Tujina

Grška policija nad prebežnike znova s solzivcem. Hrvaška razmišlja o vojski na meji

Atene, 02. 03. 2020 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Grčija je za mesec dni blokirala sprejemanje prošenj za azil ter močno poostrila varovanje meja, potem ko je Turčija odprla vrata prebežnikom v Evropo. Na meji je znova izbruhnilo nasilje med prebežniki in policijo, ta je uporabila solzivec. Pred obalo Lezbosa je potonil čoln z nekaj deset prebežniki, utonil je štiriletni otrok. Frontex pa bo aktiviral skupino za hitro posredovanje v Egejskem morju.

Več videovsebin
  • Razmere na grško-turški meji
    00:33
    Razmere na grško-turški meji
  • Iz 24UR: Tisoči na turško-grški meji
    03:05
    Iz 24UR: Tisoči na turško-grški meji
  • Iz SVETA: Že 3,6 milijona beguncev
    02:47
    Iz SVETA: Že 3,6 milijona beguncev

Grške varnostne sile so danes ponovno uporabile solzivec in šok granate proti migrantom na turško-grški meji. Več sto migrantov je namreč pri kraju Kastanies na meji s Turčijo poskušalo prečkati mejo in na tak način vstopiti v Grčijo oziroma Evropsko unijo. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v govoru v Ankari posvaril, da bo proti Evropi kmalu krenilo na milijone migrantov in beguncev. Ob tem je dejal, da Turčija ne more nositi bremena novega vala sirskih beguncev, njegove besede povzema BBC. Iz Idliba je proti turški meji zaradi bojev med sirskimi vladnimi silami in uporniki, ki jih podpira Turčija, zbežalo okoli milijon ljudi. V državi pa se naj bi nahajalo 3,7 milijona prebežnikov. 

Erdogan je ob tem dejal, da Evropska unija ni zagotovila pomoči pri ponovni naselitvi sirskih beguncev na t.i. varna območja v Siriji. 

Erdogan je odprt vrata prebežnikov na poti v Evropo.
Erdogan je odprt vrata prebežnikov na poti v Evropo. FOTO: AP

Pred Lezbosom umrl otrok 

Pred obalo Lezbosa je danes potonil čoln z več deset migranti na krovu. Pri tem je umrl štiriletni deček iz Sirije, drugega so morali odpeljati v bolnišnico. "Zdravniki so poskušali rešiti otroka, a zaman," izjavo policije navaja Guardian. Dodajajo, da so ob tem rešili 46 ljudi, ki so sedaj na varnem.

Grška vlada je danes medtem potrdila, da so ponoči preprečili prečkanje meje 9877 prebežnikom. Okoli 1000 migrantom in beguncem pa naj bi od nedelje zjutraj uspelo zaobiti obalno stražo in pristati na Egejskih otokih. 

Nekateri tuji mediji, med njimi Reuters, medtem poročajo, da naj bi zaradi poškodb umrl še en begunec iz Sirije, po tem ko so grške varnostne sile preprečile prečkanje meje. Dopisnik BBC je na Twitterju objavil posnetek, ter ob tem zapisal, da je pripadnik grških varnostnih sil ustrelil sirskega begunca. Grška vlada je informacije označila za lažne. 

Mejo z Grčijo doseglo 10.000 prebežnikov, grška vlada s poostrenim varovanjem meje 

Grški premier Kiriakos Micotakis je sicer v nedeljo zvečer preko Twitterja sporočil, da Grčija zaradi vse večjega pritiska migrantov iz Turčije na njene meje, naslednji mesec dni ne bo sprejemala prošenj za azil. Ob tem je krizo na meji označil za grožnjo nacionalni varnosti: "Meje Grčije so zunanje meje Evrope. Zaščitili jih bomo," je Micotakis sporočil na Twitterju in sporočil vsem, ki skušajo prečkati mejo z Grčijo, naj se obrnejo ali pa jih bodo poslali nazaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Petsas pa je ostre besede namenil uradni Ankari, ki jo je obtožil, da prebežnike uporablja kot politično orodje, s katerim želi izvajati diplomatski pritisk. "Namesto da bi nadzorovala tihotapske mreže, je Turčija sama postala tihotapska mreža." 

