Tujina

Izraelske sile izvedle več protinapadov, raketiranje Tel Aviva

Jeruzalem, 07. 10. 2023 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Ž., STA, N.V., M.V.
Komentarji
0

Izraelce je zbudil raketni napad. Na južno izraelsko ozemlje je ob tem vstopilo več palestinskih oboroženih skupin, na ulicah so se vneli spopadi. Skupaj naj bi iz Gaze izstrelili okoli 7000 raket. Izrael je razglasil vojno stanje. Odgovornost za napad je prevzela palestinska oborožena skupina Hamas, napadu naj bi se pridružila tudi palestinska skupina Islamski džihad. "Smo v vojni in zmagali bomo," je v sporočilu Izraelcem zapisal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izraelska letala so bombardirala Gazo, kopenske enote pa izvedle več protinapadov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napad Hamasa na Izrael
    03:28
    Iz 24UR: Napad Hamasa na Izrael
  • Nad Izrael naj bi poletelo več okoli 7000 raket
    01:03
    Nad Izrael naj bi poletelo več okoli 7000 raket

Nenadni raketni napad je zgodaj zjutraj zbudil Izraelce. Rakete iz Gaze so nad državo začele leteti okoli 6.30 ure, so sporočile izraelske obrambne sile (IDF). Ob tem so sprožile sirene, ki so odmevale vse do severa in Tel Aviva ter Beer Sheve na vzhodu. Zdele so več mest, v nekaj urah naj bi skupaj iz Gaze poletelo okoli 7000 raket, izraelske medije povzema BBC. Več jih je zadelo civilno, a tudi vojaško infrastrukturo. Že zgodaj zjutraj so tako lokalni mediji poročali o prvi smrtni žrtvi, več kot dvesto oseb je ranjenih. Točne številke še niso znane, po zadnjih podatkih je bilo ubitih vsaj 300 ljudi. Bolnišnica v Tel Avivu občane naproša, naj darujejo kri, saj je poškodovanih toliko, da je primanjkuje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več oboroženih palestinskih skupin naj bi prestopilo mejo in se infiltriralo med prebivalce južnih mest. Izraelski mediji poročajo, da so oboroženci streljali na mimoidoče v mestu Sderot na jugu Izraela, na posnetkih, ki so krožijo po družbenih medijih, pa je mogoče videti spopade na mestnih ulicah in oborožence v džipih, ki se sprehajajo po podeželju. Po poročanju palestinskih medijev, so njihovi borci zajeli več Izraelcev. Skupno naj bi na izraelsko ozemlje po podatkih policije vdrlo 200 do 300 pripadnikov Hamas, število pa bi bilo lahko precej večje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelske obrambne sile so vse Izraelce, ki živijo v bližini Gaze, pozvale, naj ostanejo v svojih domovih.

Odgovornost prevzel Hamas

Odgovornost za napad je prevzela palestinska oborožena skupina  Hamas. Vojaški poveljnik Muhammad Al-Deif je odgovornost zanj prevzel prek videoposnetka, v katerem je napovedal začetek t. i. operacije 'Nevihta Al-Aksa'. Kasneje so sporočili, da so v prvih 20 minutah iz območja Gaze nad Izrael izstrelili 5000 raket. "To je dan največje bitke za končanje zadnje okupacije na Zemlji," je dodal.

Al-Deif privržence skupine tudi poziva: "Če imate pištolo, jo vzemite v roke". Dopoldan je dejal tudi, da so se za napad na Izrael določili zaradi izraelskih napadov na ženske, oskrunjenje mošeje al Aksa in obleganje Gaze. Iz palestinske skupine Islamski džihad so sporočili, da so se čez dan napadu na Izrael pridružili tudi sami. Hamas k dodelovanju poziva še oborožene skupine v Libanonu.

Dolgoletni krvavi konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril, današnji napadi pa vseeno predstavljajo nepričakovano eskalacijo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik Hamasa Khaled Qadomi je za Al Jazeero povedal, da je vojaška operacija skupine odgovor na vsa grozodejstva, s katerimi so se Palestinci soočali v preteklih desetletjih. "Želimo, da mednarodna skupnost ustavi grozodejstva v Gazi, proti palestinskemu ljudstvu in našim svetim krajem, kot je Al Aksa. Vse to je razlog za začetek te bitke," je dejal. Dejal je tudi, da zajeti Izraelci niso talci temveč vojni ujetniki.

Dodal je, da so izraelski naseljenci prav tako okupatorji in da so v skladu z mednarodnim pravom napadalci. "Zato so današnje razmere vojna proti okupatorjem," je dejal.

Izrael odgovoril s protinapadom in razglasil vojno stanje

Izraelska vojska je že odgovorila a s protinapadom na območje Gaze. Okoli 10. ure dopoldan po našem času je so izraelske zračne sile sporočile, da je v zraku več bojnih letal, ki so začela z napadom na več točk Hamasa v Gazi. Izrael je razglasil vojno stanje, piše Guardian. Napadi naj bi terjali tudi več žrtev med civilisti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ob napovedi vojnega stanja tudi odobril mobilizacijo rezervistov in napovedal, da je militantna skupina Hamas začela vojno, v kateri bo zmagal Izrael. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Izraela Benjamin Netanyahu je že sklical srečanje s predstavniki ministrstva in vojske. Po sestanku varnostnega kabineta na poveljstvu izraelske vojske je opozoril, da je skupina Hamas z raketnim napadom "naredila resno napako". "Hamas se bo soočil s posledicami in bo odgovarjal za svoj napad," so tudi zapisale izraelske sile, povzema CNN. "Smo v vojni in zmagali bomo," je izraelski premier sporočil Izraelcem."Sovražnik bo plačal ceno, ki je še ni poznal," je dejal. Izraelski voditelj je državljane tudi pozval, naj upoštevajo varnostna navodila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi predsednik države Isaac Herzog je dejal, da se Izrael sooča z zelo težkim trenutkom, a da verjame, da bo Izrael premagal vse, "ki jim želijo škodovati". Vse je pozval k upoštevanju navodil poveljstva domovinske fronte ter k medsebojni odgovornosti in odločnosti.

Proti večeru je izraelskim silam uspelo prevzeti nadzor nad večino izgubljenega ozemlja, pripadniki Hamasa pa so se pričeli umikati nazaj proti območju Gaze. Boji sicer še vedno potekajo v mestu Aškelon.

MZZ: Vsi na našem veleposlaništvu so na varnem

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so dejali, da so vsi zaposleni na našem veleposlaništvu v Tel Avivu na varnem, in da podatka o Slovencih, ki bi se morebiti nahajali v državi še nimajo. Vse, ki so na območju pozivajo, naj jim to sporočijo.

Na obstreljevanje se je na družbenem omrežju X odzval tudi državni sekretar na Morsu Damir Črnec. "Varnost je krhka dobrina, ki je lahko zelo hitro ogrožena. Dogodki v Izraelu, današnji Hamas teroristični napadi velikih razsežnosti kažejo, da je IZR varnostno-obvarovalni sistem tokrat zatajil s preventivnim delovanjem. Zakaj in ali je povezano z notranjimi političnimi razmerami v IZR bo pokazal čas."

Napad je ostro obsodil tudi visoki predstavnik Evropske Unije. Joseph Borell je ob tem izrazil solidarnost. "Z bolečino spremljamo novice, ki prihajajo iz Izraela. Napade Hamasa nedvoumno obsojamo. To grozljivo nasilje se mora takoj ustaviti. Terorizem in nasilje ne rešita ničesar. EU izraža svojo solidarnost z Izraelom v teh težkih trenutkih," je zapisal.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.53

Raketiranje Tel Aviva

Hamas je v odziv na izraelsko zrušenje 11-nadstropnega objekta v središču enklave proti Tel Avivu sprožil 150 raket, navaja Al Jazeera.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
21.52

V Gazi ubitih 232 ljudi

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti je število smrtnih žrtev v Gazi doseglo 232, ranjenih je najmanj 1790 oseb. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

21.50

V Gazi pod težo izraelskega zračnega napada padle tri stolpnice

Izraelsko vojaško letalstvo krepi napade na Gazo. Tam po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V zadnjih nekaj urah je tako IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave.

21.37

Število smrtnih žrtev v Izraelu: 150

Vojaška operacija, ki jo je zjutraj sprožil Hamas, je kriva za smrt najmanj 150 prebivalcev Izraela, še 1000 ljudi je ranjenih.

21.14

Hamas naj bi se umikal nazaj v Gazo

Potem, ko so na jug Izraela prispele okrepitve, so se pripadniki Hamasa začeli umikati proti izhodiščnim položajem, poročajo tuji mediji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja