Tujina

Grčija zamrznila premoženje Eve Kaili. 'Napadena je bila evropska demokracija'

Atene , 12. 12. 2022 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.S., D.J.
Komentarji
119

Grške oblasti so zamrznile vse premoženje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, ki je obtožena vpletenosti v korupcijski škandal o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja. Na nogah pa je tudi vsa Evropa. Predsednica Evropskega parlamenta je podpredsednici je Kailijevi odvzela vsa pooblastila in pristojnosti. V odzivu na škandal pa je dejala: "Napadena je bila evropska demokracija."

Ukrep, ki so ga sprejele grške oblasti, velja tudi za njene sorodnike in vključuje vse bančne račune, podjetja in drugo finančno premoženje, je povedal predsednik grškega organa za preprečevanje pranja denarja Haralambos Vurliotis. Grške banke in državne službe so bile že obveščene o odločitvi, je dodal. 

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v odzivu na škandal dejala, da "je bila napadena evropska demokracija". 

"Dragi kolegi, Evropski parlament je napaden, zato prosim ne delajte napak," je Metsola nagovorila evropske poslance na današnji otvoritvi plenarnega zasedanja. Metsola je še obljubila, da kršitelji zakona "ne bodo ostali nekaznovani" ter napovedala reformo glede lobiranja in pravil o preglednosti. 

Povedala je tudi, da so za njo najdaljši dnevi v njeni karieri ter svojim poslanskim kolegom priznala, da je zaradi dogodkov "jezna in žalostna". Odločena pa je tudi, da bo evropski parlament postal še močnejši. 

"To so težki časi za vse nas, vendar vem, prepričana sem, da lahko, če delamo skupaj, iz tega pridemo močnejši," je Metsolova zaključila svoj nagovor. 

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je še pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju ponovno izrazil zaskrbljenost glede domnevne korupcije v parlamentu.

"Soočamo se z nekaterimi dogodki, z nekaterimi dejstvi, ki me kot nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta zagotovo skrbijo," je poudaril. Na vprašanje, ali bo škandal vplival na odnose EU s Katarjem, je sicer odgovoril, da je treba ukrepe sprejemati na podlagi jasnih dokazov.

Eva Kaili, grška političarka, je članica evropskega parlamenta od leta 2014.
Eva Kaili, grška političarka, je članica evropskega parlamenta od leta 2014. FOTO: Profimeda

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da so obtožbe o korupciji proti Kailijevi zelo zaskrbljujoče. "Gre za vprašanje zaupanja ljudi v naše institucije," je povedala in dodala, da komisija sedaj preverja svoj register, v katerem so dokumentirana vsa srečanja komisarjev in njihovega osebja. Hkrati je še ponovila, da je že pred časom predlagala ustanovitev neodvisnega etičnega organa za vse institucije EU.

"To je res neverjeten dogodek. Zadevo je treba nemudoma razčistiti s polno močjo zakonodaje. Česa takega že dolgo nismo doživeli," pa je pred zasedanjem dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in opozorila, da gre za vprašanje verodostojnosti Evrope. Z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom sta se strinjala, da mora biti zadeva sedaj prepuščena sodišču, ki naj čim prej zagotovi pojasnila.

Katarska afera eden najresnejših korupcijskih škandalov v Bruslju v zadnjih letih

Afera, ki sproža vprašanja glede lobiranja Katarja, je po mnenju poznavalcev morda najresnejši škandal v zadnjih letih v Bruslju.

Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Za štiri od šestih pridržanih, med njimi tudi Evo Kaili iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S&D), so v nedeljo odredili pripor. Kailijevi je predsednica Evropskega parlamenta že odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi.

Preiskava se poleg sodelavcev Evropskega parlamenta osredotoča tudi na nevladno organizacijo, ki naj bi bila povezana z nekaterimi domnevno vpletenimi v zadevo, je poročal bruseljski spletni portal Politico, ki je predstavil nekatere podrobnosti v ozadju dogajanja.

Kot navaja medij, domnevni storilci sprva niso bili pomembna imena, a do petka zvečer je postalo jasno, da je zadeva resnejša. Eva Kaili, podpredsednica Evropskega parlamenta in glasna podpornica Katarja, je pristala v policijskem pridržanju.

Kot ena od 14 podpredsednikov Evropskega parlamenta je 44-letna Kaili ena najvplivnejših akterjev v tej evropski instituciji. Kot nekdanja voditeljica poročil je imela v rodni Grčiji status slavne osebe, v Bruslju pa je slovela kot ena najbolj glamuroznih političark.

V minulih mesecih je bila najglasnejših zagovornic Katarja. Nedavno je po srečanju s katarskim ministrom za delo Katar označila za "vodilnega na področju delavskih pravic", kljub pomislekom mednarodne javnosti glede pogojev dela za delavce, ki so gradili stadione za nogometno prvenstvo.

Policija je pridržala tudi njenega partnerja Francesca Giorgia, ki je svetovalec za Bližnji vzhod in Severno Afriko v Evropskem parlamentu ter ustanovitelj nevladne organizacije, imenovane Fight Impunity, ki ima prostore v Bruslju.

