako je moral oblastem vska mesec predajati zapisnike sestankov, sezname klicev ter zgodovino uporabe spleta.

Japonske oblasti so sicer Ghosnu odredile nadzor zato, da bi mu preprečile poseganje v dokaze in beg iz države. Slednje pa je Ghosnu, kljub varnostnim ukrepom, uspelo. Za vožno od Tokija do mednarodnega letališča v Osaki je potreboval nekje med šest in osem ur, nakar se je vkrcal na letalo in odpotoval za Bejrut.

Njegova žena Carol pa je že povedala, da je domnevni beg njenega soproga v glasbenem kovčku, popolna izmišljotina. To pomeni, da je Ghosen moral le odpreti vrata in oditi na prostost. Še bolj zanimivo pa je, da japonski imigracijski urad ni zabeležil Ghosnovega odhoda, četudi so posneli vse potnike, ki so se vkrcali na letalo za Istanbul.

Ghosen naj bi se na letalo vkrcal s pomočjo francoskega potnega lista, čeprav bi ga moral, skupaj z brazilskim in libanonskim potnim listom, predati oblastem. Na koncu so mu sicer dovolili obdržati francoski osebni dokument, ki se je nahajal na njegovem domu, zaklenjen v škatli, ključe pa je imel njegov odvetnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
03. 01. 2020 20.58
+1
Očitno je specialist za nate gov anje Japoncev... ;-))
gobo
03. 01. 2020 20.43
+3
po velikosti človeka mislim da je bil prešvercan v kovčku za harmoniko
gulmor
03. 01. 2020 19.10
+7
Je gledal vse dele Jamesa Bonda.
pojrot
03. 01. 2020 18.19
+5
lep dokaz, da je v razviti tujini isto sra**e kot pri nas....
jakec1575
03. 01. 2020 18.14
+7
Denar je sveta vladar. razen ce si general, ki se upre one rule government. Potem te zadane raketa.
Wahl
03. 01. 2020 17.54
+9
Sem včeraj gledal prispevek v katerem je neka odvetnica, ki dobro pozna japonsko zakonodajo, pojasnjevala kako deluje japonski sistem pridobivanja dokazov, priznanja in obtožnica. Carlosa so imeli daljše obdobje v priporu, brez vsakega dokaza in obtožbe, iskali so priznanje.... ne pravim nič v njegovo prid, še vedno mislim, da ima roko od marmelade. Odvetnica je le pojasnjevala način delovanja organov tam. Meni se samo postavlja vprašanje, če so prijeli Ghosta, zakaj se je lahko druga živina, recimo, CEO Hiroto Saikawa, ki je bil pri istem koritu, lahko pogodil, da višek preplačila vrne in svobodno odide brez sodne gonje. Zanimivo bo slišati kaj bo imel za povedati v Braziliji rojeni padli menedžer.
Aijn Prenn
03. 01. 2020 21.01
+2
Zadeva je po moje zelo enostavna. Japoncem ni več všeč, da so firme pod patronatom Renaulta zdaj, ko so izplavale iz rdečih številk. Iščejo načine kako bi "obdržali smetano", mleko pa vrnili v FR.
borec91
03. 01. 2020 17.05
+18
če je dovolj nakradenega keša je možno vse
loznjak
03. 01. 2020 16.57
+0
Kaj pol ruzak TNT ni problem,kamor hočeš
MrKritik77 .
03. 01. 2020 16.37
+11
To je definitivno bila glasba za njegova ušesa.
toxicox
03. 01. 2020 16.18
+9
larifari erdogan je vse te delavce podkupu da turčija izpade lepa obenem dobi tehnologijo za tist svoj voz
upornik19
03. 01. 2020 15.46
+5
Wahl
03. 01. 2020 17.56
+2
slovenc59
03. 01. 2020 15.43
+25
Mafija na Japonskem živi že stoletja vzporedno z državo, pa je niso nikoli pregnali, tule pa enga , ki jim je fabriko v red spravu, zajebavajo ! Prav , da jim je pobegnil ! Če bo za zmerom, bomo pa še videli !!
štrekeljc
03. 01. 2020 20.49
+0
V red spravil? A tako, da je delavce dal na minimalca?
Enota NAprej
03. 01. 2020 15.40
+15
ZAKAJ NE IZDAJO TIRALIC VOJNIM HUJSKAČOM!
toukr
03. 01. 2020 15.39
+31
me zanima v kaki škatli za glasbilo bo iz slovenije pobegnil jankovič, mogoče za boben?
Stipe Mesi?
03. 01. 2020 16.01
+17
Lisec7
03. 01. 2020 17.41
-5
toukr! Ali veš da te lahko Janković toži na ustavnem sodišču za jezike?
gizmo28
03. 01. 2020 15.25
+18
mogoče bomo pa sedaj izvedeli še kako drugo resnico v tej zgodbi, to bo še zanimivo
Wahl
03. 01. 2020 15.13
+40
Kakšnega novinarja iz pisarne naterajte na teren in na avion za Libanon, da ne boste samo plonkali drugih medijev.