Tujina

Junaka ruandskega genocida izpustili iz zapora

Kigali, 25. 03. 2023 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz ruandskega zapora so izpustili Paula Rusesabagino, ki ga je ruandsko sodišče zaradi terorizma pred dvema letoma obsodilo na 25 let zapora. Rusesabagina je sicer najbolj poznan kot nekdanji menedžer hotela v Kigaliju, čigar zgodba je bila navdih za hollywoodski film Hotel Ruanda.

Zaporna kazen, ki je bila Paulu Rusesabagini izrečena septembra 2021, je bila spremenjena s predsedniškim ukazom. 

68-letni aktivist in politik je najbolj poznan kot upravnik hotela v Kigaliju, ki je med genocidom v Ruandi leta 1994, v katerem je bilo pobitih približno 800.000 ljudi, pomagal rešiti približno 1200 življenj. Njegova zgodba je navdihnila za oskarja nominirani film Hotel Ruanda iz leta 2004 z ameriškim igralcem Donom Cheadlom v glavni vlogi. 

Da je bil izpuščen, so bila potrebna leta diplomatskega pritiska in pogovorov, kjer je posredoval Katar. Velik del tega pritiska je prišel iz ZDA, kjer je Rusesabagina živel od leta 2009. 

Njegovi zagovorniki trdijo, da je bilo sojenje proti njemu polno nepravilnosti, medtem ko je njegova družina že dlje časa opozarjala na slabše zdravstveno stanje 68-letnika in je izrazila bojazen, da bi lahko v zaporu umrl.

Ameriški predsednik Joe Biden je današnjo novico o njegovi izpustitvi označil za srečen izid. "Paulova družina se nestrpno veseli njegovega prihoda nazaj v ZDA in sam delim njihovo veselje ob današnji dobri novici," je dejal.

Paul Rusesabagina
Paul Rusesabagina FOTO: AP

Da se kljub omilitvi kazni njegova obsodba ne bo izbrisala, pa je povedala ruandska vladna tiskovna predstavnica Yolanda Makolo. Dodala je, da so v vladi seznanjeni z vlogo, ki so jo imele ZDA pri ustvarjanju pogojev za dialog glede tega vprašanja, pa tudi s pomočjo, ki jo je zagotovila država Katar.

Rusesabagini je tožilstvo sicer očitalo finančno in logistično podporo oboroženemu krilu opozicijskega gibanja Nacionalna osvobodilna fronta (FLN), sodišče pa ga je septembra 2021 spoznalo za krivega. "Kriv je članstva v teroristični skupini in sodelovanja pri terorističnih aktivnostih," je v izreku sodbe dejala sodnica Beatrice Mukamurenzi. "Njegovo teroristično dejanje je vodilo v smrti," je dodala po poročanju Reutersa.  

FLN je v letih 2018 in 2019 prevzel odgovornost za več smrtonosnih napadov. "Glede na analizo predloženih dokazov in rezultate različnih zaslišanj smo ugotovili, da obstajal kanal, po katerem je bil financiran FLN. Rusesabagina je bil eden od financerjev," je opisala.

Rusesabagina je vse obtožbe zanikal in trdil, da so ga ugrabili iz Dubaja, da bi ga skupaj z dvajseterico soobtoženih postavili pred sodišče. Priznal je sicer članstvo v ruandskem opozicijskem gibanju za demokratične spremembe (MRDC), ki nasprotuje Kagamejevi vladavini, a hkrati odločno zanikal odgovornost za nasilje, ki ga je izvedel FLN.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.