Tujina

Golob: Za pomoč Ukrajini so na vrsti velike članice EU

Bruselj, 09. 02. 2023 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, A.K., D.J.
Komentarji
333

Ob prihodu na vrh EU v Bruslju je premier Robert Golob dejal, da Slovenija Ukrajini ne bo napovedala dodatne pomoči - zdaj naj bi bile po njegovem na vrsti velike članice EU. Kasneje pa je premier zagotovil, da bo Slovenija Ukrajini pomagala tudi v bodoče. "Tudi v bodoče načrtujemo, da bomo Ukrajini pomagali na vse možne načine. Je pa res, da se potrebe po pomoči spreminjajo, glede na potrebe na terenu," je dejal.

"Slovenija je stala v skupini držav, ki so zagovarja enotnost odziva na rusko agresijo na Ukrajino. Na drugi strani pa je bila Slovenija tudi med temi, ki je manj govorila in bistveno več dala Ukrajini," je povedal Robert Golob na izrednem zasedanju Evropskega sveta. Ob tem je Ukrajini tudi v bodoče zagotovil pomoč. "Tudi v bodoče načrtujemo, da bomo Ukrajini pomagali na vse možne načine," je dejal. 

Golob je sicer predhodno, ob prihodu v Bruselj, dejal, da Slovenija Ukrajini ne bo napovedala dodatne pomoči. Po njegovih prvotnih besedah so zdaj na vrsti velike članice EU, ki so se do sedaj držale nekoliko na strani.

"Slovenija je glede na število prebivalcev ena največjih donatoric v preteklem obdobju, nobene potrebe ni, da bi prehitevali. Mislim, da je to zdaj naloga velikih članic, ki so se do zdaj držale nekoliko ob strani. Naj one prispevajo svoj delež, Slovenija pa lahko tudi malo počaka," je povedal slovenski premier Robert Golob ob prihodu na vrh.

Golob v Bruslju
Golob v Bruslju FOTO: Twitter

Glede razprave o dobavi tankov in drugega orožja Kijevu je dejal, da se boji, da gre pretežno za verbalno tekmovanje. "Vprašanje je, koliko tega je dejansko na terenu, počakajmo in bomo videli, kaj od tega bo uresničeno, predvsem pa kdaj. Slovenija je svoj del v lanskem letu dala brez velikih besed, pri čemer je bila hitra, počakajmo zdaj ostale članice Evropske unije, kako bodo sledile," je še poudaril.

Kot je dejal, v Sloveniji ni bila sprejeta nobena odločitev o dodatni pomoči Ukrajini, tako da danes ne bo obljubljal nečesa, za kar ne bi imel podpore državnega zbora.

Na dnevnem redu današnjega zasedanja je bil tudi mirovni načrt, ki ga je pripravila Ukrajina. Po Golobovih besedah je v tem načrtu marsikaj na prvi pogled videti nekoliko preveč ambiciozno.

"Prva stvar, ki je pri vsakem mirovnem načrtu temelj, je pripravljenost obeh strani na to," je poudaril.

"Zaenkrat je ta prej manjkala, kot da bi je bilo v obilju. Bomo videli, jaz nisem optimist, bojim se, da se obe strani zdaj pripravljata na zaostritev vojaških spopadov," je še dejal slovenski premier. To po njegovih besedah ne more biti dobra popotnica za pogovore o mirovniških načrtih. Poudaril je, da je treba počakati, da jim Zelenski pojasni podrobnosti načrta.

Slovenija ne podpira financiranja ograj na zunanjih mejah EU iz evropskih sredstev, je danes ob prihodu na zasedanje voditeljev članic EU, na katerem bodo govorili tudi o migracijah, še povedal premier. V luči razprave o globalni konkurenčnosti evropskega gospodarstva pa je poudaril, da je treba najprej izkoristiti obstoječa sredstva.

Scholz ob prihodu na vrh EU za usklajeno pomoč Ukrajini

Nemški kancler Olaf Scholz se je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zavzel za usklajeno pomoč Ukrajini in zagotovil, da si bo Nemčija prizadevala za hitro dobavo tankov. Za pospešitev dobav orožja Ukrajini se je ob prihodu na vrh med drugim zavzela estonska premierka Kaja Kallas.

Voditelji EU so danes izrazili solidarnost in enotnost pri podpori Ukrajini, je dejal Scholz, ki je napovedal nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi vojaško, pri obrambi njene neodvisnosti pred rusko agresijo. Pri tem pa je poudaril, da mora ta pomoč potekati usklajeno.

Nemčija je država, ki Ukrajini zagotavlja največjo podporo, tudi vojaško, je dejal. Dodal je, da si zdaj prizadevajo zagotoviti, da bi druge države, ki so napovedale sodelovanje pri tej podpori, te napovedi podkrepile z dejanji.

Glede evropske perspektive Ukrajine na poti do članstva v EU pa je dejal, da mora država tako kot tudi druge kandidatke izpolniti potrebne kriterije.

Estonska premierka Kaja Kallas pa je v izjavi ob prihodu na vrh poudarila, da je pomembno pospešiti dobavo orožja Ukrajini. "Storiti moramo več," je dejala. Menila je, da je treba dati jasen signal evropski vojaški industriji, naj pospeši proizvodnjo.

Glede dobave bojnih letal Ukrajini, k čemur sedaj poziva Kijev, pa je Kallas dejala, da morajo odločitev sprejeti tiste države, ki takšna letala imajo.

Zavzela se je tudi za vzpostavitev mednarodnega sodišča za pregon zločinov zaradi ruske agresije, pri čemer ne podpira t. i. hibridnega sodišča, ker bi se s tem po njenem ruski predsednik Vladimir Putin izognil odgovornosti za invazijo, ki jo je ukazal.

Nizozemski premier Mark Rutte je poudaril pomen obiska Zelenskega na vrhu EU. "To, da je tukaj, ima veliko simbolno vrednost," je ob prihodu na vrh dejal Rutte. "Vsi smo nenehno navdušeni nad tem, kar on, njegova ekipa, ukrajinski narod in ukrajinska vojska počnejo v boju proti ruski agresiji," je povedal.

Vrh EU Srbijo in Kosovo pozval k izpolnjevanju sklenjenih sporazumov

Voditelji držav članic EU so na vrhu med drugim  Kosovo in Srbijo pozvali k spoštovanju vseh sporazumov, ki sta jih doslej sklenila v okviru dialoga o normalizaciji odnosov pod okriljem EU. Ti vključujejo tudi vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova, so zapisali v sklepih.

"Evropski svet obe strani poziva, naj v celoti in brez pogojev izpolnjujeta obveznosti, h katerim sta se zavezali v okviru dialoga, vključno s sporazumoma iz let 2013 in 2015 o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin," so v sklepih vrha, ki so jih potrdili še pred koncem srečanja, zapisali voditelji EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (333)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinus90
11. 02. 2023 14.02
+1
Oglejte si na viedeoposnetku kaj ruzke pošasti delajo lastnim vojakom: z oklepniki vozijo čez svoje mrtve vojake, ti se jim potem zataknjejo v podvozje in jih kar vlečejo in mečkajo naprej…groza…Ta posnetek najdete na telegramu, v google vpišite denys davydov telegram, odprite njegov kanal in s ctrl + f poiščite February 10, zadnji posnetek prejšnjega dne bo takoj nad tem, objavljen ob 23:56h
Zdravko Lajh 1
10. 02. 2023 10.41
-4
Bla, bla, bla ... prazno nakladanje kot vedno.. Holob bi seveda raje pomagal Putinu
Kk541
10. 02. 2023 09.15
-2
Rusi se naj umaknejo, pa bo mir.
puspan
09. 02. 2023 20.25
-1
UPAM, DA GLEDATE SLAVNO PUTINOVO ARMADO, KI JE ZAČELA "OSVOBAJATI" SOSEDO UKRAJINO PRED DOBRIM LETOM DNI. SLAVA UKRAJINI!
Kk541
10. 02. 2023 09.16
+0
Ja 3 dnevn specialna operacija , se približuje enemu letu hahah
Mozart60
11. 02. 2023 13.46
+0
Slavna ruska armada se je upehala,tolčejo od daleč z raketami je bolj varno nimajo jajc.
rdeča petokraka
09. 02. 2023 20.02
+3
Orban je spet dokazal, da je pokončni človek. Ko je v Bruslju na tribuno prišel Zeleni, je bil edini, ki ni ploskal. Spoštovanje Orbanu !
rdeča petokraka
09. 02. 2023 20.03
-1
rdeča petokraka
09. 02. 2023 20.21
+1
Lahko so to pogledate na tem portalu "Zelenski v Bruslju: V domovino se ne morem vrniti brez rezultatov" tam je video posnetek
Kriminalna Država
09. 02. 2023 21.39
+0
A to je najboljši prijatelj od Janše? Orbanizacija ni več in zdej ko je Taubi tukaj?
Kriminalna Država
09. 02. 2023 21.40
-3
Lahko si pogledaš tudi kako rusi morijo in posiljujejo po Ukrajini.
Na pol ovca
09. 02. 2023 19.53
+1
Prepozno Slo se je že umazala pri zmagovalcu v ukrajini in to za ničelni profit, pravzaprav za minus! kajti iniciator vsega tega bo Slo odvrgel tako kot bo EU ko bo to potrebno, namesto da bi Slo stala ob strani se skrivala v senci podobno kot recimo Madžari........... ....................da sploh ne omenjam nekritičnega financiranja bojda beguncev iz Ukrajine vsak z avtom višjega ali povprečnega ranga in to iz države, kjer je povprečna plača 200$(ni šala) ni slučajno Ukrajina proglašena za najbolj koruptno državo europe......... upam da je jasno kdo si je lahko privoščil pot do sem in kaj slovenski davkoplačevalci financirajo, navaden neskorumpiran ali ne mafijec s 200$ plače gotovo NE!
rambojanša
09. 02. 2023 19.29
-3
A kdo ve kaj je do sedaj dala Ukrajini Holobova vlada....KITI SE Z PREJŠNJO VLADO...NESPOSOBNEŽ..
SREBRNIBREG.
09. 02. 2023 19.14
-1
Kdor se hoče iti vojno z Rusijo naj se gre. Naši mali Sloveniji in nam Slovenecem se ne bojuje s Slovani kateri branijo svoj narod, ker zahodnjaki ne spoštujejo sporazum iz Minska katerega so sami podpisali.
prašek
09. 02. 2023 19.31
+0
Kriminalna Država
09. 02. 2023 21.40
+1
Spet je ta najbolj pameten Prase.k prišel iz njive.
Kriminalna Država
09. 02. 2023 21.41
+1
Še dobro, da so Ukrajinci Kitajci, da se bratje Slovani lahko borijo proti njim.
konc
09. 02. 2023 18.50
+9
Slovenija je dala že preveč.
puspan
09. 02. 2023 19.06
-7
Kdo pa je Slovenija? Niso samo sesalci na levem sektorju, tudi na desni je veliko delavcev in gospodarstvenikov, ki nas futrajo.
trgft
09. 02. 2023 18.41
+0
Premier dr. Robert Golob na izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, kjer je ena glavnih tem neomajna podpora 🇪🇺 Ukrajini: "Tudi v bodoče načrtujemo, da bomo 🇺🇦 pomagali na vse možne načine. Res pa je, da se tudi potrebe po pomoči spreminjajo glede na razmere na terenu." 🧵 Je že spremenil izjavo! Za kozlat!
dule07
09. 02. 2023 21.28
rb63
09. 02. 2023 18.04
+8
Bravo dr. Golob, odlična poteza.
Zdenko Krajnc
09. 02. 2023 17.59
+10
Vsekakor dobro da umirja konje, je pa drug problem. S dosedanjim delovanjem pošiljanja orožja je slovenski politični vrh pokazal in dokazal, da je neglede na dejstva za to vojno in ne glede na javno mnenje, ki vojaške podpore v večini ne odobrava, na strani Ukrajine in sovražen do Rusije, namesto da bi do konflikta zavzeli nevtralno pokončno držo.
Na pol ovca
09. 02. 2023 18.16
+8
Ne pozabit ad so dal ukrajinski korumpirani eliti in njihovim sorodnikom, ki je pr nas vse na račun davkoplačevalcev še telefon in parking za drage avtomobile in to podaljšal do leta 2024 !! zakaj govorim o Eliti? ja zato ker je povprečna plača v Ukrajini MANJ kot 200$ torej je jasno da navadni Ukrajinci NISO tukaj.
Na pol ovca
09. 02. 2023 17.51
+8
Prepozno Slo se je že umazala pri zmagovalcu v ukrajini in to za ničelni profit, pravzaprav za minus! kajti iniciator vsega tega bo Slo odvrgel tako kot bo EU ko bo to potrebno, namesto da bi Slo stala ob strani se skrivala v senci podobno kot recimo madžari.
rb63
09. 02. 2023 18.07
+8
Se strinjam. vendar vseeno bolje pozno kot nikoli.
mario7
09. 02. 2023 17.41
+13
Vojnemu profiterju zelenkotu ni do premirja ali konca vojne ker tam ne bi bilo več evrčkov.
Slava b
09. 02. 2023 17.36
+14
Veliko bi jih ploskalo v Evropi,če bi šel v Moskvo na pogovore.
starima?ek 1
09. 02. 2023 17.33
+12
Prisilijo naj ga v pogajanja,ampak tam ni biznisa.
Broj1 TNT
09. 02. 2023 17.26
+17
jaz samo čakam kdaj bo zinil da rabi še poleg orožja ,raket ,avionov še vojake !
komarec
09. 02. 2023 17.18
+17
Ja no zeleni se je naučil kar zahtevati pomoč. Vsa ta pomoč ki jo je dobil kot kaže ni nucala.
Pati--
09. 02. 2023 17.11
+14
Bravo gospod predsednik Golob. Prav imate.
mario7
09. 02. 2023 16.48
+16
zelenc v Bruslju pri fajzarjevi uršuli fehtari kot zbiralec bakra
puspan
09. 02. 2023 17.05
-15
Rusofilski pokvarjenci slovenski, eno govorijo, drugo delajo. Je bilo pač že dolgo pričakovati takšno sprevrženost, saj imajo močno podporo od stricev iz ozadja. Sram naj vas bo!!!
mario7
09. 02. 2023 17.42
+14
Zakaj naj me bi bilo sram? Zato ker se ukraina ne drži kar je podpisala pred leti?
puspan
09. 02. 2023 19.07
-5
Foxn.ca
09. 02. 2023 20.24
+2
Bravo mario: mario zelenc v Bruslju pri fajzarjevi uršuli fehtari kot zbiralec bakra