Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju in EU junija navzgor

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
0
Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju in EU se je junija izboljšalo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI), ki ga izračunava Evropska komisija, se je v evrskem območju na mesečni ravni zvišal za 8,2 točke na 75,7 točke, v celotni EU pa za 8,1 točke na 74,8 točke. V Sloveniji se je vrednost ESI zvišala za 5,1 točke na 79,6 točke.

Evroobmočje
EvroobmočjeFOTO: Thinkstock

Okrevanje gospodarskega razpoloženja se je v državah z evrom in EU začelo maja, junija pa se je okrepilo, izpostavlja Evropska komisija. Še vedno pa je kazalec v obeh območjih nazaj pridobil šele okoli 30 odstotkov izgubljenega v marcu in aprilu.

Junijsko okrevanje gospodarskega razpoloženja je bilo največje v zgodovini tega kazalnika. Ni pa doseglo pričakovanj analitikov, ki so računali na 80 točk.

Okrepil se je kazalnik zaposlitvenih pričakovanj

Drugi mesec zapored se je okrepil tudi kazalnik zaposlitvenih pričakovanj (EEI), in sicer za 12,7 točke na 82,8 točke v državah z evrom in za 11,9 točke na 82,7 točke v EU.

Okrevanje ESI je spodbudilo občutno zvišanje zaupanja v vseh vključenih sektorjih - industriji, storitvah, prodaji na drobno in gradbeništvu - ter med potrošniki. Maja sta se zvišala le podkazalnika razpoloženja v industriji in potrošniškega zaupanja.

PREBERI ŠE
Štirje mlinski kamni dušijo največje gospodarstvo sveta

Največji skok je bil junija zabeležen v segmentu trgovine na drobno, za skoraj 10 točk. Z vidika največjih gospodarstev pa je bil v Franciji zabeležen skok za 9,4 točke, na Nizozemskem za 8,3 točke, v Španiji in Italiji za po 8,2 točke in v Nemčiji za 6,6 točke.

V Sloveniji se je po panogah razpoloženje najbolj izboljšalo v gradbeništvu, in sicer z -24,8 na -13,3 točke. EEI se je medtem okrepil za 2,9 točke na 86,5 točke.