Tujina

Googlu v Italiji 100 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe tržnega položaja

Rim, 13. 05. 2021 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanski varuh konkurence je ameriškemu spletnemu velikanu Google izrekel 102,1 milijona evrov kazni, ker je zlorabil svoj položaj na trgu s tem, ko je blokiral aplikacijo družbe Enel X, ki je namenjena uporabnikom električnih vozil.

Google bo moral po odločitvi regulatorja tudi omogočiti to aplikacijo v svojem operacijskem sistemu Android Auto, ki je prilagojen za uporabo na zaslonih armaturnih plošč osebnih vozil.

Google
Google FOTO: Shutterstock

Italijanski varuh konkurence je ugotovil, da Google družbi Enel X Italia ni dovolil razviti verzije svoje aplikacije JuicePass, ki bi bila kompatibilna s sistemom Android Auto. JuicePass ponuja storitve, povezane s polnjenjem električnih vozil, npr. iskanje najbližje polnilne postaje in rezervacijo mesta na njej.

Varuh je presodil, da je Google nepošteno omejil možnost končnih uporabnikov, da bi uporabili aplikacijo družbe Enel X Italia pri vožnji in polnjenju svojih vozil, ter posledično favoriziral svojo aplikacijo Google Maps.

"Izločitev aplikacije Enela X Italia iz sistema Android Auto je trajala več kot dve leti, in če bi se nadaljevala, bi lahko trajno ogrozila možnosti družbe Enel X Italia, da si v času znatne rasti prodaje električnih vozil ustvari trdno bazo uporabnikov," je zapisal regulator ter dodal, da je to pomenilo osiromašenje izbire potrošnikov in oviro tehnološkemu napredku, kar bi lahko vplivalo na razvoj električne mobilnosti.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
13. 05. 2021 21.59
100 milijonov? to so za google kot za nas centi. in za cente se je rešil konkurence.
+1
tUDI Pri nas jim bi morali dati kazni enih 35 milijonov!
dante
13. 05. 2021 15.30
+1
Toliko o poštenih namenih Googla na trgu. Sama tiranija in blokiranje za lastno napredovanje