Tujina

Guterres: Ofenziva v Rafi 'žebelj v krsto' programov pomoči

Gaza / Tel Aviv, 26. 02. 2024 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
0

Izraelska vojska je vojnemu kabinetu predstavila načrt za evakuacijo civilistov z območja spopadov v Gazi. Podrobnosti niso razkrili. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres medtem opozarja, da bi obsežna izraelska vojaška operacija na Rafo zadala smrtni udarec programom pomoči v Gazi, kjer humanitarna pomoč prebivalstvu ostaja popolnoma nezadostna. V luči zaostrovanja razmer je palestinski premier Mohamed Štajeh podal svoj odstop.

Iz urada izraelskega premierja so sporočili, da je vojska vojnemu kabinetu "predstavila načrt za evakuacijo prebivalstva z območij spopadov" v Gazi in "prihodnji operativni načrt". Podrobnosti o poteku evakuacije ob tem niso podali. Ob tem je izraelski vojni kabinet po navedbah časnika Times of Israel tudi odobril način za dostavo humanitarne pomoči na jug Gaze, ki da bo "preprečil plenjenje, do katerega je prišlo na severu (...) in drugih območjih".

Benjamin Netanjahu je v soboto izrazil željo po čimprejšnji odobritvi načrta za invazijo na Rafo. Napovedal je, da bo ta med drugim vključeval prisilen umik tamkajšnjega civilnega prebivalstva. V mestu, ki leži tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi.

V Parizu in Dohi so se medtem konec tedna nadaljevali pogovori o prekinitvi ognja. ZDA so izrazile upanje, da bodo pogajalci v prihodnjih dneh dosegli dokončen dogovor, Netanjahu pa je izjavil, da tudi morebitni dogovor o prekinitvi sovražnosti ofenzive na Rafo ne bo ustavil, temveč zgolj odložil.

V Tel Avivu so v soboto protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja.
V Tel Avivu so v soboto protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja. FOTO: AP

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je govoru ob začetku spomladanskega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi opozoril, da je Rafa jedro operacij humanitarne pomoči v palestinski enklavi. Obsežna ofenziva, ki jo je napovedal Izrael, "ne bi bila grozljiva le za več kot milijon palestinskih civilistov, ki tam iščejo zaščito, ampak bi zabila zadnji žebelj v krsto naših programov pomoči", je dejal generalni sekretar ZN.

Guterres je danes poudaril, da "nič ne more upravičiti Hamasovega namernega ubijanja, poškodovanja, mučenja in ugrabitve civilistov, uporabe spolnega nasilja ali neselektivnega izstreljevanja raket proti Izraelu". Vendar pa tudi nič ne opravičuje kolektivnega kaznovanja palestinskega ljudstva, je dodal. Prvi mož ZN je ob tem opozoril, da je humanitarna pomoč za ljudi v Gazi še vedno "popolnoma nezadostna". 

Guterres je ponovil svoj poziv k humanitarni prekinitvi ognja ter takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki jih je zajel Hamas. Pri tem je obžaloval, da kljub njegovim nujnim pozivom Varnostnemu svetu ZN, naj sprejme vse ukrepe za "končanje prelivanja krvi v Gazi in prepreči eskalacijo", ta ni ukrepal.

Izrael prvič po začetku vojne napadel cilje v vzhodnem Libanonu

Izraelske sile so sicer danes prvič po začetku vojne v Gazi napadle cilje šiitskega islamističnega gibanja Hezbolah v vzhodnem Libanonu. Po navedbah vira, ki je spregovoril za tiskovno agencijo AFP, je en izraelski izstrelek zadel civilno ustanovo Hezbolaha, drugi pa skladišče v lasti omenjenega gibanja v bližini kraja Baalbek na vzhodu Libanona. Izraelska vojska je medtem sporočila le, da izvaja napade na "teroristične cilje Hezbolaha globoko v Libanonu".

Gre za prve izraelske napade v vzhodnem Libanonu od 7. oktobra. Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael je namreč izraelska vojska obstreljevala le cilje na jugu Libanona in ob izraelsko-libanonski meji, od koder je cilje v Izraelu napadal Hezbolah.

Medtem je gibanje Hezbolah danes sporočilo, da so na jugu države z raketo zemlja-zrak sestrelili izraelski brezpilotni letalnik tipa hermes 450. Sestrelitev drona je kasneje potrdila tudi izraelska vojska. 

Palestinski premier Mohamed Štajeh
Palestinski premier Mohamed Štajeh FOTO: AP

Palestinski premier Štajeh podal odstop

Palestinski premier Mohamed Štajeh je medtem predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade, so sporočili iz Ramale. Pojasnil je, da so ga k odstopu spodbudili vojna, genocid in stradanje na območju Gaze ter zaostrovanje razmer na Zahodnem bregu in v Jeruzalemu. Ob tem je opozoril na obstoj prizadevanj, da bi Palestinska uprava postala "upravni in varnostni organ brez političnega vpliva".

"Vidim, da naslednja faza in njeni izzivi zahtevajo nove vladne in politične ureditve, ki bodo upoštevale novo realnost v Gazi in potrebo po palestinsko-palestinskem soglasju, ki bo temeljilo na palestinski enotnosti," je dejal Štajeh in izrazil potrebo po širitvi pristojnosti Palestinske uprave na celotno palestinsko ozemlje.

Štajeh bo sicer začasno vlado vodil do oblikovanja nove, kar pa bi lahko trajalo več tednov ali mesecev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni