Tujina

Gruzijci nezadovoljni s prišleki: Prisotnost Rusov je vse bolj očitna

Moskva/Tbilisi, 19. 02. 2023 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojno v Ukrajini obsojajo tudi nekateri Rusi. Od začetka ruske invazije se je namreč iz države izselilo več milijonov ljudi, od tega 1,5 milijona prek Gruzije. Koliko jih je tam ostalo, ni znano. So pa številni Gruzijci dejali, da prihod ruskih državljanov negativno vpliva na njihove zunanje odnose.

Gruzijci nezadovoljni z ruskimi begunci
Gruzijci nezadovoljni z ruskimi begunci FOTO: AP

Po uradnih podatkih je od začetka vojne v Ukrajini rusko-gruzijsko mejo prestopilo 1,5 milijona Rusov. Bodisi zaradi nestrinjanja s Putinovo politiko ali pa v izogib mobilizaciji. Koliko ruskih državljanov je ostalo v južni sosedi, ni znano. Se pa ob skorajšnji prvi obletnici vojne z ruskim prilivom ne strinjajo Gruzijci, ki pravijo, da je "njihova prisotnost na ulicah vse bolj očitna"

Nedavna raziskava je pokazala, da približno 70 odstotkov Gruzijcev meni, da prihod ruskih državljanov negativno vpliva na državo in uvedbo morebitnih ruskih vizumov za Gruzijce, povzema Euronews

Gruzijsko-rusko mejo je v zadnjem letu prestopilo več kot 1,5 milijona Rusov
Gruzijsko-rusko mejo je v zadnjem letu prestopilo več kot 1,5 milijona Rusov FOTO:

V Gruziji je od začetka vojne svoj dom našlo tudi približno 15.000 ruskih podjetij. Eno izmed tisočih je Emigration for Action, ki Rusom v državi pomaga pri najdbi nastanitev in prilagajanju na novo okolje. Novoregistrirano podjetje organizira tudi jezikovne tečaje za tiste, ki si želijo ostati. 

Rusi: 'Ne želimo živeti v državi, ki napada druge'

"Tudi sam obiskujem te tečaje," je dejal ustanovitelj Maksim Ivancov. Dodal je, da gre za izredno priljubljeno dejavnost in da je povpraševanja res veliko. "Tu smo zaradi vojne, ki jo je začela Rusija. Ne želimo živeti v državi, ki napada druge in izvaja fašistična dejanja," se je odločno zoperstavil navedbam, da Gruzijci nad njihovim prihodom niso najbolj navdušeni. 

V gruzijski prestolnici Tbilisi so Rusi tako odprli tudi več kavarn, zabaviščnih parkov, pa tudi knjigarn. Obiskovalci so večinoma prav tako ruski državljani. "Sem sem prvič prišel leta 2017 in že takrat sem se zaljubil v mesto," je dejal lastnik knjigarne v gruzijski prestolnici Stas Gajvoronski. "Želim živeti tukaj, ne v Moskvi," je dodal. 

Podjetja rastejo kot gobe po dežju

Zaradi velikega števila novoustanovljenih podjetij in razcveta dejavnosti s strani ruskih priseljencev organizacija Transparency International ocenjuje, do si Rusi želijo v Gruziji ostati. A pri tem opozarjajo na nekatere nepravilnosti. 

Veliko število podjetij bi lahko botrovalo dejstvu, da slednja pomagajo pri pridobivanju dovoljenja za bivanje. Na enem samem naslovu so tako ruski državljani registrirali na stotine podjetij, ugotavlja višji analitik pri Transparency International Georgia Beso Namčavadze. "Obstaja tudi nekaj vasi, kjer je bilo v enem mesecu registriranih več kot 300, 400 podjetij," opozarja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni