Tujina

Netanjahu zavrnil zahteve Hamasa in napovedal popolno zmago

Tel Aviv/Gaza, 07. 02. 2024 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

Izrael je zavrnil odziv palestinskega gibanja Hamas na predlog za novo prekinitev ognja v Gazi. Kot je sporočil Netanjahu, so njihovi pogoji "bizarni", popolna zmaga v Gazi pa je možna v nekaj mesecih. Predlog Hamasa je sicer predvideval prekinitev ognja za 135 dni. V tem času bi gibanje izpustilo vse talce v zameno za več palestinskih zapornikov, Izrael pa bi umaknil svoje sile iz Gaze in skupaj s Hamasom sklenil dogovor o koncu vojne.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je v torek sporočilo, da je Katarju in Egiptu predalo svoj odziv na predlog za novo prekinitev ognja v Gazi. Kot so pojasnili, je cilj njihovega predloga končati agresijo proti Palestincem, zagotoviti humanitarno pomoč, odpraviti obleganje Gaze in dokončati proces izmenjave zapornikov. Istega dne je ameriški državni sekretar Antony Blinken odziv Hamasa posredoval Izraelu, ki ga je preučila izraelska obveščevalna služba Mosad. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes po poročanju BBC-ja sporočil, da so pogoji, kakršne predlaga Hamas, bizarni. Popolna zmaga v Gazi je po njegovem mnenju možna v nekaj mesecih. Vztrajal je, da je treba ohranjati vojaški pritisk na Hamas, saj da bo to privedlo do izpustitve talcev, ki jih je palestinsko gibanje zajelo med nasilnim vdorom v Izrael 7. oktobra lani. "Ni druge rešitve kot popolna in končna zmaga. Če bo Hamas preživel v Gazi, je naslednji pokol le vprašanje časa," je še dodal.

V televizijskem nagovoru je sporočil še, da je oboroženim silam odredil, naj bodo pripravljene na delovanje v Rafi na jugu Gaze, kamor se je zateklo več kot milijon palestinskih beguncev.

Netanjahu je zavrnil zahteve Hamasa in napovedal popolno zmago.
Netanjahu je zavrnil zahteve Hamasa in napovedal popolno zmago. FOTO: AP

Po oceni visokega predstavnika Hamasa je Netanjahujeva odločitev znak, da je njegov cilj genocid, še poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vztrajanje pri nadaljevanju agresije v celoti potrjuje, da je cilj napadov v Gazi genocid palestinskega ljudstva", je na novinarski konferenci v Bejrutu dejal Osama Hamdan.

"Z vsemi sredstvi si bomo prizadevali zaščititi naše ljudi, naj bo z uporom ali s političnimi prizadevanji za ustavitev agresije," je še dodal.

135 dni prekinitve ognja

Hamas je v svojem odzivu predlagal prekinitev ognja za štiri mesece in pol. V tem času bi gibanje osvobodilo vse talce, ki jih zadržuje. Izrael pa bi izpustil nekatere palestinske zapornike, umaknil svoje sile iz Gaze in skupaj s Hamasom dosegel dogovor o koncu vojne, na spletni strani piše agencija Reuters.

Prekinitev ognja bi potekala v treh fazah, od katerih bi vsaka trajala 45 dni. V prvi fazi bi Hamas izpustil vse zajete ženske, moške, mlajše od 19 let, ter starejše in bolne v zameno za izpustitev več palestinskih žensk in otrok iz izraelskih zaporov. Izrael bi prav tako moral umakniti svoje sile iz naseljenih območij Gaze, začela bi se obnova bolnišnic in begunskih taborišč.

Druga faza bi se pričela šele, ko bi obe strani zaključili pogovore o pogojih, ki bi bili potrebni za končanje vojaških operacij in ponovno vzpostavitev miru. V tej fazi bi Hamas izpustil preostale talce, izraelske sile pa bi se v celoti umaknile iz Gaze. 

V tretji fazi bi si obe strani izmenjali še posmrtne ostanke žrtev.

Po navedbah vira blizu pogajanj o prekinitvi ognja naj predlog Hamasa ne bi zahteval takojšnje trajne prekinitve ognja, temveč bi se o koncu vojne morali obe strani dogovoriti, preden bi Hamas izpustil zadnjega talca. Za čas prekinitve ognja naj bi se tudi okrepila dobava humanitarne pomoči v Gazo.

Po poročanju izraelskega medija Times of Israel naj bi si Hamas prizadeval za izpustitev 1500 zapornikov, od katerih bi bila tretjina tistih, ki jih je Izrael obsodil na dosmrtno zaporno kazen.

Odziv Hamasa naj bi predvideval prekinitev ognja za 135 dni. V tem času bi gibanje izpustilo vse talce v zameno za več palestinskih zapornikov.
Odziv Hamasa naj bi predvideval prekinitev ognja za 135 dni. V tem času bi gibanje izpustilo vse talce v zameno za več palestinskih zapornikov. FOTO: Shutterstock

Predlog je naletel tudi na mlačen odziv ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki ga je označil za malo pretiranega. Blinken pa je povedal, da je potrebnega še veliko dela za dosego trajne prekinitve ognja, vendar je poudaril pomen prizadevanja za to, poroča BBC. 

Upanje, da bi lahko z dogovorom lahko dosegli izpustitev talcev, je Blinken izpostavil danes, ko se je vnovič mudil v Izraelu, kjer se je med drugim srečal tudi z Netanjahujem, navaja portal ameriške televizije CNN. Blinken je sicer v ponedeljek z obiskom Savdske Arabije začel že svojo peto turnejo po Bližnjem vzhodu, odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna med Izraelom in Hamasom. Doslej je obiskal Egipt in Katar, danes pa se bo predvidoma sestal še z Netanjahujem, izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom, obrambnim ministrom Joavom Galantom, načelnikom generalštaba izraelske vojske Herzijem Halevijem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, poroča katarska televizija Al Jazeera.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3