Tujina

Goljufije in država na robu živčnega zloma

New York, 02. 11. 2020 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
619

Bližje je konec volitev v ZDA, bolj napeto postaja vzdušje v močno razklani državi, razpeti med domačijskim nacionalizmom Donalda Trumpa in obljubo o "vrnitvi k normalnosti" Joeja Bidna. Republikanski poltovornjaki okoli avtobusa Bidnove kampanje na avtocesti v Teksasu, zapore cest in mostov s strani podeželskih republikancev, nezaupanje Newyorčanov do policistov, ker so njihovi sindikati stopili na stran predsednika. Kdor je dovolj star, da se spominja konca Jugoslavije, ga spreletavajo neprijetni spomini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dan pred volitvami
    02:17
    Iz 24UR: Dan pred volitvami
  • Iz SVETA: Zadnja predvolilna zborovanja
    02:22
    Iz SVETA: Zadnja predvolilna zborovanja
Donald Trump v boju za politično preživetje na številnih zborovanjih spodbuja svoje volivce, naj odidejo na volišča.
Donald Trump v boju za politično preživetje na številnih zborovanjih spodbuja svoje volivce, naj odidejo na volišča. FOTO:

Soočenje avtobusa Bidnove kampanje z gorečo falango trumpistov se je zgodilo v osrednjem Teksasu na avtocesti med San Antoniom in Austinom. Skupina poltovornjakov, ovešenih s Trumpovimi zastavami, je obkrožila avtobus in ga z vse počasnejšo vožnjo začela ustavljati, zaradi česar so precej vznemirjeni člani kampanje poklicali policijo. Med vožnjo je prišlo tudi do bočnega trčenja med enim od poltovornjakov in spremljevalnim osebnim vozilom kampanje. Včeraj je zvezna policija FBI sporočila, da je sprožila uradno preiskavo dogajanja, predsednik pa seveda ne umirja razmer, ampak še spodbuja že tako pregreto ozračje. Na svojih zborovanjih je ves čas omenjal lov na avtobus demokratov in trdil, da gre za dokaz poleta in navdušenja njegovih podpornikov. "Ste videli naše, ki so, saj veste ... varovali tisti avtobus ... ker so prijazni," je zasukal zgodbo in bil posebej navdušen nad ikonografijo zastav z njegovim imenom. Biden ni delil njegovega zanosa. "Še nikoli se nismo soočali s čim takšnim, nikoli nismo imeli predsednika, ki bi menil, da je to dober znak," je včeraj svaril na zborovanju v Filadelfiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na desetine podeželanov iz New Jerseyja je zasedlo del avtoceste Garden State, ki z juga te zvezne države pelje proti New Yorku, in za nekaj časa ustavili promet. S podobno mešanico ameriških in protrumpovskih zastav ter trobljenjem in vzklikanjem so podpirali ponovno kandidaturo predsednika. Druga skupina se je lotila prenovljenega mostu, ki vodi v New York, in enega od pasov za nekaj časa zaprla za promet. Šlo je za simbolično gesto, saj se most imenuje po nekdanjem guvernerju New Yorka Mariu Cuomu, očetu sedanjega guvernerja Andrewa Cuoma, ki pogosto kritizira predsednika. Nekaj jih je z okrašenimi poltovornjaki celo prodrlo do roba mesta, kjer so nekaj časa vozili križem po ulicah. Pred tremi desetletji so dobrih sedem tisoč kilometrov vzhodneje podobni pohodi ljudi s podeželja v mesta, ki so imeli na politiko podobne poglede, povzete v sloganu "najprej mi", označili začetek jogurtne revolucije, ki se je razgrela v veliko zborovanje na Kosovem polju. Dve leti kasneje je Jugoslavija zgorela na kresu mednacionalnih in medverskih spopadov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Združene države morda nimajo netiva mednacionalnih sporov, imajo pa zato grobo prerasle brazgotine državljanske vojne in desetletja kulturne vojne, s katero sta stranki izmenjali volivce. Vse bolj konservativni republikanci so prevzeli vlogo rasističnih demokratov na jugu, vse bolj progresivni demokrati pa vlogo temnopolte manjšine. Del republikanskega vodstva je po volilnem porazu 2012 z avtopsijo kampanje stranko skušal preusmeriti iz drsenja v skrajno desno, a potem se je zgodil Trump, tako da so danes republikanci bolj politični kult kot pa politična stranka. Drugi pol se je odzval z antagonizmom do spornega predsednika, ki včasih meji na eksorcizem. Ko so najpogumnejši Trumpovi podporniki konec tedna odšli na Times Square v središču mesta, je hitro prišlo do ne preveč prijaznih soočenj z večinoma zelo liberalnimi meščani, nato so izbruhnili protiprotesti. Proti protestnikom je posredovala policija in nekaj najbolj zagretih zaprla, kar je nova razpoka v zaupanju v varuhe redu. Močno ga je načelo že včasih preostro posredovanje med pomladnimi protesti proti rasnemu nasilju, pri čemer pa ni pomagalo, da je sindikat policistov iz močno demokratskega mesta odločno podprl Trumpa.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpovi sodniki

Predsednik že mesece načrtno podpihuje politični razkol v ZDA in za vse težave, od izbruha pandemije do izbruha protestov za rasno enakopravnost, krivi demokratske župane in guvernerje. Morebitno Bidnovo izvolitev je označil kar za "začetek uničenja Amerike". Hkrati ves čas trdi, da bo volitve izgubil le zaradi morebitne velike goljufije. Svoje podpornike poziva, naj jutri odidejo na volišča kot opazovalci, kar zbuja strahove, da bomo priča podobnim izgredom, kot je bil vdor oboroženih Trumpovih podpornikov v parlament zvezne države Michigan, zlasti ker je predsednik na soočenju z Bidnom skrajnim desnim milicam dejal, naj bodo pripravljene. Ni ga zmotilo, da je v Michiganu zvezna policija nedavno razkrila domnevne priprave desnih skrajnežev na ugrabitev demokratske guvernerke Gretchen Whitmer. Hkrati je tamkajšnje sodišče zavrnilo prizadevanja, da bi prepovedali odkrito nošenje orožja na voliščih.

V zvezni državi Michigan, kjer so desni skrajneži spomladi z orožjem vdrli v lokalni parlamanet, je sodišče zavrnilo prepoved nošenja orožja na voliščih.
V zvezni državi Michigan, kjer so desni skrajneži spomladi z orožjem vdrli v lokalni parlamanet, je sodišče zavrnilo prepoved nošenja orožja na voliščih. FOTO: AP

Po pisanju spletnega časnika Axios namerava Trump v torek ponoči razglasiti zmago, če mu bo začetno preštevanje glasovnic naklonjeno, ne da bi počakal na rezultate predčasnega glasovanja in glasovanja po pošti. Trump je včeraj to zanikal, a nato nemudoma dodal, da "je grozno, če ne moremo na volilno noč izvedeti rezultata glasovanja. Takoj, ko bo to končano, bomo nastopili s svojimi odvetniki." Odvetniki delujejo že sedaj: v teksaškem okrožju Harris, ki velja za močno demokratsko, skušajo razveljaviti 127.000 glasovnic, ker so jih volivci lahko oddali kar iz svojih avtomobilov, da bi na ta način med pandemijo čim bolj omejili stike med ljudmi. Teksaško vrhovno sodišče je včeraj že zavrnilo tožbo republikanskih aktivistov, toda ti so jo vložili tudi na zvezno sodišče, močno konservativni sodnik Andrew Hanen pa naj bi o njej odločil danes, manj kot dva dni pred koncem volitev.

