Tujina

Golob: Pri proizvodnji streliva bi morala sodelovati tudi Slovenija

Bruselj, 23. 03. 2023 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Proizvodnja streliva mora biti enakomerno razporejena po vsej EU, pri tem pa bi morala sodelovati tudi Slovenija, je ob prihodu na zasedanje voditeljev EU v Bruslju, kjer bodo govorili tudi o skupnih nabavah topniškega streliva za Ukrajino, povedal premier Robert Golob. V ta namen bo Slovenijo obiskal evropski komisar Thierry Breton. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem opozoril na dramatične razmere v svetu in dodal, da ima ruska agresija globalne posledice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zasedanje EU ministrov
    01:11
    Iz 24UR: Zasedanje EU ministrov
  • Iz SVETA: Najemniški vojaki zahtevajo pomoč
    04:23
    Iz SVETA: Najemniški vojaki zahtevajo pomoč

 

EU se po premierjevih besedah začenja organizirati ne zgolj za skupne nabave streliva, ampak tudi za skupno proizvodnjo, kar je koristen premik. "Sredstva za vojaške proračune se bodo namreč povečevala in prav je, da se ta denar porablja čim bolj lokalno, se pravi v državah članicah tudi z namenom gospodarskega razvoja," je povedal premier.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Razprava mora iti in tudi že gre v smer, da so proizvodne zmogljivosti tudi geografsko enakomerno porazdeljene po Evropi. Slovenija bi se morala vključiti tudi v proizvodnem delu, ne samo v nabavnem, je dejal. Temu bo namenjen tudi skorajšnji obisk evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona v Sloveniji.

"Z njim bomo preigrali scenarije, kaj je možno znotraj evropskega okvirja in kaj je tisto, kar bo Evropska komisija konkretno podprla. Takrat bomo lahko več povedali o tem. So pa seveda osnutki pripravljeni," je povedal Golob. Komisar Breton je v zadnjih dneh v okviru razprav o krepitvi evropske obrambne industrije obiskal že več držav članic in njihovih podjetij.

Krepitev zmogljivosti je eden od treh stebrov načrta EU za nadaljnje dobave streliva Ukrajini. Prvi predvideva dobave topniškega streliva Ukrajini iz obstoječih zalog držav članic, drugi pa skupno naročanje topniškega streliva kalibra 155 milimetrov.

V ponedeljek se je projektu Evropske obrambne agencije (EDA), namenjenemu zbiranju in skupni oddaji naročil, pridružilo 17 članic EU in Norveška. V kratkem se mu bo pridružila tudi Slovenija, je tedaj napovedal obrambni minister Marjan Šarec. Ponedeljkov dogovor obrambnih in zunanjih ministrov držav članic predvideva, da bo EU Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon izstrelkov.

Guterres: Dramatične razmere v svetu, računamo na vodilno vlogo EU

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril na dramatične razmere v mnogih državah v razvoju. Svet se je po njegovih besedah znašel v ključnem trenutku."V mnogih državah v razvoju imamo popoln vihar," je opozoril v Bruslju.

"Pri doseganju trajnostnih ciljev nazadujemo. V številnih delih sveta je več lakote, revščine, manj izobraževanja in zdravstvenih storitev," je še dejal novinarjem pred začetkom zasedanja, na katerem se bo v pogovorih uvodoma pridružil voditeljem sedemindvajseterice. Ti imajo na dnevnem redu zasedanja gospodarska vprašanja, govorili pa bodo tudi o Ukrajini.

Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: AP

Guterres je opozoril tudi, da mednarodni finančni sistem ni primeren za spopadanje s tako velikim izzivom. Zato, kot je dejal, močno računajo na to, da bo EU vodila preobrazbe, ki so potrebne, da bi lahko ponovno vzpostavili agendo za trajnostni razvoj do 2030.

Guterres je sicer izpostavil odlično sodelovanje med EU in Združenimi narodi. Pri tem je opozoril tudi na boj proti podnebnim spremembam, pri čemer je omenil zadnje poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), ki po njegovem kaže na dramatične razmere, zaradi česar potrebujemo dramatične ukrepe. Kot je dejal, tudi tukaj računa na vodilno vlogo EU.

Govora bo tudi o ruski agresiji

Voditelji bodo prvi dan zasedanja govorili tudi o ruski agresiji proti Ukrajini, ki po Guterresovih besedah povzroča ogromno trpljenja ukrajinskemu prebivalstvu, poleg tega pa ima tudi velik vpliv na svetovni ravni. Z voditelji bodo izmenjali mnenja o tem, kako se najbolje soočiti s temi izzivi, je povedal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izrazil zadovoljstvo ob obisku Guterresa. EU in Združeni narodi imajo veliko skupnega, verjamejo v multilateralni pristop in sodelovanje, v Ustanovno listino ZN in spoštovanje mednarodnega prava, je dejal. Po Michelovih besedah bo danes priložnost za razpravo o različnih izzivih, kot sta vojna v Ukrajini in podnebne spremembe. Tukaj si je Evropa zadala zelo ambiciozne cilje, je pripomnil.

Nemški kancler Olaf Scholz pa od pogovorov z generalnim sekretarjem ZN pričakuje razpravo o vrsti vprašanj, med drugim, kako zagotoviti, da bo svet globalno držal skupaj, pa tudi o posledicah ruske agresije proti Ukrajini, med drugim v luči prehranske varnosti in naraščajočih cen hrane. Po besedah Scholza je pomembno zagotoviti, da se izvoz žita iz Ukrajine nadaljuje.

Estonska premierka Kaja Kallas medtem pričakuje, da bodo v pogovorih z Guterresom govorili o zločinih ruske agresije v Ukrajini. Kot je dejala pred začetkom zasedanja, bo izpostavila vprašanje ustanovitve mednarodnega sodišča za pregon zločinov agresije.

Nedavni nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je po njenih besedah dober znak, vendar ne zadostuje, saj ICC ne more preganjati zločinov vodstva, za kar potrebujemo Združene narode.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
01. 04. 2023 10.16
+1
Pri proizvodnji streliva bi morala sodelovati tudi Slovenija: TO BO......!
emilzapata
24. 03. 2023 21.29
+0
mogoče se bo začel v Sloveniji inženirski kader bolj ceniti s oborožitveno industrijo, ne samo dohtarji, pravniki učitelji, itd, moja znanka v Rusiji ima nečaka raketnega inženirja, a ga niso videli in slišali že dve leti.
dekontaminacija
23. 03. 2023 18.13
+1
Strelivo je v R. Sloveniji že delal Kacin, ko je iz uvoženih komponent na roke naštancal 1 M kosov. Vsi naboji so končali v smetih. Še zabojev niso znali narediti. Samo da je lahko rekel da izdelujemo strelivo. lol
kr_en_moz
23. 03. 2023 17.45
+2
A je Pernati že nakazal milijone za pridobitev tega posla?
kita 1111
23. 03. 2023 17.03
-1
Kateri fižol bo dober
Slavko BabIč
23. 03. 2023 16.51
+1
tako kot pri ograji....
borjac
23. 03. 2023 14.28
+7
Biznis je pač biznis, sedaj gre strelivo dosti bolj v promet kot Velikonočni čokoladni zajčki.
periot22
23. 03. 2023 14.19
+4
Imamo dva stara vojaška helikopterja za reševanje in to je vse za vso Slovenijo sramota!
pekoči paradižnik
23. 03. 2023 14.31
-2
to so škodljive posledice in zapuščina janšizma.
periot22
23. 03. 2023 14.17
+6
Golob in tvoje kleceplazenje Bruslju in Ameriki ti nisi normalen! brigaj se za lasten narod zato si plačan!
avgust.
23. 03. 2023 14.13
+7
Samo še o orožju je govora. Kam to pelje?
kr nekdo
23. 03. 2023 14.03
+0
a kater politik razmišlja, da bi stare zaloge poslali ukrajini? Našo staro zalogo pa nadomestili z novimi. A politki sploh vejo, da strelivo nima neomejen rok uporabe? Ma sej briga njih k bomo to vse davkoplačevalci pokril.