Tujina

Golob o investiciji Leka, davčni reformi, interpelaciji in zdravstvu

Ljubljana, 10. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
327

Premier Robert Golob je v oddaji 24UR ZVEČER spregovoril o Sandozu, ki bo v center za proizvodnjo zdravil v Lendavi vložil 397 milijonov evrov in ustvaril 300 novih delovnih mest. Prav tako je napovedal, da bodo v torek predstavili časovnico davčne reforme: "Cilj je znižati obremenitev dela in povišati obremenitev premoženja." Glede zdravstvene reforme je medtem med drugim dejal, da je smešno, da se danes pogovarjamo samo o plačah, komentiral pa je tudi sum korupcije v UKC Ljubljana. "S podobnimi primeri sem seznanjen vsak dan," je dejal. Ušla pa ni niti debata o interpelaciji in Muzeju slovenske osamosvojitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Golob o aktualnih temah
    12:05
    Iz 24UR ZVEČER: Golob o aktualnih temah
  • Iz 24UR ZVEČER: Agencija v Hong Kongu
    02:30
    Iz 24UR ZVEČER: Agencija v Hong Kongu
  • Iz 24UR ZVEČER: Investicija Sandoza v Lendavi
    01:46
    Iz 24UR ZVEČER: Investicija Sandoza v Lendavi
  • Iz 24UR ZVEČER: Golob o investiciji Sandoza v Lendavi
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Golob o investiciji Sandoza v Lendavi

Farmacevtska družba Lek, ki sodi pod okrilje švicarskega Sandoza, bo v visokotehnološki center za proizvodnjo bioloških zdravil v Lendavi vložila 400 milijonov dolarjev oziroma 397 milijonov evrov in bo ustvarila 300 novih delovnih mest. Vlada bo k investiciji primaknila 50 milijonov evrov.  

Premier Robert Golob je poudaril, da gre za eno največjih naložb v visoko tehnologijo v zgodovini Slovenije. "To je prihodnost Slovenije. Povezali bomo slovensko znanje, raziskave in tuje trge. Ustvarjamo visoko dodano vrednost. Če to počnemo še v manj razvitem Prekmurju in pri tem ne uporabimo prav nič kmetijskih zemljišč in uporabljamo obstoječo infrastrukturo, je to idealna naložba," je dejal in dodal, da naložba prihaja v času izhoda iz krize, ko bodo takšne naložbe naredile razlike med državami, ki bodo iz krize odšle kot zmagovalke in tiste, ki ne bodo. 

Golob se niti približno ne boji, da bi se investicija, ki obljublja 300 novih delovnih mest, končala tako, kot se je Magnina, ko je po vseh obljubah zaprla lakirnico in odšla v Gradec. "Razlogov je več. Sandoz oz. Lek je že danes strateški investitor v Sloveniji. Lek je že doslej v nove proizvodne kapacitete v Sloveniji investiral skoraj tri milijarde evrov, zaposluje pa 6000 ljudi," je pojasnil in dodal, da pristopa racionalno in resno, saj da ni zahteval nobenega posebnega zakona, pri realizaciji svojih načrtov pa prav tako ni uničeval kmetijskih zemljišč.

Opomnil je tudi, da Sandoz in Lek z njim odhajata iz Novartisa, kot prvo investicijo pa je kot ena svetovno največjih skupin za zdravila na svetu izbral Lendavo. "In to je veliko priznanje Sloveniji. Za to investicijo so se borile tudi druge države, a uspešna je bila Slovenija," je pripomnil. Po njegovih besedah gre torej za investicijo, ki potrjuje, da je Slovenija danes stabilna, urejena in vsestransko privlačna država. To, da se je Sandoz za prvo investicijo odločil za Slovenijo, bodo, kot pravi, vedeli v vseh poslovnih krogih širom sveta. "To je najboljša reklama, ki si jo Slovenija lahko privošči," je povedal. 

Razkril je tudi, da v roku meseca dni pričakujejo velik projekt v avtomobilski industriji, in sicer s strani slovenske avtomobilske industrije, nadaljevali pa bodo tudi z ostalimi panogami, kjer ima Slovenija strateške prednosti, za primer je navedel še lesno industrijo. Več ni želel razkriti. 

Golobova vlada bo sicer, kot pravi, spodbujala investicije, ki bodo imele dodano vrednost in bodo pomenile tudi višjo plačo za zaposlene. "Naša glavna prioriteta pri tem tehnološkem preboju je spodbujanje delovnih mest, ki bodo Slovenkam in Slovencem nudile višje plače," je pojasnil. 

Razbremenitev davka na delo? Časovnico glede davčne reforme bodo razkrili v torek

"Slovenija je med najmanj obdavčenimi po kapitalu in tam bo dejansko treba narediti spremembe," je napovedal premier in dodal, da je na drugi strani Slovenija med najbolj obdavčenimi po delu. "Pri delu je treba davke, predvsem prispevke obvladovati, po možnosti znižati," je menil. A najboljše, kar lahko storimo, je po njegovem mnenju to, da se ustvarja večjo dodano vrednost, kar je, kot pravi, prav investicija Sandoza. 

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Glede razbremenitve davka na delo je dejal, da bo o tem zelo široka razprava potekala naslednje leto dni. Napovedal je, da bodo v torek na vrhu razkrili časovnico davčne reforme. "Takrat se bomo začeli pogovarjati o ciljih. Znižati obremenitev dela, povišati obremenitev premoženja," je dejal. 

Pojasnil je, da je strah, da bi obdavčili prihranke, odveč. "Zavzeti se moramo, da bi poskusili zelo visoke varčevalne vloge na bankah spraviti prek kapitalskih trgov, tudi prek na primer obveznic, spraviti v obtok. Sicer pa nimamo nobenega namena posegati v varčevalne vloge," je zatrdil. 

Golobu se zdi interpelacija zaradi muzeja osamosvojitve nesmiselna

Voditelj Uroš Slak je nato vprašal tudi po Muzeju osamosvojitve Slovenije. "Se vam ne zdi, da ste z ukinitvijo muzeja vodji opozicijske SDS Janezu Janši dali v roke temo, kjer je najmočnejši: osamosvojitev, tukaj gre za čustva, veterane vojne za Slovenijo. S to temo je mogoče ljudi mobilizirati, jih spraviti na trge, da protestirajo," je dejal Slak. 

"Ne, se ne strinjam s tem," je odgovoril Golob in pojasnil, da muzeja niso ukinili, pač pa združili z Muzejem sodobne zgodovine. "Sprožiti interpelacijo zaradi ene take stvari pri takšnih izzivih, ki jih ima ne samo Slovenija, pač pa cel svet: vojna v Ukrajini, energetska kriza, cene hrane, zdravstvena in druge reforme ... Mi pa se bomo danes ukvarjali z organizacijo enega, katerega koli muzeja in iz tega ustvarjali glavni problem v državi? Ne, zame to ni resno," je odvrnil Golob. 

Zdravstvo: 'Da se danes pogovarjamo samo o plačah, je smešno'

"Razmišljamo o odstopih s funkcij, nimamo več nikakršnega motiva za delo," je v četrtek vladi sporočilo 100 direktorjev bolnišnic in zdravstvenih domov. Pišejo, da so napredovanja zdravnikov, ki bodo nastopila 1. aprila, kaplja čez rob že doslej absurdne situacije in da nimajo motivacije za nadaljevanje dela za bistveno nižjo plačo od kolegov, ki jih vodijo. Če do aprila nesorazmerij vlada ne odpravi, so pripravljeni tudi na množični odstop. 

"Vsi se strinjamo, da je vodenje zdravstvenih zavodov eden glavnih izzivov zdravstvene reforme. Zdravstveni zavodi danes niso učinkovito vodeni, spremembe na tem področju bodo radikalne. V vodstvo, upravljanje javnih zavodov, moramo pripeljati odgovornost menedžmenta in pooblastila, da bodo učinkovito posegli v ekscese, ki se žal dogajajo vsak dan," je povedal Golob. 

"Da se danes pogovarjamo samo o plačah, je smešno," je dodal. Kot pravi, se 1. aprila ne bo nič spremenilo tako radikalno, kot je zapisano v pismu direktorjev. "Že danes so marsikje v zavodih direktorji plačani bistveno nižje od zdravnikov. Veste, na katerem mestu je moja plača? Na 2000. Mislite, da pred mano ni nobenega od teh podpisnikov? Ali slučajno jaz grozim z odstopom, če mi ne bo nekdo dvignil plače? Ne, to mi niti na pamet ne pride, zato ker vem, zakaj sem na tej poziciji: da izboljšam življenja Slovenk in Slovencev in to je edino, kar me motivira," je povedal. 

Dodal je, da bodo morali direktorji prevzeti popolnoma drugačna pooblastila in odgovornosti. "Samo na ta način lahko rešimo sistem. V novi plačni reformi znotraj zdravstvenega stebra bo treba vsa delovna mesta ovrednotiti enakovredno in primerjalno," je povedal in dodal, se bomo takrat vprašali tudi, kakšna naj bo plača direktorja v primerjavi s plačo zdravnika.  

"Vsi funkcionarji delimo isto usodo, smo pač podplačani," je povedal in dodal, da do 1. aprila nihče od funkcionarjev ne bo napredoval, tudi direktorji ne. 

Golob je komentiral tudi sum na korupcijo, in sicer da je nevrokirurg, ki je opravljal samoplačniško storitev v ljubljanskem Kliničnem centru, družini zaračunal še 6000 evrov za svoj zasebni honorar, denar pa je šel na račun v davčno oazo Hong Kong. Kot smo na naši spletni strani 24ur.com razkrili v četrtek, se je na spletni strani v Hong Kongu poleg kliničnega centra oglaševalo še nekaj javnih zdravstvenih ustanov.  

"Ta konkreten primer je zelo jasen, kar se tiče organov pregona, tudi davčnih. Vladi ni treba ukrepati, ker morajo po uradni dolžnosti ukrepati organi sami. Če ne bodo, bomo zahtevali nadzor na delom organov pregona. Pričakujem, da bodo vse institucije, vključno z vodstvom, ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi," je povedal. 

"Bi pa bil presenečen, če bi se izkazalo, da je mogoče oseba, o kateri govorite, v sorodstvu s kakšnim političnim veljakom," je še navrgel, a podrobnosti ni želel razkriti. 

Prav tako je Golob razkril še, da je, odkar se je začel ukvarjati z reformo v zdravstvu, s podobnimi primeri seznanjen vsak dan. "Ne tako eksplicitno in ne s takšnimi pisnimi dokazi, ampak vsak dan na dan prihajajo zlorabe našega javnega zdravstvenega sistema za zasebno bogatenje. Meni je strašno žal, da moram to poslušati, a ne mine dan, da ne bi poslušal podobnih zgodb," je povedal. 