To je le del pravne bitke med obema strankama, v kateri skušajo demokrati volivcem čim bolj olajšati predčasno glasovanje in glasovanje po pošti, Bela hiša pa vztrajno trdi, da to predstavlja nevarnost za volilne prevare, kljub temu da volilni strokovnjaki z levice in desnice zatrjujejo, da je goljufij izjemno malo, da ni dokazov za predsednikove trditve in da razdrobljen volilni sistem skoraj onemogoča tovrstne obsežne zarote. Demokrati so močno sumničavi do vrhovnega sodišča, ki ga je predsednik naphal s tremi konservativnimi sodniki, še posebej ker Trump ves čas izraža pričakovanje, da ga bodo podprli. Napetost stopnjuje njegovo izmikanje pozivom, naj pristane na mirno predajo oblasti, če bo izgubil. Toda ne gre samo za vrhovne sodnike – z republikanskim senatom, ki je v času predsednika Baracka Obame praktično zamrznil imenovanje novih zveznih sodnikov, nato pa v zadnjih letih ekspresno imenoval na desetine močno konservativnih sodnikov, je Trump ameriškemu pravosodju vtisnil močan pečat.

Poštna zamuda

Analiza častnika Washington Post kaže, da so sodniki, imenovani v času Trumpa, večinoma (v okoli 75 odstotkih primerov) razsodili v korist republikanskih tožb in kljub pandemiji niso dovolili lažjega dostopa volivcev h glasovanju. To je še bolj očitno na drugi, pritožbeni stopnji, na kateri je bilo kar 21 od 25 sodnih mnenj proti lažjemu dostopu volivcev do glasovanja po pošti. Hkrati se uresničujejo napovedi, da ameriška pošta ne bo zmogla dostaviti povečane količine oddanih glasovnic. Poleti so poštarji po vseh ZDA začeli opozarjati, da novo vodstvo, ki ga je junija nastavila Trumpova Bela hiša, uvaja spremembe, zaradi katerih bo v volilnem letu oteženo dostavljanje pošiljk. Novi prvi poštar Louis DeJoy je na zaslišanju v kongresu obljubljal, da to ne drži in da bo delo opravljeno, kot je treba.

Protestniki so že poleti opozarjali, da skuša Bela hiša pred volitvami zamajati pošto.
Protestniki so že poleti opozarjali, da skuša Bela hiša pred volitvami zamajati pošto. FOTO:

Toda zadnje dni poročajo o vse večjih zaostankih, predvsem v tistih zveznih državah, kjer se odloča predsedniška tekma. V Koloradu in Wyomingu so v soboto pravočasno odpravili komaj 43 odstotkov oddanih glasovnic, v osrednji Pensilvaniji, verjetno ključni državi volitev, pa le okoli 63 odstotkov. Manj kot 90 odstotkov glasovnic je odšlo na pot tudi v Arizoni, Michiganu, Wisconsinu, Minnesoti, Severni Karolini, ostalih delih Pensilvanije ter ponekod na Floridi in v Teksasu. Navadno predčasno glasujejo predvsem demokratski volivci (po dosedanjih analizah naj bi bilo letošnje razmerje trije demokrati na enega republikanca), sodišča pa so že odločila, da glasovnice, ki do 3. novembra ne bodo prispele do volilnih komisij, ne bodo veljavne.

