Tujina

Google bo moral plačevati medijskim skupinam za prikazovanje njihove vsebine

Pariz, 15. 04. 2020 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V., STA
Komentarji
0

Francoski varuh konkurence je sporočil, da bo moral Google medijskim skupinam po novem plačevati za prikazovanje njihove vsebine. Potem ko se je Google več mesecev izogibal spoštovanju nove evropske zakonodaje, mu je sedaj francoska agencija naložila, da mora nemudoma začeti pogajanja z mediji o višini nadomestila.

Google mora, kot je odločila agencija, v treh mesecih izvesti "pogajanja v dobri veri" z založniki medijskih publikacij in tiskovnimi agencijami o nadomestilu za prikazovanje njihove zaščitene vsebine. Rezultat pogajanj mora biti znesek, ki ga bo Google plačal tudi za nazaj, od oktobra 2019. Takrat je Francija postala prva članica EU, ki je ratificirala novo evropsko zakonodajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu naj bi zagotovila založnikom medijskih publikacij, da prejmejo plačilo, ko se njihovo delo prikazuje na spletnih straneh, v iskalnikih in na družbenih omrežjih.

Google trdi, da se izseki člankov, fotografije in videi v rezultatih iskanja prikazujejo le, če mu medijska skupina dovoli brezplačno uporabo. Če to zavrne, se bo pokazal le naslov in povezava do vsebine, je zatrdil ameriški tehnološki velikan. A to bo skoraj gotovo vodilo do manjše vidnosti in potencialnega upada prihodkov za založnike.

V preteklosti je ameriški gigant trdil tudi, da evropska zakonodaja ne uvaja plačila za objavljanje povezav in da evropski založniki ogromno zaslužijo s prometom, ki je k njim preusmerjen prek Googlovega iskalnika.

 

Spor so pred regulatorjem novembra lani sprožili medijski založniki.
Spor so pred regulatorjem novembra lani sprožili medijski založniki. FOTO: Shutterstock

Francoska agencija za varstvo konkurence je navedla, da Googlove prakse predstavljajo zlorabo prevladujočega položaja na trgu in resno škodujejo medijskemu sektorju. Google pa pojasnjuje, da je od začetka veljavnosti nove zakonodaje v Franciji že okrepil sodelovanje z založniki z namenom "povečati podporo in investicije v novice".

"Spoštovali bomo odločbo (regulatorja) ... in nadaljevali ta pogajanja," je dejal Googlov podpredsednik za področje novic Richard Gingras.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.