Tujina

Hekerji nad hrvaški A1, ogroženi osebni podatki več tisoč uporabnikov

Zagreb, 09. 02. 2022 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mobilni operater A1 Hrvaška je svojim uporabnikom sporočil, da je bil tarča resnega varnostnega incidenta, zaradi katerega so potencialno ogroženi osebni podatki okoli 150.000 ljudi. A strokovnjaki ocenjujejo, da večjih posledic ne bo, saj gre za podatke, ki so tudi sicer dokaj javno dostopni – ime, priimek, naslov in telefonska številka.

"Obveščamo vas, da so bili kljub naprednim zaščitnim ukrepom in naši nenehni skrbi za visoko stopnjo varnosti podatki nekaterih naših uporabnikov potencialno izpostavljeni," so zapisali.

Kot so ugotovili forenziki, ta nevarnost obstaja pri manj kot desetih odstotkih vseh njihovih uporabnikov.  

Izpostavljeni so bili osebni podatki, kot so ime, priimek, naslov, osebna identifikacijska številka in telefonska številka, nikakor pa ne podatki o bančnih karticah in računih, saj ti niso dostopni v omenjeni bazi podatkov, so poudarili.

"Situacijo jemljemo skrajno resno in ob prvih znakih suma nepooblaščenega dostopa do baze uporabnikov smo sprejeli vse potrebne ukrepe za preprečitev nadaljnjih takšnih dejanj," so še dodali in zagotovili, da bodo stopili v stik z vsemi uporabniki, katerih osebni podatki so bili neposredno izpostavljeni. O dogodku so tudi že obvestili policijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strokovnjak: To ni osamljen primer, takšne stvari se dogajajo

Đuro Lubura, stalni sodni izvedenec za telekomunikacije, je za index.hr povedal, da telekomunikacijski operaterji hranijo velike količine osebnih podatkov svojih uporabnikov, zato so pogosto tarče hekerskih napadov.

V zadnjih nekaj letih je bilo na Hrvaškem več takšnih napadov pri vseh večjih telekomunikacijskih operaterjih. "To nikakor ni osamljen primer, takšne stvari se žal dogajajo – tako pri nas kot drugod po svetu," je dejal. 

Izpostavljeni so bili osebni podatki, kot so ime, priimek, naslov, osebna identifikacijska številka in telefonska številka.
Izpostavljeni so bili osebni podatki, kot so ime, priimek, naslov, osebna identifikacijska številka in telefonska številka. FOTO: Dreamstime

"Hekerji so vdrli v del sistema, v katerem so shranjeni podatki nekaterih uporabnikov njihovih storitev. Po trenutno dostopnih informacijah so imeli dostop do imena, priimka, osebne identifikacijske številke (OIB) in naslova za okoli deset odstotkov ljudi, kar je približno 150.000 uporabnikov omrežja A1," je opisal. 

Dobra plat zadeve je, da gre sicer za osebne podatke, ki jih moramo varovati, a so ti dokaj javni, je izpostavil. "Ime, priimek, OIB-številka in naslov so javno dostopni podatki za vsakega lastnika ali solastnika podjetja, vsakega člana uprave ali kandidata na volitvah. Zato po mojem mnenju ta zadeva ne bi smela biti preveč škodljiva."

Bodo pa, ker gre za kaznivo dejanje, organi pregona v sodelovanju z drugimi strokovnjaki opravili preiskavo, da bi odkrili storilce.

"Čeprav telekomunikacijska podjetja in druga velika podjetja veliko vlagajo v varnost svojih omrežij, so ves čas nujno potrebne nove naložbe in redno posodabljanje varnostnih sistemov. Posebno pozornost morajo kibernetski varnosti nameniti vsi, ki razpolagajo z veliko količino osebnih podatkov ali kritično infrastrukturo. Takih napadov bo namreč vse več," je še napovedal Lubura.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou