Tujina

Globalni spektakel ameriških volitev

Ljubljana, 26. 01. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Klemen Balanč
Komentarji
22

Ameriški predsednik Donald Trump bo medijske kolumne po svetu polnil še vsaj devet mesecev. 3. novembra bodo Američani odločali o morebitnem podaljšanju te dobe še za štiri leta, saj ob upoštevanju republikanske večine v senatu ne gre pričakovati, da bo proces odpoklica predsednika uspešno izpeljan do konca. Trump bo, kot vse kaže, znova kandidiral na regularnih volitvah za predsednika ZDA.

Tega, da odpoklic predsednika ne bo prestal glasovanja v senatu, so se demokrati zavedali, ko so sprožili postopek impeachmenta in v kongresu izglasovali ustavno obtožbo na prvi stopnji. Politični dobiček tega manevra za demokrate kljub temu obstaja. Z impeachmentom so ustvarili agendo za volilno kampanjo, Trumpa pa so z obtožbo na prvi stopnji zapisali v zgodovino kot drugega obsojenega predsednika v zgodovini ZDA. Obtožba v kongresu in nadaljevanje sojenja v senatu sta z vidika predvolilne strategije demokratov pomemben, skoraj nujen manever v boju za končno zmago njihovega kandidata ali kandidatke na predsedniških volitvah.

Klemen Balanč
Klemen Balanč FOTO:
Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Zakaj nujen? Trump je Nanci Pelosi, vodji demokratov v kongresu, kot odgovor na sprožitev postopka impeachmenta poslal pismo, v katerem je zavrnil obtožbe na svoj račun in obtožil demokrate lova na čarovnice, hkrati pa je pismo izkoristil za nekakšno razgrnitev svoje vsebinske platforme, s katero bo kandidiral na volitvah. S predvolilnim narativom, ki ga je predstavil v pismu, se bo demokratski kandidat, kdorkoli že bo, težko uspešno soočil.

ZDA in sebe je pohvalil z neverjetno ekonomijo, rekordnimi borzami, odločno samozavestjo in cvetočimi državljani. Kot svoje dosežke je naštel 7 milijonov novih služb, najnižjo stopnjo brezposelnosti afriških, hispanskih in azijskih Američanov, prenovljeno vojsko, reformirano oskrbo veteranov, 170 imenovanj sodnikov in imenovanji dveh vrhovnih sodnikov, zgodovinske reze davkov, znižanje cen farmacevtskih zdravil, prvo novo vejo ameriške vojske po letu 1947 – Space Force, močno zaščito pravice do nošenja orožja, reformo pravosodja, poražen ISIS, nadomestitev katastrofalnega trgovinskega sporazuma NAFTA s čudovitim USMCA, nov trgovinski dogovor s Kitajsko, masivna nova trgovinska sporazuma z Japonsko in Južno Korejo, umik iz katastrofalnega jedrskega dogovora z Iranom, izstop iz Pariškega sporazuma, vzpon ZDA na mesto največjega proizvajalca energije na svetu, razglasitev nove prestolnice Izraela, odprtje ameriške ambasade v Jeruzalemu ter omejitev priseljevanja in začetek gradnje zidu na južni meji.

Iz Trumpovega pisma izhaja predstava, da mu je dejansko uspelo realizirati, kar je obljubil v volilni kampanji. V njem je prav tako strateško uspel stvari, za katere je vedel, da bodo predmet napadov demokratov, zapakirati kot dosežek, s katerim se lahko ponosno pohvali. S tem je omejil municijo demokratov za uspešne napade v volilni kampanji.

