Tujina

Grčija še naprej v plamenih: zgorel del živalskega vrta, poginilo 21 živali

Atene / Ankara, 10. 08. 2021 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, Tina Švajger, STA
Komentarji
42

Zaradi močnega vetra in najhujšega vročinskega vala v zadnjih desetletjih je v Grčiji od konca julija izbruhnilo že več kot 580 požarov. Po prvih ocenah je pogorelo 90.000 hektarjev površin. Z najbolj obsežnim se 650 gasilcev bori na otoku Evboja, ki leži severovzhodno od Aten. Grški premier se je v televizijskem nagovoru javnosti opravičil za vse neuspehe v spopadanju z naravno katastrofo, medtem ko v Grčijo prihaja dodatna pomoč iz tujine.

Medtem ko v številnih krajih po Grčiji še vedno gori, potekajo prve ocene škode obsežnih požarov. Po ocenah inštituta za geologijo na atenski univerzi je doslej v državi pogorelo 90.000 hektarjev površin.

Največ gozda je pogorelo na otoku Evija, in sicer okoli 51.000 hektarjev. Močno je prizadet tudi polotok Peloponez, kjer je na območju okoli kraja Olimpija zgorelo okoli 10.000 hektarjev, kažejo podatki inštituta.

"Podatki se ves čas spreminjajo," je povedala profesorica za geologijo in okolje na atenski univerzi Niki Evelpidu. Ko bodo požari pogašeni, sicer še ne bo konec nevarnosti. Pogosto sledijo poplave in plazovi, ki imajo lahko katastrofalne posledice, je povedala.

Na pomoč pri obnovi požganih hiš, industrijskih poslopij ter na drugih področjih namerava država priskočiti s 500 milijoni evrov. Samo v zadnjem tednu je "v vsakem kotičku Grčije" izbruhnilo 586 požarov, je dejal Micotakis. Pohvalil je profesionalnost reševalnih ekip na terenu. "Popolnoma razumem bolečino naših sodržavljanov, ki so svoje domove in premoženje videli v plamenih," je dodal in ocenil, da se Grčija sooča z "naravno katastrofo neverjetnih razsežnosti".

Na Rodosu pogorel del živalskega vrta, poginilo 21 živali

Z Rodosa, kjer huda vročina sicer nekoliko že popustila – temperature trenutno dosegajo okoli 34 stopinj Celzija – je ogenj pred dnevi zajel tudi del tamkajšnjega zasebnega živalskega vrta. "Izgubili smo del infrastrukture in živali. Poškodovanih je nekaj objektov, vključno s hišo lastnikov (živijo na posesti), ki pa je v celoti pogorela. Kar zadeva živali, smo jih na žalost izgubili 21, večina jih je poginila zaradi zadušitve z dimom. Zdravje preostalih 200 živali je po ustrezni veterinarski oskrbi zelo dobro. Zdaj je naša prednostna naloga pomagati prostoživečim živalim (jelenjadi, želvam ...), dokler ne bo postopek vnovične pogozditve končan," so za 24ur.com pojasnili iz vrta Farma of Rhodes Petting Zoo.

Pomoč v obliki hrane za živali in zdravil so jim ponudili številni domačini, tudi turisti. "Za tiste, ki nas sprašujete glede hrane za živali – lahko nam prinesete pšenico in koruzo," pa so zapisali na Facebook strani. Ob tem so še dodali, da se trenutno osredotočajo na varnost in dobrobit živali. "Upajmo, da se vse požare čim prej pogasi." Vzpostavili so tudi posebno spletno stran s transakcijskim računom, preko katere zbirajo prostovoljne prispevke za čimprejšnjo obnovo.

Grški premier Kiriakos Micotakis se je včeraj v televizijskem nagovoru opravičil grški javnosti za slabo spopadanje s požari, ki že več tednov pestijo državo. Državljanom se je opravičil tudi za vse šibke točke, ki jih je morebiti razkril boj proti uničujočim plamenom. Na delu je na stotine gasilcev, na tisoče prebivalcev pa je moralo zapustiti svoje domove.

"Morda smo naredili tisto, kar je bilo človeško mogoče, vendar v mnogih primerih to ni bilo dovolj," je dejal. Obljubil je, da bodo pogorele površine skušali znova oživeti, prizadetim v požarih pa bo vlada izplačala finančno pomoč iz 500-milijonskega sklada za okrevanje. Grška vlada namerava v luči katastrofe v obsežni meri reorganizirati tudi civilno zaščito, je napovedal Micotakis.

Kot je še pojasnil, je v zadnjih dneh po vsej državi skupaj izbruhnilo 586 gozdnih požarov. Podnebja ne želi izkoristiti kot izgovor zanje, je dejal, a je vendarle prepričan, da je odigralo pomembno vlogo. "Očitno je, da podnebna kriza trka na vrata planeta," je še izpostavil.

Najhuje je sicer na otoku Evboja, severovzhodno od Aten, kjer je pogorelo na desetine hiš in hektarjev gozda. Več kot 2600 prebivalcev so do zdaj z otoka evakuirali. Domačini so morali v nedeljo ponoči poiskati varno zatočišče na trajektih in ležalnikih na plažah. A vsi svojih domov kljub pozivom ne želijo zapustiti.

"Požar je bila naša usoda, nihče ga ni mogel preprečiti," je za BBC povedal Vangelis Katsaros, ki je zaradi požara izgubil celotno kmetijo. Predstavnica vasice Monokaria na Evboji Klelia Dimitraki pa je ocenila, da si območje ne bo nikoli zares opomoglo. "Vse vasi, celotno območje je uničeno. Srečo imamo, da smo živi."

Še naprej nenadzorovano divjajo požari tudi na Eviji. Ponoči je gasilcem ob podpori prostovoljcev in domačinov uspelo pred ognjem zavarovati več krajev. Upanje na umirjanje razmer pa se krepi, saj je požar uničil že ogromno površin, plemeni pa tudi sami ugašajo, ker nimajo več netila. Ker je večina požarov drugod v državi že pod nadzorom, so oblasti lahko okrepile prisotnost na Eviji.

Medtem narašča jeza med Grki zaradi zamud in slabega vladnega odziva na naravno nesrečo. Državi močno primanjkuje letal za gašenje požarov, a Micotakis vztraja, da se gasilci borijo "z nadnaravnimi močmi, ki pogosto presegajo njihove zmožnosti". Požari so po njegovi oceni posledica podnebnih sprememb, na kar so opozorili tudi Združeni narodi v svojem poročilu.

Požari v Grčiji so do zdaj zahtevali tri smrtne žrtve, umrl je tudi eden od prostovoljnih gasilcev. Številne prostovoljce in gasilce so morali zaradi vdihavanja dima in opeklin odpeljati v bolnišnico. 

Države članice EU, Rusija, Velika Britanija in ZDA so Grčiji že priskočile na pomoč in v državo pripeljale več kot 1000 svojih gasilcev, letala in dodatno opremo. V Bruslju so pojasnili, da so mobilizirali eno največjih gasilskih operacij v Evropi do zdaj.

V Turčiji večina gozdnih požarov pod nadzorom

Dva tedna po izbruhu najhujših požarov v zadnjem desetletju pa so ti v Turčiji v pretežni meri pod nadzorom, izjema je požar v jugozahodni provinci Mugla. Tam kombinacija vročine in močnega vetra še naprej ovira delo gasilcev.

Gorski teren v tej provinci gasilcem otežuje dostop do ognja s kopnega. Z ognjem se tako bojujejo iz zraka.

Na jugu Turčije, kjer divjajo obsežni gozdni požari, se položaj nekoliko umirja.
Na jugu Turčije, kjer divjajo obsežni gozdni požari, se položaj nekoliko umirja. FOTO: AP

Od konca julija je po vsej Turčiji izbruhnilo več kot 200 požarov, ki so prizadeli približno polovico od 81 provinc v državi. Požari so največjo škodo povzročili zlasti obalnima provincama Antalya in Mugla.

Samo v Mugli je po podatkih lokalnih oblasti zgorelo več kot 66.000 hektarjev zemlje, po vsej državi jih je bilo uničenih približno 150.000. Vzroke požarov pristojne oblasti še vedno preiskujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
10. 08. 2021 19.27
+1
A bo nesposobni grški premier že odstopil?
Mor4na
10. 08. 2021 17.31
+5
Namesto letal F16 bi morali nabavit nekaj Canadierjev, bi lažje to katastrofo ustavili...
Killer999
10. 08. 2021 17.31
+4
Samo v živalskem vrtu kaj pa v naravi koliko je živali dobesedno kremamiral
Ploh
10. 08. 2021 14.46
+10
Poglejte si posnetke, kako migranti podtikajo požare
oježeš
10. 08. 2021 14.34
+11
Tam se premier opraviči državljanom za stvari, ki niso njegova krivda. Pri nas pa brez problema s kupom neumnosti še vedno na položaju in se ima za najbolj pošteno osebo v svetu. Smo si pač različni, nekateri poznajo kaj je treba narediti in kako, nekateri so sami sebi všeč, da slučajno ne bi omenjal moralo.
kakafonijaprava
10. 08. 2021 13.14
-7
Kriv za mrtve, on pa se opravičuje! Naj odstop, nespobnež!!!
kakafonijaprava
10. 08. 2021 13.13
-1
Nesposoben desničarski premier, briga njega za Grke!
KatiFafi
10. 08. 2021 14.45
+2
Pod tvojim ljubim levičarskim prodajalcem megle, Tsiprasom je v veliko manjših požarih v Grčiji leta 2018 zgorelo 103 oseb. Se vidi razlika v organizaciji, saj tu pravočasno evakuirajo ljudi. Sklepam pa, da nisi niti enkrat bil blizu kakega požara, da bi vedel, da pogasiti take požare ni kot ugasnit luč v dnevni sobi poleg tvojega kavča. Precej Evropskih in drugih držav je prišlo na pomoč, saj je gorelo tudi blizu Aten, kar je bila seveda prioriteta, pred otokom Evia, kar je seveda logično. Žalostno pa je, da Sloveniji ni poslala ničesar. No ja, razen tvojega butastega komentarja iz kavča.
ervirus
10. 08. 2021 11.31
+2
Opravičil ZA ne sposobnost
Jermen
10. 08. 2021 11.12
+18
V evropi v eu je vedno hitri odziv. Nemors verjet. Gasilskih letal kamionov helikoptrov gasilskih zelo malo. Ko pa je treba za teroristicni Nato kej kupit se pa takoj najde. Za varnost svoje zemlje pa zelo zanemarljivo. V Slo je se slabse
batom@pinkponk.com
10. 08. 2021 11.04
+5
Opravičil se je? kdaj bomo pa u slo kaj zatga dočakal? :))))
Jermen
10. 08. 2021 11.13
+11
Zakaj bi se pri nam opravicil ce ga ubogamo kot ovcke. Odlok ali zakon isti k... dokler se narod ne upre
batom@pinkponk.com
10. 08. 2021 11.53
+5
jah, za vse nebuloze in sramotenja, nezakonito delovanje, neučinkovito in neustavno zakonodajo, konflikte interesov, laganje, zavajanje, ... Naj nadaljujem?
Jun2
10. 08. 2021 10.45
+8
Ta država je pa res pod nesrečno zvezdo.
SnowmanR
10. 08. 2021 10.37
+15
Kje je EU in NATO da pogmagajo Grčiji?
Jermen
10. 08. 2021 11.15
+7
Nato je druga sekta. Teroristicna organizacija ki najmajn pomaga na domacih tleh in najvec problemov naredi v muslimanskem svetu
KrTakoNeki
10. 08. 2021 10.23
+13
...že v štartu bi morali zagnati maximalni sistem za gašenje... Namesto pregrešno dragih vojaških letal, ki jih kopujejo vlade in tudi NATO, bi rajši ustanovili floto ne vem, 50 ali 100 kanadarjev, ki bi v primeru tako obsežnih požarov lahko prišli na pomoč kamorkoli na svetu...
TistoPravo
10. 08. 2021 10.34
+4
Točno. Če bi bil seveda iskren interes. Dejansko pa je to vse zrežirano, ne more bit drugače. Celo na poplavlanje se vpliva, glede na to da se vtika v vreme
Jermen
10. 08. 2021 11.16
+1
Tako.treba sekto Nato nahranit da delajo pizddarijo po svetu.placujemo jaz ti mi vsi
FRC-H
10. 08. 2021 13.14
+7
Ker nismo v idealnem svtu, so vojaška letala in na splošno vojska nujen strošek zavarovanja države...tudi bolj šibka vojska odvrača manjše težnje po ozemlju. Z ogromno floto kanaderjev namesto vojske, bi seveda hitro pogasili požar, ampak je velika verjetnost, da bi cel otok ali dva ali tri....izgubili v celoti. Turki kar lepo kažejo težnje po ozemlju. Dokler te obkrožajo države z vojsko, jo pač moraš imeti tudi sam...ne moreš se zanašat na druge. EU se je vedno obotavljala pri vojaški pomoči, USA bo pomagala, če bo lahko kaj zaslužila itd.
Model1a
10. 08. 2021 19.35
+2
seveda... cse zrežirano 🤦 Ker državi reeees paše da je vsa v ognju. Rako neumnega komentarja pa že dolgo ne.
TistoPravo
10. 08. 2021 20.40
-1
Nelogično je popolnoma, da gori in gori. Vsak dan novice, kako vsepovsod gori. Počakej no, pa kaj gori zaradi novic...zaradi strašenja ljudi po svetu. V čem interes, da recimo v Grčiji ni to že zdavnej pogašeno z pomočjo celotne Eu in tudi izven če je treba.
TistoPravo
10. 08. 2021 09.59
+5
Končnooo...upam da ne bodo v prihodnje čakali tako dolgo. Pri ognju se ukrepa takoj!
Patrianos
10. 08. 2021 09.56
+10
Ubogi narod! Vse izgubiti tako...
Debely
10. 08. 2021 09.46
+4
Trenutni slovenski premier se pa ne bi opravičil za popolnoma nič.
Slovenc07
10. 08. 2021 09.33
+1
Toliko vojaskih helikopterjev imajo a res si nemorejo pomagat s tem
evilgirl
10. 08. 2021 09.49
+6
Vojaški helikopterji niso narejeni za zajemanje vode in niso primerno opremljeni za gašenje masovnih požarov. Vojaški heliji bi lahko kvečjemu pomagali pri evakuaciji ljudi, pa še to vprašanje kako dostopen je teren.
antilevi?ar
10. 08. 2021 10.10
+5
A si kdaj slišal za vreče za gašenje požara? Sicer pa Grčija je v NATO. A je nato pomagal kateri svoji članici v teh težavah? Kaj mi še vstrajamo v tej organizaciji za reket,..
pravicnez.
10. 08. 2021 09.30
+10
Premier je globalist in zagovornik prisile za korono. Briga njega za državo in folk.
aanabella
10. 08. 2021 09.14
+12
spet gradbena mafija organizira posel
Uporabnik1798321
10. 08. 2021 09.20
+18
Res je, imam partnerja iz Grčije ki pravi, da je vsako leto isto, vse podtaknjeno... Nastradajo pa nedolžni ljudje in živali :(
ROSINANT
10. 08. 2021 09.40
+4
Nikoli se ne ve. Mislim pa da gre za šok, nesposobnost odgovornih, nepripravljenost..... Saj se je podobno dogajalo tudi s kovidom.
travc
10. 08. 2021 09.05
+10
Požari,kovid in migranti.Kaj bi to lahko bilo?
Millady
10. 08. 2021 09.22
+12
To je "nova normalnost", če bomo pristali na njo