Tujina

Gruzija po dvodnevnih protestih umaknila kontroverzni osnutek zakona

Tbilisi, 09. 03. 2023 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nezadovoljstvo Gruzijcev je vladajočo stranko prisililo v umik kontroverznega osnutka zakona, za katerega kritiki pravijo, da omejuje svobodo tiska in zatira civilno družbo. Več državljanov se je namreč po napovedi osnutka podalo na ulice, kjer so glasno izrazili svoje nestrinjanje.

Stranka je ob umiku zakona sicer poudarila, da "so ga podprli brez zadržkov" ter da so ga sprejeli zaradi "potrebe po zmanjšanju nestrinjanja v družbi", poroča Guardian.

Na odločitev stranke so pomembno vplivali dvodnevni protesti državljanov, ki so zavzeli ulice v več mestih. Ob tem so nezadovoljni državljani poudarjali, da je t. i. zakon o 'tujih agentih' navdihnil podoben ruski zakon. Glede na osnutek zakona bi se morale vse nevladne organizacije in neodvisni mediji, ki več kot 20 odstotkov svojih sredstev prejmejo iz tujine, registrirati kot 'tuji agenti', v nasprotnem primeru bi jih doletela denarna kazen. 

S sprejetjem zakona bi se Gruzija pridružila seznamu nedemokratičnih in avtoritarnih postsovjetskih držav, kot so Belorusija, Tadžikistan in Azerbajdžan, ki so že kopirale ruski zakon o omejevanju dejavnosti nevladnih organizacij. Rusija je primerljiv zakon sprejela leta 2012, nanašal se je na podjetja, ki jih financira Zahod.

Zgodovinsko gledano ima izraz "agent" v Rusiji in Gruziji pomen "vohun" in "izdajalec", kar daje negativno konotacijo delu, ki ga opravlja civilna družba. Nakazuje, da delujejo v interesu tujih sil, namesto da bi delali dobro za državo in družbo, so izpostavili protestniki in opozicija. 

Zakon naj bi neugodno vplival na morebitno članstvo v EU

V sredo se je v prestolnici med protestniki in policisti vnel boj. Možje v modrem so, oboroženi s ščiti, uporabili tudi vodni top in solzivec. Pred parlamentom v Tbilisiju so aretirali približno 60 protestnikov. Ti so pred vladnimi stavbami v rokah držali zastavi Gruzije in Evropske unije ter vzklikali: "Ne ruski zakonodaji." Avtoritativni zakon naj bi namreč po mnenju analitikov neugodno vplival tudi na pot Gruzije v EU. Članstvo v Uniji podpira približno 85 odstotkov Gruzijcev. 

Nezadovoljstvo z zakonom je v sredo izrazil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Ni Ukrajinca, ki ne bi želel uspeha naši prijateljici Gruziji. Demokratični uspeh. Evropski uspeh," je dejal.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
09. 03. 2023 16.56
+0
V 10 letih se na celotnem področju Rusije napoveduje državljanska vojna !
dannyer
09. 03. 2023 12.30
+0
enak zakon ima zda in UK da medij ki ni povsem angleški ali britanski se registrira kot tuji agent. ne vidim sporno če bi to naredili v sloveniji. pač bi tako vedeli kateri vozi agendo iz tujine. ČE AMERIČANI LAHKO ZAKAJ GRUZIJA NESME KER BI VIDELI KAJ KER DOKAZUJE DA SE ZAHOD MEŠA V POLITIKO?
xoxotox6
09. 03. 2023 09.45
+8
nihče pri zddravi pameti se noče PROSTOVOLJNO priključiti imperialističmnemu zločinskemu kremeljskemu patuljaku????
dannyer
09. 03. 2023 12.31
-3
amerika ima enak zakon tudi mi bi morali meti d avidimo ker medij je slivenski ker je ameriški. tukaj je zahod zmanipoliral ker bi videli koliko zahodnih medijev ima ruzija. in oni iščejo bivšega predsednika z mednarodno teralico bil pa je v ukrajini.
mamma
09. 03. 2023 09.08
+0
V usa tak zakon velja ze desetletja, v Ru in Gruziji pa je to zatiranje svobode.... Hahahhahaha... Dvojna merila
dannyer
09. 03. 2023 12.32
+1
se strinjam tudi mi bi morali to imeti . zakon je ok saj bi vedeli o tujihmedijih in njihovi agendi.
ajdanakolesu
09. 03. 2023 09.00
+7
Kako je pa to urejeno v Sloveniji...kot vidimo, je na trgu kar nekaj tujih lastnikov TV postaj in Radijskih postaj ? Me je začela motit filmska izbira na TV ko je vsak film nevaren za otroke do 12 leta z vsebino kokaina, strelskega orožja, nasilja, umorov, krvi, sadizma in pretepanja.