Tujina

'V teh tragičnih trenutkih smo v mislih s prebivalkami in prebivalci Srbije'

Beograd, 05. 05. 2023 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
0

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar je po četrtkovem strelskem pohodu v Srbiji, že drugem v zadnjih dneh, sporočila, da Slovenija stoji ob strani Srbiji, ter svojcem umrlih izrekla sožalje. Oglasil se je tudi premier Robert Golob z besedami, da so "naše misli s srbskim prebivalstvom".

Nataša Pirc Musar je svojcem žrtev izrekla sožalje, ranjenim pa zaželela čimprejšnje okrevanje.
Nataša Pirc Musar je svojcem žrtev izrekla sožalje, ranjenim pa zaželela čimprejšnje okrevanje. FOTO: AP

"V teh tragičnih trenutkih smo v mislih s prebivalkami in prebivalci Srbije. Okrutnost dogodkov, ki so nas vse globoko pretresli, ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu. S tem se namreč ustvarja dodaten prostor za razplamtevanje sovraštva in strahu," je ob novem strelskem pohodu sporočila predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je vsem svojcem preminulih izrekla globoko sožalje, poškodovanim pa zaželela uspešno okrevanje.

Sožalje in želje po hitrem okrevanju je v Srbijo poslal tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob. "Množično streljanje v bližini Mladenovca je obsojanja vredno, nepojmljivo in globoko pretresljivo. Po tragičnih dogodkih, ki so prizadeli našo prijateljsko državo in širšo regijo, so naše misli s srbskim prebivalstvom," je sporočil. 

Sožalje je svojcem ubitih, najbližjim in vsem državljanom Srbije izrekla tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Niste sami," je dodala. "Pretreseni in v šoku smo skupaj s svojci, prijatelji žrtev, z državo. Ni opravičila za tovrstna brutalna dejanja, kot tudi ni opravičila za širjenje nestrpnosti," je še zapisala. 

"To je šokantna, grozna tragedija. V teh težkih trenutkih čutimo bolečino srbskega ljudstva in mu stojimo ob strani," je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "EU je ob Srbiji," je dodal v srbskem jeziku.

Da je šokirana zaradi drugega strelskega napada v Srbiji, je sporočila tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. "Moje misli so z žrtvami, njihovimi družinami in srbskimi oblastmi," je zapisala.

Podobno je zapisal tudi veleposlanik EU v Srbiji Emanuele Giaufret, ki je ob tem ranjenim zaželel hitro okrevanje. Poudaril je še, da EU v težkih časih Srbiji stoji ob strani in da zastave EU ob žalovanju visijo na pol droga.

Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, evropski poslanec Vladimir Bilčik, pa je ob izrazu sožalja pozval k temeljiti preiskavi napadov v Srbiji in k temu, da bi odgovorne zanje privedli pred sodišče.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je po napadu blizu Mladenovca poslal telegram srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou