Tujina

Gorijo tudi Portugalska, Španija, Francija in Turčija

Leria, 14. 07. 2022 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vročinskega vala, ki je zajel celotno Evropo, hudi požari v naravi ne spremljajo le na Hrvaškem. Z njimi se borijo tudi na Portugalskem, v Franciji, Turčiji in Španiji. Na terenu je več tisoč gasilcev, pri gašenju si pomagajo s helikopterji in letali, na pomoč pa jim je ponekod priskočila tudi vojska. V več državah so temperature presegle 40 stopinj Celzija, visoke temperature pa se bodo nadaljevale tudi naslednji teden.

Na Portugalskem se soočajo s temperaturnimi rekordi. S požari se tam trenutno bori približno 3500 gasilcev, poroča BBC. Najhuje je trenutno na območju mesta Leiria, kjer je zaradi ognja in dima svoje domove moralo zapustiti vsaj 600 ljudi. "Vse je zgorelo. Zdelo se je, kot da bo konec sveta," je povedal 77-letni prebivalec mesta. 

Na območju mesta piha tudi močan veter, ki razpihuje plamene, zato gasilci ognja ne morejo obvladovati. Razmere Portugalce spominjajo na leto 2017, ko je zaradi ognja v državi umrlo 100 ljudi. 

Portugalske oblasti so potrdile, da je v trenutnih požarih umrl en človek. Premier Antonio Costa pa prebivalce opozarja, da se bodo temperature do torka še dvigovale, v sredo pa da bo že nekoliko hladneje. "Nujno je, da se v tem času poskušamo izogniti novim požarom, saj so gasilci že zelo izmučeni. Skupaj z drugimi se trudijo po najboljših močeh, da  bi situacijo obvladovali," je še povedal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Iz francoskega turističnega zaliva evakuirali približno 6000 ljudi

V Franciji se s požari bori 1000 gasilcev, predvsem na jugozahodu države. Tam gori približno 4000 hektarjev. Iz mesta Landiras, ki leži južno od Bordeauxa, so evakuirali približno 500 ljudi, iz francoskega zalivskega mesta Arcachon, kjer prav tako divjajo večji požari, pa so morali evakuirati več kot 6000 ljudi. 

 

V Španiji letos pogorelo že 70.000 hektarjev 

V francoski južni sosedi Španiji so v sredo razglasili izredne razmere. "Regije se dušijo zaradi visokih temperatur in požarov," so povedali na državni meteorološki agenciji AEMET. Za primer – samo v andaluzijskem mestu Almonte so v sredo zabeležili 46,6 stopinje Celzija, še višje temperature naj bi v državi zabeležili danes. Vročinski val bo tudi v Španiji trajal do torka, ko naj bi bile temperature najvišje. Iz španske province Salamanca so zaradi ognja evakuirali 49 otrok, ki so bili na poletnem taboru. V državi trenutno gori vsaj 4000 hektarjev zemlje. 

Španija se s požari v naravi srečuje že celo leto, od januarja pa do 3. junija je v državi pogorelo več kot 70.000 hektarjev, kar je približno še enkrat več od desetletnega povprečja. 

Požari divjajo tudi v Turčiji, kjer so v jugozahodni regiji s polotoka Datca evakuirali približno 3000 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ognjenem dimu tudi Hrvaška

Kot smo že poročali, se s hudimi požari bori tudi naša južna soseda Hrvaška. V Dalmaciji pustošijo trije požari. Hrvaški gasilci se z enim borijo v Zadrski, z dvema pa v Šibeniško-kninski županiji. Največji požar je izbruhnil pri Vodicah. S plameni se spopada okoli 200 gasilcev, pomagajo jim tudi vojaki in policisti, prav tako pa požare gasijo tudi iz zraka. Uničenih naj bi bilo približno 20 hiš.

Temperature bodo še naraščale

Izredno visoke temperature kontinent sicer pestijo že ves teden, nadaljevale pa se bodo tudi v naslednjem, v veliko državah so temperature presegle 40 stopinj Celzija, poroča Reuters. Veliko Britanijo bo vrhunec vročinskega vala dosegel v torek, ko bodo termometri po državi pokazali vse do 36 stopinj Celzija. 

Zaradi podnebnih sprememb bodo poletne temperature v prihodnosti še višje, vročinski valovi še intenzivnejši, pa tudi daljši, pravijo znanstveniki. V samo zadnjih 150 letih, odkar se je začela industrijska doba, se je Zemljino ozračje v povprečju segrelo za 1,1 stopnje Celzija. 

V študiji, ki je bila nedavno objavljena v znanstveni reviji Nature, so ugotovili, da je Evropa veliko bolj dovzetna za spremembe v ozračju, vročinski valovi pa so na tem območju veliko bolj pogosti. Zapisali so tudi, da se vročinski valovi v Evropi množijo, pojavljajo tri- do štirikrat hitreje kot v preostalih delih sveta, ki so približno enako oddaljeni od ekvatorja. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
16. 07. 2022 17.03
+1
Kdo je zakuril te države. Dajte poročat bolj optimistične novice. Sedaj zganjajo vojno in strah v smeri podnebnih sprememb. Čudno globalna agenda škodljivcev.???
kapljač1
14. 07. 2022 19.10
+1
Zdej če bog obstaja se jim ta maščuje
kapljač1
14. 07. 2022 19.10
+1
travc
14. 07. 2022 19.09
+1
Tu ni kriva narava ampak ljudje.
RK
14. 07. 2022 19.05
+3
Razpad civilizacije se picasi odvija pred nami. Clovestvo je ratalo ze tako izprijeno z taksno mero arogance do vsega kar obstaja poleg nas, da enostavno se narava tega vec nd gre. V nadalnjih 100 ali 150 let nas bo skurilo in pobili se bomo med sabo taradi hrane in vode. Pol bo pa spet zemlja startala resetirana iz rovk naprej v dinozavre
Ramzess
14. 07. 2022 17.54
+3
Marsikje gori, tudi na drugih celinah. V Franciji polja GSO žita. Pa ne verjet, da vse zaradi podnebnih sprememb, če je sploh vse. Gre za namenske požige in napade proti ljudem.
pravicnez.
14. 07. 2022 17.15
+2
Na Samosu v Grčiji včeraj in danes tudi.
cirenij
14. 07. 2022 17.07
+4
Požari, pa toča, pa....................Povrh vsega pa še sankcije. Kam vse to pelje?
Anakin Skywalker
14. 07. 2022 16.59
+1
Eni pa pravijo da se bo evropa zaradi spremebe severnoatlantskega toka segrevala počasneje.
Korintos11
14. 07. 2022 16.49
+4
Vse bo vrag vzel mi samo o orožju.