Tujina

Graham po kontroverzni izjavi: Na delu je ruski propagandni stroj

Kijev, 29. 05. 2023 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Poročali smo o ameriškem republikanskem senatorju Lindsayu Grahamu, ki velja za enega največjih nasprotnikov Rusije, v preteklosti pa je s kontroverznimi izjavami že večkrat razburil javnost. Tokrat je v pogovoru z Volodimirjem Zelenskim v Kijevu izrazil zadovoljstvo nad tem, da Rusi umirajo in dodal, da je to najboljša naložba ameriškega denarja. Po plazu kritik ruskih voditeljev zdaj trdi, da so bile njegove besede vzete iz konteksta in da je preprosto pohvalil duh Ukrajincev, da so se uprli ruski invaziji s pomočjo Washingtona.

Lindsey Graham
Lindsey Graham FOTO: AP

Graham, ki je ob začetku vojne omenjal umor ruskega predsednika Vladimirja Putina, je obiskal Kijev in se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Zelenski se mu je zahvalil za vso pomoč, Graham pa je sprejel pohvalo za približno 38 milijard dolarjev (okoli 38 milijard evrov), ki so jih ZDA namenile Ukrajini, poroča Reuters.

Potem je Graham povedal še, da je na obisku na 457. dan vojne, za katero je Rusija predvidevala, da se bo končala v treh dneh. Dodal je, da ga Ukrajinci, ki so se uprli invaziji, spominjajo na del ameriške zgodovine. "Tudi Amerika je bila nekoč v takšni situaciji in borili smo se do zadnjega človeka ali bomo svobodni ali pa bomo umrli," je povedal. "In zdaj ste svobodni," je odgovoril Zelenski in dodal: "In tudi mi bomo."

Nato je Graham odvrnil: "In Rusi umirajo."  V objavljenem videoposnetku nato Graham doda še: "To je najboljši denar, ki smo ga kdaj koli zapravili." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na Telegramu dejal, da si je "težko predstavljati večjo sramoto za državo, kot je imeti takšne senatorje". 

Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev pa je Grahama označil za "starega butca". "Stari norec senator Lindsey Graham je rekel, da ZDA še nikoli niso tako uspešno trošile denarja kot za umore Rusov," je dejal. "Tega ne bi smel reči," je dodal.

"Pripombi sta bili podani v različnih delih pogovora"

Ruski uradniki so Grahamove besede o tem, kako so ZDA pomagale Ukrajini, povezali z njegovimi komentarji o umiranju Rusov, saj je bilo ob prvih video izsekih pogovora, ki jih je objavil urad predsednika Zelenskega, tako tudi videti. Kot poroča Reuters, ob objavi video izsekov ni bilo pojasnjeno, da sta bili pripombi podani v različnih delih pogovora.  

Pogovor naj bi se sicer nadaljeval nekoliko drugače. Po tem, ko je Graham dejal: "In Rusi umirajo",  naj bi Zelenski dodal: "Da, vendar so prišli na naše ozemlje. Ne borimo se na njihovem ozemlju."  Del, ko reče: "To je najboljši denar, ki smo ga kdaj koli zapravili," naj bi izrekel v drugem delu pogovora.

Graham: Dobra naložba ZDA je, da Ukrajini pomagamo pri osvoboditvi

Na kritike se je zdaj odzval tudi Graham. "Kot običajno je na delu ruski propagandni stroj," je dejal za Reuters, pri čemer se je skliceval na komentarje Medvedjeva o njegovem obisku v Kijevu. Pojasnil je, da je Zelenskemu omenil, "da je Ukrajina prevzela ameriško mantro 'Živi svobodno ali umri.' To je bila dobra naložba ZDA, da so pomagale pri osvoboditvi Ukrajine izpod ruskih vojnih zločincev."

Dodal je: "Gospod Medvedjev, če želite, da Rusi nehajo umirati v Ukrajini, se umaknite. Ustavite invazijo. Ustavite vojne zločine. Resnica je, da je vam in Putinu vseeno za ruske vojake."

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je v nedeljskih komentarjih na Twitterju dejal, da je najboljša naložba, ki jo lahko naredijo ZDA in Zahod, "v popolno in brezpogojno zmago Ukrajine".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1