Bo vlada to lahko presekala? Kot pravi Golob, je vodstvo zavodov tisto, ki bo moralo z odgovornim ravnanjem in večjimi pooblastili poseči v te primere. "Mi kot vlada pa bomo morali s spremembo zakonodaje postaviti jasna pravila, kaj se sme in kaj ne," je razložil. Po njegovih besedah so v četrtek o tem govorili tudi na strateškem svetu za zdravstvo. "Prepričan sem, da bomo skupaj s svetom pod vodstvom dr. Erik Breclja postavili zelo jasno črto, do kje zdravniki lahko opravljajo dodatno delo in kaj so prepovedane prakse, ki v Sloveniji ne bodo več dovoljene," je sklenil Golob. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
10. 03. 2023 13.45
+5
Golob je v Odmevih samo grulil, Tanja pa mu je prikimavala...
upane
10. 03. 2023 13.22
+7
golob čim prej potrdi izredno uskladitev pokojnin da vsaj malo popraviš krivice upokojencev
portorico 1
10. 03. 2023 12.45
-6
To kar Janši nebi uspelo v10 letih, je Tina naredila čez noč!
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.43
-3
pacient nas je madžarom prodajal kot stare puloverje.
proofreader
12. 03. 2023 10.01
+4
Potem pa Orban sumljivo nasmejan polaga roko na Golobovo.
jank
10. 03. 2023 12.38
-1
Janša in Orban imata v njihovi združbi evropskih ljudskih strank enak status, ki se mu reče persona non grata. Zakaj Tomčeve nihče v EU ne jemlje resno, ko jim hoče prodati laž o političnem prevzemu RTV-ja s strani sesanje vlade. Kdo so zavezniki te sekte v Evropi in svetu? Več kot očitno samo skrajno desničarske stranke z obrobja. Tudi zato je sekta ena velika sramota za državo.
portorico 1
10. 03. 2023 12.44
+4
Orban je zadnji evropski borec za našo civilizacijo, vsi ostali so še samo degenerirana gruča elitnežev, prepojenih z dekadenco, pred propadom, tako kot v rimskem carstvu
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.18
-3
Odpor janševcev, z vsemi možnimi sredstvi, proti kakršni koli spremembi v državi razločno kaže, da se borijo za to, da se ne bi kaj spremenilo, ker njim tako ustreza.
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.17
-5
janševci ne morejo nikakor sprejeti dejstva, da se vsa leta doslej uspevali s politično trgovino in izsiljevanjem svoje kadre obvarovati na položajih, od rtv do policije, na vseh področjih,.... sedaj so pa brez parlamentarne moči in jih nihče ne šmirgla,... ostajajo samo brez pozicij in podatkov,... zato tak vik in krik ob vsakem ukrepu Golobove vlade.
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.16
-3
"Moramo podpirati vse čemu sovražnik nasprotuje.....in nasporotovati vsemu kar sovražnik podpira" (Janez I. Jansha, izbrani citati iz male rumene knjige "Naša Pot")
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.16
-5
Kar je janšizem razgrajeval trideset let, se ne da v devetih mesecih postaviti nazaj na zdrave noge.
cakra
10. 03. 2023 13.01
+4
Frenk v samostojni SL .. je bila desna vlada na položaju slabih 8 let. Od tega 24 let leve vlade ti pa omenjaš da je janšizem vladal 30 let res se smešiš.
oježeš
10. 03. 2023 14.15
+0
vojna v Ukrajini, energetska kriza, cene hrane, zdravstvena in druge reforme ... Mi pa se bomo danes ukvarjali z organizacijo enega, katerega koli muzeja in iz tega ustvarjali glavni problem v državi?
lanyy
13. 03. 2023 15.10
+1
Frenk pa ti si res opran. Levi so imeli v rokah škarje in platno 25 let!!!! Daj mal poglej, preštej in potem se oglašaj bogi frenči ;(
marker1
31. 05. 2023 13.53
Vojna v Ukrajini ni naša stvar, reforme pa sploh ne bi bile potrebne, če premier ne bi odprl Pandorine skrinjice. Še Večji problem je njegovo mešetarjenje po tujini z našo elektriko. Proizvodnja naše elektrike je zelo poceni, mi jo pa zelo drago plačujemo. Tu boste našli vzrok. Seveda ga levaki ne boste videli.
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.15
-3
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je z nabavo zdravstvene opreme in na stotine drugih načinov omogočila zaslužek »svojim« domoljubom.
