Tujina

'Hamas, Izraelovo bitje'

Gaza/Tel Aviv, 04. 02. 2024 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
181

Zapriseženi so uničenju izraelske države, v ZDA in Evropski uniji razglašeni za teroristično organizacijo. Zanje velja, da Gazi že od leta 2007 vladajo z železno roko, neusmiljeno napadajo izraelske civiliste, izvršujejo ugrabitve in prebivalce Gaze uporabljajo za živi ščit. Metamorfoza organizacije, ki velja za "utelešenje zla" in "skrajno islamistično organizacijo", pa je povezana s strategijo izraelske države, ki si je po načelu 'deli in vladaj' desetletja prizadevala za ohromitev palestinskega boja za neodvisnost. Hamas je pri tem užival tudi (ne)posredno podporo Izraela.

"Vsakdo, ki želi preprečiti ustanovitev palestinske države, mora podpreti krepitev Hamasa in prenos sredstev Hamasu," je marca leta 2019 po poročanju Jerusalem Posta na seji stranke Likud dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Toda zgodovina koristoljubnega sodelovanja med izraelsko državo in Hamasom je daljša ter starejša od Netanjahujeve veteranske politične kariere in razkriva kruto strateško igro v zakulisju "neskončnega" spopada in trpljenja na Bližnjem vzhodu.

Palestinski boj za neodvisnost je dolga leta vodila sekularna in socialistična Palestinska osvobodilna organizacija, znana po angleški kratici PLO. Ustanovljena je bila leta 1964 in si je dolga leta prizadevala za vzpostavitev arabske države na celotnem ozemlju nekdanjega Britanskega mandata za Palestino, s tem pa tudi za odpravo izraelske države. Leta 1969 je vodstvo PLO prevzel Jaser Arafat, ustanovni član stranke Fatah, in jo vodil vse do svoje smrti leta 2004.

Jaser Arafat
Jaser Arafat FOTO: AP

Izrael je Arafata in PLO označeval za teroriste in si vse do devetdesetih let prizadeval za uničenje organizacije. Leta 1993 je s sporazumom v Oslu PLO Izraelu priznala pravico do obstoja, Izrael pa je PLO priznal kot legitimno oblast, ki zastopa palestinsko ljudstvo. Poteza organizacije in vodje Fataha, da prizna Izrael, pa je v nezadovoljstvo pahnila številne leve in desne frakcije ter organizacije znotraj palestinskega gibanja. Ena od teh je bila tudi Hamas, ki je zavrnil priznanje Izraela in se zavezal k nadaljevanju upora. 

Od dobrodelne organizacije, ki jo je vodil tetraplegik ...

Leta 1967 je Izrael po triumfu v šestdnevni vojni okupiral Gazo, ki je pred tem spadala pod upravo Egipta. Pripadniki Muslimanske bratovščine, ki so imeli močno zastopstvo na območju Gaze, se niso aktivno upirali izraelski okupaciji, temveč so se osredotočali na preučevanje Korana ter se zavzemali za "obnovo islamskih vrednot". 

Razmere v teh letih, a tudi karizma in odločnost, pa so poskrbeli, da je v Gazi vzniknil lik palestinskega begunca iz Al-Jure šejka Ahmeda Ismaila Hasana Jasina. Njegovi sledilci so do imama, ki je bil zaradi svoje invalidnosti skoraj povsem odvisen od njih, razvili vdano zvestobo. Leta 1973 je ustanovil humanitarno-versko organizacijo al-Mujama al-Islamija (Islamski center), ki je veljala za podaljšano roko Muslimanske bratovščine. Ta je v Gazi gradila mošeje, šole in klube oz. čitalnice, kjer je prirejala debate o verskih vprašanjih. 

Šejk Ahmed Jasin
Šejk Ahmed Jasin FOTO: AP

Bratovščina je bila sicer ustanovljena leta 1928 v Egiptu in utemeljena na prepričanju, da težave arabskega sveta izvirajo iz pomanjkanja predanosti islamu. Svoj politični manifest so strnili v slogan: "Islam je rešitev, Koran je naša ustava." Ideja, ki so jo v različnih oblikah posvojila moderna islamistična gibanja po svetu. V času, ko je bil v Egiptu na oblasti socialistični sekularist in eden od vidnejših predstavnikov Gibanja neuvrščenih Gamal Abdel Nasser, so bili pripadniki bratovščine deležni zatiranja, saj je takratna oblast verske tradicionaliste videla kot oviro na poti do razvoja in modernizacije države.

Toda šestdnevna arabska katastrofa in bliskovita izraelska zmaga na bojišču sta močno zamajali sekularizem v regiji. Palestinski pisatelj Azzam Tamimi je dejal, da je poraz odprl velike priložnosti za Muslimansko bratovščino. Izrael je med okupacijo ostro nastopil proti pripadnikom Fataha in drugim frakcijam PLO v Gazi, uničil številne uporniške mreže, pozaprl mnoge in povzročil prvi večji val trpljenja prebivalstva. Boj PLO proti izraelski okupaciji je, zaradi gverilskega načina vojskovanja in krepko šibkejše oborožitve Palestincev, vključeval tudi teroristične metode vojskovanja, kot so ugrabitve in bombni napadi, pri čemer je bilo veliko žrtev tudi med izraelskim civilnim prebivalstvom. Arabske države so leta 1974 PLO priznale kot edinega legitimnega predstavnika palestinskega ljudstva.

Ob pohabljenju Fataha v Gazi so politični vakuum takoj poskušale zapolniti politične in družbene organizacije, ki niso bile deležne izraelskega srda. Muslimanska bratovščina je izkoristila ponujeno priložnost in začela na svojo stran pridobivati tudi militantni del prebivalstva. Šejk Jasin je dal ponatisniti in razdeliti zapise egipčanskega člana bratovščine Sajida Kutba, ki je bil pod Nasserjem obsojen na smrt. Kutba se je zavzemal za svetovni džihad, danes pa, tudi po zaslugi Jasina, velja za enega od temeljnih ideologov militantnega političnega Islama. 

Izraelsko-ameriški zgodovinar in univerzitetni profesor Avnar Cohen, ki je v 70. letih delal v izraelskem vladnem odboru za verska vprašanja v Gazi, je za Wall Street Journal leta 2009 dejal, da so do njih že v sredini sedemdesetih let začele prihajati "neprijetne informacije" o šejku Jasinu. Kot je dejal, naj bi se Jasin precej bolj zanimal za politična kot za verska vprašanja. "Ognite se Jasina, zelo je nevaren, so me opozarjali."

Pripadniki skupine Hamas
Pripadniki skupine Hamas FOTO: Shutterstock

 ... do militantne islamistične organizacije s potuho v Tel Avivu

Vse, kar je sledilo, je Cohen videl kot gromozansko napako izraelske države. Po njegovih ocenah je Tel Aviv, namesto da bi se spopadel z islamistično grožnjo, le-to toleriral in v nekaterih primerih celo spodbujal in na druge načine pomagal v boju proti PLO in Jaserju Arafatu. Prav Arafat je večkrat poudaril, da je "Hamas bitje Izraela". Hamas je bil kot politična veja Muslimanske bratovščine ustanovljen konec leta 1987 po začetku prve intifade.

Pogled na desetletja dolgo "poslovanje" Izraela s palestinskimi radikalci, vključno z nekaterimi malo znanimi poskusi sodelovanja z islamisti, razkriva nabor nenamernih in pogosto za sam Izrael nevarnih posledic. Izraelska prizadevanja, da bi v pogovorih za rešitev palestinskega vprašanja našli popustljivega sogovornika, ki uživa podporo svojega ljudstva in se je pripravljen izogniti oboroženemu odporu, so se večkrat izjalovila. Mnogi so se spremenili v zagrizene sovražnike ali pa so enostavno zaradi popustljivosti izgubili podporo svojih ljudi.

Izraelska taktika sodelovanja s skrajnimi islamističnimi gibanji sicer ni brez presedana. Tovrstne strategije sodelovanja s skrajnimi skupinami za obračunavanje z geopolitičnimi sovražniki so modus operandi mnogih držav. Na primer ZDA v boju proti komunizmu v času hladne vojne. Najbolj znan, a ne edini primer, je podpiranje afganistanskih islamistov med sovjetskim posredovanjem v Afganistanu. Ti so pozneje mutirali v Al-Kaido, sovražnika "svobodnega sveta" številka 1 na prelomu tisočletja.  

"Ko se ozrem nazaj na verigo dogodkov, mislim, da smo naredili napako," je dejal David Hacham, ki je v poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih delal v Gazi kot strokovnjak za arabske zadeve v izraelski vojski. "Toda takrat nihče ni razmišljal o možnih rezultatih." 

Vztrajno razbijanje in pacifizacija Fataha in porazi PLO, med drugim tudi v libanonski državljanski vojni v osemdesetih, so tako skozi leta načeli zaupanje Palestincev v Gazi v njihove sekularne voditelje. Ko je Fatah postal pogajalski partner Izraela, ga mnogi niso več videli kot del upora in Hamas je pridobival vse večjo politično moč, ki jo je kronal s presenetljivo zmago na volitvah v palestinski zakonodajni svet leta 2006. Kljub temu pa so takrat zahodne sile, vključno z Rusijo, podprle Fatah in Mahmuda Abasa, kar mnogi vidijo za eno od ključnih napak v strategiji zahoda, ki so sprožile verigo eskalacij. O tem je v nedavnem intervjuju za MMC spregovorila tudi novinarka, avtorica več knjig in poznavalka Bližnjega vzhoda Paola Caridi

"Izrael je ustvaril in financiral Hamas"

Kljub temu, da so v Bruslju od izbruha nove vojne med Izraelom in Palestinci v Gazi jasno stopili na stran Izraela in poudarjali njegovo "pravico do samoobrambe pred Hamasovimi teroristi", pa je pod težo več kot 25.000 smrtnih žrtev v Gazi, eksodusu prebivalstva in tožbi pred ICJ zaradi suma genocida, v EU slišati vse več 'odklonskih glasov' glede Izraelove soodgovornosti za novo tragedijo na Bližnjem vzhodu.

Po napadih v Gazi
Po napadih v Gazi FOTO: AP

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je pred dobrim tednom dni presenetil z izjavo o povezavah med Izraelom in Hamasom. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč v eni od svojih izjav znova potrdil zaprisego o preprečitvi oblikovanja palestinske države, Borell pa je dejal, da bo rešitev dveh držav treba vsiliti od zunaj. "Izrael znova potrjuje svoje zavračanje rešitve dveh držav in da bi jo preprečil, je šel tako daleč, da je sam ustanovil Hamas," je dejal Borrell. Izraelsko vlado je obtožil, da je financirala Hamas, da bi oslabila palestinske oblasti gibanja Fatah.

Izrael je bil sicer že v preteklem stoletju večkrat obtožen sodelovanja, podpiranja in financiranja skrajnih (islamističnih) organizacij. Pri tem so bile najglasnejše predvsem arabske države, med njimi Sirija, Jemen, Libanon in Savdska Arabija, a tudi Iran, Turčija in Bolivija. Predvsem Iran je Izrael večkrat obtožil, da podpira teroristične skupine v okviru proxy oz. posredniškega bojevanja proti Iranu in njegovim zaveznikom v regiji. Za nedavni teroristični napad v Kermanu, v katerem je bilo ubitih 84 ljudi, Teheran krivi prav Izrael in ZDA, čeprav je odgovornost za napad prevzela Islamska država.

Iran je sicer Izrael dolgo časa obtoževal sodelovanja prav z Islamsko državo, kar v Tel Avivu strogo zanikajo. Navsezadnje je bil v bojih proti IS, čeprav v precej omejenem obsegu, vključen tudi IDF. Leta 2014 so sicer Združeni narodi objavili poročilo, ki so ga pripravili opazovalci na Golanski planoti, da je Izrael redno vzdrževal kontakte s sirskim uporniki, vključno z IS. V prvi vrsti naj bi šlo predvsem za zdravniško pomoč. Večina je bila po navedbah The Wall Street Journala iz leta 2015 namenjena fundamentalistični fronti Al-Nusra (zdaj Tahrir al-Šam), nekdanjemu podizvajalcu Al-Kaide.

 Izraelski uradniki so takrat izjavili, da zagotavljajo humanitarno pomoč ranjenim borcem in civilistom ne glede na njihovo identiteto. Po podatkih UNDOF sta bili kar dve tretjini Sircev, ki so jih zdravili v Izraelu, vojaško sposobnih moških. V enem izmed poročil Združenih narodov je navedena tudi predaja pošiljk z neznano vsebino sirskim upornikom, zabeležena pa so tudi srečanja med IDF in uporniškimi skupinami. Domnevno naj bi si izmenjevali tudi obveščevalne podatke. Nekdanji vodja izraelske vojaške obveščevalne službe Amos Jadlin je po objavi omenjenega poročila dejal, da "ni nobenega dvoma, da sta Hezbolah in Iran največja grožnja Izraelu, veliko bolj kot radikalni sunitski islamisti, ki pa so tudi sovražniki".

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Maja 2019 je načelnik štaba IDF Gadi Eisenkot v intervjuju za britanski Sunday Times priznal, da je Izrael priskrbel tudi orožje uporniškim skupinam v Siriji, ki so se borile proti vladi v Damasku. Foreign Policy je poročal, da je Izrael pripadnikom uporniških skupin celo plačeval "mesečno žepnino" v višini 75 ameriških dolarjev (slabih 70 evrov). Podpora v denarju, orožju in obveščevalnih podatkih naj bi bila sicer precej manjša od podpore, ki so jo uporniškim skupinam namenili ZDA, Savdska Arabija, Turčija in Katar. V poročilu časnika sicer ni navedeno, za katere skupine gre. 

"Ni vse črno-belo"

Veliko izraelskih politikov, analitikov in poznavalcev se ne strinja v oceni, koliko je brezbrižnost izraelske politike ali celo njena podpora skrajnim gibanjem privedla do vzpona Hamasa. Strokovnjak za terorizem in nekdanji vodja vojaškega odbora za palestinska vprašanja Arieh Spitzen je dejal, da "tudi če bi Izrael poskusil ustaviti islamiste prej, dvomi, da bi lahko veliko prispeval k zajezitvi političnega islama, gibanja, ki se je širilo po muslimanskem svetu". 

Izraelski uradniki, ki so služili v Gazi, se ne strinjajo o tem, koliko so njihova dejanja morda prispevala k vzponu Hamasa. Spitzen je težavo s Hamasom primerjal z rušenjem naravnih ravnotežij. Poskusi, da bi Hamas ustavili, so podobni poskusu spreminjanja notranjih ritmov narave. "To je, kot bi rekel: 'Pobil bom vse komarje.' Ampak potem dobiš še hujše žuželke, ki te bodo ubile ... Porušiš ravnotežje. Če ubiješ Hamas, lahko dobiš Al Kaido." Za nedavni vzpon skupine krivijo tujce, predvsem Iran. To mnenje deli vrh izraelske politike. "Hamas v Gazi je zgradil Iran, podpira ga s financiranjem, z usposabljanjem in z zagotavljanjem naprednega orožja," je dejal nekdanji premier Ehud Olmert