Spomnimo, da je Turčija pred dnevi potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo, nakar je proti Evropi na mejo z Grčijo in Bolgarijo krenilo več kot 70.000 migrantov. Grčija je Turčijo obtožila, da namerno povzroča novo migrantsko krizo in da daje migrantom napačne informacije. Ankara se je sicer za odprtje poti proti Evropi za migrante odločila, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. V Turčiji je skupaj kar okoli 3,6 milijona beguncev iz Sirije, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva Turčije.

Prihod več desettisoč beguncev in migrantov na meje Grčije in s tem tudi Evropske unije je sprožil zaskrbljenost glede ponovitve krize iz leta 2015, ko je Grčija postala glavna vstopna točka za več kot milijon prebežnikov – večina jih je bežala pred sirsko državljansko vojno. Morebitni novi migrantski in begunski val skrbi tudi lokalno prebivalstvo. "Kar se je dogajalo leta 2015, se ponavlja. Tisoči so na naših mejah," je za AFP dejala 63-letna Panayiota iz obmejne vasi Kastanies. "Doživljamo neskončno migrantsko krizo, in kaj počne Evropa? Na mejah je na tisoče migrantov, poti nazaj za njih ni," pa je dejal Yannis Siskoglou iz vasi Marassia.

Na meji in mejnih prehodih je močno poostrena policijska prisotnost, prebežniki pa se poskušajo na vse načine, tudi s prečkanjem reke, prebiti skozi mejo. V nedeljo so izbruhnili spopadi in nasilje, policija pa je proti prebežnikom uporabila solzivec in vodni top.

Oblasti so okrepile mejne patrulje, z zvočniki pa pozivajo prebežnike, naj ostanejo na turški strani meje. Grška vlada je vzpostavila tudi sistem, ki na tuje mobilne telefone, ki se približajo meji, avtomatsko pošlje sporočilo: "Grčija je poostrila varovanje meje. Ne poskušajte prečkati meje nelegalno." 

Grčija zaprosila za pomoč EU, Frontex pošilja dodatno osebje 

Micotakis je v luči krize na meji za pomoč zaprosil Evropsko unijo v skladu s 3. odstavkom 78. člena pogodbe o delovanju EU. Ta člen pravi, da lahko Svet EU "v primeru izrednih razmer v eni ali več državah članicah zaradi nenadnega prihoda državljanov iz tretjih držav" na predlog Evropske komisije sprejme začasne ukrepe v korist članic, ki jih to zadeva.

Grčija je poostrila varovanje meje.
Grčija je poostrila varovanje meje. FOTO: AP

Micotakis je ob tem še napovedal, da si bo mejo s Turčijo v torek ogledal skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Skupaj bosta obiskala mejni prehod Evros. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že izrazila veliko zaskrbljenost. Dejala je, da sta z Michelom v stalnih stikih s predsednikoma vlad Grčije in Bolgarije, Micotakisom in Bojkom Borisovom. Zatrdila je, da jima bo EU zagotovila dodatno podporo, vključno s silami Frontex na kopenski meji.

Kot jev Varšavi pojasnil izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, je agencija pristojna za pomoč državi članici, ki se sooči z izrednimi razmerami in zaprosi za podporo v obliki osebja in opreme, so sporočili iz Frontexa.

Agencija je že povečala svoje nadzorne kapacitete ter premešča policiste z drugih operacij, da bi zagotovil pomoč. Zdaj v sodelovanju z Grčijo pripravlja načrt za hitro posredovanje na meji.

Ko bo načrt z Grčijo dogovorjen, bo Frontex zaprosil države EU in članice schengenskega območja, naj prispevajo obmejne policiste in ostalo osebje iz nabora 1500 ljudi za hitro posredovanje. Kot je še dejal Leggeri, naj bi države prispevale osebje v petih dneh in opremo v desetih dneh. Grčiji naj bi pomagali tudi pri registraciji migrantov in beguncev ter pri varnostnih pregledih.

Slovenski premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je danes že napovedal, da bo Slovenija v okviru sodelovanja s Frontexom v Grčijo napotila 25 policistov.

Leggeri je še dejal, da bo Frontex s prihodnjim letom za hitro posredovanje na meji lahko uporabil tudi 700 svojih pripadnikov, kar bo agenciji omogočilo večjo prožnost. Nova stalna enota naj bi do leta 2027 štela 10.000 članov. "Danes pa se v celoti zanašamo na članice EU in schengna, da bodo priskočile na pomoč v tem pomembnem času," je dejal.

Vodstvo EU odhaja na grško-turško mejo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli bodo grško kopensko mejo obiskali v spremstvu grškega premierja Kiriakosa Micotakisa.

Von der Leynova je dan pred obiskom v Bruslju izpostavila, da je Turčija resda v težavnem položaju, a da ukrepanje, ki smo mu priča, ne more biti odgovor oziroma rešitev.

V Bruslju sicer še vedno pozivajo k spoštovanju migracijskega dogovora, ki sta ga EU in Turčija sklenili marca 2016. V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v unijo.

Hrvaška razmišlja o vojski na meji

Hrvaški premier Andrej Plenković je v nedeljskem pogovoru za hrvaško televizijo potrdil, da je Hrvaška kot predsedujoča Svetu EU v intenzivni komunikaciji z vrhom unije, Grčijo in Bolgarijo zaradi usklajevanja skupnega stališča, potem ko je Turčija prejšnji teden potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo.

Menil je, da dogodki terjajo "evropski odgovor v neposrednih politično-diplomatskih pogovorih s Turčijo". Menil je tudi, da je možno ohraniti dogovor s Turčijo glede preprečevanja nezakonitih migracij. V skladu s tem dogovorom je EU Turčiji obljubila šest milijard evrov za oskrbo skoraj štirih milijonov beguncev iz Sirije. Plenković je ob tem dejal, da potekajo prizadevanja, da bi problem reševali pri njegovem izvoru, torej v Siriji.

Plenković je prepričan, da grški premier Micotakis ne bo dovolil nezakonitih prehodov turško-grške meje, kot je to počela prejšnja grška vlada z Aleksisom Ciprasom na čelu. Napovedal, da bodo z vsemi sredstvi pomagali pri varovanju zunanje meje EU ter da pripravljajo izredno srečanje notranjih ministrov držav članic EU.

Na vprašanje, kako se bo Hrvaška odzvala, če bo večje število migrantov prišlo na njene meje, in kdaj bo čas, da bodo poslali hrvaške vojake na mejo, je Plenković odgovoril, da o tem še ne razmišljajo. Po njegovih besedah mejo uspešno nadzira približno 6500 obmejnih policistov. "Če bo prišlo do večje eskalacije, pa bomo razmislili, ali je treba napotiti še pripadnike hrvaške vojske," je še povedal Plenković.

Madžarski notranji minister je poudaril, da se bo vsak poskus nezakonitega prečkanja meje končal v centru, v katerem bodo preverjali upravičenost do azila.
Madžarski notranji minister je poudaril, da se bo vsak poskus nezakonitega prečkanja meje končal v centru, v katerem bodo preverjali upravičenost do azila. FOTO: AP

Avstrija in Madžarska enotni v boju proti nezakonitim migracijam

V Nickelsdorfu na avstrijsko-madžarski meji sta se danes sestala notranja ministra Avstrije in Madžarske, Karl Nehammer in Sandor Pinter. Avstrijski minister je po pogovorih napovedal, da namerava Grčijo in druge zaradi nezakonitih migracij prizadete države na Balkanu podpreti "kadrovsko, materialno in finančno". Dodal je, da so avstrijske oblasti sedaj bolje pripravljene na morebitni nov migrantski val kot leta 2015. Podrobneje o konkretnih načrtih pa Nehammer ni želel govoriti, da migranti tega ne bi izkoristili. 

Madžarski notranji minister je poudaril, da se bo vsak poskus nezakonitega prečkanja meje končal v centru, v katerem bodo preverjali upravičenost do azila. "V teh prehodnih conah bomo pogledali, ali je kdo upravičen do mednarodne zaščite ali ne, ali je zdrav ali ne," je dodal.

Avstrijski notranji minister je sicer danes madžarskemu kolegu Pinterju simbolično posredoval skupino policistov in policistk, ki bodo delovali na madžarsko-srbski meji. 19 pripadnikom naj bi sledila še dva policijska vodnika s službenim psom.

UNHCR: Grčija nima pravnih podlag za prekinitev azilnega postopka

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) se je zavzel za več solidarnosti z migranti, ki se iz Turčije podajajo na pot v Evropo. Ob tem so v Ženevi poudarili, da Grčija, na mejo katere prihaja vedno več migrantov, nima pravnih podlag za prekinitev azilnega postopka.

Prav tako tamkajšnje oblasti po mnenju UNHCR ne bi smele prispevati k dodatnemu trpljenju migrantov. Ne da bi UNHCR izrecno omenil nedavno uporabo solzivca s strani grške policije nad migranti, je danes pozval, da "bi se morale države vzdržati uporabe prekomerne ali nesorazmerne sile".

"Vse države imajo pravico do nadzora svojih meja in upravljanja nezakonitih gibanj, a hkrati se morajo vzdržati uporabe prekomerne ali nesorazmerne sile in ohraniti sistem obravnave prošenj za azil na urejen način," je poudaril UNHCR. Dodal je, da lahko samo EU kot povezava sprejme odločitev glede izrednih ukrepov, ki jih je sprejela Grčija, ter da Atene tega ne morejo narediti same.

"Ne morejo prekiniti mednarodno priznane pravice do azila ter načela nevračanja, ki sta izpostavljena tudi v zakonodaji EU," so še opozorili v Ženevi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (576)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
03. 03. 2020 16.04
+2
Ce Saviano ,edene najbolj ,tudi v svetu poznanih novinarjev ,piscev-Gomora , ,in po svoji ideoloski pripadnosti levicar ,humanist javno oznaci Erdogana za kriminalca politika s katerim UE sklepa dogovore in posle ,potem vemo kje je vse skupaj . Saviano je ze leta pod 24 urno vsakodnevno policijsko zascito ,ker mu grozijo tako mafijci kot fasisti ,in kljub temu se ne ustrasi napisati resnice , ki bi jo morali ne samo napisati ampak probleme resevati vsi politiki Evrope ,ki imajo Vsaj po 20 000 € neto place mesecno , pa jih bolj zanimajo jastogi in kaviar v elitnih restavracijah ,kar vseakor na koncu placajo drzavljani UE .To je danasnja Evropa ,in ce se ne kaj spremeni -njeni zadnji izdihljaji . Kriticna masa tujih ras in ver v UE je ze zdavnaj presezena . V UE je po uradnih podatkih najmanj 44 mio muslimanov . Od 500 mio ljudi . In ce Evropi zgodi se kaksen exodus , jo bo to ohromilo in unicilo . Mirne duse lahko begunce primerjamo s tem virusom zdaj . Ali kdo ve kdaj bo konec ,kdaj ga bodo zajezili ? Ce uspe nekaj stotisocem ali celo milion beguncem priti v Evropo ,potem je konec .Ker ima vecina teh vse mobilne aparature s seboj in tocno porocajo svoje koordinate drugim za seboj in onim ,ki se sele pripravljajo . Ustavis jih lahko samo s pobijanjem . Bo to UE storila ? Ne bi rekel . Torej? Nam ostane Antarktika . Bezanje . In to zaradi nesposobnosti in predvsem pohlepnih drzav _Evrope na splosno -brez izjeme . Samo dobicek ,denar ,dobicek ,izzemanje ,ozemanje vseh ,na vseh kontinentih , in nakladanje denarja ter zlata v jame . Samo pohlep in zelja po laznem sijaju zlata . Kralji ,princi ,sahi ,,carji , imami , ajatole in podobni osebki , ki si v imenu necesa ali nekoga dovolijo izrabiti in uniciti bliznjega . Cisto vsi , od Franciska in vseh politikov imajo moralno obvezo ,da popravijo ta svet ,ki je v rokah globalistov ,ki so ga ugrabili za svoj profit ,in puscajo, da miliarde ljudi pocasi crkujejo brez hrnae,zdravil ,brez upanja in bodocnosti . Toda to se ne pomeni , da se moramo zdaj ta-pridn in nic krivi zrtvovati namesto teh krvosesov ,ki sedijo na lastnih otokih po svetu in uzivajo .
nightifly
03. 03. 2020 16.08
+1
........ in seveda je se kako vse skupaj odvisno od nas samih ,ali smo dovolj zavedni in zavestni kaj pocenjamo sebi in drugim ,ter kaj lahko in moramo narediti zase in za druge . Nikoli nesmemo biti sebicni . To ne pelje nikaamor .Ce ti pomagas sosedu ,on pomaga naprej in tako naprej je veriga dobrote nepretrgana in gre naprej . Ce teg ane zmores , ti tudi sosed ,ki mu nisi pomagal ne boprisel v pomoc ,ko te nekdo ropa ali pretepa .
puspan
03. 03. 2020 20.08
night+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
nightifly
03. 03. 2020 15.44
+1
Zlatko jaklin ,,,,,,,,,,,,, odgovor na vase trditve , da so Rusi zgreseno bombardirali Turke . //////////////,verjetno ste pa narobe razumel moje pisanje ,ali pa ste nasel v nem kar vam ne pase . Ce bi Russi zmotno napadli Turske sile , to pomeni DVOJE .PRVIC , KAJ IMAJO za poceti turske sile v suvereni drzavi Siriji ????? Drugic , Ce bi bilo tako kot vi pravite , Putin vceraj ne bi tako ostro in obenem´´mehko´´ opozoril Erdogana , da bodo Rusi sklatili njegove avione nad Sirijo . Torej ,imam krivo jaz s Putinom vred ,ali se je pri vas logistika poigrala z vami , ali pa ste kaj spregledal . Jaz ponavadi poiscem verodostojnost vsaj v dveh tujih casopisih in potem kaj napisem . Torej ....................
