Tujina

Golob s Harrisovo in Guterresom o tem, kako preprečiti katastrofo v Rafi

Munchen, 16. 02. 2024 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Robert Golob je v Münchnu s podpredsednico Združenih držav Amerike in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov razpravljal o tem, kako preprečiti katastrofo v Rafi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odprtju Münchenske varnostne konference (MSC) ocenil, da je svetovna skupnost kljub skupnim izzivom vse bolj razdrobljena. Pozval je še k trajni mirovni rešitvi za Ukrajino, ki mora temeljiti na ozemeljski celovitosti, glede Gaze pa posvaril, da humanitarne operacije še komaj delujejo.

Predsednik vlade Robert Golob se danes in jutri udeležuje 60. Münchenske varnostne konference. Danes se je sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem.

Golob in podpredsednica Harrisova sta potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gospodarstva. Gospodarski odnosi med državama so dobri, veliko je še priložnosti za izboljšave. Naslovila sta tudi dogajanje na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na Gazi.

Robert Golob in Kamala Harris
Robert Golob in Kamala Harris FOTO: Anže Malovrh - STA

Z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Guterresem sta spregovorila o tragediji v Gazi, kjer je še posebej zaskrbljujoča situacija v Rafi ter o vprašanju financiranja UNRWA. Predsednik vlade je izrazil močno podporo delu OZN ter se zahvalil za dosedanje izjemno sodelovanje, generalni sekretar Guterres pa je naše aktivnosti v varnostnem svetu OZN ocenil kot izjemne in neprecenljive.

Antonio Guterres in Robert Golob
Antonio Guterres in Robert Golob FOTO: Anže Malovrh - STA

Kot je premier dr. Golob napovedal, se je v dvostranskih pogovorih posvetil trenutnim varnostnim razmeram na Bližnjem vzhodu s poudarkom na dogajanju v Gazi. Poudaril je pomembnost in nujnost iskanja mednarodnih rešitev za takojšnjo prekinitev spopadov ter preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

Dan v Munchnu bo premier Golob zaključil s srečanjem z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem.

V soboto bo na povabilo organizatorjev konference kot častni govorec sodeloval na panelu o reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN). "Povabilo na enega izmed najbolj prepoznavnih političnih panelov varnostne konference predstavlja priznanje vladi in njenim zunanjepolitičnim prizadevanjem za mir in varnost na svetu. Hkrati pa predstavlja priložnost, da Slovenija predstavi svoje poglede na reformo VS OZN," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ob robu konference se bo premier Golob v soboto na povabilo Fundacije BMW in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) udeležil še razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja.

Sestal se bo tudi s predsednikom vlade Katar, šejkom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom Open Society Fundacije Alexandrom Sorosem.

Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, kjer razprave potekajo na najvišji ravni o najpomembnejših aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih izzivih. V luči zaostrenih varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu bo konferenca med drugim priložnost za premislek o enotnosti in političnih zavezah na pravilih temelječega mednarodnega reda.

Guterres ob odprtju Münchenske varnostne konference posvaril pred razdrobljenostjo v svetu

"Celo obdobje hladne vojne je bilo v nekaterih pogledih manj nevarno," je dejal Guterres. Kot je pojasnil, sta bili ZDA in Rusija celo takrat pripravljeni nekoliko sodelovati.

Posvaril je, da še danes sicer obstaja nevarnost jedrskega konflikta, pridružuje pa se tudi izziv podnebne krize in nevarnost nenadzorovane umetne inteligence. "Danes smo priča temu, da države delajo, kar hočejo, brez odgovornosti," je dejal.

 Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: AP

V svojem govoru na MSC je še pozval k pravični in trajni mirovni rešitvi za Ukrajino, Rusijo in svet. Osnova za to mora biti po njegovem prepričanju spoštovanje ozemeljske celovitosti suverenih držav. Opozoril je, da je izguba človeških življenj grozljiva, vojna pa ima posledice tudi za svetovno gospodarstvo in države v razvoju.

Glede Bližnjega vzhoda je posvaril pred posledicami, ki bi jih imela izraelska ofenziva na Rafo, kjer je zatočišče našlo več kot 1,3 milijona razseljenih Palestincev, ki so že tako na robu preživetja. "Večkrat sem pozval k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev ter k humanitarni prekinitvi ognja. To je edini način za obsežno povečanje dostave pomoči v Gazo," je dejal Guterres.

Po njegovih informacijah humanitarne operacije v enklavi še komaj delujejo. Stopnja uničenja in smrti je nepredstavljiva, je dodal. V Münchnu se je danes začela tradicionalna tridnevna konferenca o globalni varnosti, ki vsako leto v bavarsko prestolnico povabi številne politike in strokovnjake. Med osrednjimi temami bodo letos konflikti v Ukrajini, Gazi in drugod ter podnebne spremembe in migracije.

Harrisova zagotovila nadaljnjo podporo Natu in zaveznicam

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je danes na Münchenski varnostni konferenci zagotovila, da so ZDA zavezane zvezi Nato, ki je po oceni ameriške vlade osrednjega pomena za globalno varnost. Poudarila je še, da izolacija ni rešitev, in se zavzela za nadaljnje sodelovanje z zavezniki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nato so ustanovili z eno preprosto idejo, napad na eno izmed članic je napad na vse, je dejala Harrisova. Te obljube so se vse države članice vedno držale, tudi po terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2011, je poudarila.

Kamala Harris
Kamala Harris FOTO: AP

Prepričana je, da izolacija ni rešitev, s čimer se je postavila proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, čeprav njegovega imena ni neposredno omenila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred dnevi je namreč Trump, ki si znova želi postati predsednik ZDA, razburil z izjavo, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice Nata, ki ne bi izpolnjevale finančnih obveznosti.

Harrisova je zagotovila, da bodo ZDA obdržale svojo vodilno vlogo v svetu. "Moramo stati ob strani svojim zaveznikom ... to nas dela močne," je dodala podpredsednica.

V govoru na konferenci je posvarila še pred morebitnim propadom dogovora o nadaljnji pomoči Ukrajini v ameriškem kongresu, kjer je senat že podprl pomoč, to pa mora storiti še predstavniški dom. Neuspeh bi bil po njenem prepričanju darilo za ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Prizadevali si bomo za zagotovitev ključnega orožja in virov, ki jih Ukrajina nujno potrebuje," je dodala.