Predsednik te organizacije je Italijan Pier Antonio Panzeri, nekdanji poslanec S&D v Evropskem parlamentu, ki je prav tako med pridržanimi. Prav on naj bi "politično posredoval pri članih, ki delajo v Evropskem parlamentu, v korist Katarja in Maroka". Policija je zapečatila tudi pisarno še enega parlamentarnega pomočnika, ki je nekoč delal za Fight Impunity, trenutno pa je pomočnik belgijske poslanke Marie Arene iz S&D.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je bil pridržan tudi Niccolo Figa-Talamanca, generalni direktor druge nevladne organizacije No Peace Without Justice, ki se med drugim ukvarja s človekovimi pravicami in spodbujanjem demokracije na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Pridržan je bil tudi Luca Visentini, ki je prejšnji mesec postal generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC), pred tem pa je bil dolgoletni šef Evropske konfederacije sindikatov.

Po pisanju Politica se zastavlja vprašanje o motivih domnevnega katarskega lobiranja. Zalivska gostiteljica nogometnega prvenstva je bila namesto pozitivne podobe deležna precejšnje negativne pozornosti, zlasti v zvezi z očitki o podkupovanju v postopku izbire in suženjskimi pogoji za tuje delavce.

Ohranjanje dobrega ugleda je za Katar, ki si prizadeva doseči dogovore z državami EU za dobavo zemeljskega plina, ključnega pomena. Ob tem spomni, da je bil predlog, da se Katarcem omogoči potovanje brez vizumov v schengensko območje, v Evropskem parlamentu do izbruha afere deležen podpore.

Po mnenju nevladnih organizacij in poznavalcev dogajanja v EU obtožbe o korupciji resno škodijo ugledu Evropskega parlamenta. Vodja Transparency International Michiel van Hulten meni, da bi bil lahko to "najbolj grozen primer" domnevne korupcije, ki mu je parlament bil priča v zadnjih letih.