Ugovor vesti 133.člen
10. 03. 2023 12.13
+7
Jožajoža: 2 dni nazaj je bila SLO tema v Bruslju. Res tokrat branijo demokracijo domoljubi in zavedni Slovenci. Predoča se resnica in se ne izvažajo umazane laži, kot v preteklih 2 letih. EU bo imela še veliko dela s SLO in nastajajočo diktaturo. LEVIZEM je kontinuiteta KOMUNIZMA, levisti pa ponosni nasledniki KOMUNISTOV. Si med njimi, a si ponosen in srečen? Vedi pa, da takšnih ni več v demokratičnih državah, razen pri nas!
Ugovor vesti 133.člen
10. 03. 2023 12.06
+6
Najslabša vlada v zgodovini SLO ever in to z naskokom. Vsak dan dokazuje, samo slepi in gluhi tega še ne dojamejo. Še Šarec bi bil po tem kriteriju za njim s precejšnjim zaostankom, tretja najslabša zelo blizu Šarca pa vlada Alenke Bratušek. In vsi ti trije sedaj skupaj vladajo. TRIO ADIO!
Jožajoža
10. 03. 2023 10.49
-5
V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju. Na teh področjih gotovo ne. Slovenija ni prepoznana kot problematična država. Tokrat je situacija normalna.« Janez Lenarčič, vodja resorja za krizno upravljanje v evropski komisiji, o tem, da se je ugled Slovenije v Bruslju po padcu Janševe vlade izboljšal, v intervjuju za Dnevnikov Objektiv
marker1
31. 05. 2023 13.56
Drži. S to vlado je Slovenija v Bruslju neprepoznavna.
OvcjiPastir
10. 03. 2023 10.43
-8
Hvala Golob, ker si naš predsednik vlade. Mi, ki smo za leve, te zelo cenimo in spoštujemo. Ostani tak kot si.
Brakedirt
10. 03. 2023 11.43
+4
ja seveda, levaki pa to. sedaj pa se povej koliko ljudi je nasedlo na to izrabljeno finto?
Peter Jurcek
10. 03. 2023 10.42
-1
Jajoš veliki očitno nima druge taktike kot igrati na domovinska čustva in podkupovanje upokojencev. Očitno se je med osamosvojitvijo skrival v kleti, da bo lahko potem še 30 let flancal o svojem junaštvu. Verjetno smo se za to osamosvojili da bomo imeli boljše življenje v tem trenutku, ne pa da živimo v preteklosti. Nikoli ne bomo enačili domobranstva z partizanstvom in osamosvojitelje z tistimi ki so Slovenijo izrabili za svoje koristi.
marker1
31. 05. 2023 13.58
Kramberger
10. 03. 2023 10.38
+6
O Golobovi nesposobnosti se bodo učili bodoči rodovi Slovencev- seveda pod pogojem, če preživijo njegov mandat! Odstopi tes..lo!
Brakedirt
10. 03. 2023 11.45
-2
zulj001
10. 03. 2023 10.37
+8
Ko poslušam to Golobovo bluzenje , se mi nehote postavi vprašanje ,če ni tudi on že dalj časa brez osebnega zdravnika.....
Super-man
10. 03. 2023 10.37
-8
Sami visoki IQji tu komentirajo kako je lepo bilo pod JJ diktaturo....in kolk je naredil....dober da je sploh kaj v vseh teh letih vladanja. RG tud če je slabši od JJ je v 1 leti več naredil kot JJ bo vseh njegovih letih....
assassin911
10. 03. 2023 11.56
+6
Naštej kaj točno. Pa pustimo časovnico 2026.
Mnogo
10. 03. 2023 10.33
+9
Piljan, Brakerdit, Jozajoza, frenk7, ter podobni imajo ze svoj bataljon za napad na nas Slovence!!!!!!
piljan
10. 03. 2023 10.38
+0
Hehehehe,svečkarski lenuhi pa Slovenci.Prefarbani komunisti v svečare ste,pa nič drugega.
Jožica55
10. 03. 2023 10.44
+2
Mongo....Slovencev nas je mnogo več in ne samo 18% janševcev in sprijazniti se že, da ste "popušili" in da ste ena nepomembna manjšina!!!!!!!!!
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.40
-1
janševci ste sramota in bolano tkivo slovenstva, zato se ne označujte za Slovence.
Mnogo
10. 03. 2023 10.30
+4
Spet komentatorski napad brakerdit, frenk7, jozajoza, ter podobni napadajo z vsem mogocim, da bi drugace miselni, enako mislili, kot ti, polno sovrastva do drzavljanov Slovenije, mogoce, ste vi iz juge.
piljan
10. 03. 2023 10.39
-2
Ti svečar cele dneve napadaš s svojim žalostnim cviljenjem,pa te ne moti.Zakaj te ne?
Brakedirt
10. 03. 2023 11.46
-2
saj je prav rekel drzavljanov, ker teli prisleki nikoli ne bodo slovenci
pekoči paradižnik
10. 03. 2023 12.42
+1
.... domobranci, janševci in klerojanšisti pa res niso naši srčni izbranci.