Tujina

Golob: Slovenija bo vztrajala glede BiH tudi do jutra, če bo treba

Zagreb / Bruselj, 23. 06. 2022 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, M.S., K.H.
Komentarji
513

Treba najti konsenz, je glede slovenskega predloga za takojšnjo podelitev statusa kandidatke BiH ob prihodu na vrh EU povedal slovenski premier Golob. Poudaril je, da Slovenija ne bo blokirala podelitve statusa Ukrajini, vendar pa to ne pomeni, da Slovenija ne bo vztrajala glede BiH, "tudi do jutra, če bo treba". Tudi hrvaški predsednik Milanović je pred vrhom v Bruslju še enkrat pozval EU, da BiH dodeli status kandidatke za članstvo. Odbor za zunanje zadeve bolgarskega parlamenta pa je podprl odpravo blokade Severne Makedonije.

"Do sedaj ni bilo govora o blokadi, tudi ni bilo potrebe," je premier Robert Golob povedal glede poročanja nekaterih tujih medijev, da bosta Slovenija in Avstrija blokirali sprejetje sklepov vrha, če BiH ne bo prejela statusa kandidatke za članstvo v EU.

"Tisto, kar je pomembno, je to, da smo oboji zelo za to, da se Bosni in Hercegovini podelili status kandidatke še danes in brez dodatnih pogojev, ki bi tak status kakorkoli oteževali," je še poudaril Golob.

Robert Golob v Bruslju
Robert Golob v Bruslju FOTO: AP

Dodal je, da je Ukrajina zgodba zase in da Slovenija pod nobenim pogojem ne bo blokirala podelitve statusa tej državi. "Ampak to ne pomeni, da ne bomo vztrajali, če bo treba, tudi do jutra, v zvezi z BiH," je bil jasen premier.

Menil je, da je danes treba najti konsenz glede statusa kandidatke za Bosno in Hercegovino, kakršenkoli že bo. Po njegovih besedah obstaja več možnih poti, pri čemer bodo videli, kje bi lahko našli konsenz.

Dvodnevno zasedanje v Bruslju
Dvodnevno zasedanje v Bruslju FOTO: AP

Izpostavil je, da ni pomembno, s čim bo zadovoljna Slovenija, ampak da se da signal prebivalcem BiH, da bodo oni zadovoljni, da bodo oni še obdržali upanje, enako kot dajemo upanje v Ukrajini.

"Ker tudi prebivalke in prebivalci BiH niso sami odgovorni za razmere, v katerih so se znašli, tudi oni so bili v vojni že pred dvajsetimi leti in zdaj upanja počasi zmanjkuje," je poudaril.

Sestanek vrha držav članic EU in Zahodnega Balkana v Bruslju pred dvodnevnim vrhom EU je trajal več kot tri ure, zaključil pa se je brez skupne izjave in brez konference za novinarje. 

Predsednik slovenske vlade je že minuli teden med obiskom v Bruslju napovedal, da bo na svojem prvem vrhu EU podal predlog, da se status kandidatke za članstvo takoj dodeli tudi BiH.

V skladu s predlogom bi morala ta zahodnobalkanska država nato sprejeti zakone, opredeljene v političnem dogovoru, ki so ga politične stranke iz BiH dosegle na pogovorih v Bruslju sredi meseca. To so zakon o visokem sodnem in tožilskem svetu, zakon o sodiščih, zakon o preprečevanju konflikta interesov ter zakon o javnem naročanju.

A ta predlog ima vsaj zaenkrat bolj malo podpore. Izrecno sta ga po neuradnih informacijah v dneh pred vrhom od drugih članic podprli le Avstrija in Madžarska. Je pa temu naklonjenih še nekaj drugih držav.

Bosanske zastave v Bruslju
Bosanske zastave v Bruslju FOTO: AP
Premier in vodja Gibanja Svoboda Robert Golob se je ob robu zasedanja Evropskega sveta udeležil tudi svojega prvega vrha voditeljev v okviru politične skupine liberalcev (Renew) v Evropskem parlamentu. Kot je povedal, opažajo, da je morda čas, da se Renew kot najmočnejša politična struja postavi na čelo evropskih sprememb.

Slovenija bo po navedbah virov pri EU skušala doseči vsaj, da se pobuda za podelitev statusa kandidatke BiH z določeno časovnico vključi v sklepe vrha, ki se bo sklenil v petek. Pri tem se omenja možnost, da bi ga prejela na decembrskem vrhu EU.

Premier Golob je komentiral tudi srečanje voditeljev EU s kolegi iz držav Zahodnega Balkana, ki je potekalo pred zasedanjem Evropskega sveta. Glede razočaranja voditeljev iz regije je povedal, da je to upravičeno, saj so bilateralna vprašanja iz zgodovine prevladala nad evropsko idejo.

"In ko to države Zahodnega Balkana občutijo na lastni koži, so upravičeno razočarane, frustrirane. To zagotovo ni pravo sporočilo, ki ga dajemo ljudem, ki tam živijo. Ne glede na politiko jaz mislim, da se moramo zavedati, da so tam ljudje, ki v resnici v Evropski uniji vidijo edino prihodnost, zdaj pa mi kažemo čuden obraz," je poudaril premier.

Fajon: Države Zahodnega Balkana spet postajajo države geopolitičnega boja

V Bruslju se mudi tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ki se je pred začetkom Evropskega Sveta udeležila vrha Stranke Evropskih socialistov in socialnih demokratov (PES). "Izgubili smo kredibilnost do držav Zahodnega Balkana, ki čakajo na status kandidatk za EU. Te države spet postajajo države geopolitičnega boja," je poudarila.

"Verodostojnost širitvenega procesa bomo ohranili le tako, da EU pospeši dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini, odpre pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo ter omogoči vizumsko liberalizacijo za Kosovo. Potrebujemo jasen političen signal podpore in zavezanosti širitveni perspektivi Zahodnega Balkana," je prepričana ministrica Fajon.

Milanović in Plenković v besednem spopadu zaradi BiH 

"Slišimo, da bosta status kandidatke dobili Ukrajina in Moldavija. Prav, naj Ukrajina dobi status kandidatke, vendar ima, tako kot tudi Moldavija, velike probleme," je na današnji novinarski konferenci, ki jo je sklical v luči vrha EU, izjavil Zoran Milanović. Dodal je, da je to priložnost, da status kandidatke dobi tudi BiH, in sicer kot "znak zaupanja in upanja".

Hrvaški predsednik je izpostavil, da BiH postavljajo pogoj, da mora spremeniti volilni zakon, Ukrajini in Moldaviji pa ne. Pohvalil je prizadevanja slovenskega predsednika Boruta Pahorja, da BiH brezpogojno dodelijo status kandidatke za članstvo."Slovenski predsednik Borut Pahor piše pismo, v katerem zahteva, da BiH takoj dobi status kandidatke. Po sestanku v Rigi je to storilo še nekaj držav," je dejal in dodal, da ga je "sram, da takšna pisma piše slovenski predsednik, ne pa hrvaški premier".

Zoran Milanović
Zoran Milanović FOTO: AP

Milanović je komentiral tudi napoved hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da bo naslednji teden v Evropski parlament poslan predlog odločitve o vstopu Hrvaške v schengenski prostor. Poudaril je, da je Hrvaška pogoje za vstop v schengen izpolnila že leta 2015 in da je vstop Hrvaške predvsem v slovenskem interesu.

Slovenci imajo na Hrvaškem okoli 150.000 nepremičnin, kar po oceni Milanovića pomeni okoli 450.000 ljudi, ki poleg drugih slovenskih gostov redno prihajajo Hrvaško. Če bo slovenska vlada blokirala vstop Hrvaške v schengen, se bo zato po mnenju Milanovića zamerila predvsem svojim državljanom.

Na kritike Milanovića se je odzval Plenković, ki je dejal, da je to temo osebno začel že marca. "Hrvaška je bolj in prej kot katera koli druga država, vidim zdaj v zadnjih petih dneh, da so zelo aktivni naši prijatelji iz Slovenije, kar je seveda zelo dobro in simpatično, toda v bistvu to tezo o statusu BiH že ves čas pelje Hrvaška," je dejal Plenković. 

Andrej Plenković
Andrej Plenković FOTO: AP

"Vidim, da je imel Milanović zjutraj neko tiskovko, ki je še enkrat pokazala, da je človek povsem neseznanjen, izoliran, od tistega, kar se dogaja in potem govori stvari, ki nimajo veze z bistvom niti s tistim, kar mi tukaj ves čas počnemo. Seveda pa se borimo veliko bolj od njega, bolj konstruktivno, inteligentno za enakopravnost Hrvatov v BiH, kar bomo počeli tudi naprej," se je še odzval na Milanovićeve izjave. 

Hrvaški premier je hrvaškega predsednika obtožil, da deluje za ruske interese. "Jasno je, da on dela za nekoga, ki ni hrvaški, verjetno dela za nekoga, a ne samo on. Videl sem tudi Mesićeve izjave v Ivancu pred dnevi. Moramo se resno vprašati, kakšna je to ekipa in za čigave moskovske interese delajo. To zdaj postaja vse skupaj bolj jasno. Jaz delam za Hrvaško," je poudaril Plenković.

Kolumnist 24sata.hr Tomislav Kaluški se ob zadnjem besednem spopadu med predsednikoma države in vlade v svoji kolumni sprašuje, zakaj Milanović pravi, da ga je sram, ker pisma piše Pahor namesto hrvaškega premierja in zakaj v tem primeru pisma ni napisal kar sam, kot predsednik države. Kaluški še opaža, da je Milanović na današnji tiskovni konferenci očitno ubral drugačno smer kot v minulem obdobju. Namreč, dejal je, da ima EU zdaj priložnost, da "Bosni in Hercegovini pokaže palec navzgor, imamo priložnost, da vas povlečemo na svojo stran, ne na rusko". To pa je povsem drugačna pesem, od tiste, ki jo je "prepeval" v zadnjih mesecih, ko se je pojavljal kot eden najtesnejših zaveznikov "ruskemu agentu" in rušilnemu faktorju v BiH, Miloradu Dodiku, piše Kaluški.

Poleg Dodika se je namreč Milanović v zadnjem času postavil kot zaveznik Rusije na Balkanu, saj je pokazal veliko razumevanje za ruski napad na Ukrajino, Zahod in samo Ukrajino pa je obtožil, da so sami izzvali Putinovo agresijo. Hrvaški komentator vidi nenaden zasuk v Milanovićevi usmeritvi kot posledico večmesečnega padca njegove priljubljenosti v javnomnenjskih raziskavah, odkar je kot eden redkih državnikov EU stopil na stran Putina in Rusije. 

Odbor za zunanje zadeve bolgarskega parlamenta podprl odpravo blokade Severne Makedonije

Odbor za zunanje zadeve bolgarskega parlamenta je danes podprl francoski predlog za sprostitev blokade pristopnih pogajanj Severne Makedonije za članstvo v EU. Odbor je pooblastil vlado, da predlog sprejme, to pa mora sedaj potrditi še parlament, je na Twitterju sporočil profesor na sofijski univerzi in politični strokovnjak Dimitar Bečev.

Bolgarski premier Kiril Petkov je sicer ob prihodu na vrh povedal, da po njegovem mnenju ni možnosti, da bi Bolgarija že danes ali v petek, ko poteka vrh, odpravila blokado začetka pogajanj s Severno Makedonijo in s tem tudi Albanijo. Vendar pa je nakazal, da bi lahko rešitev našli v prihodnjih dneh. 

Po nedavnih spremembah stališč bolgarske opozicije se zdi, da se je Bolgarija vseeno nekoliko približala odločitvi o odpravi veta, ki Severni Makedoniji onemogoča začetek pristopnih pogovorov za članstvo v EU.

Za posrednico med državama se je ponudila Francija, ki trenutno predseduje Svetu EU. Bolgarski premier Kiril Petkov je predlog Francije sprejel in ga po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označil za zelo dobrega, saj naj bi ta zagotavljal, da bo morala Severna Makedonija pred začetkom pogajanj spremeniti svojo ustavo in vanjo vključiti Bolgare kot priznano etnično skupino.

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je sicer danes v Bruslju dejal, da je trenutni predlog pogajalskega okvira za pristopna pogajanja Severne Makedonije in EU za Skopje popolnoma nesprejemljiv.

Bolgarski premier Kiril Petkov.
Bolgarski premier Kiril Petkov. FOTO: AP

Petkov pa je ob prihodu na današnji vrh EU-Zahodni Balkan izrazil upanje, da bodo poslanci bolgarskega parlamenta o tem odločali v prihodnjih dneh. "Dokler ne bo odločitve parlamenta, ne jaz osebno ne vlada ne bosta spremenila bolgarskega stališča," je dejal.

Vendar pa je neimenovan diplomat EU po navedbah AFP dejal, da bi se glasovanje v bolgarskem parlamentu lahko odvilo že v ponedeljek. "Pričakujem, da bomo imeli veliko večino in da bo predlog sprejet," je dejal predsednik stranke Demokratična Bolgarija (DB) Hristo Ivanov.

Čeprav se Petkov zavzema za politiko približevanja Skopju, pa je bil to tudi eden od razlogov, da je v začetku meseca iz vladajoče koalicije izstopila stranka Obstaja takšen narod (ITN), zaradi česar je vlada postala manjšinska. V sredo je nato z glasovanjem o nezaupnici manjšinska vlada tudi padla, Petkov pa kljub temu zaenkrat ostaja na položaju.

Albanski premier kritičen do Bolgarije

Do Bolgarije in tudi drugih članic EU je bil medtem kritičen albanski premier Edi Rama. "Sramotno je, da članica Nata Bolgarija dve drugi državi v zavezništvu vzame za talki sredi vojne na evropskem dvorišču, drugih 26 držav članic EU pa mirno gleda," je dejal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan dejal, da pozorno spremljajo dogajanje v Bolgariji. Začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je za EU ključna prednostna naloga, je povedal.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je poudaril, da države Zahodnega Balkana že 20 let čakajo na priložnost, da postanejo članice EU. "Po mojem mnenju je ključnega pomena, da ta obljuba postane kredibilna," je poudaril nemški kancler.

