Tujina

Izpuščena talka: Odpeljali so nas v tunele, kjer smo jedli sir in kumarice

Tel Aviv, 24. 10. 2023 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Hamas je v ponedeljek izpustil še dve talki. Ena od njih je 85-letna Yocheved Lifschitz, ki je iz bolnišnice sporočila, da so jo pripadniki Hamasa v Gazo odpeljali na motorju. Več kot dva tedna je skupaj z drugimi talci preživela v tunelih pod zemljo, kjer jih je na vsake dva do dni obiskalo tudi zdravstveno osebje. Tako kot Hamasovci so tudi talci jedli sir in kumarice. Izraelska vojska je v prizadevanjih za osvoboditev talcev območje Gaze zasula z letaki, na katerih prebivalce poziva, naj posredujejo podatke o talcih v zameno za denarno nagrado

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odziv izpuščene izraelske talke
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Odziv izpuščene izraelske talke
  • Iz 24UR: Odziv izpuščene Izraelske talke
    03:08
    Iz 24UR: Odziv izpuščene Izraelske talke
  • Iz SVETA: Hamas izpustil dve talki
    02:56
    Iz SVETA: Hamas izpustil dve talki

Po poročanju BBC gre za dve ženski Nurit Cooper in Yocheved Lifschitz, stari 79 in 85 let. Hčer Lifschitzerjeve Sharone je po izpustiti dejala, da je 85-letnica pripravljena deliti informacije, ki bi lahko pomagale pri pogajanjih in izpustitvi še ostalih talcev. Teh naj bi bilo še okoli 200, Hamas pa je dejal, da so talci "na varnem globoko v tunelih."

Sharone je še dejala, da je mama dobrega zdravja, njena izpustitev pa da je "majhen žarek svetlobe v temi, medtem ko se vojna nadaljuje."  Povedala je tudi, da je bil v Gazi ob talcih tudi zdravnik. 

V napadu je bila v celoti uničena tudi njena hiša v enem od kibucev v Izraelu, svojci pa še ne vedo, kdaj bodo Lifschitzejevi povedali o uničenem domu.

Za lokalne medije je po izpustitvi dejala, da so jo pripadniki Hamasa odpeljali na motorju, poroča Guardian. "Naložili so me na motor, sedela sem na boku, da nisem padla. En terorist me je držal spredaj, eden zadaj. Prečkali smo ograjo na meji in vstopili v Gazo. Najprej smo me zadržali na območju mesta Abesan, potem ne vem več, kam so me odpeljali." 

Med talci sicer še vedno zadržujejo njenega moža. Hči Sharone je dejala, da je bil oče aktiven v kampanji za pravice Palestincev in mir. "Upam, da je zanj poskrbljeno in da bo imel možnost spregovoriti," je dejala in dodala, da oče dobro govori arabsko, zato upa, da se bo s pripadniki lahko pogovarjal. Mama ji je tudi dejala, da je bil ob talcih vedno prisoten en zdravnik. Upa, da bo ta informacija pomirila družine ostalih talcev.

Iz izraelske bolnišnice v Tel Avivu so poslali tudi prve fotografije Lifschitzerjeve na invalidskem vozičku in v objemu svojih najbližjih.

Vzeli so ji uro in nakit, talce razporedili po sobah. Jedli so kumarice in sir

Po izpustitvi je Lifschitzerjeva v bolnišnici podala tudi prvo izjavo za javnost. Kot je povedala, je v dveh tednih preživela pravi pekel. Izrael je sicer v preteklih letih porabil več milijard dolarjev za ograjo na meji z Gazo, ki pa 7. oktobra, ko je Hamas napadel, ni pomagala. Pripadniki Hamasa so jo v Gazo odpeljali na motorju, zaradi hitre in divje vožnje pa je dobila več modric, je povedala. 

Njena hči, ki je izjavo prevajala, je dejala, da so Lifschitzerjevo ob prihodu v Gazo prisilili, da je več kilometrov hodila do območja s tuneli, ki so po njenih besedah razpredeni kot pajkova mreža. Prav tako naj bi utrpela več udarcev s palico.

Med vožnjo z motorjem so ji vzeli nakit in uro. Nato so jo pozdravili z besedami, da berejo koran in da ji zato ne bodo storili nič hudega. 

Skupaj s še 24 talci so jo odpeljali v tunele, nato pa so talce razporedili v različne sobe, kjer so bili prisotni varnostniki in zdravstveno osebje. Spali so na vzmetnicah, ki so ležale na tleh, v sicer čistih prostorih, je dejala. Vsake dva do tri dni pa so jih obiskali zdravniki, ki so talce, ki so bili poškodovani, oskrbeli. 

En varnostnik je pazil do pet talcev, pripadniki pa so "poskrbeli za vsako malenkost". Prisotna je bila tudi ženska, ki je skrbela za intimno nego talk. Tako talci kot pripadniki Hamasa so se prehranjevali s sirom in kumaricami. 

Yocheved Lifschitz je dejala, da se njena zgodba z izpustitvijo ni končala. "Končala se bo, ko bodo izpustili vse," je BBC povzel njeno izjavo. 

Izraelska vojska ljudem v Gazi ponuja nagrado za informacije o talcih

"Če želite boljšo prihodnost zase in za svoje otroke, naredite pravo stvar in nam pošljite varne in koristne informacije o ugrabljenih ljudeh na vašem območju," piše v arabščini v sporočilu izraelske vojske, ki so ga videli novinarji AFP.

Izraelska vojska pri tem obljublja, da bo storila vse, da ohrani varnost ljudi, ki bodo posredovali informacije, kot tudi varnost njihovih domov ter finančno nagrado. Po poročanju AFP je izraelska vojska potrdila, da je sprožila omenjeno akcijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hamas poroča o novih smrtnih žrtvah izraelskih napadov na Gazo

Hamasova vlada je v izjavi sporočila, da je bilo poleg številnih žrtev ponoči uničenih tudi več deset domovanj. Skupno je bilo glede na njihove zadnje podatke od začetka izraelskega obstreljevanja 7. oktobra ubitih že skoraj 6000 ljudi.

Britanski BBC je objavil več fotografij ranjencev, ki jih odvažajo v bolnišnico v mestu Han Junis na jugu območja Gaze. Prav tja so se sicer po pozivu Izraela k umiku s severa enklave zatekle množice Palestincev.

Izrael je bombardiranje Gaze sprožil po Hamasovem napadu na izraelsko ozemlje, v katerem so njegovi pripadniki ubili več kot 1400 ljudi, še več kot 200 so jih zajeli za talce.

Ubili naj bi več poveljnikov in operativcev gibanja

V davišnji izjavi je izraelska vojska potrdila nove napade, v katerih naj bi zadeli več kot 400 tarč, povezanih s Hamasom. Ubili naj bi več poveljnikov in operativcev gibanja, ki da so pripravljali napade nad Izraelom.

Letala so zadela "teroristično infrastrukturo" v petih soseskah, podzemni predor z dostopom do obale in poveljniške centre, je v objavi na omrežju X še dodala vojska.

V Varnostnem svetu ZN pozivi k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in prekinitvi ognja

Večina udeležencev odprtega zasedanja Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni o Bližnjem vzhodu je pozivala Izrael, naj spoštuje mednarodno humanitarno pravo in omogoči več nujne pomoči za Palestince v Gazi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost nad očitnimi kršitvami mednarodnega humanitarnega prava, ki mu je svet priča v Gazi. "Nihče ni nad mednarodnim humanitarnim pravom," je dejal, pri čemer sicer ni posebej omenjal Izraela.

Ob tem je pozdravil tri konvoje s humanitarno pomočjo, ki so od 7. oktobra, ko je Izrael zaradi napadov Hamasa blokiral Gazo, prišli do Palestincev. "Vendar je to le kapljica v morje resničnih potreb," je dejal. Dodal je, da bo Gaza v dnevu in pol ostala brez goriva, kar bo dodatna katastrofa. "Ponavljam moj poziv za takojšnjo humanitarno prekinitev ognja," je dejal Guterres.

Antony Blinken, Linda Thomas-Greenfield, Antonio Guterres
Antony Blinken, Linda Thomas-Greenfield, Antonio Guterres FOTO: AP

Položaj na terenu je podobno opisal tudi posebni koordinator ZN za mir na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland, za njim pa še namestnica generalnega podsekretarja ZN za humanitarne zadeve in nujno pomoč Martina Griffithsa Lynn Hastings.

Hamas je med napadi pobil 1400 Izraelcev in zajel več kot 220 talcev. Izraelski odgovor pa je doslej po palestinskih podatkih terjal 5700 življenj. Hastings je to potrdila in ponovila, da je dosedanja humanitarna pomoč Gazi kapljica v morje. "Če ne bo goriva, ne bo bolnišnic, ne bo čiste vode, ne bo hrane. Izrael mora takoj obnoviti oskrbo z vodo in elektriko, potrebno pa je najti način za dostavo goriva v Gazo," je dejala.

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je poudaril, da je potrebno končati pokol, ki ga izvaja Izrael pod nezakonito okupacijo. "Varnostni svet ZN ima dolžnost, da ustavi pokol. To zahteva tudi naše človeško dostojanstvo," je dejal.

Varnostni svet ZN je doslej zavrnil že dva predloga resolucije o Bližnjem vzhodu. Najprej ruskega, ki ni obsodil napada Hamasa, nato pa še brazilskega, ki je napade obsodil, vendar so bile ZDA s pravico do veta proti, ker ni izrecno omenil pravice Izraela do samoobrambe.

Zaradi pomanjkanja goriva UNRWA grozi ustavitev delovanja v Gazi

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), ki na območju Gaze vodi največjo humanitarno operacijo, je medtem opozorila na pomanjkanje hrane, vode in ležišč, s katerim se soočajo palestinski prebivalci Gaze. Opozorila je tudi, da bo od srede zvečer prisiljena ustaviti pomoč več sto tisoč ljudem, če na območje ne bodo dostavili goriva.

Agencija je opozorila, da je v minulih dneh v palestinsko enklavo prišlo samo 54 tovornjakov s pomočjo, na katerih pa ni bilo nujno potrebnega goriva za generatorje. Namesto tega so pripeljali riž in lečo, ki pa je ne morejo skuhati, ker prebivalci nimajo vode in plina za kuhanje. Spomnila je, da je pred začetkom sedanjega konflikta 7. oktobra na območje Gaze, kjer živi več kot dva milijona Palestincev, dnevno prišlo 500 tovornjakov, med njimi najmanj sto z gorivom in hrano.

Uničenje v Gazi
Uničenje v Gazi FOTO: AP

Vodja komunikacij pri UNRWA Juliette Touma je za britanski BBC pojasnila, da samo v 150 poslopjih, večinoma šolah, skrbijo za okoli 600.000 ljudi, ki so se tja zatekli na varno. "Potrebujejo hrano, vodo, sanitarije, vzmetnice, zaščito," je dejala in opozorila, da bodo prebivalci Gaze še bolj obupani, če bo agencija ustavila svoje delovanje.

Palestinsko ministrstvo za zdravje na območju Gaze pa je opozorilo, da so tamkajšnje bolnišnice "povsem propadle". Na omrežju Telegram je sporočilo, da 12 bolnišnic in 32 zdravstvenih domov ne deluje, bojijo pa se, da jih bo v prihodnjih urah še več nehalo delovati zaradi obstreljevanja in ker jim bo zmanjkalo goriva. Mednarodno skupnost so pozvali, naj bolnišnicam zagotovijo gorivo. Opozorili so tudi, da če so bolnišnice odprte, še ne pomeni, da lahko oskrbijo poplavo ranjenih ljudi, poroča BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija je ob tem danes kot še posebej kritično izpostavila pomanjkanje vode. Opozorila je, da so na osebo na dan na voljo samo trije litri vode, medtem ko minimalna potreba na osebo znaša 15 litrov za pitje, kuhanje in osebno higieno. Kot izjemno pomembno je izpostavila tudi dobavo goriva za generatorje v bolnišnicah in za naprave za razsoljevanje, ki čistijo pitno vodo.

Izraelska vojska je medtem skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, obtožila, da ima na zalogi tisoč litrov goriva, ki ga noče dati bolnišnicam. Dodala je, da je za pomanjkanje goriva kriv Hamas in ne Izrael.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja