Tujina

Grška obalna straža blizu Krete rešila več sto migrantov

Heraklion, 22. 11. 2022 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
4

Grška obalna straža je na morju blizu Krete po težki reševalni akciji, ki jo je oviral močan veter, rešila več sto ljudi. Ribiška ladja z več sto migranti na krovu se je zasidrala v kretskem pristanišču Palaiochora.

Ladjo z migranti so "odvlekli v pristanišče, vendar se še niso izkrcali", je pojasnila novinarska predstavnica grške obalne straže. Za zdaj še ni znano, od kod je ladja izplula in katere narodnosti so njeni potniki.

Obalna straža je pred tem sporočila, da naj bi bilo na krovu do 500 ljudi, in sicer na podlagi klica na pomoč, ki so ga potniki poslali v ponedeljek po polnoči, ko so pluli južno od Krete.

V zadnjem času 80 odstotkov migrantov iz Turčije potuje neposredno v Italijo. Na tej poti se mnogi ponesrečijo.
V zadnjem času 80 odstotkov migrantov iz Turčije potuje neposredno v Italijo. Na tej poti se mnogi ponesrečijo. FOTO: AP

Zaradi okrepljenega patruljiranja grške obalne straže in agencije EU za mejno in obalno stražo Frontex v Egejskem morju tihotapci migrantov za vstop v EU izbirajo daljšo in nevarnejšo pot južno od Krete.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je prejšnji teden ocenil, da v zadnjem času 80 odstotkov migrantov iz Turčije potuje neposredno v Italijo. Na tej poti se mnogi ponesrečijo, še posebej v jesenskih in zimskih mesecih, ko jim plutje dodatno otežuje slabo vreme.

V dveh brodolomih je 11. oktobra pri grških otokih Lezbos in Kitera umrlo najmanj 30 ljudi. V zadnjem primeru, v katerem je umrlo najmanj osem ljudi, pa so reševalci z vitlom dvignili več deset preživelih migrantov, večinoma iz Iraka, Irana in Afganistana, ki so obtičali ob vznožju pečine.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marre
22. 11. 2022 19.09
+6
Poslat ladjo takoj tam iz kjer je prisla.. Vse drugo je zlocin..
Binč
22. 11. 2022 16.19
+6
Pa zakaj ne rečejo;Ne čujem dobro,slaba veza.
Shisui
22. 11. 2022 15.57
+10
Folk živi na minimalcu, vlada nas sili plačevati pa stroške za ilegalce. Narobe svet.
konc
22. 11. 2022 15.54
+8
Same probleme in stroške imamo s temi ilegalci in to je komaj začetek.