Tujina

'Guterres je marioneta Združenih držav Amerike'

Pjongjang, 21. 11. 2022 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Severna Koreja je Guterresa označila za "marioneto ZDA", ker se je pridružil obsodbi nedavnega severnokorejskega medcelinskega balističnega izstrelka. Gre za še eno izstrelitev v nizu mnogih, ki jih je v zadnjih nekaj tednih izstrelila Severna Koreja, ki obtožuje ZDA in zaveznike, da se pripravljajo na invazijo, svoje izstrelitve pa opravičuje z nujno zahtevno obrambo.

"Generalnega sekretarja ZN pogosto jemljem za člana ameriške Bele hiše ali njenega zunanjega ministrstva. Izražam močno obžalovanje nad dejstvom, da je generalni sekretar ZN zavzel zelo obžalovanja vreden odnos, pri čemer se ni zavedal namena in načel Ustanovne listine ZN in njenega pravega poslanstva, ki je ohraniti nepristranskost, objektivnost in pravičnost v vseh zadevah," je pojasnila severnokorejska zunanja ministrica Čoe Son Hui.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred tem izdal izjavo, v kateri je ostro obsodil severnokorejsko izstrelitev medcelinske balistične rakete in ponovil svoj poziv Severni Koreji, naj "takoj opusti kakršna koli nadaljnja provokativna dejanja". Guterresova izjava je prišla ravno po tem, ko so ZDA in druge države izdale podobne kritike testa Severne Koreje, ki je pokazala potencial za napad.

Čoe je dejala, da Gutteresova dejanja jasno kažejo, da je "le marioneta Združenih držav".

Varnostni svet ZN je na zahtevo Japonske sklical nujno sejo o severnokorejski izstrelitvi. Ni pa jasno, ali lahko Severni Koreji uvede nove gospodarske sankcije, ker sta Kitajska in Rusija, dve članici Sveta s pravico veta, nasprotovali prejšnjim potezam ZDA in njihovih zaveznikov, da zaostrijo sankcije proti Severni Koreji zaradi prepovedanih poskusov balističnih raket v začetku tega leta.

V nedeljo so najvišji diplomati iz velikih industrijskih demokracij sveta izdali skupno izjavo, v kateri so pozvali Varnostni svet ZN k odločnim korakom v odgovor na severnokorejsko izstrelitev rakete.

"Dejanja Severne Koreje zahtevajo enoten in močan odziv mednarodne skupnosti, vključno s potrebo po nadaljnjih pomembnih ukrepih, ki jih mora sprejeti Varnostni svet ZN," so zapisali v izjavi zunanjih ministrov skupine sedmih držav Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike.

Veleposlanica Združenih držav pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield, na sredini, daje izjavo v imenu drugih držav članic glede Severne Koreje.
Veleposlanica Združenih držav pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield, na sredini, daje izjavo v imenu drugih držav članic glede Severne Koreje. FOTO: AP

Petkova izstrelitev rakete je bila zadnja v sedanjem napetem nizu raketnih poskusov Severne Koreje, za katere strokovnjaki pravijo, da naj bi okrepili njeno jedrsko zmogljivost in povečali njen vpliv v prihodnji diplomaciji.

Severna Koreja je dejala, da je voditelj Kim Džong Un opazoval petkovo izstrelitev svoje rakete Hwasong-17 in jo označil za še eno "zanesljivo in z največjo zmogljivostjo" orožje za zajezitev vojaških groženj ZDA. 

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je Hwasong-17 še vedno v razvoju, vendar je severna raketa z največjim dosegom in je zasnovana tako, da nosi več jedrskih konic, da premaga ameriške protiraketne obrambne sisteme.

Severna Koreja trdi, da gre za povračilen ukrep, potem ko so ZDA in Južna Koreja izvedle vojaške vaje, ki naj bi bile obrambne narave. Kim Jong Un je prepričan, da je šlo za vajo, ki kaže na poskus invazije.

Čoe za raketne izstrelitve Severne Koreje pravi, da so "legitimno in pravično uveljavljanje pravice do samoobrambe pred provokativnimi vajami jedrske vojne s strani ZDA in njihovih zaveznikov". Obžalovanja vredno se ji zdi, da Gutteres za nedavni izbruh napetosti na Korejskem polotoku krivi Severno Korejo, ne pa ZDA.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
21. 11. 2022 21.24
-1
Kimi je besen, ker ga nihče ne upošteva.On kar izstreljuje rakete v prazno in misli da je glavni....Nekega dne pa mu bo Ameros zapičil vodeno direkt v njegovo dnevno in takrat bo dojel ,kaj so to polne hlače....
Korintos11
22. 11. 2022 08.58
+3
Nič ne bo iz tega, sosedi ga gor držita, totih se pa Joe boji.
Kimberley Echo
21. 11. 2022 21.14
+3
UN je brezvezna organizacija katere šef Guterrez je na plačilni listi ZDA. Saj pa to se ve, a ne? Res je smešno, da ti še vedno sprejemajo neke resolucije, ki jih nobeden resno ne jemlje.
Ate_ist
22. 11. 2022 11.31
+0
UN ni brezvezna organizacija. je ogledalo zahodnih demokracij. in svet mora to videti, da bo dojel kam vse skupaj pelje. predvsem pa v času hitrega upada zahoda, da ne bo sedel v potapljajoči se čoln.
Zmaga Ukrajini ...
21. 11. 2022 21.07
+4
Kim začne izstreljevat rakete, krive so ZDA. Putler napade Ukrajino, pa so spet krive ZDA. Mater, kakšen dolgcajt- vsega so vedno in povsod krive ZDA. Guterres je pa res samo poda
Zmaga Ukrajini ...
21. 11. 2022 21.08
+1
Korintos11
22. 11. 2022 08.59
+2
Ate_ist
22. 11. 2022 11.29
-1
zrada ukrajini hoteli ste dekomunizacijo ukrajine in dobivate je po polnem programu. lampačku iliča so vam rusi v večini že odstranili. v tem duhu vam bodo pomagali da se znebite tudi odvečne zemlje, katero vam je vsilil krvavi komunistični sistem. ukrajina bo svobodno zadihala rešena vsega komunističnega. mimogrede s čem je ukrajina vstopila v sovjetsko zvezo? ah da, po dekomunizaciji bo ukrajina mejila zgolj na eno državo. se strinjaš?
Na pol ovca
21. 11. 2022 20.46
+3
A to je novica ali kaj? UN je na ameriških tleh, največji financer je US.. A ni kaj jasno?
JAZsemTI
21. 11. 2022 20.54
+1
In nobenih sankcij ali mednarodnega zgražanja zaradi ameriških “mirovnih misij”… Zato pa UN lajajo in grizejo vse nepokorne režime.