TUJINA

'Eden največjih primerov podkupovanja in korupcije vseh časov'

Taškent, 13.03.2023, 12:02 | Posodobljeno pred 6 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Hčerka nekdanjega uzbekistanskega predsednika Gulnara Karimova je s pomočjo korupcije in podkupovanj zgradila več kot 200 milijonov evrov vreden nepremičninski imperij v Londonu in Hongkongu. Pri tem naj bi sodelovalo tudi več britanskih podjetij s pomočjo računovodskih firm iz Londona in Britanskih Deviških otokov.

Gulnara Karimova je dolgo časa veljala za politično naslednico svojega očeta, uzbekistanskega voditelja Islama Karimova, ki je državi vladal od leta 1989 do svoje smrti leta 2016. Karimova se je medtem uveljavljala kot pop zvezdnica z umetniškim imenom Googoosha, bila direktorica podjetja, ki je prodajalo nakit, in tudi veleposlanica Uzbekistana v Španiji.

Leta 2014 pa je izginila iz javnosti. Kasneje so oblasti sporočile, da je bila aretirana zaradi domnevnih korupcijskih poslov, in to še v času, ko je državi vladal njen oče. Leta 2017 je bila obsojena na hišni pripor, dve leti kasneje pa je bila zaradi kršitev omejitve gibanja premeščena v zapor. Tožilstvo jo je obtožilo, da je bila članica kriminalnega združenja, ki je nadzorovalo več kot milijardo evrov premoženja v 12 državah, vključno z Veliko Britanijo, Rusijo in Združenimi arabskimi emirati. "Primer Karimove je eden največjih primerov podkupovanja in korupcije vseh časov," pravi Tom Mayne, eden od raziskovalcev nevladne organizacije Freedom for Eurasia in sodelavec univerze v Oxfordu. 

Gulnara Karimova
Gulnara KarimovaFOTO: AP

Pri raziskovanju njenega lastništva in pregledu registrov so prepoznali vsaj 14 posestev, ki jih je kupila pred aretacijo, domnevno s sredstvi sumljivega izvora. Gre za posestva v Veliki Britaniji, Dubaju, Švici, Franciji in Hongkongu. V poročilu z naslovom "Kdo je pomagal uzbeški princesi?" so pod drobnogled vzeli pet posestev v Londonu in okolici, v skupni vrednosti več kot 50 milijonov evrov. Nekatera od teh je uspela prodati pred svojo aretacijo, poroča BBC.

Poročilo Freedom For Eurasia omenja tudi podjetja v Londonu in na Britanskih Deviških otokih, za katera trdi, da so jih Karimova ali njeni sodelavci uporabili za pranje denarja, ki so ga pridobili s kaznivimi dejanji. Ta sredstva so nato porabili za kupovanje nepremičnin in tudi zasebnega letala, vrednega skoraj 40 milijonov evrov. Med lastniki posestev so bili vpisani različni sodelavci, med njimi partner Rustam Madumarov, ki pa so bili po ugotovitvi Freedom for Eurasia le posredniki. 

PREBERI ŠE
Uzbekistanski diktator se je znesel nad kritično hčerko, ona spisala pismo: Štejem modrice. Bila sem naivna …

Eno od podjetij poslovneža je sporočilo, da bogastvo Madumarova delno izvira iz podjetja za mobilno telefonijo s sedežem v Uzbekistanu, Uzdonrobita. Pojavila so se že vprašanja o morebitnih povezavah podjetja s Karimovo. Že leta 2004 je Moscow Times pisal, da je Karimova iz Uzdonrobite s pomočjo goljufivih računov izčrpala približno 20 milijonov evrov. Nekdanji svetovalec je Karimovo obtožil tudi "izsiljevanja".

S Karimovo je povezan tudi poslovnež Gajane Avakjan. O njegovem poslovanju je pred časom poročal BBC. Avakjan je bil naveden kot lastnik podjetja Takilant, registriranega v Gibraltarju, ki je bilo v središču večmilijonskega korupcijskega škandala v Uzbekistanu.

V organizaciji, ki je izvedla študijo njenega poslovanja, ugotavljajo, da je "lahkoten način", s katerim so Karimova in njeni sodelavci pridobili veliko premoženje, zelo zaskrbljujoč. "Britanske oblasti so šele leta 2017 uspele nekaj narediti, potem so druge države že zdavnaj zamrznile njene bančne račune in posestva," je za BBC dejal Mayne. 

Britanski medij še dodaja, da ni namigov, da so tisti, ki delujejo za podjetja, povezana s Karimovo, vedeli za kakršno koli povezavo z njo, niti, da bi lahko bil vir finančnih sredstev sumljiv. Nihče, ki je opravljal te storitve v Združenem kraljestvu, ni bil preiskan ali kaznovan.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.