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
05. 03. 2024 10.32
+1
ZDA so v Afganistanu ustanovile Talibane, jih usposabljala in oborožile z najmodernejšim orožjem , vse z namenom napadov na vojake Sovjetske zveze, takrat so Talibanom ZDA dobavile zadnji krik moderne tehnologije , protiletalske rakete Stingerje, s katerimi so Talibani zbijali Ruske helikopterje kot za šalo, vendar Rusi so odšli , Američani pa prišli in Talibani so se z njihovim orožjem borili proti njim, prej so bili Talibani borci za svobodo, ko pa so prišli Američani so postali teroristi, ENAKA ZGODBA JE BILA Z HAMASOM, ustanovili so ga Izraelci s pomočjo ZDA, takrat je sodeloval sedanji predsednik Netanjahu, zaradi protiuteži Arafatu, ki je takrat bil borbo za Palestinsko državo, Hamas je zmagal na volitvah, podpisal sporazume z Izraelom, vendar jih Židje niso spoštovali, ampak so okupirali zahodni del čez reko Jordan, neusmiljeno so pobijali Palestinske kmete jim kradli zemljo, in naseljevala v novo zgrajene Kibuce priseljence in jih oborožili, priseljenci pa so bili še bolj krvoločni od Židovske vojske, vzorec je pobijanje Indijancev in pobiranje njihove zemlje, praktično genocid nad Indijanci v ZDA s strani priseljencev, Hamas se je zaradi neizpolnjenih podpisanih sporazumov s strani Židov RADIKALIZIRAL , postali so teroristi in sedaj je kar je, Židje z Netanjahujem na čelu so za to morijo ravno tako krivi kot Hamas, stvari še zdaleč niso črno bele, so pa grozotno krvave, 15.000 otrok so že pobili Židje, ti nedolžni otroci jih pač ne ogrožajo več so jih pomorili, ampak na tisoče otrok bo poživelo, in oni bodo iskali maščevanje ..... morija bo trajala....
Blue Dream
05. 02. 2024 11.21
+4
Zanimive puške ima Hamas na fotki, Ameriške
Amenhotep
05. 02. 2024 10.25
-1
Palestinci naj se lepo sprijaznijo, da so izgubili. V zgodovini je veliko narodov kaj izgubilo, Slovenija je tud izgubila Trst pa Celovec, pa zdaj ne izvaja terorističnih napadov v italiji in Avstriji in ne pobija njihovih otrok, palestinci pa še kar opletajo naokol in težijo. Pol jim pa Izrael vrne milo za drago, pa jokcajo. Ja tko je.
Blue Dream
05. 02. 2024 10.28
+10
Potem pa se naj tudi Ukrainci sprijaznijo namesto da jim cela evropa pošilja orožje
NeeeeeeY
05. 02. 2024 11.01
+6
Blue dream, si pa zadel točno bistvo. Dvoličnost nima meja
Blue Dream
05. 02. 2024 11.07
+2
Amenhotep
05. 02. 2024 11.18
+5
Blue dream, točno tako, slej ko prej se bo tud Ukrajina sprijaznila... Samo prej pa bo vse to stalo še miljarde in miljarde...
Betuul
05. 02. 2024 18.12
+1
Izraelci naj se sprijaznijo! Da pravica braniti ? Ni to kar počnejo in so si poleg izgube namestili poleg naziva “žida” še ožigosan🕹“ črn ▪️žig teror” za vse svoje generacije! Žigosan 🕹▪️črn žid!
arafat9
05. 03. 2024 09.56
Makedonci so tudi izgubili ali ukrali grki velik in najlepsi del v grc, pa ne delajo probleme
a res je
05. 02. 2024 09.27
-1
V krščanska vera uči kdor bo dober na zemlji bo po smrti prišel v nebesa. Sicer v svetem pismu ne piše konkretno kaj to pomeni. V koranu se uči muslimane, ko bodo umrli, da jih v nebesih pričaka 70 devic. To pomeni, da se muslimani ne bojijo umreti, ker vedo kaj jih čaka v nebesih.
Blue Dream
05. 02. 2024 09.47
-1
Daj preberi si prvo kaj o Islamu ker si smešen z svojo nerazgledanostjo. Naprimer kaj o Sufizmu
a res je
05. 02. 2024 10.37
+1
Banion
05. 02. 2024 09.22
-3
tole spominja na afganistan ko so američani podpirali talibe v vojni proti rusom in jih po umiku rusov zapustili
Luther
05. 02. 2024 08.54
-1
Politika kolektivnega zahodo na Bližnjem vzhodu , je popolnoma enaka politiki po celem planetu tudi v Ukrajini. Zahod je zavestno podpiral nacistične NVOje v Ukrajini in nacistične bataljone v Ukrajini samo zato, da je tam ustvarjal nemirno področje.
Claus
05. 02. 2024 11.01
+0
Nadaljuj s tolčenjem v zid, mogoče se kaj razjasni
Wolfman
05. 02. 2024 08.53
-1
Izrael se niti pod razno sme izvleči od takega genocida in etničnega čiščenja. Od 28.000 umorjenih Palestincev so žideki pobili več kot 14.000 otrok in potem trdijo da lovijo teroriste! To so pa žideki in v Evropi smo 80 let točno vedeli, s kakšnim zloms imam Evropa opravka!In niso jih samo Nemci, vsi Evropski narodi so jih stabanili in med najhitrejšimi je bila takrat celo Slovenija!
Jak Tobim
05. 02. 2024 10.40
-1
in danes vidiš posledice tega - pobito je bilo ena tretjina Dunaja, npr. vsa avantgarda takratne Avstrije je bilka poklana in vse kar so judje imeli pokradeno in nacionalizirano, da se danes profdaja rusom - pa poglej danes ta dunaj. A je to to? a si videl kupleraj v Gorici, ki je bil včasih Sinagoga, ali judovske bloke iz najlepše (podrte) sinagoge v Sloveniji, v murski Soboti? Kaj vse je v mestih v Sloveniji bilo judovskega (tam, kjer so živeli)? aha? bi te bolelo vedeti, da ješ prekmursko gibanico, ki so jo zložile judovske ženske v prekmurko-medžimurskem judovsem zudruženju kmečkih žena, in piješ iz skodelice s Klindtovim motivom judovske zlate dame, ki je nosila diamantno ogrlico s katero se je po vseh morijah še po Nurnbergu kitila Goeringova žena. tako bednega in ogabnega komentarj ap aše ne. judje se borijo z apreživetje, kot so se britanci pred nacisti (in potem poklali več stokrat več nemcev, kot so nemci britancev), enako kot so Sovjeti pobili in posilili celotno okupirano nemčijo po zmagi nad nacizmom (ja, pol generacij takoj po vojni je tam mešano sovjetsko-nemškega porekla - popolna kolektivna shizofrenija teh ljudi danes). judje po vseh vojaških zmagah, vseh porazih v katerih so morali podpisovati mir in vračat ozemlja, ki bi jim danes garantirala mir, danes odhajajo v smrt drugače, kot ob zvokih klasičnega orkestra v plinske celice. absolutno se ve, komu otroci ne pomenijo nič in kdo jih je pobil - pa smo to dovolili - še več. z milijardami evrov smo vsako leto podpirali to neskončno in nezaustavljivo nataliteto arabcev in dovolili, da jim vladajo zločinci, ki z našimi normami človeškosti nimajo absolutno nič. ne mi take primitivizme prodajati. ogabno antisemitsvo za katerega š esami nimate pojma zakaj ga tresete.
delfina
08. 02. 2024 20.26
delfina
08. 02. 2024 20.28
Koronavirusovec
05. 02. 2024 08.44
+5
sramota kakšen članek ste včeraj objavili o osamljenosti. prva oseba: ostarela oseba ki je priznala da ima številne kontakte in se občasno počuti osamljenje. potem dijaki ledine ki so trdile da so se na začetku (v prvih nekaj tednih počutili osamljene) ampak ta ista oseba reče da so že prijatelji s pol razredom v tretjim letnikom. Jaz se sprašujem kakšen nekaj je to prispevek o vprašajiš osebah ki se počutijo osamljene.
a res je
05. 02. 2024 09.24
+6
To je v stilu, ko se bogataš počuti reveža, ker je moral čistilki plačati 20 evrov za uro dela, da mu je spucala brlog.
Rafael Kramar
05. 02. 2024 08.40
-3
Samo omlatit arapine s vso silo! Izraelci so jih morali ograditi v kletke, da bi imeli mir pa ni pomagalo!!
Ianis Rushiti
05. 02. 2024 09.59
-2
rafko, naj se tebi in tvojim isto kot ti želiš drugim.
Ianis Rushiti
05. 02. 2024 09.59
-4
big_foot
04. 02. 2024 21.37
+10
Meni je obupno to da izraelci kar se jim je dogajalo v ww2 bi pričakoval da vejo kako se počutiš kot represirano ljudstvo ki ga iztrebljajo…. In sedaj delajo povsem enako drugim ljudem. Jaz izraelcev ne spoštujem več. Sem bil jezen kar je hamas naredil, ampak to NI več milo za drago. To je genocid.
MladInPerspektiven
04. 02. 2024 21.42
-7
No nč čudnega to je Stockholmski sindrom je identifikacija z agresorjem...Hitlerjem bolj se je za bat če se Palestinci kasneje primerjajo z njimi??
Rudar
05. 02. 2024 08.28
+2
Jak Tobim
05. 02. 2024 10.49
-3
borijo se za preživetje, ti pa kličeš, da gredo mirno ob zvokih mozartove male nočne glasbe ponovno v plinske celice. to počno - nobeden arabec noče palestine z judi, nobenega izraela. vsi judje so popolnoma etično očiščeni iz libanona, sirije, iraka, irana, egipta,.. edino še v lastni judeji so, in to samo zato, ker je bila ustanovljena njihova država. in to državo neskončno namnoženi arabci hočejo iz judeje ponovno spremeniti v filistino oz. (f-ja baje arabščina ne pozna) v palestino. kakšen genocid. genocid smo izvršili mi v Sloveniji, sram naj te je za naše prednike, do zadnjega temlja izbrisali vse kar je njihovega in si to prilastili,.. kakšen genocid nad arabci, ki jim plačujemo najvišjo rodnost na planetu in jih je danes na tem ozemlju več kot 10x več, kot jih je bilo še pre 50 leti? tole zapisat v smislu, jaz izraelcev ne spoštujem več - ja, kdaj pa si jih? takrat ko so morali brez upora v plinske celice,kamor jih na prav vseh protestih po zahodu, tudi pri nas, v arabščini, pod zastavami najbolj skrajnih islamskih fanatičnih gibanj pošiljajo napi imigranti muslimanske vere.
vvvilice
04. 02. 2024 21.34
+2
Bliža se dokončna rešitev palestinskega vprašanja. Kdo ostane, P ali I, bomo šele videli. Oba ne.
Gram
04. 02. 2024 21.24
+6
To, o čemer pišete komaj danes, vemo že zelo dolgo.
Rains
04. 02. 2024 21.22
-7
Prej ko bo konec Palestine, prej bo mir na Bližnjem Vzhodu.
big_foot
04. 02. 2024 21.42
+3
Misliš? Tole bo skup spravilo ostale arabce, izrael bo - če bo, preživel samo z ogromno pomočjo zda. Zda pa že ukrajini ne zmore pomagat.
MladInPerspektiven
04. 02. 2024 21.45
+4
Ma katere ARABCE Vsi so pokvarjeni podkupljeni in njihov cilj je imeti avto z diamanti, zlatimi kljukami .... Zato pa je svet takšen ker glavni ljudje se več ne zmenijo za narod samo DENAR
Ianis Rushiti
05. 02. 2024 10.01
+1
@big_foot - pa menda ja ne repliciraš imbecilu, ki ima v avatarju starspengldbenr. iddiotski amerikanofil.
Minifa
04. 02. 2024 21.05
+3
Izrael je z vsakim dnem bližje cilju izbrisu Palestincev , na koncu bo samo Izrael, Palestina ( pa mrtvo slovo na papiru ).
soxx
04. 02. 2024 21.13
+3
Ne bo, ravno obratno - Izrael se bliža koncu svoje zgodovine, še vsak apartheid je prej ali slej padel.
Gram
04. 02. 2024 21.20
+0
Gutenberg
05. 02. 2024 08.10
+0
graf
04. 02. 2024 21.01
+4
Ta judovsko arabska vojna je z izjemo kratkih prekinitev daleč najdaljša vojna v človeški zgodovini ki ji kar ni videti konca , prvi problem je da imata obe strani dovolj podpornikov ki skrbijo za sveže zaloge vojaške opreme in s tem avtomatično podpirajo to vojno , drugi problem pa je ker nobena stran prav ničesar ne stori za mirno rešitev spora , u bistvu je bil Arafat še edini voditelj ki je u preteklosti uspel vsaj začasno ustaviti sovražnosti na obeh straneh ! In tako kot v vseh vojnah najbolj nastrada civilno prebivalstvo , ampak to za njihove voditelje ni dovolj da jih ne bi žrtvovali za svoje nesmiselne cilje ...
MladInPerspektiven
04. 02. 2024 21.08
+4
Imaš prav pozabil pa si velike sile njim odgovarja to stanje, ker so zaradi NJIH lahko po sosednjih državah in SKRBIJO za svoje cilje že stoletja
MucaNeGrize
04. 02. 2024 21.34
-1
MladInPerspektiven
04. 02. 2024 21.39
+4
Dejstvo je ZDA so nastavile v večino držav tam ljudi po njihovem okusu...Egipt, Saudska Arabija .... razen Iran pa še to je vprašljivo
TNT4U
04. 02. 2024 20.56
+2
O tem, da so na palestinskem ozemlju neizkoriščena naftna polja in velike zaloge plina, pa niti besede. To je glavni razlog zakaj Izraelci preganjajo Palestince od tam.
Jak Tobim
05. 02. 2024 10.54
+0
lepo te prosim, judje so se iz gaze do zadnjega morali umakniti za mir. zapustili so neverjetno dobro obdelana polja, super namakalne sisteme, obrniške visoko kvalitetne delavnive, vodovodni sistem na vrhu svetovne tehnologije,..pa so arabci vse podrli, naredili rakete iz cevi in uničili kmetiska polja enkrat za vselej. gaza je popolnoma etično očiščena judov, ki so tam živeli stoletja še pred ustanovitvijo izraela, enako kot je to v libanonu, siriji, iranu, iraku, arabiji, egiptu,..kjer so muslimani so judje doživeli popolnoma enako usodo, kot pri nas v Sloveniji - genocid. ta resnični, da jih ni več. ker to je genocid, ne da se namnožiš v 50 letih za 10 x z najvišjo rodnostjo na planetu - to pač ni genocid.
reakcionar
04. 02. 2024 20.53
+5
Nemčija danes absolutno ni svobodna država. Recimo kaj takšnega bi prej prebral v Izraelu kot pa v Nemčiji. Pa govorijo o "teorijah zarote". Kakšne teorije zarote neki! Gola dejstva.
reakcionar
04. 02. 2024 20.51
-1
Če tega zgodovinskega dejstva niste zmogli poročat prej ob začetku vsega, temveč ste čakali toliko časa, ste tudi zdaj lahko tiho. Ko pa ste zdaj že pri tem, prosim vas.....naredite še članek o tako imenovani "Sampsonovi opciji".
Projekt 2026
04. 02. 2024 20.48
+6
Ti t.i.Židje,ki že po izgledu to niso nimajo niti sledi semitske DNK, dokler Palestinci to imajo v cca 80%.Torej sklicevanje na nekakšno pravico do zemlje tam imajo Palestinci kot Semiti.
Betuul
04. 02. 2024 20.58
+1
Tam in na svoji zemlji imajo pravico iz’ Tistih Časov in KaNaaN časov Filisteji/Palestini
Betuul
04. 02. 2024 21.01
+1
Kaj pa Izraeli s Hamasom in ostalim teror podzemljem želijo je pa ?? Vprašanje za Haag! In kje gor naj gre TAKOJ Natanjahu na veroizpived!! V kaj veruje in koliko časa namera spokat cule??
SlobodaNE
04. 02. 2024 20.38
+9
Če pride nekdo in ti podere hišo in vse jasno da se boš branil. Tu židje res nimajo prav.