V Münchnu se je danes začela tradicionalna tridnevna konferenca o globalni varnosti, ki vsako leto v bavarski prestolnici gosti številne politike in strokovnjake. Med osrednjimi temami bodo konflikti v Ukrajini, Gazi in drugod ter podnebne spremembe in migracije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospodar prstanov
17. 02. 2024 16.18
+5
Naj rajši poskuša preprečiti katastrofo doma
Betuul
17. 02. 2024 15.31
+3
Natanjahu je dobil “”pravico se braniti “od: Bajdna usa; ursule von der Layen Eu; kar je ključnega in zaklenjenega pomena! Nihče id teh ga takrat ni vprašal kakšne namernice bo uorabil pri” pravici braniti se”! Vglavnem ursula von der Layen je Natanjaha poljubčkala🥰 poštempljala v živo!in vse tam navzoče od svetovnega vrha! Natanjahu se Podreka na vse zdaj pogovore in papirje iz Haaga! In po toči zvoniti je prepozno in podrekante se s temi forumi! Vas pozdravlja benjamin N.!!
thedutchman
17. 02. 2024 12.40
+2
mrššššš nazaj v slovenijo probleme reševat al pa odstop imbacilu,mislim res kakšnmu spačku sem jest dal glas ooooo nkol si nam odpustu,in pol sem se jest drugim smeju a sam sem pokadu propagando res kr šamar bi si spucu,kje je desn da me zahakla pošten da me nikol več na levo ne odnese
Začni Živeti
18. 02. 2024 14.47
potem boš dal svoj glas na naslednjih volitvah Janezu. Jaz ti predlagam, da sploh negreš več na volitve... dokler so kriminalci na prestolih...
thedutchman
17. 02. 2024 12.29
+2
vsak teden ko pridem iz fure en minister odleti pa en nov štrajk je napovedan in te limone pa v munchenu na kavi
thedutchman
17. 02. 2024 12.27
+2
država se sesuva na vseh koncih od zdravstva do sodišč do .............ta pa pametuje kako rešit gazo kot da je vse v sloveniji v najlepšem redu,počas dobivam občutek da so ga palestinci izvolil ne mi slovenci in to celo zdajšnjo vlado
Grma53
17. 02. 2024 10.49
+2
Že naši nabavniki so ugotovili, kako si povečati družinski proračun. Če je bila plača malo manjša, so pa več letali naokoli. In točno to počnejo tudi naši pajaci.
JApajaDAja
17. 02. 2024 10.01
+2
kateri od njiju ne pozna zastave države, ki naj bi jo predstavljal.zastopal ?
Grma53
17. 02. 2024 09.33
+4
Važno, da je dobil fotografije za spomin, ko bo razlagal vnukom, kako je rešil svet
zoran pušenjak
17. 02. 2024 08.23
+6
Pa kdo posluša tega Goloba. Verjetno je vsem muka se z njim pogovarjati
slovenka62
16. 02. 2024 21.40
+6
A ona ve kje je Slovenija??
Jožica55
17. 02. 2024 08.19
-1
osservatore
17. 02. 2024 12.12
+1
Betuul
16. 02. 2024 21.28
+1
Sigurno je več smernic rešitve ! Toda katera bo znotraj ‘ur’ uspešna! Morda ta da se začne z izseljevanjem Izraelov ; ker so nemirna država odkar so tam! In pravzaprav nimajo nobenih značilnost arabov! In kako so se izraeli sploh tam znašli! Saj ne verujejo v boga; in allah ni njihova ljudskia in življenska pot!!
Betuul
16. 02. 2024 21.16
+1
Najprej se je tam v Münchenu treba vprašati: Zakaj ni otvoritvenih akterjev tega genocida v Palestini prisotnih v Münchenu in to : Bajden; Ursula von der layen in Natanjahu! Da bi jih lahka vprašali ?: Kako so si predstavljali dovolilno dikcijo v genocidanje:: “Izrael se Ima Pravico Braniti!”! In kako si je Natanjahu to pravico zamislil?? Sedaj nekaj na slepo srečo spraševati k reševanju je zgolj domnevno neokusno; In ravno zaradi tega se Izraelovo genocidanje vleče v mesece! Golob bi moral predlagati:”Da se te tri uvodne akterje privede v Haag na zaslišanje”!In takojšno prenehanje genocidanja po Palestini vse povprek! In to Natanjaha; Bajdna; von der Layen ; In Haag jim primerno naloži! Oziroma odvzem vseh prijemov okoli politike v domačih državah in v svetovnem vrhu! Tak bi bilo prav 🙏🏻Bog usliši nas; za Palestinski obstoj ljudstva gre??
Betuul
16. 02. 2024 21.18
-1
Praktično se Natanjahu Izrael na papirje od Haaga podreka; kakor vidimo in slišimo !
Komunisti_povsod so
16. 02. 2024 21.14
+3
Po epski razpravi o katastrofah sta mu obljubila del pomoči namenjeni Gazi, kamp-bolnišnice za slovenske bolnike.
Harpuna
16. 02. 2024 21.07
+7
Golob naj si da eno oljčno vejico v usta in odleti v Rafo,bomo vsaj mi imeli mir,če že oni ne.
petb
16. 02. 2024 21.03
+2
... kako preprečiti katastrofo v Rafi... Tam je že ena sama katastrofa, in ve se kdo jo podpira. To so vsi tisti, ki so ob napadu Rusije na Ukrajino takoj začeli s sankcijami proti Rusiji, kar je veljalo takoj tudi za športnike. Po toliko pobitih Palestincih, od katerih je vsaj polovica otrok, pa nobenih sankcij, tako ali drugače. Rusija je napram ZDA, EU, Izraelu in vsem njihovim podpornikom prava humanitarna organizacija.
Grma53
17. 02. 2024 09.37
+1
Ubogi Palestinci. Zgradili so so 500 km rovov in jih naponili z orožjem in hamasovci. Otroke in ženske pa pustili zunaj za tarče.
tornadotex
16. 02. 2024 21.02
+3
Vse je predstava za javnost...Izraelci potrebujejo samo še nekaj tednov,da uničijo še zadnje baze Hamasa...Sedaj odnehati,to pomeni kot bi moral pustiti češnjo na vrhu torte..
blackwizard
16. 02. 2024 20.49
+11
naj,kar tam ostane,v sloveniji ni nobene koristi od njega in nesposobne leve vlade
Anion6anion
16. 02. 2024 20.44
+7
Tanja pa še vedno iskreno in neomajno podpira Izrael
Anion6anion
16. 02. 2024 20.43
+3
Še čudno da so pravo zastavo obesili zadaj.
Ejga-Tega
16. 02. 2024 20.30
+12
Dej golob, raj se pobrigaj za katastrofo v lastni hiši. Pri nas država razpada pri živem telesu