Ob izjemnem odzivu – predčasno je glasovalo že skoraj sto milijonov volivcev – se lahko zgodi, da bo "zamudilo" zelo veliko oddanih glasov, predvsem demokratskih, kar lahko ob tesnih izidih (leta 2016 je republikanec zmagal zaradi samo 77.000 glasov podpore v treh zveznih državah) odloči volitve. Trump ves čas vpije o prevari – morda je premalo natančen glede tega, kdo je kriv zanjo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
03. 11. 2020 11.03
+2
Brabus
03. 11. 2020 11.02
+0
Že tako oboroženi se še bolj oborožujejo. Koga se bojijo?? Republikanc demokrata in obratno?? Zna se zgodit domači terorizem.
dante
03. 11. 2020 10.38
+1
Ka češ tako mora biti
Bigbadjohn
03. 11. 2020 09.28
-1
Bolj kot na razpad Yu, me to spominja na vzpon Hitlerja.
Ost1234
03. 11. 2020 10.15
+1
Sej ga bo Biden ustavu ...In našega kolaboranta tudi ...
Sputnik84
03. 11. 2020 09.16
+1
Če se mene kaj vpraša bo korona takoj izginila, ko Trump ne bo več predsednik...
dejannovak
03. 11. 2020 08.04
+5
No ja, ne bo hudega, kdorkoli zmaga. Reveži bodo ostali reveži in bogati bodo bogati. Otroci prvih bodo delali za male pare v McDonaldsu, otroci drugih bodo obiskovali prestižne univerze. To je prava demokracija.
kojnusar
02. 11. 2020 21.55
-5
Donald! upam, da zmagas in naredis red v ameriki!!! tako ne gre vec naprej.
marko1310
03. 11. 2020 08.18
+3
Bigbadjohn
03. 11. 2020 09.27
-1
Kot je nekoč Adolf naredil mir v Evropi...
pešec
03. 11. 2020 10.24
+0
drago štubljar
03. 11. 2020 11.22
-1
DJ-Pero
02. 11. 2020 21.47
+6
Stavim vse na Bidna! Že samo zato, da vidim tisti ksiht od Janše, ko bo ugotovil, da je usekal mimo!
CreeepyJoeBiden
02. 11. 2020 21.40
-6
Jutri bo velik dan ... MAGA
janko jereb
02. 11. 2020 21.31
+3
Še eden tokrat v ZDA , ki rad twitta razne nebuloze in izkorišča delitve in zaostritve razmer- le kako podobno kot v Sloveniji.
borjac
02. 11. 2020 21.27
+4
Ta stvar nakazuje na državni udar Donalda Trumpa v ZDA, desetletja so to Američani izvajali preko CIE v Južnoameriških državah in Afriških državah ter severno Afriških državah , sedaj bodo Trumpovi privrženci to izvedli doma v ZDA, enega glavnih odločujočih elementov, Vrhovno sodišče imajo v rokah, po postavitvi zadnje sodnice je Trump dosegel razmerje 6:3 v svojo korist, mogoče bo razpad imperija, v najbolj črni inačici, prišel prej kot si mislimo, Sever Jug se vrača po 200 letih, upam da bo Biden zmagal z dovolj veliko razliko, kajti nedvomno so ZDA najmočnejša sila na svetu in ogenj v Ameriki se zna preseliti po celem svetu. Padec Demokracije v ZDA bi prinesel ogromne pretrese v svetovni politiki, kajti ko padejo mali včasih niti opazijo ne, če pa se zrušijo največji, bo temačen celi svet, in kar nekaj desetletji bi bilo potrebnih za novo svetlobo v obliki demokracije.
obamafix
02. 11. 2020 21.35
+4
človek v amerki ni demokracije vladajo bogati ostali so pa ofce pa delajo 40 ur na dan za kruh pa skačejo za svoje trumpe in bidne že 200 let
M teorija
02. 11. 2020 21.25
+3
Amerika je do Trampa izvažala demokracijo. Zdej jo le še uvažajo in izvažajo diktaturo v SKorejo!?
M teorija
02. 11. 2020 21.23
+4
Kako bo pa Janez reagiral, če izgubi njegov " favoRIT!? Za državo bo najbolje, da odstopi!?
M teorija
02. 11. 2020 21.20
+2
Pri nas velja, da si kaznovan zaradi namernega neizvrševanja svojih dolžnosti, ali zaradi malomarnosti. A v ZDA to ne velja. Zaradi neukrepanja Trampa, zaradi česar je umrlo na tisoče ljudi, bi moral biti že zdavnaj v čuzi!?
borjac
