Tujina

Izraelski premier Netanjahu obiskal Gazo: 'Nadaljevali bomo do zmage'

Tel Aviv/Gaza, 26. 11. 2023 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Na sever Gaze je prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, kar je največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja palestinske enklave 7. oktobra. V skladu z dogovorom med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas danes poteka nova izmenjava ujetnikov. Gazo je zapustilo 17 talcev, iz izraelskih zaporov pa bo izpuščeno 39 Palestincev, je sporočil Katar, ki igra ključno vlogo pri izpeljavi dogovora o štiridnevnem premirju na ozemlju palestinske enklave. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage.

Izraelska vojska je potrdila, da je 14 izraelskih državljanov in trije tuji državljani, ki jih je od 7. oktobra zadrževal Hamas, prispelo na ozemlje Izraela. Kot je potrdil predsednik ZDA Joe Biden, je med osvobojenimi talci tudi štiriletna ameriško-izraelska deklica, poroča britanski BBC.

Hamas je pred tem sporočil, da ruskega državljana pušča na svobodo v znak zahvale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in ruski podpori Palestincem. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na Facebooku potrdil, da je Hamas danes izpustil dva otroka z madžarskim državljanstvom. Še pred tem je javnost obvestil, da je iz Gaze bila v soboto izpuščena ena madžarska talka, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Izraelski državljani so prispeli v Izrael
Izraelski državljani so prispeli v Izrael FOTO: AP

V ločenih pogajanjih, ki jih vodi Katar, je Hamas izpustil skupno 18 državljanov tretjih držav, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, v soboto popoldan odložilo izpustitev nove skupine talcev. Odločitev so utemeljili z izjavo, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo v severni del Gaze in upoštevati "dogovorjena merila" za izpustitev palestinskih ujetnikov.

Tako kot pri oblikovanju dogovora o štiridnevnem premirju sta tudi v soboto pri reševanju zapleta uspešno posredovala Egipt in Katar.

Po navedbah Katarja je bilo med osvobojenimi izraelskimi talci osem mladoletnikov in pet žensk. V tej skupini so bili tudi štirje državljani Nemčije in devetletna Irka. Hamas pa je sporočil, da je Izrael osvobodil šest žensk in 33 mladoletnikov.

Hamas izpustil tajske talce
Hamas izpustil tajske talce FOTO: AP

Iz pisarne izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da že preučujejo seznam talcev, ki jih danes namerava izpustiti Hamas, in o tem obveščajo družine zajetih.

Visoki poveljnik Hamasa Gazi Hamad je v današnjem pogovoru za katarsko televizijo Al Jazeera povedal, da je palestinsko gibanje pripravljeno na izpustitev vseh talcev v zameno za izpustitev vseh Palestincev, ki so trenutno v izraelskih zaporih.

Pred 7. oktobrom naj bi bilo v izraelskih zaporih 5200 Palestincev, to število se je po nekaterih ocenah odtlej podvojilo. Hamas in palestinski Islamski džihad sta med vdorom v Izrael zajela okoli 240 talcev.

Izraelski premier obiskal Gazo

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na posnetku, ki ga je objavil Netanjahujev urad, je predsednik skrajno desne vlade v neprebojnem jopiču in s čelado na glavi povedal, da ima Izrael tri cilje: uničiti Hamas, vrniti vse talce, ki so jih 7. oktobra zajeli palestinski borci, in zagotoviti, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nič nas ne bo ustavilo in prepričani smo, da imamo moč, voljo in odločenost, da dosežemo vse cilje vojne, in to bomo tudi storili," je povedal in državljanom Izraela sporočil, da bodo nadaljevali do zmage, poroča britanski BBC.

Sever Gaze doseglo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo

Na sever Gaze je medtem v soboto prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, kar je največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja palestinske enklave 7. oktobra. Ljudje bodo na štirih distribucijskih točkah lahko dobili vodo, zdravila in medicinsko opremo, je sporočil palestinski Rdeči polmesec.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v izjavi sporočil, da je iz Nitzane v Izraelu na preostalo območje Gaze odpeljalo še 200 tovornjakov, 187 pa jih je do sobote zvečer tudi prispelo na cilj.

Poškodovani bolnišnici Al Šifa so v pomoč pri evakuaciji dostavili enajst reševalnih vozil, tri avtobuse in en tovornjak, so še navedli v izjavi. "Čim dlje bo trajala prekinitev spopadov, tem več pomoči bodo humanitarne agencije lahko poslale v Gazo," so dodali iz OCHA in se zahvalili palestinski in egiptovski skupini Rdečega polmeseca.

Po navedbah ZN je v Gazo v soboto prispelo tudi 129.000 litrov dizelskega goriva in štiri cisterne plina za kuhanje. Zaradi hladnejših noči narašča potreba po vzmetnicah, odejah, materialih za tesnjenje poškodovanih hiš in zimskih šotorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prostovoljci so tovrstne komplete za spanje, kuhanje, pranje in šotore doslej delili le na jugu, saj po navedbah OCHA ni varnega dostopa do severa enklave. Po ocenah je bilo zaradi napadov in spopadov do zdaj razseljenih približno 1,7 milijona ljudi.

Humanitarna pomoč za Gazo
Humanitarna pomoč za Gazo FOTO: AP

Kot je znano, je v petek v Gazi začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskih gibanjem Hamas, ki med drugim predvideva tudi okrepitev dobave humanitarne pomoči v oblegano enklavo.

Izrael nadaljuje s smrtonosnimi racijami na Zahodnem bregu 

A kljub premirju izraelske sile v Gazi nadaljujejo z racijami na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so ponoči ubile osem ljudi, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Pet Palestincev je bilo ubitih in še 18 ranjenih med več kot 12-urno racijo izraelskih sil v Dženinu, med katero je izraelska vojska območje napadla tudi z dronom. Preostale tri smrtne žrtve so zdravstvene oblasti zabeležile drugod na Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Jazeera, je izraelska vojska osrednji bolnišnici v Dženinu obdala z oklepnimi vozili, vojaki pa so preiskovali reševalna vozila. Dve osebi sta bili med preiskavami pridržani.

Od 7. oktobra je bilo na Zahodnem bregu ubitih najmanj 237 Palestincev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja