Tujina

Francoski poslanci soglasno nad hitro modo, pr(a)va tarča pa kitajski Shein

Pariz, 17. 03. 2024 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski poslanci so brez glasu proti potrdili zakon, ki bo proizvajalcem hitre mode naložil kazni za povzročeno okoljsko škodo, podobno, kot jih že poznajo v avtomobilski industriji. Z njim bodo tudi prepovedali oglaševanje, spodbujali pa bodo popravilo oblačil in njihovo ponovno uporabo. "Zelo hitra moda je ekološka katastrofa: gre za slabo narejena oblačila, ki jih množično kupujemo, redko nosimo in hitro zavržemo," je bil ob tem jasen francoski minister za ekološki prehod Christophe Béchu.

Hitra moda
Hitra moda FOTO: Shutterstock

Francoski poslanci so s 146 glasovi za in nobenim proti sprejeli zakon, s katerim želijo ustaviti pohod hitre mode, ki se je razvila v enega najhujših globalnih onesnaževalcev. "Navdušen sem nad tem velikim prebojem," je soglasno odločitev komentiral minister za ekološki prehod Christophe Béchu. "Storjen je bil velik korak k zmanjšanju okoljskega odtisa tekstilnega sektorja," je prepričan.

Béchu si je vseskozi močno prizadeval za sprejetje zakona. "Zelo hitra moda je ekološka katastrofa: gre za slabo narejena oblačila, ki jih množično kupujemo, redko nosimo in hitro zavržemo," je pred glasovanjem zapisal na družbenem omrežju X.

Zato je zagovarjal, da je treba oglaševanje takšnih izdelkov omejiti, pri čemer so vključene tudi promocije s pomočjo spletnih vplivnežev, ter da je treba podjetjem zaračunati za ekološko škodo, ki jo povzročajo. Vse to prinaša novi zakon, ki pa ga mora zdaj potrditi tudi senat. 

Kaj zakon prinaša? 

Zakon želi krepiti ozaveščenost potrošnikov o okoljskih vplivih hitre mode. Prizadeva si za spodbujanje ponovne uporabe in popravil oblačil, torej proti tako imenovani kulturi zavržkov. 

Proizvajalcem nalaga večjo odgovornost in predlaga globe na podlagi okoljskega vpliva in emisij ogljika, podobne tistim, ki so že naložene avtomobilski industriji. Predlagateljica Anne-Cécile Violland je pojasnila, da bi te ob upoštevanju meril, kot sta trajnost in možnost recikliranja, lahko do leta 2030 dosegle do 10 evrov na izdelek oziroma do 50 odstotkov nakupne cene, piše Euronews.

Tako zbrana sredstva bi namenili za financiranje ravnanja z odpadki, za bonuse za popravila in za ozaveščanje javnosti. Hkrati pa bi s tem olajšali življenje podjetjem, ki se trudijo delovati bolj trajnostno. 

Pr(a)va tarča: kitajski spletni velikan Shein

Zakon je, poroča Euronews, v prvi vrsti uperjen proti kitajskemu spletnemu nakupovalnemu gigantu Sheinu, ki je evropski trg zasul s cenenimi izdelki. Shein ponuja 900-krat več izdelkov kot tradicionalne francoske znamke, vsak dan izdajo 7200 novih modelov oblačil, skupaj pa je na voljo že 470.000 različnih izdelkov. S tem privabijo zelo širok krog potrošnikov, ki jim zaradi ekonomije obsega postavljajo vedno nižje cene, piše v predlogu zakona, pod katerega se je podpisala poslanka Anne-Cécile Violland. 

Takšna poslovna politika posledično prisili evropske proizvajalce, da na trgu ponujajo vedno več, zato ni čudno, da so se tudi med njimi znašli glasni zagovorniki zakonskih omejitev. Na primer oblikovalec moških oblačil in vodja zbornice francoske oblačilne industrije Pierre Talamon, ki pravi, da je treba blagovne znamke, ki se poslužujejo tehnik prekomerne proizvodnje in spodbujajo k nakupu izdelkov, ki jih parkrat oblečemo, nato pa zavržemo, kaznovati. S tem ne ustvarjajo delovnih mest, ampak jih uničujejo, je prepričan. 

Viollandova je v predlogu še opozorila, da hitra moda spreminja potrošniške navade in spodbuja impulzivne nakupe. 

Po podatkih Francoske agencije za upravljanje z okoljem in energijo (ADAME), ki jo navaja Euronews, se po svetu vsako leto proda sto milijard kosov oblačil. V Franciji se je po ocenah okoljske organizacije Refashion v enem samem desetletju število letno prodanih oblačil povečalo za milijardo na 3,3 milijarde, kar je 48 kosov na prebivalca. 

Tekstilna industrija je odgovorna za deset odstotkov emisij toplogrednih plinov, ugotavljajo pri Programu Združenih narodov za okolje (UNEP). Pozabiti ne gre niti na njen izjemno negativen vpliv na vode, hkrati pa je tekstilna industrija eden poglavitnih virov mikroplastike. Za hitro modo morda res plačamo malo, a cena je ogromna. 

Ustvarjanje poliestra – ključnega materiala v številnih oblačilih blagovnih znamk – je zelo ogljično intenziven proces. Ocenjujejo, da modna industrija na leto porabi sto milijonov ton nafte. Vsako sekundo za en tovornjak odpadnih oblačil konča na odlagališčih ali v sežigalnicah.

Nekaj številk je pred časom objavil Greenpeace Nemčija, ki je analiziral 47 ženskim, moških in otroških oblačil, kupljenih na Sheinu. 15 jih je vsebovalo zaskrbljujoče ravni potencialno nevarnih kemikalij, pri še sedmih drugih pa so ugotovili, da so te ravni tako visoke, da že kršijo pravila EU. Pet od njih je zgornjo dovoljeno mejo preseglo za več kot sto odstotkov. Med drugim so odkrili "izjemno visoko stopnjo ftalatov v čevljih in formaldehida v obleki za majhne deklice". 

Ob zgornjih podatkih in ob dejstvu, da nam grozijo nepovratne podnebne spremembe, bi pričakovali, da bo Shein izgubil zagon. Sploh če k okoljskemu odtisu dodamo še dobro dokumentirane zlorabe delovne sile. Pa ga ni. Analiza, sicer opravljena že leta 2022, je pokazala, da je kar 70 odstotkov ponujenih izdelkov mlajših od treh mesecev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1921539
17. 03. 2024 17.55
+1
koncnoSaj morda se bo pa obrnilo nazaj na bolje.Imamo volno,usnje,lan,bombaz....Ko gledam tone cap po trgovinah,mi gre jar gorKoliko nepotrebnega dela!Plasticne torbice in cevlji....mi se pa z vreckami ukvarjamo?Zenska potrebuje,pac moja izkusnja-cca 10 torbic.Ce vsaka stane 300 Eur-ena placa.Itak ne kupi vseh bae krat in nosis jih zelo dolgoEnako cevlji
mackon08
17. 03. 2024 17.53
+5
Ista majica v naši trgovini 15 Evrov Shine 4 Evre. Micro sd kartica pti nas 30 Evrov Shine 5 Evrov. Me naši trgovinii ne vidijo.
darinka darinka
17. 03. 2024 17.48
+2
Končno nekaj dobrega za naš planet.
vvvilice
17. 03. 2024 17.18
+13
Majico od Pletenine sem nosil leta dolgo, take kakovosti ni več. In zakaj ?
petka5
17. 03. 2024 19.49
+1
pa to nima veze ravno s Kitajci.... ima vezo tudi s kvaliteto v naših štacunah... tudi pri kitajcih se dobi bombažne stvari - res da moraš malo bolj poiskat, a vendar dobi se, in presenetljivo je kvalitetno in za krepko nižjo ceno kot v naši štacuni... dvolično je spravljati se na Shein, medtem ko Pepcoti, Kiki, Tediji in podobni pri nas pa še vedno obstajajo in tudi ostale znamke, ki na razprodajaj prodajajo cote iz plastike v naših trgovskih centrih ravn tak za 5 evrov...bodo tudi to potem prepovedali in uničevali delovna mesta tukaj - če ne so dvolični... gre za enako kvaliteto cunj... in še se vprašam v čem je razlika če kupim pri kitajcih in poiščem kvaliteten bombaž za ugodno ceno, ali pa od znane instagramerke, ki štanca pajkice in trenerke in jih delajo na kitajskem oz. zdaj v turčiji - ampak ona jih prodaja po cca 60 e za kos (trenerka) kot da je zlata... dejte no... a to pa ni instant moda? V čem je razlika torej? Razen za mojo denarnico, da pri kitajcu dobim stvar vrednosti primerno, tukaj jo pa kreeeepkooooo preplačam.
vvvilice
17. 03. 2024 17.17
+11
Pred 30, 40, 50 leti smo bili ekološki. Radenska, pivo, vino, ... je bilo v steklenicah, moko so vagali in sali v papirnat škrnicel, mleko smo hodili s kangluco k bližnjem kmetu, nekaj smo pridelali sami, ostalo kupili od okoliških kmetov. Imeli smo cekarje ta nakupe. Ne vem kdo je vse to pokvaril in zakaj. Nazaj na to, kar smo že imeli, pa bo. Mi to znamo.
Ivar The Boneless
17. 03. 2024 15.57
+21
Kdaj se bomo zavedali, da so politiki samo podaljšek korporacij...?
Apoteka
17. 03. 2024 15.48
+13
Dokler so oni prodajali njim so bili za prosto trgovino...
periot22
17. 03. 2024 15.41
+20
Kako pa kaj letalski promet pa ,križarke,jahte,avtodomi a so na vodo,pa kaj res mislite da ne vidimo kaj se dogaja v resnici in kam pelje agenda kjer se sončijo Clinton, Gates,Roshildi, Obama sami nacisti ki mislijo da je svet samo za njih in njihove otroke!!!!!!!!!
periot22
17. 03. 2024 15.37
-9
Kič roba je kratkotrajna zanič barve slab material zato smo pa prisiljeni kupovati novo če je vse kratkotrajno žal!
Rožice so zacvetele
17. 03. 2024 17.09
+7
Očitno imaš preveč denarja, če kupuješ pofel. Ne potrebuješ 15 majčk, ipd.
Podlupo
17. 03. 2024 15.16
-1
Moja žena kupuje pri Shein, pa je srečna
Mladi? Plasto
17. 03. 2024 18.51
+5
torej je tvoja žena del problema :D in ti ,ki jo podpiraš tudi :D ..... to je zelo primerljivo s tem , da se ti sosedov cucek userje pred vrata - in je sosed čist srečen , ker se je kuža pokakal :D -in ga popolnoma boli k... , da se je to zgodilo na tvoj prag !!!!! ---- in sedaj vprašanje :D - kako bi se počutil sam , ko bi imel pasji kakec na predpražniku ?!
Dejgasrat
17. 03. 2024 14.51
+13
A zdej jih ze obleke motijo? Zanimivo da ni niti 1 clanka in zakona ki bi v prihodnisti ukinil alkohol ki je za vse bolj skodljiv. Plasticne flaske? Ki so problem celega sveta, enostavno nazaj na steklo it, rentabilno ali ne ce bi jim bilo mar bi se tole uredilo
Sailer2
17. 03. 2024 15.43
+6
ane, prideš s steklenicam v štacuno ter si natankaš poljubne pijače!! 😂 Sej ne vem, pravi pravek v glavah ljudi, da kaj takega ni že od nekdaj, ne, ne, more biti flaška posebej, da je čim večji marketing, vse za marketing, marketing je naš bog! 🫢🤣
Sixten Malmerfelt
17. 03. 2024 14.25
+1
pajkice za 10 eur, 10 hlačk za 11 eur, krilce za 7 eur pri Sheini, super!
Rožice so zacvetele
17. 03. 2024 17.10
+6
Justice4all
17. 03. 2024 14.25
+16
Prepovejte še vse prodajalce hitre prehrane,kateri so največji škodljivec na trgu.... Me pa zanima kitajski odgovor...
Janko Ig
17. 03. 2024 13.43
+15
Tekstilna industrija je 10 x večji svinjakar kot avtomobilizemv v vseh pogledih in količinah...
METKA102
17. 03. 2024 13.07
+11
Zaprite stacune s temi smetmi. Nismo tako bogati, da bi kupovali poceni.
vicente
17. 03. 2024 13.14
+4
petka5
17. 03. 2024 12.55
+22
kakšno hipokritstvo res - tam ljudje v parlamentu, ki imajo polno dodatkov iz proračunskega denarja davkoplačevalcev, plače najmanj enkrat večje kot večino folka, oni zdaj odločajo neke kazni in kdo bo kje kupoval... pridem pa v HM ali katerokoli drugo našo stacuno pa tudi vse iz poliestra in po petkratni ceni... Hinavska elita, ki se napaja iz dnarja davkoplačevalcev, katere dela reveže in jim omejuje pravice.
Ivar The Boneless
17. 03. 2024 15.59
+4
Itak se sistem podira. Kmalu bo svet drugačen. Pa to ne po elitnih željah.
MucaNeGrize
17. 03. 2024 12.52
+29
sedaj je problem poliester ( kot da se v eu ne uporablja )....bombaž pa kupujejo v Kazahstanu, predelan v indiji...kvazi zelena britanska firma pa ga potem prodaja v eu za 25 kratnik nabavne cene...Ampak to je vse ok bio Eco...blablablaaa
SAKOSAKO
17. 03. 2024 12.19
+39
Ja in??? Kupujemo tisto, kar si lahko privoščimo!!! Zvišajte plače ali pa znižajte cene izdelkov, ki so itak za par 100% predragi!!! Neke kvazi zakone pa itak sprejemajo tisti, ki imajo polno vsega in to na naš račun!!!