Tujina

V Hongkongu množične aretacije aktivistov in opozicije

Hongkong, 06. 01. 2021 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
1

V Hongkongu so aretirali 50 opozicijskih politikov in aktivistov, oblasti jih obtožujejo, da so poskušali "zrušiti lokalno vlado". Množične aretacije so potekale v skladu s spornim zakonom o nacionalni varnosti, ki ga je lani uradni Peking vsilil Hongkongu, sicer posebnemu administrativnemu območju z določeno stopnjo avtonomije, po večmesečnih množičnih prodemokratskih protestih.

Mednarodna javnost je že ob sprejemu spornega zakona, ki med drugim prepoveduje slogane za neodvisnost Hongkonga, izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami, opozarjala, da gre za kršenje avtonomije Hongkonga. Ta nekdanja britanska kolonija naj bi imela pod načelom "ena država, dva sistema" in v skladu z dogovorom ob vrnitvi Pekingu pravico do lastnega pravnega in političnega sistema za vsaj 50 let po tem, ko jo je Velika Britanija vrnila Kitajski. To se je zgodilo leta 1997. 

A po množičnih protestih v Hongkongu za ohranitev demokratskih svoboščin, na katerih so protestirali tudi proti vse večjemu vmešavanju Pekinga, je slednji uvedel omenjeni zakon. Današnje aretacije so po besedah Amnesty International "najjasnejši dokaz, da se zakon o nacionalni javnosti uporablja za kaznovanje vseh, ki izzovejo vladajoči establišment". 

Med prijetimi je več članov opozicijskih strank, okrog 20 opozicijskih predstavnikov v lokalnih svetih, dva akademika in odvetnik za človekove pravice. Policisti naj bi poleg aretacij izvedli še preiskavo stanovanja pridržanega aktivista Joshue Wonga in odvetniške pisarne Ho Tse Waija. Pritiskali so tudi na medije, naj jim predajo določene informacije, poroča BBC. 

Danes prijeta skupina je bila vpletena v izvedbo primarnih volitev julija lani, s katerimi so opozicijske stranke želele ugotoviti, kateri kandidati bi imeli najboljše možnosti na septembra predvidenih volitvah v hongkonški parlament. Na njih je glasovalo več kot 600.000 ljudi, septembrske volitve pa so bile zaradi pandemije covida-19 naposled preložene.

Opozicijske skupine so upale, da bi jim osvojitev večjega števila sedežev prinesla dovolj moči, da bi lahko blokirali vladne predloge in okrepili pritisk za demokratične reforme. Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je sicer že takrat posvarila, da bi primarne volitve lahko predstavljale prevrat.

Zakon o nacionalni varnosti je usmerjen k ukrepanju proti dejavnostim, ki jih kitajske oblasti dojemajo kot prevratne, separatistične ali teroristične. Aktivisti so posledično od junija lani postali tarče odvzemov političnih funkcij in aretacij zaradi objav na družbenih medijih, številni so tudi zbežali v tujino.

Minister Hongkonga za varnost John Lee je današnje aretacije označil za nujne in usmerjene proti skupini ljudi, ki naj bi poskušali "poriniti Hongkong v prepad".

A operacija je že naletela na kritike v svetu. Antony Blinken, ki ga namerava novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden imenovati za državnega sekretarja, je sporočil, da so oblasti napadle "tiste, ki se pogumno bojujejo za splošne pravice". "Administracija Biden–Harris bo stala ob ljudeh Hongkonga in proti zatiranju demokracije s strani Pekinga," je dodal.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
06. 01. 2021 10.34
+2
Bo treba spoznati, da živijo na Kitajskem, ne več v britanski koloniji. Časi, kot jih lahko najdemo v filmih iz preteklosti, kako je britanska policija terorizirala prebivalstvo, SO MINILI! Izdajalce, podtaknjeno peto kolono je potrebno počistiti v mnogih državah sveta...