Tujina

Groze v Turčiji in Siriji ni konec: 'Mislila sem, da se bodo pod menoj odprla tla'

Antakya, 21. 02. 2023 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.P., M.S.
Komentarji
8

Tla v Turčiji in Siriji po prvih dveh uničujočih potresih še zdaleč niso bila mirna, a upali so, da je najhujšega konec. Dva tedna po prvem uničujočem tresenju tal pa sta nova dva potresa na ulice znova poslala prebivalce Turčije in sosednje Sirije, tokrat z magnitudama 6,4 in 5,8. "Podrlo se je še tisto, kar je ostalo," pravijo prestrašeni domačini, ki jih še vedno pestijo more zadnje katastrofe. Reševalci pod ruševinami znova iščejo ujete ljudi, umrlo jih je najmanj 10.

Potresa z magnitudo 6,4 in 5,8 sta v ponedeljek, natanko dva tedna po prvem rušilnem valu, znova pustošila po Turčiji in Siriji. Doslej je zaradi prvih dveh potresov umrlo več kot 44.000 ljudi, več deset tisoč jih je ostalo brez strehe nad glavo. In nato je udarilo znova. A ta številka še zdaleč ni končna. Ne Turčija ne Sirija namreč ne razkrivata podatka, koliko oseb po potresih še pogrešajo. Nova dva potresa pa sta k seštevku žrtev dodala še vsaj 11 oseb. Po podatkih turških oblasti je nov potres zahteval 6 žrtev in 300 ranjenih, v Siriji pa naj bi umrlo pet ljudi, več kot 500 je poškodovanih. 

Turški notranji minister Süleyman Soylu je povedal, da smrtne žrtve prihajajo iz mest Antakya, Defne in Samandag. Ljudi je pozval, naj ne odhajajo v potencialno nevarne stavbe.

Na ulicah sta znova zavladala panika in strah. Tisto, kar ni bilo porušeno pred dvema tednoma, se je zrušilo zdaj, poročajo prestrašeni prebivalci. Slaba potresna zgradba je velik krivec za prvotno uničenje. Zdaj pa so se stavbe, ki so bile poškodovane že pred dvema tednoma, znova sesedale kot hišice iz kart.

"Mislila sem, da se bodo pod menoj odprla tla," je dejala ena od tamkajšnjih prebivalk Muna al-Omar, ki je bila v času novih potresov v šotoru v parku. V rokah je držala svojega sedemletnega sina.

Čeprav so v nedeljo v Turčiji uradno prekinili reševalne akcije, te so se odvijale le še v dveh turških pokrajinah, so se reševalne ekipe vrnile na teren. Izpod ruševin skušajo rešiti na novo ujete ljudi. Reševalna vozila se medtem trudijo doseči tista najbolj prizadeta območja.

Turška agencija za nesreče in izredne razmere poroča, da se je prvi potres z močjo 6,4 zgodil ob 20:04 po lokalnem času, tri minute kasneje pa je sledil potres z magnitudo 5,8. 18-letni Ali Mazlum je za francosko tiskovno agencijo povedal, da je ob zadnjih dveh potresih med ruševinami iskal trupla družinskih članov, ki so pogrešani še iz prejšnjih potresov. "Ne veš, kaj bi. Tik pred nami so začeli padati zidovi," je opisal dogajanje med zadnjim tresenjem.

Po novem uničenju se je znova oglasil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Moje misli so še naprej pri ljudeh Turčije in Sirije," je dejal in dodal, da je organizacija pripravljena zagotoviti dodatno podporo. "Ekipe Združenih narodov na terenu ocenjujejo situacijo in po potrebi smo pripravljeni zagotoviti dodatno podporo."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
21. 02. 2023 10.56
+0
Upam, da bo čim prej zmanjkalo municije v Ukrajini in se bodo Ukrajinci primorani pogajati. Seveda, če jim bodo jastrebi iz ZDA dovolili.
Petur
21. 02. 2023 09.21
+1
mogoče pa se tudi biden spotoma ustavi,pogledat če lahko kaj pomaga.kakih 10 bagerjev mogoče .,brez strelne cevi.
PomisliNaSonce
21. 02. 2023 08.29
-10
Vsa energija se sprošča v edini trden del....iz atmosfere, morja in vroče sredice. Toliko o naši večnosti in dolžini življenja. Trdnosti
Maiike
21. 02. 2023 08.03
+9
Tragedija za tragedijo, ljudje trpijo, NEPOPISNE osebne tragedije, Evropa pa podpira kriminalce, barabe in fašiste v Ukrajini, širi sovraštvo Evropejce do RUSIJE in uničuje standard lastnih ljudi.
ivan res grozni
21. 02. 2023 08.18
+1
Fašisti so samo Rusi. Ukrajincem ne priznajo pravice do države in do obstoja. Putin gre dalje kot je Hitler. Njegovo zasebno vojsko sestavljajo nacisti. Po Hitlerjevem najljubšem kompozitorju so jo poimenovali Wagner. Putin jre največji podpornik nacizma na planetu; izdatno finančno podpira tudi nemško neonacistično AfD.
CDROM
21. 02. 2023 08.25
+6
Ti Grozni kaj ima veze zdej Putin in vojna v Ukrajini tle v rubriki potres v Turčiji? Kaj ste res tolk fliknjeni, da niti nimate tolk pameti in ne smetite v vsaki temi glede vojne v Ukrajini. Najdi članek o tem in tam zlivaj žolč
travc
21. 02. 2023 08.38
-4
mbedrac
21. 02. 2023 08.55
+8
Člankov o Ukrajini se ne sme komentirat, še nisi opazil?