Po mnenju nemškega poslanca iz vrst Zelenih Daniela Freunda, sicer sopredsedujočega parlamentarni medskupini za boj proti korupciji, gre za enega "najresnejših korupcijskih škandalov v Bruslju v zadnjih desetletjih". Profesor prava na prestižni pariški poslovni šoli HEC Alberto Alemanno pa ga je označil za "najbolj šokanten škandal glede integritete v zgodovini EU".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
13. 12. 2022 14.39
Zasluženo, bi rekli. Me pa zelo zanima, če bi kakšni nemški ali recimo francoski poslanki v istem primeru sprožili podobno drastične ukrepe...
Butalec8
13. 12. 2022 12.29
+2
Problem je samo ker so jih dobili , drugac je to normalno
Zverinjak
13. 12. 2022 12.14
+3
Hm....samo zanima me, kdaj bo odgovarjala Ursula Fon Den Fizer za vso korupcijo v EU, kdaj bo odgovarjala ona in njen možel Heiko, oba na plačilni listi Fizerja?!?! Aja zdaj je Ukrajina aktualna in veliki nakokiranec Zelensky, človek kateri je samo v 1 letu iz 15mil premoženja prišel do preko 500 milijonov premoženja....ta EU bo propadla/se razpadla na prafaktorje kot preparele gate nekaterih starih prdcev v EU!!!!
Bofur
13. 12. 2022 10.39
+3
Še hujša korupcija je s Savdsko Arabijo ... Nehajte se sprenevedati. Ampak tega se ne sme preiskovati. Našli so grešno kozličko, pa še socialistko povrhu. Mislim, kaj je to korupcija, ko EU skoraj dnevno nakaže Ukrajini milijardo evrov denarja. Drugače pa, gospa poslanka je bila res neprevidna. Da je doma imela kovčke z gotovino ... Temu se reče šlamparija. Bi povprašala Janeza, kako s prijedorskim denarnim gotovinskim tokom oprati denar in si ga nakazati na račun s kobajagi posojilom ..., preko posrednice, "posojilodajalke" gospe Dijane Đuđić. Zelo lepa, ampak tudi zelo naivna Evica
Kaveljc
13. 12. 2022 10.33
+3
Vsi poslanci v EU so vprašljivi, samo njo so dobili. Če bi bili poslanci za nas navadne državljane EU bi v tej krizi najprej zmanjšali vse njihove plače in dodatke.
Rafael Kramar
13. 12. 2022 10.14
-3
Pustite tole punco na miru. Raje se na kakšno grdo spravite
Korintos11
13. 12. 2022 10.25
+2
Grde ne kradejo? Gremo zamaškov zbirat, kako bo sirotica živela.
Rafael Kramar
13. 12. 2022 10.34
-1
Ja, talepih pa tudi ni treba zapirat, že tako jih je malo!!
nestabilen
13. 12. 2022 10.11
+3
Demokracija je ze zdavnal umrla,zrtev velikih korporacij in vojne industrije.
Bofur
13. 12. 2022 09.36
+0
Mislim, korupcija je res huda reč, ni kaj drugega za reči, ampak gospa Eva je pa res mačka, ji kar oprostim korupcijo, tudi jaz bi ji plačal 600,000 evrov, če bi jih imel
Korintos11
13. 12. 2022 10.25
+2
Zakaj bi plačal če pa zastonj da. Na kufre denarja sem mislil.
Bofur
13. 12. 2022 10.37
+2
jodr
13. 12. 2022 08.50
+1
Slovenija bi morala zamrzniti premoženje Goloba in ga poklicati na odgovornost.
fverdi
13. 12. 2022 09.17
+0
Včeraj je civilna iniciativa "Aktivni državljani samostojne Slovenije" na Specializirano državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo, večina Slovenskih medijev pa tega ni niti omenila. Res neverjetno kje živimo.
Bofur
13. 12. 2022 09.35
+1
Rezervni Kristus
13. 12. 2022 08.46
+5
Sedaj seveda vsi " braniki demokracije" hlinijo začudenje, ter dramatizirajo v narcisoidnem slogu. V prvi vrsti zato, ker je treba oblatiti Katar, ve se zakaj,v drugi pa zato, da se preusmerja pozornost na neko nepomembno Grkinjo, seveda z namenom prikrivanja dosti hujših korupcijskih afer, ki se in se še bodo naprej dogajale po Bruseljskih hodnikih. Sramota, da kaj takega dopuščamo. EU je postala etično moralna greznica. In še najmanj zaradi korupcije...
Jožajoža
13. 12. 2022 08.38
+1
To bi se moralo zgoditi tudi pri nas.desnicarjem odvzet premoženje in ga vrnit slovenskim davkoplačevalcem,ki za denar delajo
Phan Thi Kim Phuc
13. 12. 2022 08.33
+7
prekleta banda...in tale evica je pljunek v morje ...kakšne miljarde kradejo tam v bruslju vsem na očeh...Do danes ni niti enega podatka kam in komu so šle in gredo miljarde eu davkoplačevalcev v Ukrajini...ki jih veselo. odobri Bruseljska klika
Jožajoža
13. 12. 2022 08.28
+8
Koliko šele služijo evropski poslanci z Ukrajino.zamislite si,koliko jih plačujejo orožarski lobiji,ki prodajajo orožje za ubijanje civilov in nedolžnih vojakov.zato ni pogajanj na vidiku
puspan
13. 12. 2022 08.32
-2
Jozl, to vprašanje boš moral na Putlerja zastaviti!
mamma
13. 12. 2022 08.25
+7
Kdaj pa bojo Ursulo pregledali glede Pfizerja in tihih pogovorov? Aaaa ne, to pa je bilo na dobro vseh eu drzavljanov🤣🤣🤣
sbštajerec
13. 12. 2022 08.17
+9
Ze dolgo ne zaupam tem institucijam kjer se mastijo poslanci EU .Za moje pojme bi morala obstajati konsenz clanic in bi vsaka drzava dala po enega poslanca ki bi zagovarjal oz zavrnil sprejemanje zakonov in uredb kaj je tam 600 pislancev pa njihovih prileznic pa njihovih otrok vse to placujemo cisto brez veze. Vsaka drzava naj bo avtonomna prost naj bo pretok prometa in denarja in tu se vse konca Itak pa ne morejo nic ce se ena Madzarska postavi po robu to vofi v eno veliko morijo kot je bilo v ex Yugi.Bi pa ne bi vec Bruselj lepo cvetel in bi bil siromasno mesto ko ga sedaj lepo drzimo gor s placevanjem teh prevarantskih hijen
mamma
13. 12. 2022 08.26
+0
Zaj je Madzarska nasprotovala pomoci za UA in itak so to pomoc odobrili. Kaksno soglasje... Pozabi...
Phan Thi Kim Phuc
13. 12. 2022 08.31
+2
madžarska je nasprotovala zato...da so madžarski sprostili keš blokiran iz teme vladavina prava
patroljub
12. 12. 2022 19.25
+1
Hja, začetek konca neke umetne tvorbe, ki so jo ameri "podpirali" in jo bodo do britkega konca..., ki je čisto blizu..., in ameriška "demokracija " bo naredila novo kljukico v svojo beležko....
Kitamita
12. 12. 2022 19.22
+5
Grki in Italijani korupcija 😄
patroljub
12. 12. 2022 19.16
+0
Hja, začetek konca neke umetne tvorbe, ki so jo ameri "podpirali" in jo bodo do bridkega konca..., ki je čisto blizu..., in ameriška "demokracija " bo naredila novo kljukico v svoje beležko...
Kollerik
12. 12. 2022 18.32
+1
Naši tadesni se zgražajo čez ,,levo korupcijo,, in to takšni, ki imajo radi koruptivneža Orbana, nadalje Avstrijskega Kurza in kar je še desnih ,,poštenjakov,,. Ajaj...
mungus
12. 12. 2022 17.23
+7
"lepota" marsikaj skriva.....povsodi je polno mafije..saj ni edina!