Tujina

Gorski kolesar po padcu obvisel nad prepadom in za las ušel smrti

Los Angeles, 21. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V narodnem gozdnem parku Angeles je gorski kolesar zapeljal s ceste v prepad in približno deset metrov pod cesto obtičal, obrnjen z glavo navzdol. Njegov padec v globino je preprečevala le tanka vrv, navezana na kolo njegovega brata. Le hitri reševalni akciji in izkušenim reševalcem se lahko zahvali, da je še vedno živ.

Po informacijah posebne enote šerifovega urada v Los Angelesu SEB, ki jo sestavljajo člani ekipe SWAT, se je incident zgodil v četrtek na cesti Mt. Wilson Toll Road v narodnem gozdnem parku Angeles.

Kolesar – šlo naj bi za starejšega moškega – je padel, zapeljal s ceste in obtičal nad globokim prepadom. Z glavo je visel navzdol, padec v globino, na dno več sto metrov globokega kanjona, pa je preprečevala le tanka vrv, ovita okoli njegovega gležnja, ki je bila pritrjena na kolo njegovega brata, poroča Los Angeles Times.

"Ob prihodu reševalnih ekip se je držal za življenje kot mačka", je povedal Tom Giandomenico, eden od članov reševalne ekipe, ki je prihitela na pomoč. 

"Zavedal se je, da je v zelo nevarnem položaju," pa je za KCBS povedal šerifov namestnik Richard Thomsen. "Strah ga je bilo obrniti glavo, da bi nas pogledal. Ni hotel premakniti ene same mišice."

Neroden položaj, v katerem je bil moški, je po besedah Giandomenica še dodatno otežil stvari, saj mu na pomoč ni mogel priskočiti helikopter. Sila, s katero bi se mu približal, bi namreč lahko povzročila, da bi padel v prepad, pri čemer bi takoj umrl. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

K sreči je bil tam tudi Daniel Aleman, reševalec z dolgoletnimi izkušnjami. Skoval je domiseln načrt, da bi se po vrvi spustil do moškega in ga premaknil na polico pod njim, od koder bi ga s helikopterjem lahko varno odpeljali stran. Težava je bila v tem, da v bližini ni bilo nobenega drevesa ali skale, na katero bi lahko pričvrstil vrv. 

Aleman je zato za "sidro" izkoristil kar brata moškega in njegovega prijatelja. Naročil jima je, naj se usedeta na tla, in okoli njiju zategnil vrv, po kateri se je spustil v prepad. Ko je dosegel moškega, je bil ta pretresen, a še vedno pri zavesti. Prerezal je vrv na njegovem gležnju in se skupaj z njim spustil na polico spodaj, ki je bila dovolj varno mesto, da je ponj lahko priletel helikopter.

"Hvala bogu, da je bilo z njim vse v redu. Res je obtičal na slabem mestu," je opisal Aleman. Dodal je, da je vesel, da se je tako izteklo, saj se takšne nesreče običajno končajo tragično. 

Moški je imel veliko srečo, da je s ceste zgrmel na strani, ki gleda na mesto – tam je namreč telefonski signal dober, zato je njegov brat lahko poklical na pomoč. 

A ni šlo samo za srečo, je še dejal Giandomenico in Alemana označil za junaka. Pohvalil je njegove veščine in hitro razmišljanje. "To je bil eden najpomembnejših in najpogumnejših manevrov, kar sem jih kdaj videl. Po mojem mnenju je bilo to junaško dejanje," je še dejal. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
21. 04. 2021 10.25
+0
Kakšen je vrv imala sploh namen?
big_foot
21. 04. 2021 09.20
-5
A če sta bila z bratom v navezi, pol je verjetno imal na nogah dereze pa v rokah cepin. Je malo varovalno opremo za šport zamešal?
SenecaLucius
21. 04. 2021 09.14
-4
Če se je vozil z vrvjo privezano na svojo nogo in na bratovo kolo obstaja res verjetno velika možnost, da padeš...
Melita Medved
21. 04. 2021 09.00
-3
In nastal bo nov šport ... bike hanging
Mr. Cat
21. 04. 2021 09.00
+5
Ne razumem zakaj je z tanko vrvjo bil privezan na bratov bicikel ze v osnovi
SenecaLucius
21. 04. 2021 09.04
-3
zlorabnik
21. 04. 2021 08.32
+4
mtb v navezi? nisem še slišal!