Pismo je na tej točki nadaljeval z retoričnim uokviranjem demokratov – sovražnika svojih (potencialnih) volivcev. Zapisal je, da demokrati v nasprotju z njim ne znajo (retorično) braniti svojih ekstremnih predlogov – odprte meje, masovne migracije, visok kriminal, obremenjujoče davke, socializirano zdravstvo, z davkoplačevalskim denarjem plačani abortusi, uničenje ameriške energetike, odvzem pravice do nošenja orožja, radikalne skrajno leve teorije o pravu in pravičnosti ter neprestano politično omejevanje tako zdrave pameti kot skupne blaginje.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

S takšno strategijo "primerjanja in razlikovanja" si je postavil ugodno izhodišče za gradnjo narativa simbolnega boja, ki se bo najbolj neposredno začel odvijati, ko volilna kampanja preide v zadnjo fazo – glavni spopad kandidatov obeh velikih strank, h kateremu sodijo tudi televizijska soočenja kot edina retorična situacija, v kateri se kandidata neposredno spopadeta iz oči v oči.

Čeprav je do začetka glavne tekme še nekaj mesecev, je pomembno poudariti, da volilne kampanje danes potekajo ves čas, torej permanentno vsa štiri leta mandata politika, ki ima interes po ponovni izvolitvi. Misel na volilno kampanjo je prisotna v vsakem javnem nastopu in odločitvi teh politikov, aktivnosti kandidatov pa se razlikujejo pretežno v intenzivnosti, s katero jih izvajajo v določeni časovni točki. Skozi prizmo volilne kampanje lahko interpretiramo tudi eskalacijo odnosa med ZDA in Iranom, ki se je zgodil na začetku tega meseca in za nekaj dni pahnil svet v stanje strahu in negotovosti.

Trump je ukazal atentat na iranskega generala Sulejmanija, ki se je zgodil na iraških tleh, v Bagdadu. Dejanje je sprožilo strah pred povračilnimi ukrepi Irana in eskalacijo konflikta v oborožen spopad globalnih razsežnosti. To se pozneje ni zgodilo, saj je Iran v povračilo napadel ameriške tarče na iraških tleh, a brez smrtnih žrtev na strani ZDA. Vojaški odgovor Irana je bil dovolj močan signal ZDA in svetu, da naj ne provocirajo spopada, a hkrati dovolj mil, da je umiril strasti in ni ponudil povoda za dodatno eskalacijo. Iran se je odzval strateško, a hkrati odgovorno do preostalega sveta.  

Celoten spektakel vojne je v glave ameriških volivcev vseeno naselil neposredno grožnjo muslimanskega sveta in celo svetovne vojne, za katero so določeni deli družbe začeli navijati po izbruhu te nekajdnevne krize. Zunanja grožnja takšne vrste podzavestno okrepi anksioznost in potrebo ljudi po varnosti – ter po močnem voditelju, ki bo to varnost zagotovil in jih ubranil pred agresorjem. Z ustvarjanjem kriznih situacij po svetu lahko kandidat Trump, kot predsednik ZDA, preusmerja pozornost na umetno ustvarjene agende, ki v ljudeh sproži občutke anksioznosti, strahu, jeze in negotovosti, s tem pa determinira habitus volivcev oziroma družbeni kontekst, za katerega volivci verjamejo, da so v njem.

Čeprav Iran ni edina država, ki jo ima Trump na razpolago, da jo uporabi v svoji predvolilni igri, pa Irana zaradi zgodovine odnosa med obema državama za mnoge (ponosne) Američane ni težko konstruirati kot nevarnega sovražnika. Nekateri strokovnjaki so pred meseci opozarjali, da bi Trump znal sprožiti vojno z Iranom, če se volilna kampanja ne bo odvijala njemu v prid.

Takrat so to možnost povezovali s potencialnim ohlajanjem ameriške ekonomije, ki je eden najpomembnejših dejavnikom pri presojanju dela predsednika, ki še enkrat kandidira. Ekonomsko sliko ZDA se trenutno da s selektivno izbranimi kriteriji presojanja sicer prikazati kot dobro, čeprav najnižji ekonomsko-družbeni sloj – ta, ki je Trumpa izvolil – tega ne občuti v svoji realnosti. Zgodila pa sta se tudi impeachment in ustavna obtožba v kongresu, zatorej po tej specifični interpretaciji dogodkov ni niti presenečenje niti naključje, da se je atentat na Sulejmanija zgodil ravno v času med obema obravnavama ustavne obtožbe Trumpa v kongresu in senatu. Iran na provokacijo hvala bogu ni nasedel, toda grenak priokus v odnosu med državama bo ostal, prav tako psihološke posledice pri navadnih državljanih.

Trump se že celotno politično kariero primarno ukvarja s strateškim ustvarjanjem novic in oglasov, ki se širijo in amplificirajo preko množičnih medijev in družbenih omrežjih. Dober je v predstavljanju svoje verzije realnosti, posebna karizmatičnost pa mu pomaga, da njegovi podporniki slepo, ne ozirajoč se na dejstva, ta slikanja realnosti sprejemajo kot dejstva. Trumpove predsedniške odločitve in predvolilni manevri pa vplivajo ne samo na državljane ZDA, temveč na celoten svet.

Kot kandidat, ki je hkrati predsednik ZDA, ima kot peskovnik za svoje politične igrice na razpolago praktično ves svet. Njegovo vedenje in politični manevri v veliki meri spominjajo na psihološko vojno po metodah Stasija, s to razliko, da psihološka vojna ni omejena zgolj na ZDA in tamkajšnje volivce oziroma državljane, temveč ima stresni učinek po vsem svetu. Trump pa ni edini, ki ima koristi od psiholoških igric in globalnega spektakla, ki ga uprizarja za potrebe svoje predvolilne kampanje – ta bo najverjetneje, vsaj tako trenutno kaže, tudi uspešna. Brexit, izvolitev Trumpa in posledični vzpon desnega populizma so dodobra psihološko načeli predvsem Evropo, kar poraja ključno vprašanje: čigavim geopolitičnim interesom takšne psihološke disrupcije najbolj služijo?

