22°C

Gradnja plinovoda Severni tok 2 končana, Ukrajina že nasprotje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
31
Oktobra naj bi ruski monopolist po novem plinovodu že zagotovil dobavo plina Nemčiji. Severni tok 2 z dvema cevema rusko obalo pod Baltskim morjem povezuje z nemško, skupna zmogljivost plinovoda pa je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto. Gradnja plinovoda je končana, se je pa decembra 2019 ustavila zaradi ameriških groženj s sankcijami. Ostaja skrb, da bi Rusija poskušala uporabiti energijo kot orožje proti sosedi Ukrajini.

Gradnja plinovoda Severni tok 2 se je danes zjutraj končala, so sporočili iz ruskega podjetja Gazprom. Ruski plinski monopolist bo začel Nemčiji plin po novem plinovodu po pričakovanjih dobavljati oktobra. V Kijevu, kjer menijo, da plinovod ogroža varnost Ukrajine pa so že napovedali nadaljnji boj proti "političnemu projektu".

Severni tok 2 z dvema cevema rusko obalo pod Baltskim morjem povezuje z nemško. Skupna zmogljivost plinovoda je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto. Gradnja se je ustavila decembra 2019, ko je švicarska družba Allseas odstopila od gradnje zaradi grožnje ameriških sankcij. Gradnja je nato znova stekla decembra 2020.

Gradnja plinovoda Severni tok 2 proti Nemčiji je končana, Ukrajina in Združene države so spornemu projektu odločno nasprotovale
Gradnja plinovoda Severni tok 2 proti Nemčiji je končana, Ukrajina in Združene države so spornemu projektu odločno nasprotovaleFOTO: AP

V Kijevu, kjer menijo, da plinovod ogroža varnost Ukrajine in da ga bo Rusija uporabila za stopnjevanje pritiskov na njihovo državo, so že napovedali nadaljnji boj proti "političnemu projektu". Ukrajina se bo tudi po tem, ko bo projekt že v uporabi, borila naprej, je napovedal vodja stikov z javnostmi pri ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskem.

Tudi Američani so projektu nasprotovali, kar je privedlo do zaostrenih odnosov med ZDA in Nemčijo, nemška kanclerka Angela Merkel pa je sporen projekt podpirala 10 let. Med drugim je Američane skrbelo, da bo Rusija s Severnim tokom 2 lažje zapirala plinovod čez Ukrajino in Poljsko.

ZDA in Nemčija so nato julija letos sklenile dogovor o plinovodu, ameriški predsednik Joe Biden pa je začasno preklical sankcije, uvedene za podjetja, ki so sodelovala pri projektu. V dogovoru z Nemčijo so svarili pred povračilnimi ukrepi, če bi Rusija poskušala uporabiti energijo kot orožje proti sosedi Ukrajini.

Iz Moskve so po drugi strani prišli pozivi po čimprejšnji vključitvi 10 milijard evrov vrednega Severnega toka 2. "Vsem nam je v interesu, da se to zgodi, kar se da hitro," so odgovorili na vprašanje, kdaj bi lahko Nemčija izdala dovoljenje za obratovanje.