02. 11. 2020 21.19
-2
Oboroženi skrajneži pred volilnimi mesti in mestnimi parlamenti, poltovornjaki z Trumpovimi fanatiki preganjajo avtobus predsedniškega kandidata Bidna po avtocesti, enaki fanatiki Trumpa zapirajo most, agresivni oboroženi Trumpovi skrajneži vsepovsod, to so prizori, ki bi spadali kam v Afganistan ali Nigerijo, ne pa v ZDA ki se imajo za vodilno demokracijo v svetu, z takimi dejanji , ki ji vidimo na posnetkih NIMATE PRAVICE NIKOMUR NA TEM SVETU POUČEVATI O DEMOKRACIJI, MISLIM DA SE MORAJO ZDA PONOVNO VPISATI V PRVI RAZRED, ŠOLE O DEMOKRACIJI.
M teorija
02. 11. 2020 21.11
+6
Nič kaj optimistično. Če zmaga Biden, bo pokalo zarad razočaranih desnih fanatikov. Če pa zmaga Tramp, pa razpad sistema, Kitajci in Rusi prevzemejo primat. Kitajci tako gospodarskega kot vojaškega, Rusi pa vojaškega!?
miselna policija
02. 11. 2020 21.10
+2
pravzaprav se ne bo zopet nič spremenilo ne glede ali bo žuti ali sivi na stolčku!!ameriki bodo še vedno šli na živce vsi ki jih nočejo ubogati,takšnih je pa vedno več saj je že veliko več držav odvsisnih od kitajske kot pa od amerike!!nfta jih še drži malo pokonci ampak tudi to ne bo dolgo trajalo!!
Cervantes Saavedra
02. 11. 2020 21.09
+3
Za nepripravi (02.11.2020, 19:42:21): “Ti samo naštej desničarske diktatorje, pa bo. Nič filozofije, ker ji nisi dorasel.” (citat) – Je možno, da se nekdo, čeravno trpi pod Sančovim sedlom, tako spreneveda!? Ali nima pojma? Očitno pa vseeno hlepiš po nekem začetnem znanju, zato ti jih bom nekaj navrgel (vse po 2. svetovni vojni), morda si kdaj le slišal za koga od njih – Papadopulos (Grčija), Duvalier (Haiti), Somoza (Nikaragva), Stroessner (Paragvaj), Videla (Argentina), Salazar (Portugalska), Botha (Južna Afrika), Batista (Kuba), Pinochet (Čile), Banzer (Bolivija), šejki v Savdski Arabiji, Kuvajtu, papeži v Vatikanu ipd... Bo šlo? Namenoma nisem pisal še imen, da te ne obremeni preveč. Že sedlo je miselni napor.
Miran1960
02. 11. 2020 20.55
+6
Volilna baza je ženskega spola in kot taka reagira čustveno. Če hočeš na volitvah zmagati, moraš vplivati na najbolj topoumne predstavnike volilne baza in si zmagal. Nekako tako je rekel pleskar z brčicami-vse naprej je znana zgodovina
55bojan
02. 11. 2020 20.50
-3
Kitajska samo čaka da bo izvoljen Biden.Zakaj?V času Obama Biden administracije je Kitajska s pomočjo ohlapne takratne ameriške administracije gradila in povečevala svoj vpliv (mišljeno je tudi v fizičnem smislu)v južno kitajskem morju.konvencija ZN o pomorskem pravu -na kratko - govori o teritorialno morje (do 12 morskih milj od določene temeljne črte),in izključna ekonomska cona (do 200 morskih milj od določene temeljne črte in epikontinentalnega pasu);Kitajci so samovoljno začeli graditi umetne otoke v južno kitajskem morju (takozvane manmade islands)izven teh mednarodnih pravil in ker ni bilo nobene resnega upora Obama - Biden administracije so se požvižgali na Odločitve Haškega sodišča ,Na spore s Filipini itd......... na kratko izvolitev Bidna omogoča nadaljevanje MAKE CHINA GREAT AGAIN in destabilizirani preostali svet zaradi covida ne predstavlja kakšne večje grožnje za uresničitev te strategije
Zmaga Ukrajini ...
02. 11. 2020 20.58
+3
Izvolitev Trumpa pa bo Kitajce še hitreje okrepila. Že zdavnaj so postali preveliki, da bi jih lahko ustavila Trumpova nedomišljena "strategija" trgovinske vojne. Biden bi verjetno ponovno okrepil sodelovanje z zaveznico EU, in s skupnimi močmi bi šlo lažje...