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danele 223
27. 01. 2020 12.57
Dj sam poglej tega junca kaksen je tja u ksiht
Fery Zaka
26. 01. 2020 12.02
+6
Še en super kolumnski strokovnjak za Trumpa. Prazno besedičenje. Lepo je, če ti še plačajo za to.
Reallife
26. 01. 2020 12.30
+2
+++..pa še doma ne rabi dat za položnico..
KenBlock
26. 01. 2020 11.48
+4
Ameriški predsednik Donald Trump bo medijske kolumne po svetu polnil še vsaj 4 leta
Mega100
26. 01. 2020 10.52
+4
Vsi levi kandidati so neverjetno oddaljeni in normalnega pogleda na svet. Vsi levi kandidati so izgubljeni in tavajo, sploh ne vedo kaj govorijo...Levaki so kot neki eko sektaši, lgbt čudaki, izgubljeni v normalnosti. Levaki sovražijo Trumpa, ker ni začel nobene vojne...levaki bi radi vojno s Rusijo, ter vsepovsod neke vojne. Njihov koncept ekonomije, je uničiti ekonomijo, in narediti kaos na celemu svetu...kdo glasuje v Ameriki za levake je enostavno smatran za čudaka.
Brakedirt
26. 01. 2020 11.13
-2
Kollerik
26. 01. 2020 11.42
-4
Ferdo Crni
26. 01. 2020 10.45
+9
Katastrofa. FDV mladenič, ki v življenju ni delal nič ampak se od ŠOU vlači po državnih in paradržavnih institucijah. Trafike mu ne bi dal voditi. Drugo - nobene - niti ene novice o začetku republikanskega odgovora na ustavno obtožbo. Tri dni smo poslušali o demokratskem jokanju in stokanju, republikanci pa so včeraj v dveh urah strokovno in pravno popolnoma sesuli ves primer. Ne gre za večino ampak gre tudi za argumente in republikanci so včeraj kot rečeno razturali. O tem ne bomo brali na tem portalu. Izjemno enostransko poročanje začinjeno z kvazi "strokovno" kolumno nekega golobradega skrajno levičarskega parazita na državnem denarju.
Kollerik
26. 01. 2020 11.43
-1
Nič ni delal v življenju, kot tudi vaš šef ne.
M teorija
26. 01. 2020 10.44
+0
Torej še naprej bo Tramp sam twital neumnosti in laži ter lastne paradokse pol bo pa medije obtoževal za te iste neumnosti, laži in paradokse!?
M teorija
26. 01. 2020 10.38
+0
Kaj pa če si še Kitajci omislijo svojo kukavico_Tramp, kot si jo je Putin!?
Adminjef
26. 01. 2020 10.21
+6
Glede na to kaksne proti kandidate ima, se Trump ne rabi udeleziti nobenega soocenja pa bo vseeno zmagal haha
Khronos
26. 01. 2020 10.12
+11
@Reallife Tocno tako, FDV clanek. Ki popolnoma zanemari klovnovsko parado skrajnih levicarjev, ki kandidirajo za predsednika v demokratski stranki in njihovih iluzornih obljubah in njihovem slikanju realnosti po diktatu woke kulture. Vsi do zadnjega brez hrbtenice, z laznivko Pocahontas na celu. Ta clanek je tipicna enostranska propaganda in ravno zaradi takih ocitnih manipulacij ljudje po svetu pocasi dvigajo glave. In sredinec v smeri globalistov, ki nam hocejo servirat milijone neprilagodljivih prislekov in vsilit cascenje spolnih deviacij in "drugacnosti". Pisite taksne clanke po mili volji, informacije - prave informacije se ne iscejo vec na CNN, MSNBC in Bog ne daj 24ur!
Reallife
26. 01. 2020 10.21
+4
Salamandros
26. 01. 2020 10.47
-5
devlon
26. 01. 2020 10.10
-1
Klemen je pa maneken
Reallife
26. 01. 2020 09.47
+8
Tale ki je tole spisal.. Verjetno živi pri mami.. Naredil je FDV in dela v nekakšni agenciji.. Brez pomena. Kjer cele dneve se motivirajo na skupinskih teambuidlingih.. In sanjajo o levem svetu.. Fantje DA PO SVETU PROPADA LEVA STRUNA.. JE KRIVA EDINO LEVA STRUJA..KER JE VSE UNICILA KAR SAMA.. Ovce.. So vas spregledale... Odprte meje.. Socialna za vse na račun delovnea razreda... To ne bo šlo več.. Ker bo kmalu delovni razred propadel ki to živi... Denar se na ustvarja sam na drevesu!.. Denar treba prigarati.. Tega pa levi pol nikoli ni in nikoli NE BO RAZUMEL..ker ti mladi današnji levičarji živijo na račun staršev.. Potem bi pa na račun proračuna.. DELAT.
brabusednet
26. 01. 2020 09.20
+9
Se nebi raje vi socjalisti brigali za svojo državo.Američani bodo že naredili,kar jim paše.Mi se vedno ukvarjamo z drugimi v državi je pa vse gnilo,kot pravi župnik pa še prav ima.Četudi imajo v cervi mnogo gnilega.
PALASUS
26. 01. 2020 09.43
-1
Težko oz. zelo težko, ker je naša in evropska politika odvisna od ameriške. Trump je totalno destabiliziral EU, z pričetkom destabilizacij bank in nato brexit-om. Toliko na kratko, ker o tem bi lahko pisali in pisali in nikoli napisali...
Reallife
26. 01. 2020 09.50
+11
Banke so se destabilizirale v času Obamcija.. 2008.dalje..ne govori v tri dni.
superfly7
26. 01. 2020 10.29
+7
Destabilizacija bank, ki je vodila v 2008 krizo se je začela z Clintonom in odpravo Glass-Steagal Acta.
Kollerik
26. 01. 2020 11.44
-2