Tujina

Grlić Radman: Vstop Hrvaške v schengen bo koristil predvsem Slovencem

Zagreb, 14. 05. 2022 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Denis Ćulum
Komentarji
198

Ali bo Slovenija blokirala vstop Hrvaške v schengen? To se sprašujejo številni hrvaški mediji, ki opozarjajo, da bo nova slovenska vlada širitev območja pogojevala z nerešenim vprašanjem meje. Najverjetnejša nova zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da podpira čimprejšnji vstop Hrvaške v schengen, a da območje potrebuje reformo, vzporedno z njo pa, da poteka implementacija arbitražne razsodbe. Vstop Hrvaške v schengen nima nič z mejo in arbitražnim postopkom, odgovarja hrvaški zunanji minister, ki meni, da bi konec poletne gneče na mejah koristil prav Slovencem.

Kilometrski zastoji in dolgo čakanje na meji bodo postali zgodovina, ko Hrvaška vstopi v schengensko območje. "Jaz podpiram vstop Hrvaške v schengen, čim prej je to mogoče. Nikoli nisem rekla nič drugega od tega," je v sredo dejala kandidatka za zunanjo ministrico in predsednica SD Tanja Fajon.

Danes schengen ne deluje in je ogrožen, pravi Fajonova, zato je treba postaviti jasna in transparentna pravila. "Šele takrat bo širitev, realno gledano, na tri nove države, ki so pripravljene, mogoča. In implementacija arbitražnega sporazuma poteka vzporedno." 

Ali bo letošnja dopustniška gneča zadnja?
Ali bo letošnja dopustniška gneča zadnja? FOTO: Damjan Žibert

"Naš vstop v schengen nima nobene zveze z odprtim mejnim vprašanjem med državama," odgovarja hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman

Še manj pa s kontaminiranim arbitražnim postopkom, ki ga Hrvaška ne priznava, je dejal Grlić Radman. V Zagrebu čaka na oblikovanje nove slovenske vlade, nato pa se bo kmalu sestal s Fajonovo. 

"Ne smemo pozabiti na dejstvo, da so Slovenci med prvimi turisti, ki prihajajo, številni imajo nepremičnine in plovila na Hrvaškem. Vstop Hrvaške v schengensko območje bo tako koristil predvsem slovenskim državljanom," meni Grlić Radman.

Da Slovenija hrvaškega vstopa v schengen ne bo pogojevala z arbitražo, je Fajonova v telefonskem pogovoru zagotovila liderju hrvaške opozicije, šefu socialdemokratske stranke Peđi Grbinu. 

Hrvaška bi morala v schengen do konca junija, vsaka blokada pa bi bila sramotna, je prepričana predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Toda njene napovedi v praksi niso uresničljive. Povsem realno lahko računamo, da bo letošnja dopustniška gneča zadnja, meja med Slovenijo in Hrvaško pa bi lahko padla v začetku prihodnjega leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klima
16. 05. 2022 21.17
+0
Schengena ni več, vse notranje meje med državami v schengenu so zaprte od 2015. Avstrija in Slo sta v Schengenu, pa ni prostega prehoda meje. Tale Schengen je samo še sprenevedanje...
Apostol1
15. 05. 2022 16.57
+0
Tanja bo to zrihtala , ker če sem prav obveščen je to ena od nalog , ki si jo je zadal Robert Golob. V času Pacientove vlade pa hlapček Logar tudi enkrat ni omenil arbitraže , ker mu je to prepovedal Pacient . Sicer pa počakajmo pa bomo videli. Dejstvo pa je da Hrvate skrbi Tanja Fajon , ki je povsem iz drugega testa kot pa brez hrbtenični Logar, Pahor in še kdo , ki so lahko samo to delali , kar jim je naložil pacient.
Nimasmisla
15. 05. 2022 15.25
+1
Meni ne ker ne hodim na hrvaško
DEEP
15. 05. 2022 15.49
+0
odpisan2x
15. 05. 2022 14.49
+2
nimamo pogojev,da kaj zablokiramo.hrvatje imajo žal prav.menda je 150000 tisoč objektov na hr obali v lasti slovencev
DEEP
15. 05. 2022 15.51
-1
Zdaj bodo davke i Hr. dvignili na nepremičnine, pa bo kmalu manj🎪!
enakatalena
15. 05. 2022 15.57
+3
Nič ne bo manj. Če smo imeli denar, da smo si na Hrvaškem kupili počitniško hiško, bomo imeli tudi za davek, ne skrbi ti za nas;-).
Franci Luzar
17. 05. 2022 19.53
-1
a te to skrbi? zamisli Nemci bojo tudi dodatno obdavčili privatna lastništva! a to te pa nič neskrbi? pa saj nas Slovencev je v Nemčiji več kot na Hrvaški. gdo pa zapira śengensko mejo? a so Hrvatje postavili žico na mejo ? jaz bi vam svetoval da malo razmislite predno kaj napišete! sicer je pa poznano da Slovenci dopoldan sovražite vse Sosede,popoldan pa cel svet!
nightifly
15. 05. 2022 13.53
+1
Se dolga desetletja Evropa ne bo United ,,,torej ena ,enaka ,edina , kakorkoli . Spreminjati kulturo ,navade , in vse ostalo je proces stoletij . Je pa res ,da lahko Unija zivi samo na bazi komercialnih pogodb in pozevav , ostalo pa je domena vsakega naroda posebej . Toda tako bi lahko ziveli tudi posebej . Hec je po moje samo v tem ,da je nekaj velikih Starih drzav Evrope uvidelo ,da je lazje manipulirati z narodi ,ce jih imas blizu in pod istim deznikom , tako da ti jedo z rok ,in ne iz svojega lastnega kroznika .
Franci Luzar
17. 05. 2022 19.58
+0
nestrinjam se z tabo glede enotnosti poglej koliko Slovenk ima priimek na (IČ) še dvajset do trideset let in v sloveniji nebo več imena kot je Janez in Zofka. ampak bo Jovan in Fatima.
nightifly
15. 05. 2022 13.29
+2
Upam,da Slovenska vlada ne popusti niti milimeter ,kaj sele en pedenj . Spomnite se tudi dvojca JANSAR in Merjasec -Igor ,ki sta barantala z mejnim prehodom na Dragonji ..... sramotnika !!!!
DEEP
15. 05. 2022 15.48
+1
Vu Hr. ustavi piše, ni cm. Mimogrede, gdo je vu vruću krumpir roko ftaknil?
nightifly
15. 05. 2022 13.25
+4
ENKRAT nekaj vec kot 10 let nazaj je Slovenija s clovekom ,ki je danes presidente te iste drzave naredila napako , ki se ji se danes smejijo ,rezgetajo vsi osli tja do Bliznjega vzhoda . Namrec , bil je najbrz res lep,fantasticen dan ,tda z napako ,Slovenija je na lepe besede sosedske crovatie podpisala sporazum in bianco . Noro. Od kdaj se nekaj podpisuje na podlagi obljub ? A smo slepi in ne vidimo kaj pomeni obljubiti, poljubiti ,podpisati se, se smejati ,podati roke in nazdraviti s sampanjcem pred kamerami celega sveta .....?????To se je zgodilo Sloveniji ,to se je zgodilo Rusom -Gorbacovu , in danes gledamo popravljanje tiste nore zaveze in dobrih namenov izpred 3 desetletij ,ko je Zahod , ...ZDA + UE prevaral Rusijo in se razsiril na vzhod -NATO . In kaj je NATO ? Ni miroljubna ,je agresivna ,ofenzivna organizacija razvitih drzav ZAHODNE poloble ,ki bi morali biti vzor Demokraciji , je pa samo ena ban....* a laznivih drzav ,ki ne spostuji nic in nikogar . Ni morda res ? Ima kdo kaksen drugacen argument ,pa prosim -direktnega ,ne jeguljastega z vsemi priveski opravicil in izgovorov . Poleg tega ,se je Rusija odlocila za priznanje zdruzitve obeh Nemcij prav na tem dogovoru ,da se NATO ne bo siril niti za ped ......pa se je ,pa se je se kako barbarsko in laznivo razsiril .....in tudi vemo vzrok .....pocasno unicevanje edine velesile v evropi ,ki ni vsec ,a,erisko evropskim hegemonom ,ekspanzionistom in nasilnim vladarjem sveta ,bilo z lepimi kapitalskimi prijemi ,ce ne gre pa z bombami . Je to se demokracija zahoda ? Nikakor , je pa dejstvo ,da smo nekako prisiljeni ziveti v takem sistemu , kjer je vedno manj osebne svobode in postajamo samo roboti . To je sele zacetek ..........kar pocakajmo se malo , in to v primeru ,da se bo vse dobro koncalo ,izslo v Ukrajini , ki je pod totqalno oblastjo ZDA in mora tudi popolnoma ubogati svoje gospodarje .....zal in skoda. In pri vsem tem je tudi Slovenija do trepalnic v istem zosu . Mora cakati na poziv sefa iz Bele Hise . Ogabno . Prej so bili Slovenci vsaj prividno ,nekako ssvoji gospodarji .
Important notice
15. 05. 2022 13.21
+3
Zakaj ne bi smeli vstopiti v Schengensko območje? V mnogih pogledih se obnašajo veliko bolj "evropsko" kot marsikatera država v schengenu. Poleg tega bodo mejo varovali bolj zavzeto in efektivno kot mi. Kar priznajmo si!
nightifly
15. 05. 2022 13.44
+0
Import ............ ljudje bozji ,dajte si ze enkrat izbiti iz glave empatijo ,custva taka in drugacna ,uzitke ...etc etc . ....... Vrednote drzave ,OBSTOJ drzave temelji na mednarodnem pravu in ne na zelji drzavljanov ene drzavice ,ki se zelijo namakati v tujini ,pri sosedih , placati cim manj in jasno bog ne daj izpostavljati svoje lustne avtomobilcke soncu ,ki unicuje usnje na sedezih ,mar ne ? A ni ze Pahor sel popolnoma sentimentalno v podpis s Croatio ,tisto gospo z modro jeklenimi lasmi danes Croati ljubijo ,Slovenci pa svojega presidenta plj......*..te .Je tako ali ni ? Custva so domena druzine ,ven ne smejo ,ker je prevec zla in kriminala .
sinhron
15. 05. 2022 13.18
+1
Kdaj , če sploh bodo v EU spoznali , da Hrvaška ne more in ne sme v SCHENGEN , dokler ne reši mejnih vprašanj s sosedami in ne samo s Slovenijo ! Hrvaška ne more in ne sme varovati fiktivnih meja , ki si jih bo izmišljala ona , ampak morajo biti meje mednarodno priznane , sicer bo to nenehen sod smodnika . Slovenija ima sedaj priložnost pritisniti na Hrvaško , da sprejme arbitražne pogoje , sicer se ji zapirajo poti v nadaljnje integracije s strani Slovenije !
Important notice
15. 05. 2022 13.19
-4
nightifly
15. 05. 2022 13.48
+2
important notice ..................meje so v glavnem v glavah ljudi . Ce greste danes v Italijo ,Nemcijo ,boste dobil kot Slovenec se vedno tak lep opis vase ´´origin´´ ,torej besedne klofute od raznih pripadnikov vecvrednih ras ,ki se drugace skrivajo za paradano fasizma in nacizma ,ali vsj ekstr. nacionalizma . In ravno tako so vUE kot Vi ...... vprasanje je samo ,ce ste sprejeti dejansko v UE ,ali samo deklarativno .
Klima
16. 05. 2022 21.24
+1
Important notice... a živiš v vzporednem vesolju? Zakaj potem preverjanja na vseh notranjih EU mejah in to že praktično od 2015, 2016. Tako je bilo mišljeno nekoč, danes so vse države zaprte...
ceta69
15. 05. 2022 12.29
+2
čas je pokazal da se politiki nočejo dogovoriti zato da eni pokasirajo milijone od države....... mislim na pravne službe......
Ramzess
15. 05. 2022 10.36
+2
Bo ja, kontrola bo še vedno kot na drugih mejah, vsaka država dela po svoje.
jezenslovenec
15. 05. 2022 10.26
+11
Upam, da slovenski politiki ne popustijo. Hrvati naj nam najprej vrnejo kar je naše.
DEEP
15. 05. 2022 12.00
+3
bu?e24 1
15. 05. 2022 10.05
-7
Ej a gremo slovesko vojsko poslat da mečejo granate na novo mesto malo po sloveskih hrvatih in da vidimo a bomo lahko 8 let ubijal belokrajnske slovence brez da hrvati uletijo na pomoč a vm je kj jasno ne
User2003936
15. 05. 2022 09.38
+1
Tudi za slovenske turiste denar zaradi lastništva uspešnih podjetij prikaplja nekako iz Nemčije.
scipio
15. 05. 2022 09.35
+1
Folklorno prepričanje nekaterih skupin tukaj, da hrvaški turizem brez nas Slovencev ne bi preživel, je navadna flavza. Po porabi kumulativno in še bolj po porabi na glavo smo Slovenci tam daleč za številnimi drugimi ljudstvi, ki poleti oblegajo jadransko obalo: za Nemci, Italijani, Avstrijci, Angleži...itd.
lakala28
15. 05. 2022 09.33
+7
Ta grlić je primitivec prve klase, če misli, da nam bo z lezenjem tja nekam še bolj pa s sprenevedanjem zameglil presojo. Ne Slovenci, kockasti bi imeli največ od vstopa v schengen. Tako bi lažje in več hodili tja dol in jim dali služiti. No go, meje bo treba porihtati, potem pa lahko,. Ima Boga tudi za vas. Enkrat bo zmanjkalo otokov za podkupnine najvišjim uradnikom EU in doseganje cilja skozi zadnja vrata. Tudi borči in bolnik gresta na smetišče zgodovine in njuno kimanje tem primitivcem sebičnim.
Burtonnn
15. 05. 2022 11.18
-2
vicente
15. 05. 2022 09.31
+10
tudi jaz podpiram vstop v schengen vendar mora drzava ki vstopa spostovati zakone in hrvaška jih ne spoštuje zato zanjo ni mesto v schengenu,pravilno je da jim to nekdo pove ali jim je všeč ali ne tako je
Alenka ?en?a
15. 05. 2022 09.40
+7
hrvatom bi schengen prišel prav, da bi lažje begunce poslali naprej v eu.
miro60
15. 05. 2022 09.31
+1
Hrvatje spet skrbijo, kaj je dobro za Slovenijo
txoxnxy
15. 05. 2022 09.25
+4
Schengenska meja je mrtva , zaupanje v delo mejnih organov na Balkanu je na zahodu enako 0 ,zato so na mejah prisotni policisti in graničarji in o odprtih mejah kot jih pozna zahod lahko samo sanjate. Po izvolitvi pro ruske vlade je pa zaupanje v delo evropskih institucij v Slovenji samo še padlo par nadstropij nižje.
Walter Pravicek
15. 05. 2022 09.21
+8
Onega JORASA-v Mariboru se je drugače pisal-NISO HOTELI REŠITI-ZEMLJE IN HIŠE,TAKO,DA BI BILA V SLOVENIJI.KAKO BO POLITIKA REŠILA VASI ALI LOČENE KMETIJE-HLEV NA HRVAŠKI-HIŠA NA SLOVENSKI STRANI?NIKAKOR.Verjeli bomo v politiko ,ko se bo trud videl na terenu.