Tujina

Poškodovan rezervni daljnovod. Grossi po obisku Zaporožja: Igramo se z ognjem

Zaporožje, 07. 09. 2022 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nicol Vujović, STA, M.P.
Komentarji
36

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in generalni sekretar ZN Antonio Gutteres sta Rusijo in Ukrajino pozvala k vzpostavitvi demilitariziranega območja okoli jedrske elektrarne Zaporožje v južni Ukrajini. Rusi zdaj zahtevajo pojasnila in Zahod obtožujejo izvajanje pritiska na IAEA. Medtem naj bi bili prisiljeni kupovati vojaško opremo od Severne Koreje, saj sankcije zavirajo možnost Moskve, da oskrbuje svojo vojsko. Medtem je IAEA sporočila, da je bil v torkovem obstreljevanju poškodovan rezervni daljnovod jedrske elektrarne.

Združeni narodi so sporočili, da je bil v torkovem obstreljevanju poškodovan rezervni daljnovod jedrske elektrarne Zaporožje. Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je sicer dejala, da to za zdaj ne vpliva na delovanje elektrarne, saj je vse od torka odklopljena od električnega omrežja, vendar pa je opozorila tudi na morebitna tveganja, do katerih bi lahko prišlo, če zunanje napajanje ne bo ponovno vzpostavljeno, poroča Reuters.

Elektrarna se je zdaj zanašala na svoj edini delujoči reaktor za napajanje hladilnih in drugih varnostnih funkcij. Po potrebi so imeli na voljo tudi zasilne dizelske generatorje, vendar pa je agencija ZN zaskrbljena zaradi tveganja, da bi ti odpovedali.

Elektrarna Zaporožje je sicer že ostala brez vseh štirih rednih daljnovodov, je v sredo sporočila jedrska služba ZN. Od treh rezervnih vodov je eden zdaj zaradi granatiranja poškodovan, druga dva pa sta odklopljena, je višje ukrajinsko operativno osebje obvestilo strokovnjake IAEA, ki so v elektrarni prisotni od prejšnjega tedna.

Zaporožje
Zaporožje FOTO: AP

Najvišji ukrajinski uradniki so zdaj, po poročanju nekaterih medijev, svoje državljane zaradi ponovnega obstreljevanja pozvali k evakuaciji območja. Podpredsednica vlade Irina Vereščuk je Ukrajince, ki so še vedno na območju Zaporožja, pozvala k čimprejšnji evakuaciji in dejala, da je Rusija na pozive po humanitarnem koridorju sprejela s "ciničnim molkom".

"Apeliram na prebivalce okrožij, ki mejijo na Zaporožje in ki začasno niso pod nadzorom ukrajinske vlade: evakuirajte se! Poiščite način, da pridete do nadzorovanega ozemlja," je sporočila prek Telegrama. Ob tem je Rusijo še obtožila, da drži osebje elektrarne in več 10 tisoč okoliških državljanov za talce.

Župan Enerhodarja je na Telegramu zapisal, da je njegovo mesto znova izgubilo elektriko, Rusijo pa je obtožil, da obstreljuje jedrsko elektrarno. "Intervali med napadi postajajo čedalje krajši. To je že drugič v dnevu, da je po vsem mestu izpadla elektrika," je dejal v objavi in opozoril, da ni mogoče ugotoviti, kdaj bi lahko ekipe znova vzpostavile električno povezavo.

'Igramo se z ognjem'

IAEA je medtem v poročilu pozvala k vzpostavitvi demilitariziranega območja na območju nuklearke, kar so v Kijevu pozdravili, medtem ko so v Moskvi precej zadržani. Rusija je od IAEA zahtevala "pojasnila" glede njenega poročila o ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje.

"Pridobiti moramo dodatna pojasnila, saj poročilo vsebuje vrsto odprtih vprašanj. Ne bom jih našteval, a generalnega direktorja IAEA smo zaprosili za pojasnila," je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Tiskovna predstavnica Lavrova Marija Zaharova pa je danes v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti Zahod obtožila, da izvaja pritisk na IAEA.

Rusija je sicer izrazila obžalovanje, da poročilo ni obtožilo ukrajinskih sil za obstreljevanje območja elektrarne. "Obžalujemo, da v vašem poročilu ni neposredno naveden vir obstreljevanja," je dejal ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija. Predstavniki zahodnih sil so te pripombe zavrnili in dejali, da temeljno težavo predstavlja ruska invazija in okupacija elektrarne.

Sergej Lavrov zahteva dodatna pojasnila glede poročila IAEA.
Sergej Lavrov zahteva dodatna pojasnila glede poročila IAEA. FOTO: AP

"Igramo se z ognjem in lahko se zgodi nekaj zelo, zelo katastrofalnega," je Varnostni svet ZN opozoril Rafael Grossi, vodja IAEA, le nekaj dni po tem, ko je vodil inšpekcijski obisk jedrske elektrarne Zaporožje. Po obisku so objavili težko pričakovano poročilo, v katerem so pozvali k vzpostavitvi varnostnega območja okoli elektrarne in boljšim delovnim pogojem za osebje. Grossi je prejšnji teden vodil misijo v Zaporožje, dve osebji IAEA pa sta še vedno tam in spremljata razmere, poroča Deutsche Welle.

Na zasedanju Varnostnega sveta je tudi generalni sekretar ZN Antonio Gutteres zahteval, da se ruske in ukrajinske sile dogovorijo o demilitariziranemu območju. Po njegovih besedah bi to vključevalo "zavezo ruskih sil, da bodo umaknile vso vojaško osebje in opremo s tega območja, ter zavezo ukrajinskih sil, da se vanj ne bodo premaknile".

Antonio Gutteres
Antonio Gutteres FOTO: AP

 "Trenutne razmere so nevzdržne. Najboljši ukrep za zagotovitev varnosti objekta in okoliških prebivalcev je, da se oboroženi spopadi na območju elektrarne takoj končajo," je dodal Gutteres.

V poročilu IAEA piše, da je nujno treba prenehati z obstreljevanjem objekta, saj to predstavlja izjemno veliko tveganje za jedrsko katastrofo.Poleg vzpostavitve varnostnega območja je treba odstraniti ruska oklepna vozila, ki jih je mogoče opaziti v tovarni.

Med obiskom je IAEA sporočila, da je opazila številne primere škode. Poškodovana infrastruktura je vključevala rezervoar za olje za turbine, strehe več stavb, vključno s tisto, v kateri je vozilo za transport rabljenega goriva. Poleg tega je poškodovana tudi stavba, v kateri so sveže jedrsko gorivo in skladišče trdnih radioaktivnih odpadkov in sistem za spremljanje sevanja zabojnikov.

Grossi je pohvalil osebje, ki dela v elektrarni in opozoril, da je treba izboljšati njihove delovne in življenjske pogoje, da bi se izognili nevarnosti jedrske katastrofe. "Osebje vseh ukrajinskih jedrskih objektov je še naprej kazalo vzdržljivost in odpornost pri ohranjanju varnega in zanesljivega delovanja območij sredi konflikta in IAEA jih pozdravlja," so zapisali.  

V poročilu dodajajo, da so bili delavci izpostavljeni velikemu stresu, zlasti zaradi omejenega števila razpoložljivega osebja. "To ni trajnostno in bi lahko povzročilo človeško napako s posledicami za jedrsko varnost."

Rafael Grossi je pohvalil osebje v elektrarni, ki je podvrženo ogromnim stresnim situacijam in slabim delovnim pogojem zaradi pomanjkanja razpoložljivega osebja.
Rafael Grossi je pohvalil osebje v elektrarni, ki je podvrženo ogromnim stresnim situacijam in slabim delovnim pogojem zaradi pomanjkanja razpoložljivega osebja. FOTO:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil poročilo IAEA, še posebej tisti del, ki omenja prisotnost ruske vojaške opreme v jedrski elektrarni Zaporožje. "Poročilo ugotavlja prisotnost ruske vojaške opreme na ozemlju jedrske elektrarne, pritisk na naše tamkajšnje zaposlene in jasno omenja rusko vojaško okupacijo. To je dobro," je dejal Zelenski v svojem dnevnem nagovoru. Strinja se tudi z vzpostavitvijo varnostnega območja.

Kijev in Moskva sta se že večkrat obtožila obstreljevanja elektrarne. Tovarna v Zaporožju je skupaj z večino preostale regije od marca pod rusko okupacijo, vendar jo vodi ukrajinsko osebje. 

Sodeč po ameriških obveščevalnih podatkih, Rusija medtem kupuje na milijone topniških granat in raket od Severne Koreje, kar je znak, da so globalne sankcije močno omejile dobavne verige in prisilile Moskvo, da se za vojaške dobave obrne na Pjongjang.

"Nakup orožja iz Pjongjanga nakazuje, da ruska vojska še naprej trpi zaradi resnega pomanjkanja oskrbe v Ukrajini, deloma zaradi nadzora izvoza in sankcij," je dejal uradnik, ki je želel ostati anonimen. Novico je predal New York Timesu, ki jo je tudi prvi objavil. 

Severna Koreja in Rusija želita poglobiti svoje tovariško prijateljstvo.
Severna Koreja in Rusija želita poglobiti svoje tovariško prijateljstvo. FOTO: AP

Po navedbah Pentagona je Rusija prejšnji teden začela prejemati prve pošiljke iranskih brezpilotnih letal serije Mohajer-6 in Shahed, ki se lahko uporabljajo za izvajanje napadov. Toda ti sistemi naj bi v svojem kratkem življenjskem roku doživeli še številne napake.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo se je na nakup posmehljivo odzvalo na družbenih medijih z besedami, da je "sovjetsko orožje izčrpalo svoj potencial". 

Režim Kim Jong-una je za rusko-ukrajinski konflikt okrivil ZDA in Zahod obtožil izvajanja hegemonistične politike. Prejšnji mesec je Severna Koreja priznala neodvisnost dveh ruskih držav v vzhodni Ukrajini – Ljudske republike Doneck in Lugansk – in obljubila, da bo poglobila svoje tovariško prijateljstvo z Moskvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju državnih medijev v Pjongjangu dejal, da bosta državi razširili svoje "celovite in konstruktivne dvostranske odnose".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gr rg
14. 09. 2022 10.16
A tistega posnetka pa ne upate pokazat, ko se dotični zahvaljuje Rusom, ker so 2x preprečili napad Ukrajincev, pa ravno ob njegovem obisku, toliko o neodvisnem novinarstvu.
txoxnxy
07. 09. 2022 11.34
-2
Zima se približuje z njo pa pride tudi jugozahodni veter iz črnega morja in vse strupene zmesi zanese daleč v osrčje Rusije.
borjac
07. 09. 2022 20.32
+2
Veter ponavadi piha kontra kot si ti napisal.
Uporabnik1833045
07. 09. 2022 11.11
+9
Nikjer pa ne piše, da se je predstavnik misije med poročanjem pred ZN javno zahvalil ruski vojski. Na vprašanje, ali drži navedba Rusov, da je ukrajinska vojska poskušala strokovnjake vzeti za talce oz. živi ščit in je obstreljevala jedrsko elektrarno, je odgovoril, da je hvaležen ruski vojski za to, kar je storila. Ta odgovor je več kot dovolj in ima več teže od vsega, kar ste do sedaj pisali o dogajanju okoli jedrske elektrarne.
Uporabnik1833045
07. 09. 2022 11.12
+6
Namreč so Rusi te ukrajinske vojake likvidirali in s tem zavarovali mednarodne strokovnjake.
gizmohizmo
07. 09. 2022 11.14
+1
Tocno tako, rusi so demilitarizirali obmocje JEZ tako kot je želel $elenski
gizmohizmo
07. 09. 2022 11.04
+1
Mogoče Rusiji primanjkuje izstrelkov a se bolj bedno je da je medtem zmanjklalo zahodnim trgovcem, nekaj deset drzavam orozja za podporo kijevskega režima pa se o tem ne piše, da ubogi ukrajinski rezervisti gnani z vojaško policijo umirajo v stotinah na odprtih poljih zaradi patetičnih nagovorov Zelenskega pod topovskim ognjem ruske artiljerije z kijevsko strategijo bojevanja iz 1 sv. vojne
olidata
07. 09. 2022 11.03
+7
EK in cel zahod si želi krvi. V Ukrajino pošiljajo orožje in šolajo vojake, nihče pa ne išče politične rešitve za konec vojne in poziva k pogajanjem. Najprej se je treba vprašat, zakaj je do tega prišlo in odpravit vzroke, ampak to je pa v čistem nasprotju s tem, kar je interes amerikancev...
gizmohizmo
07. 09. 2022 10.59
+2
Mogoče Rusiji primanjkuje izstrelkov a se bolj bedno je da je medtem zmanjklalo zahodnim trgovcem, nekaj deset drzavam zmanjkalo orozja za podporo kijevskega režima
Zvedavi_norec
07. 09. 2022 10.46
+7
Zakaj ne reči bobu bob? Ve se, kdo kaj obstreljuje! In to niso Rusi.
Beli štumf
07. 09. 2022 10.37
-7
Na netu je polno dokazov...posnetki..kako rusi zbirajo tezko orozje v elektrarni...in iz nje streljajo po Ukrajinskih polozajih....klasicni rusi..
Zvedavi_norec
07. 09. 2022 10.47
+8
Vprašanje je, kdo obstreljuje elektrarno, Ukrajinci pravijo, da Rusi. Se pravi, sami sebe obstreljujejo?
Uporabnik1833045
07. 09. 2022 11.14
+4
Prosim usmeri svet na te posnetke, saj si očitno ti edini na svetu, ki jih je videl. Obstaja slika tovornjakov, s katerimi prevažajo osebje. Ni videti enega kosa orožja. Tudi mednarodni strokovnjaki so to potrdili. Ampak ti si nekaj očitno videl in to skrivaš zase?
borjac
07. 09. 2022 20.35
+2
Ja tako pravijo, pa moraš res biti mona da to verjameš, da Rusi obstreljujejo sami sebe, to kaže na zelo porozno Propagando Zelenskega.
abcda.10@gmail.com
07. 09. 2022 21.09
-1
Poleg vzpostavitve varnostnega območja je treba odstraniti ruska oklepna vozila, ki jih je mogoče opaziti v tovarni
Beli štumf
07. 09. 2022 10.36
-3
V letu 2022..mora Rusija kupovati Drone iz Irana..in Bombe iz Severne Koreje 😃😃😃😃😃😃...res slava Rusiji...habhabhabha
Zvedavi_norec
07. 09. 2022 10.50
+1
Če izstreljuješ po 50.000 granat na dan, pol rabiš mal pomoči. Mirnodobska vojaška industrija ni skalibrirana, da bi proizvajala po 100.000 granat na dan. Če prešaltajo v vojni način dela, potem ja. Tako, je pa ceneje, da se granate kupi. Pa še stare robe se znebijo. Tudi granate imajo rok trajanja, ene so pa že krepko čez.
abcda.10@gmail.com
07. 09. 2022 21.11
-2
Seveda, stare granate ne počijo več. Tipični primer požara na Primorskem, 100 let stare granate ne pokajo vec. Tipicno levičarsko razmišljanje.
borjac
07. 09. 2022 10.35
+4
Ne vem kaj ta komisija za jedrsko varnost nekaj menca in posluša politične botre kot je Zelenski in ZDA, saj običajni ljudje mogoče res nismo tako grozno pametni, ampak ta trditev da Rusi streljajo na JE , ki jo vojaško držijo pod kontrolo, torej da streljajo sami nase, lepo vas prosim ne imejte nas za take bedake, in Jedrski inšpektorji in Eu bi morali povedati Zelenskemu jasno in glasno povedati da NAJ PRENEHA STRELJATI NA JE, kajti na JE streljajo Ukrajinci, ki si želijo zopet z vojsko prevzeti nadzor nad JE, so pa ti Zelenčki totalni bedaki, ki mislijo da se bo sevanje ustavilo pri zunanji ograji, če se bo resnično kaj zgodilo bo cela Ukrajina pod sevanjem in še del Rusije, pa Poljske, Moldavije, Belorusije .........
Beli štumf
07. 09. 2022 10.36
+2
aa tako.kot je Ruska vojska kopala jarke v rdecem gozdu okoli Crnobila anede...zdaj pa vsi mrtvi...
Beli štumf
07. 09. 2022 10.34
-1
Kak ima vojska sploh za poceti v Jedrski elektrarni....Orki naj se takoj umaknejo...
Zvedavi_norec
07. 09. 2022 10.55
+3
Zakaj so jo pa Ukrajinske specialne enote pol hotle zasest? Kaj imajo oni za zasedat jedrsko elektrarno?
+5
Ja nehajo naj Ukrajinci nažigat po elektrarni pa bo mir. Še bolje za svet in življenja Ukrajincev pa da kapitulirajo čimprej...
Beli štumf
07. 09. 2022 10.35
-4
Ti bi tudi kapituliral 1991 ane..proti Jugoarmiji..taki ste vi...
Zvedavi_norec
07. 09. 2022 10.51
+2
Štumpf ne seri klamfe, če bucke ješ. 1991 si bil še v fotrovih jajcih,.
Uporabnik1833045
07. 09. 2022 11.19
-3
A ti bi enako rajši storil samomor, kot pa se normalno boril? Namreč to počno Ukrajinci. Rajši nikomur in poboj milijona lastnih prebivalcev, ko vidijo da ne morejo zmagati. Glede na to, da si še tu in pišeš, samomora 1991 nisi storil. Torej, kaj govoriš neumnosti?
Uporabnik1833045
07. 09. 2022 11.20
+1
To je primerljivo s tem, da bi Slovenija leta 1991 začela sama obstrlejevati jedrsko elektrarno Krško.
abcda.10@gmail.com
07. 09. 2022 21.17
-3
Ukrajinci naj predajo orožje in potem bo mir, tako kot 91 v Sloveniji, ko smo napadli srbijo. Pobožna želja komunistov. Tudi v Sloveniji, so komunisti predali orožje slovenske TO, okupatorju
Girobakin
07. 09. 2022 10.21
+7
Naj že enkrat poglihajo da bo mir, slava Rusiji
Skodabesed
07. 09. 2022 10.20
+2
Visoko razviti skupaj nevem kaj bojk ce se kitajci potegnejo ven ko skalkulirajo da ni ekonomake racunice
cirenij
07. 09. 2022 10.04
+7
Naj se nehajo sprenevedat! Zahtevajo naj ukinitev sankcij, pa bo mir!
Rains
07. 09. 2022 10.04
+0
Putin v rokovanju s Kim Jong Un-om. Ta pravi so skupaj. Kaj pa drugega.
medusa
07. 09. 2022 09.42
+2
Ne samo rakete in opremo.Severna Koreja jim je baje dostavila tudi delvce in grem stave ,da niso običajni delavci ,ampak vojaško osebje! Severna Koreja ima eno najokrutnejših vojsk in še lačni so ,tako da .... masaker...
Zvedavi_norec
07. 09. 2022 09.40
+3
Bravo, res...
periot22
07. 09. 2022 09.40
+10
Strašenje z jedersko je brezpredmetno ker vsi vemo da bi politiki in vsa elita potem tudi pokasirala!