Več držav članic EU, tudi Slovenija, skuša podelitev statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji, o čemer bodo popoldne odločali voditelji EU, izkoristiti za dodaten zagon širitvi EU na Zahodni Balkan. Slovenski premier je na popoldanskem vrhu EU predlagal, da se status kandidatke podeli tudi Bosni in Hercegovini. Predlog sta zaenkrat poleg Slovenije izrecno podprli le Avstrija in Madžarska, navajajo viri pri EU, temu pa je naklonjenih še nekaj drugih držav. Slovenija bo po neuradnih informacijah skušala doseči vsaj, da se pobuda za podelitev statusa kandidatke BiH z določeno časovnico vključi v sklepe vrha.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (513)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nilič
25. 06. 2022 19.26
Orban pa kar naenkrat ni več problematičen. Sedaj sta kar postala dobra prijatelja z Golobom. Res zanimivo kako so nate.gnili ovce.
Litlmen
25. 06. 2022 10.47
+1
Golob že ve zakaj .podlasica,da ji ni para.
Iztok Draksler
24. 06. 2022 16.05
+3
plešati dolgolasec nni uspel..haha..golob pleša se dela...jj je že...tudi ti prides na vrsto.ne skrivaj pleše s temi mastnimi lasmi
Mister iks
24. 06. 2022 14.31
+2
Dobro jutro gospod Golob! Ste vztrajal in kaj dosegel? To je vaš uspeh da so vas zavrnili?
Iztok Draksler
24. 06. 2022 14.53
+2
ja poljaki pa madzari so bili tut na strani bih...po novem so visegrajci ok..hahaha...
Iztok Draksler
24. 06. 2022 14.30
+3
moc slovenskega cudeznega decka..ki je dobil dva miljona nagrade..je kaze na ravni orbana
Iztok Draksler
24. 06. 2022 14.01
+0
nic od nic...do jutra ni naredil nic..poraz...je pa zanimivo jederne evropske drzave proti..pa glih tja hpce golob...hahaha...macron je ptoti bil..rutte...vsi liberalci...haha
Iztok Draksler
24. 06. 2022 14.27
+1
ja hvala za minus....jedern proti..trenutno...to je poraz..za goloba...
staridida
24. 06. 2022 11.40
+3
Golob bo še kar bo posral pojedu....
Adolph
24. 06. 2022 08.54
+1
Golob,vcerajsi seu Bruslju usral,nimas svojega prepricanja . . . . . . . .
islamint
24. 06. 2022 10.16
+3
Ta vlada ve samo kopirati predloge. Nimajo nič svojega. Ta predlog je dala že Hrvaška pred meseci. Kopirali bodo marsikaj tudi od prejšnje vlade, po kateri so pljuvali in jo kritizirali, samo da so prišli na oblast.
Potouceni kramoh
23. 06. 2022 21.53
+3
A to je v stilu Ima neka tajna veza Golob in GenI Bosna?
Iztok Draksler
24. 06. 2022 14.15
+0
ni dvakrat za rect..se pa vidi da je golob nepomemben...uspelo mu je prepricat orbana....torej avtokrat je preprical avtokrata..haha
Rok Jurjec
23. 06. 2022 21.52
+1
Noben se noče fotografirat s čudežnim dečkom. Še na tisti prvi sliki se je zgleda uštulo.
M teorija
23. 06. 2022 21.49
-1
Čuj, zakaj ni Janez šel v Sarajevo ko so ga obstreljevali tako kot Kijev!?
HujUkropiji
23. 06. 2022 21.55
-2
Ker bi se ustavil že 20km pred mejo. 😃
mindfields
23. 06. 2022 21.47
+4
Dej se ti raje bori za Slovenijo…doma imas prevec dela golobček..Bosna itak ni nobena držva..srbi v republiki srpski imajo svojo vlado ministre šolstvo sodstvo policijo funkcionirajo kot držva in kaj je to potem..po drugi strani Srpski del BiH je veliko bol urejen..recimo banja luka cista kot ljublana vse poštiman v muslimanskem delu pa ni tako..povsod vehabije se šetajo pa smeti povsod
pravica1
23. 06. 2022 21.47
+0
EU lahko noc.
Iztok Draksler
24. 06. 2022 15.50
+1
jokam....boli me za bosno..bodo ze prsli not...ko bo cas
Triindvajseti December
23. 06. 2022 21.46
-2
...taubi ma to🤣
Mgfds
23. 06. 2022 21.33
+3
Če bo naš vodja Golob ostal v BiH še cel mesec ga mora obiskati Urška v rdečih čevljih 👩‍🦰
Mgfds
23. 06. 2022 21.32
+2
Naš Golob mora pokazati EU ,da z našo svobodo in našo ljudsko skupščino ni šale..👻
Samsvojmojsterjaz
23. 06. 2022 21.26
+1
Triindvajseti December
23. 06. 2022 21.24
+6
ahahahaha kere "vplivne" politike mamo mi 🤣🤣🤣 ...povsod se "čohajo" kjer jih ne srbi 😉
Hiroyuki Sanada
23. 06. 2022 21.16
+0
Zanimljivo dejstvo, PlavoRumene barve zastave Bih, Kosova in Ukrajine, predstavljajo problem in konflikt v državah. Porazno je to, da so vse tri države v konfliktu s svojimi sosedi in v vseh treh državah se kršijo pravice manjšin. Evropa je zmanjšala kriterije, zdaj se lahko v EU sprejmejo države, ki nimajo urejenih mej ter medsebojnih odnosov ...
Mgfds
23. 06. 2022 21.15
-2
Kar Golob reče glede Bosne tako bo ,ker ima Alenko Bratušek 👩‍🦰 sab,ki zna reševati Slovenijo in Bosno..
nalijmo si čistega vina
23. 06. 2022 21.16
+1