Enota NAprej
03. 03. 2020 08.16
+8
sankcije turčiji ker se dela norca iz norcev
Maks Novak
03. 03. 2020 09.53
+5
Nobeni sankcij ne bo. Ti butalci iz EU SO SPET POSKUŠALI PODKUPITI tURKA Z NOVO MILIJARDO EUR,IMAŠ NASLOV V ČASTNIKU KURIR ERDOGAN ODBIO MILIJARDO EUR SRAMOTA ZA EU.
puspan
03. 03. 2020 20.12
+2
Mislim, da te napake EU ne bo storila več. Škoda, da vodi EU Ursula von der Leyen. Če bi bil Weber, bi bilo drugače, ampak tu je napravil zbrko Macron, ki se mu je Weber, ne vem kje in kako, hudo zameril, saj je prav slednji kriv za neizvolitev Webra.
kure bedne
02. 03. 2020 21.46
+13
Imamo še verjetno pol leta lagodnega življenja. In potem bo eskaliralo na Balkanu. Ne verjamete?
Maks Novak
02. 03. 2020 21.34
+8
Najbolše ,da se pošteno pove,da sploh ni volje ,da se ta problem reši,bo najbolj pošteno do vseh,da se nekateri ne bomo čudili kolonam,ki bodo harale po naših krajih.
Maks Novak
02. 03. 2020 21.09
+13
Ne razumem te mlahave EU,KAKŠEN ODZIV JE TOLE,kakšen smisel ima vse to ,če vsi gledajo in čakajo ,kaj bo,saj to nakazuje raspad EU,se vidi ,da višegrajska skupina že razmišlja o tesnejšem povezovanjem,gospodarsko in vojaško,kar je popolnoma pravilno
RDPESA
02. 03. 2020 21.01
+11
Turški predsednik si koplje jamo..
Maks Novak
02. 03. 2020 21.40
+2
Ne koplje si nobene jame pa saj vidiš,da mu EU,ustrega in spredaj in zadaj,sedaj mu bodo dali še več milijard za nič.
94001
02. 03. 2020 20.31
+23
To je ilegalnim migrantom sporočil poljski poslancev v evropskem parlamentu Dominik Tarczyński. Imam sporočilo za vse ilegalne migrante. Če ne želite biti odgnani, če ne želite bili aretirani, če ne želite biti ustreljeni, ne prihajajte na naše meje. Ne prihajajte na poljsko mejo in boste varni,” Kaj pa mi???
Milorad Novakovi?
02. 03. 2020 20.07
+6
Ceprav se mi zdi da je cela evropa larifari ker imamo se kar evropski standard place pa se kar slovenske cene iste kot v nemciji ce ne drazje nekatere stvari place pa trikrat stirkrat manjse
Milorad Novakovi?
02. 03. 2020 20.01
+9
Nwm zakaj razmisljajo o mejah namesto da jih postavijo nazaj dokler se to ne poleze pol pa naj jih spet odprejo da bo evropa kot je bila zakaj imamo osebne izkaznize pasose drzavljanstva ce se lahko vsak osel sprehodi kjer se hoce
Belibog
02. 03. 2020 19.31
+17
Kaj ima Turčija sploh iskat v Siriji, v bistvu je napadla Sirijo, ki naj odgovori s polno močjo in tega bedaka vržejo dol
Belibog
02. 03. 2020 19.29
+9
Kri kar zaledeni po žilah: Tako turški vojaki režejo glave poraženim Kurdom v Siriji!
cico6
02. 03. 2020 19.27
+5
Gela je že leta 2018 rekla da bo vojna na balkanu,....
ZLATKO JAKLIN
02. 03. 2020 19.07
+25
"nightifly"- ne vem, a ti to resno, al se hecaš? Ne, nič nisem zgrešil, zgrešili so pa Rusi, ko so ko-bajagi bombandirali Sirce in po pomoti ubili nekaj deset turških vojakov. Se zgodi, v vsaki vojni so žrtve, take al drugačne, civilne ali vojaške. Spodaj sem prilepil pošto, ki mi je bila posredovana s strani kabineta predsednika vlade oz. Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, na moje vprašanje, ali imajo prosilci za azil v Ljubljani brezplačen javni prevoz. Ne bom komentiral, naj si vsak ustvari svoje mnenje. "UOIM je pristojen za nastanitev in oskrbo prosilcev za mednarodno zaščito in integracijo oseb z priznano mednarodno zaščito. Nobena od teh dveh kategorij migrantov, torej niti prosilci za mednarodno zaščito kot tudi ne osebe s priznano mednarodno zaščito nimajo brezplačnega prevoza. Uredba o načinih in pogojih za zagotavljanje pravic prosilcem za mednarodno zaščito (Ur. l. RS, št. 27/17) v 25. členu določa, da UOIM zagotavlja dostop do institucij, v primeru zagotavljanja pravice do izobraževanja, nujnega zdravljenja ter usposabljanja in izobraževanje za dostop na trg dela, ob pogoju, da gre za prosilca za mednarodno zaščito, ki je nastanjen v azilnem domu in nima lastnih dohodkov oziroma sredstev za preživetje. To v praksi pomeni, da UOIM prosilcu za mednarodno zaščito izda urbano za primere obiskov pri zdravniku, vključitve v izobraževalne institucije in to samo in zgolj v primerih, ko prosilec za mednarodno zaščito biva v azilnem domu in nima lastnih dohodkov." Pa še tolele: v Ljubljani poleg Name oz. poleg Mladinske knjige imamo trafiko 3dva, kjer poslujejo tudi z denarnimi transferji - Western Union. Kdor se dnevno tam mimo giblje, bo videl kako se migrantje pripeljejo "zastonj" v mesto, dvignejo nakazan denar, si privoščijo tri škatle najdražjih cigaret, se zastonj zapeljejo nazaj proti Viču, kjer si privoščijo še zapitek v dotičnem lokalu. Kdor ne verjame, naj gre mimo, ali pa pobara gospo, ki je zaposlena v tej trafiki. To so dejstva. Nekateri smo brezposelni, po vrhu vsega še invalidi, a za "slovenske sirote" ni in tudi ne bo tako poskrbljeno, kot je za migrante. Sramota!
JApajaDAja
02. 03. 2020 18.39
+16
kar ni uspelo angeli, bo dokončala von der ursula-uničila eu...pa smo mislili, da je junker dno...drži, da je vsak naslednji slabši!
nightifly
02. 03. 2020 18.11
+21
80 000 ljudi preckalo grsko in bolgarsko mejo .Tako trdijo turki . Upajmo ,da se motijo oz.da je to false news .Verjetno pa bo kar res .
Maks Novak
02. 03. 2020 18.28
+14
Če sem prav zasledil samo 60 ljudi frontexa je na meji s Turčijo a se slučajno zajebavajo ali kaj?
ZLATKO JAKLIN
02. 03. 2020 18.04
+26
Erdogan s pomočjo Rusije tolče po vojaških, kot tudi civilnih objektih v Siriji. Begunci se pred vsem hudim zatečejo v Turčijo. Ko v Turčiji naraste število beguncev-migrantov se obrnejo na EU, da oni pač nimajo sredstev, da bi zadržali oz. vzdrževali begunce na svojem teritoriju. EU počepne in zaradi lasne varnosti nakaže ogromna sredstva(milijoni) Turčiji. Turčija z veseljem sprejme podarjena sredstva in takoj bombandira cilje v Siriji. Več beguncev, več sredstev iz EU. Ha, v kolikor pa se EU ne bo strinjala z Erdoganom, pa bo ta turški voditelj sprostil meje za begunce. Zakaj pa ne, denar je že pobasal. Ne vem zakaj ne migrerajo v Katar, Savdsko Arabijo, Kuvajt ali Bahrajn, saj je bližje kot Merklova Nemčija, pa še iste-podobne vere so. Zakaj neki se je NATO oz. Amerika odpovedala vojaškemu udejstvovanju v Siriji. Prokleto dobro vedo, kako je treba uničit Evropo. Torej?
Maks Novak
02. 03. 2020 18.08
+26
Nič več denarja za lopova in pika,če pa EU ne more narediti reda ali noče s temi migracijami ,potem naj vse gre v k...........
nightifly
02. 03. 2020 18.09
+0
Erdogan s pomocjo Rusije ??????? Niste malo zgresil ?
Tretja Švica
02. 03. 2020 17.56
+42
Bravo Grčija, Bravo Hrvaška in Kurz!!! Tako se dela in govori!!!
nightifly
02. 03. 2020 18.10
+4
Bravo ...........? Turcija ravno dala podatek , da je grsko in bolgarsko mejo ze preckalo 80 000 ljudi . torej ?
najboljšisosed
02. 03. 2020 17.53
+46
To niso prebežniki in ne migranti. To so vojaki pod okriljem Erdogana, ki napadajo Evropo.
big_foot
02. 03. 2020 17.53
+37
Pa ne solzilec no. Tudi kaj boljšega obstaja