Tujina

Haitijska policija: Umor predsednika načrtovali v Dominikanski republiki

Port-au-Prince, 16. 07. 2021 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
8

Umor haitijskega predsednika Jovenela Moiseja so načrtovali v sosednji Dominikanski republiki, je sporočila haitijska policija. V okviru preiskave so na novo pridržali tudi vodilnega telesnega stražarja ubitega predsednika in tri člane varnostne ekipe.

Da so plačanci 7. julija zlahka vstopili v rezidenco predsednika in ga ustrelili, ne da bi poškodovali telesne stražarje, je bilo sumljivo že od začetka.

 Leon Charles, glavni direktor haitijske policije, je včeraj na novinarski koferenci zatrdil, da so umor predsednika načrtovali v Dominikanski republiki.
Leon Charles, glavni direktor haitijske policije, je včeraj na novinarski koferenci zatrdil, da so umor predsednika načrtovali v Dominikanski republiki. FOTO: AP

Po spletu je sicer že prej zaokrožila fotografija, na kateri sta glavna osumljenca, ki sta se srečala z nekdanjim opozicijskim senatorjem Joelom Johnom Josephom, ki ga policija še išče. Glavni direktor policije Leon Charles je pojasnil, da so trojico fotografirali v dominikanski prestolnici Santo Domingo, ko so načrtovali umor Moiseja. Na fotografiji so tudi druge osebe, ki so vpletene v umor. Nekatere so že aretirali, je zatrdil Charles.

Haitijska policija miri državljane, ki želijo, da jim med drugim preda aretirana osumljenca umora predsednika in trupli dveh oseb, ki so ju ubili policisti, da bi ju zažgali v povračilo za atentat na njihovega predsednika.
Haitijska policija miri državljane, ki želijo, da jim med drugim preda aretirana osumljenca umora predsednika in trupli dveh oseb, ki so ju ubili policisti, da bi ju zažgali v povračilo za atentat na njihovega predsednika. FOTO: AP

V umoru je domnevno sodelovalo 23 Kolumbijcev in dva Američana haitijskega porekla. Tri kolumbijske plačance so ubili, 18 pa jih je haitijska policija aretirala. Priprti vztrajajo pri tem, da so jih najeli, da bi ujeli Moiseja in ga predali ameriški agenciji za boj proti drogam (DEA). Štirje plačanci so bili že v državi, ostali pa so v državo vstopili 6. junija. Na Haiti so prišli iz Dominikanske republike.

Eden od glavnih osumljenih James Solages naj bi sicer v sodelovanju z venezuelskim podjetjem CTU sodeloval pri načrtovanju umora. Na fotografijah je namreč tudi vodja podjetja Antonio Emmanuel Intriago Valera, ki je bil pred umorom večkrat na Haitiju.

Jovenel Moise
Jovenel Moise FOTO: AP

Haiti je za pomoč pri preiskavi prosil tudi ZDA, ki so med drugim poslale predstavnike zvezne policije FBI, zunanjega ministrstva in pravosodnega ministrstva.

Pentagon je sicer priznal, da so se nekateri plačanci v preteklosti urili v ZDA. Okoliščine umora še niso jasne, vendar naj bi bil vanj vpleten tudi Američan haitijskega rodu Christian Emmanuel Sanon, ki je zbiral denar za operacijo. Sanona, ki je po poročanju Washington Posta somišljenikom 12. maja na sestanku v Fort Lauderdalu dejal, da želi spremeniti Haiti v odprto in svobodno družbo, so nedavno aretirali na Haitiju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
16. 07. 2021 15.31
+1
Bil je umorjen ker je zavrnil cepivo, enako predsednika Tanzanije in Burundije.
Apoteka
16. 07. 2021 15.05
+1
Ne hiti na Haiti.
Levicaboli1
16. 07. 2021 15.22
+1
ebik
16. 07. 2021 14.23
+1
Kdaj pa bodo pri nas takšne akcije? Jih nujno potrebujemo ;)
MASTERSS
16. 07. 2021 13.05
+6
američani 100% tam so oni glavni.
Blallka
16. 07. 2021 13.05
+3
Haiti je najrevnejša država na zahodni hemisferi. 95 % prebivalstva je črnega. Ni upanja, mogoče čez ene 10.000 let. Nič ne moreš.... Zahodna civilizacija je šla skozi 2000 letno družbeno evolucijo čiščenja, iztrebljanja "alfa opičjih" genov in ljudmi (preko 10 zapovedi, ne laži, ne kradi, ne želi si tujih stvari), da so nekako sposobni živeti med seboj, ne da bi se ob prvem sporu pobili iz naslova prevlade....
Blallka
16. 07. 2021 13.06
+0
Haiti je najrevnejša država na zahodni hemisferi. 95 % prebivalstva je črnega. Ni upanja, mogoče čez ene 10.000 let. Nič ne moreš.... Zahodna civilizacija je šla skozi 2000 letno družbeno evolucijo čiščenja, iztrebljanja "alfa opičjih" genov iz ljudmi (preko 10 zapovedi, ne laži, ne kradi, ne želi si tujih stvari), da so nekako sposobni živeti med seboj, ne da bi se ob prvem sporu pobili iz naslova prevlade....
SnowmanR
16. 07. 2021 12.19
+5
Vprašajte CIA agente, mogoče vam bodo dali odgovore...