Tujina

Pretepeno truplo našli v gozdu tik ob vasi, kjer je živela z moževo družino

Herat, 15. 08. 2022 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tana Rakoto Kovačič
Komentarji
135

V Afganistanu so leto nazaj talibani znova prevzeli oblast. Obnovili so politiko zatiranja žensk, manjšin in političnih skupin. Aalam Gul Jamshidi opisuje primer svoje 16-letne hčerke, ki se je poročila z več kot dvakrat starejšim moškim in bila ubita. Ker je bila njegova družina, katere člane so sumili umora, v okrožju vplivna, je lokalni talibanski vodja v Jawandu sklenil, da je to vprašanje, ki ga je treba rešiti med družinama, in primer je bil zaključen. Nedavna poročila kažejo, da se je število prodaj in dogovorjenih porok otrok povečalo zaradi vse večje humanitarne krize po talibanskem prevzemu oblasti.

Življenje v Afganistanu.
Življenje v Afganistanu. FOTO: AP

Afganistanka Aalam Gul Jamshidi je svojo hčerko nazadnje videla tisto noč, ko se je 16-letnica poročila z več kot dvakrat starejšim moškim. 

Čeprav je bila Aziz Gul v beli poročni obleki videti sijajno, je bilo v njenem izrazu videti strah: "Če odidem tja, me bodo žrtvovali," se njenih besed oktobra lani spominja mati. Nerada je stopila v zakon tudi zato, ker je to pomenilo, da se bo morala odreči nadaljnjemu šolanju, ki ga je oboževala.

Aalam Gul je imela grozljiv občutek, vendar se je prepričevala, da so to le živci. Azizina poroka je bila dogovorjena štiri leta prej, in ko je prišel čas, je vedela, da je njena dolžnost spodbujati hčerko pri vstopu v novo družino.

V afganistanski kulturi se ženska po poroki preseli k družini moža. Aziz je zapustila družinski dom v Gozar Gahu, predmestju Herata, in se preselila na dom svojega novega moža Musa v Jawandu, podeželskem okrožju, ki je oddaljeno približno 200 km - predaleč, da bi jo družina lahko zlahka obiskala.

Pet mesecev pozneje je zazvonil telefon. Klical je Musin oče in Aalam sporočil, da je bila njena hči ubita. Azizino golo truplo so našli v gozdu tik ob vasi, kjer je živela z moževo družino. Aziz je bila pretepena in štirikrat ustreljena v hrbet. Stara je bila 17 let in v četrtem mesecu nosečnosti, poroča Aljazeera. 

Ženske v Afganistanu
Ženske v Afganistanu FOTO: AP

Golo truplo so našli v gozdu tik ob vasi, kjer je živela z moževo družino

Azizina družina prihaja iz province Badghis. V Herat so se preselili v času največjega konflikta med prejšnjo vlado in talibani, ki so po umiku sil Združenih držav Amerike in Nata avgusta lani ponovno prevzeli nadzor nad državo. 

Ko je družina živela v Badghisu in je bila Aziz stara komaj 12 let, so se njeni starši dogovorili, da jo poročijo z Muso, ko bo dopolnila 16 let - to je bila najnižja zakonska starost za poroko v Afganistanu pod prejšnjo vlado. V zameno bi se njen 26-letni starejši brat Aminullah poročil z Musovo 18-letno nečakinjo, Shakar, poroča Aljazeera.

Tudi talibani po prevzemu oblasti niso omenjali, da bi se ta najnižja starost kakorkoli spremenila. V Afganistanu je poročanje otrok, zlasti deklic, običajno. Družine sklepajo poroke, da bi poplačale osebne dolgove, rešile spore, izboljšale odnose z rivalskimi družinami ali preprosto zato, ker upajo, da jim bo poroka zagotovila zaščito pred najhujšimi skrajnostmi gospodarskih težav ter družbenimi in političnimi interesi. 

Čeprav so natančni podatki o številu otroških porok pomanjkljivi, UNICEF poroča o prodaji dojenčkov, starih zgolj 20 dni, za bodočo poroko, pri čemer so nesorazmerno bolj prizadete deklice. 

Odraščanje v Afganistanu
Odraščanje v Afganistanu FOTO: AP

Zaradi naraščajoče revščine in težav pri iskanju delovnih mest ima le pet odstotkov afganistanskih družin dovolj hrane, inflacija osnovnih življenjskih potrebščin pa je 40-odstotna. Družine se zato soočajo s še več težavami. 

Mnoge sprejemajo obupane odločitve, da bi preživele, vključno s prodajo svojih otrok - zlasti mladih hčera - v zakon ali z dogovorom o poroki, da bi prejele doto ali mahr. Dota, ki jo ženin plača nevestini družini, je tradicionalna praksa pri vseh porokah v Afganistanu, vendar jo zdaj vse več družin poskuša dobiti, da bi lažje preživele težke finančne čase.

