Tujina

Hekerji vdrli v Twitterjeve račune vplivnih in slavnih ter prodajali bitcoine

Washington, 16. 07. 2020 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
10

Hekerji so vdrli v račune številnih slavnih, vplivnih in bogatih na Twitterju. Dokler v podjetju niso omejili dostopa do teh računov, so na njih promovirali spletno valuto bitcoin. Nič hudega sluteči sledilci Baracka Obame so tako nekaj časa mislili, da jim nekdanji predsednik ZDA prodaja bitcoine. Napadli so tudi račune ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, šefa Amazona Jeffa Bezosa in številnih drugih.

Hekerji so med drugim vdrli v račune Baracka Obame, Joe Bidna, Billa Gatesa, Elona Muska in podjetja Apple. Iz Twitterja so sporočili, da gre za napad na njihove zaposlene, saj so imeli hekerji dostop do njihovih sistemov in orodij. 

Zdaj že izbrisan tvit, ki se je pojavil na profilu Billa Gatesa.
Zdaj že izbrisan tvit, ki se je pojavil na profilu Billa Gatesa. FOTO: Twitter

Na računih, v katere so vdrli, so se pojavili podobni tviti, ki so napeljevali k donacijam v obliki bitcoinov. "Vsi me prosijo, da kaj naredim za ljudi, in zdaj je čas," je pisalo v objavi na profilu Billa Gatesa. Zraven je bila obljuba, da bo podvojil vse donacije, nakazane na bitcoin račun v naslednjih 30 minutah. Podobno se je dogajalo s Twitterji milijarderja Michaela Bloomberga, šefa Amazona Jeffa Bezosa, glasbenika Kanyeja Westa in njegove žene Kim Kardashian. 

"Ko smo ugotovili, kaj se dogaja, smo nemudoma zaklenili vse napadene račune in odstranili tvite. Ko bomo prepričani, da je to varno, bomo lastnikom računov vrnili dostop," so sporočili iz podjetja. Malo več kot uro po napadu so se v Twitterju namreč odločili, da tem računom onemogočijo objavljanje. Okoli tri ure po tem, ko so sporočili, kaj se je zgodilo, so vrnili dostop večini lastnikov računov, a so ob tem opozorili, da se bodo morda še pojavile kakšne težave, ko bodo delali na bolj trajni rešitvi. Dejali so, da še vedno preiskujejo hekerski napad in ugotavljajo, če so bili ogroženi še kateri podatki. 

Gre za največji varnostni incident v zgodovini Twitterja, že zaradi samega števila računov, ki so bili napadeni, trdi CNN. Zaskrbljujoče je tudi, ker mnogi svetovni voditelji uporabljajo to platformo za naznanjanje večjih odločitev, kar na primer počne tudi ameriški predsednik Donald Trump. Vdor, ki bi prevzel nadzor nad računom enega izmed teh voditeljev, bi lahko imel nepredstavljive posledice. Bela hiša sicer ni želela komentirati, če je bil račun predsednika napaden oziroma če so v kontaktu s Twitterjem glede tega vprašanja.

Prva bitcoin denarnica, ki je bila omenjena v nekaj tvitih, je bila ustvarjena v sredo, je za CNN Business pojasnil Tim Cotten, raziskovalec te kriptovalute. V nekaj urah po tem je prejela že več kot 100.000 dolarjev (okoli 87.382 evrov) nakazil v bitcoinih. Prevara je pritegnila tudi pozornost FBI, ti pa so opozorili javnost, naj ne pošiljajo denarja na te račune. 

Uporabniki Instagrama poročajo o težavah 

Uporabniki Instagrama poročajo o težavah z aplikacijo, saj pri mnogih ne deluje funkcija zasebnih oziroma neposrednih sporočil. Obrnili so se na Twitter z uporabo ključnika #instagramdown. Mnogi so zapisali, da so si aplikacijo zbrisali in ponovno naložili, da bi popravili problem, a so nato ugotovili, da težava ni na njihovem koncu. Prav tako so se mnogi pošalili, da so mislili, da ne deluje njihova brezžična povezava, a so ugotovili, da gre spet za težave z aplikacijo.  

Težave z Instagramom po svetu.
Težave z Instagramom po svetu. FOTO: DownDetector

O težavah sicer poročajo predvsem z zahodne obale Združenih držav Amerike. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Let it be ...
16. 07. 2020 12.04
+1
Hekerji bodo sami pokopali bitcoine. Zaradi njih bitcoin izgublja vrednost ... in prav je tako.
yanay
16. 07. 2020 11.40
+6
Apeliram na hekerje, da vdrejo v vse račune v davčnih oazah, ki jih imajo naši vrli tajkuni in pokvarjeni politiki, ter nakažejo denar nazaj v državni proračun. Lahko vzamete 5% provizije. Hvala!
pepe007
16. 07. 2020 11.21
+5
Hekerji očitno preverjajo naivnost in pohlepnost ljudi. Brez truda boš dal 1 in dobil 2. Si naiven in pohlepen.
User1063544
16. 07. 2020 11.13
+4
PRAF TAK.... Te kvazi filantrope in novodobne bogove je treba spravit na kant..
Reality check
16. 07. 2020 11.12
Ni dovolj pomemben, ali pa hekerji nočejo imeti z njom nič
Misolovka
16. 07. 2020 10.24
+2
Ježek JEBE POP SMRADE
16. 07. 2020 10.12
-2
Lepa gesta ... skorumpirane globaliste je treba sesut ...
InterReflectlons
16. 07. 2020 09.55
+6
Bill Gates je velik nasprotnik bitcoina, pa na koncu vseeno vlaga vanj. Takim ljudem ne smeš nič verjeti.
Fluxx
16. 07. 2020 09.45
+27
Sem mislil, da so Janši tudi shekali račun pa v resnici kar sam piše vse te bedarije.
ho?emVšolo
16. 07. 2020 09.45
+6
a JJ in Trump sta pa preživela?