Tudi Azizina družina je krvavo potrebovala 3500 ameriških dolarjev njene dote. Moški člani družine so sicer delali v gradbeništvu, vendar prihodki niso bili stalni, zato se je finančno stanje družine močno poslabšalo.

Šlo je za vplivno družino, lokalne oblasti so primer zaključile

Azizino truplo v gozdu je našel kmet in opozoril lokalne oblasti v Jawandu, ki so začele preiskavo. Istega dne, ko so vaščani začeli govoriti o dogodku, je Musin oče njeni družini priznal, da je bila ubita.

Musa in nekateri njegovi sorodniki so umor hitro pripisali njegovi materi. Trdili so, da je bila razočarana nad snaho, ker ni znala opravljati gospodinjskih opravil, jo začela pretepati in jo v besu ustrelila. Vendar Azizini starši sumijo, da je bil morilec Musa. V mesecih, ko sta bila poročena, so Aziz in drugi sorodniki ugotovili, da je užival opij in zlahka zapadel v napade besa.

Azizin oče, Khadži Abdul Ghafor Jamshidi, pravi, da so od lokalnih talibanskih policijskih organov v Jawandu prejeli poročila o preiskavi. Nekaj dni po najdbi njenega trupla so zaslišali Muso in šest drugih znanih kriminalcev, vendar so oblasti Khaja Abdula obvestile, da nimajo dovolj dokazov za aretacijo, identiteta morilca pa ostaja neznana.

Nazadnje je lokalni talibanski vodja v Jawandu sklenil, da je to vprašanje, ki ga je treba rešiti med družinama in Khadžija Abdula obvestil, da je primer zaključen. 

Lokalni talibanski vodja v Jawandu je sklenil, da je to vprašanje, ki ga je treba rešiti med družinama in Khadžija Abdula obvestil, da je primer zaključen (fotografija je simbolična).
Lokalni talibanski vodja v Jawandu je sklenil, da je to vprašanje, ki ga je treba rešiti med družinama in Khadžija Abdula obvestil, da je primer zaključen (fotografija je simbolična). FOTO: AP

Ko se je Azizina družina poskušala pritožiti na višje talibanske policijske organe v Heratu, je bil primer vrnjen uradnikom v Jawandu. 

Po besedah Khadžija Abdula je bil Musa v okrožju Jawand vpliven. Regija ni popolnoma pod nadzorom talibanskih poveljnikov v Kabulu. Različne frakcije delujejo decentralizirano in ni nujno, da se med seboj sporazumevajo, upoštevajo ista pravila ali želijo posegati v pristojnosti druga druge. 

Primeri nasilja v družini pa v Afganistanu tako in tako le redko pridejo do sodišča. 

Sprejemajo se predpisi, ki omejujejo svobodo oblačenja, izobraževanja, pravice do dela in svobodo gibanja

Pod trenutno vladavino talibanov se še naprej sprejemajo predpisi, ki omejujejo svobodo oblačenja, izobraževanja, pravice do dela in svobodo gibanja. Od lanskega prevzema oblasti deklice po šestem razredu ne smejo obiskovati šole. To je starost, v kateri so dekleta zgodovinsko gledano najbolj izpostavljena možnosti, da se jih prisilno poroči. 

Šolanje v Afganistanu
Šolanje v Afganistanu FOTO: AP

Prodajajo deklice, stare manj kot devet let, v Afganistanu pa si zaradi trenutnih razmer vzame življenje najmanj ena ženska na dan, je prejšnji mesec Združenim narodom povedala Fawzia Koofi, nekdanja podpredsednica afganistanskega parlamenta.

Zaskrbljujoče je, da se talibani ne osredotočajo na izkoreninjenje otroških porok. Številni talibanski borci so sami poročili otroške neveste. 

Vodja talibanov Haibatullah Akhunzada je decembra izdal odlok o prepovedi prisilnih porok, vendar v njem ni bila navedena najnižja starost za poroko. Tiskovni predstavnik ministrstva Sadiq Akif pa naj bi v začetku leta dejal, da "se lahko dekle, ko doseže puberteto, poroči". Puberteta pri deklicah običajno nastopi med osmim in trinajstim letom starosti.

Otroške poroke v Afganistanu obstajajo že od nekdaj. Vendar pa nedavna poročila kažejo, da se je število prodaj in porok otrok povečalo zaradi vse večje humanitarne krize po talibanskem prevzemu oblasti. Gospodarstvo države, ki je bilo odvisno od pomoči, je bilo na udaru že avgusta lani, ko so oblast prevzeli talibani. Takrat je mednarodna skupnost zamrznila približno devet milijard dolarjev afganistanskega premoženja v tujini in ustavila vse financiranje, saj ni želela sodelovati s talibansko vlado. Posledice so bile uničujoče za državo, ki so jo že tako prizadela desetletja vojne in revščine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3