Tujina

Hongkonško letališče prepovedalo tranzite iz 153 držav

Hongkong, 14. 01. 2022 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
4

Hongkong je prepovedal tranzit potnikom iz več kot 150 držav, saj Kitajska pred zimskimi olimpijskimi igrami uvaja stroge ukrepe proti širjenju koronavirusa. Na seznamu držav je tudi Slovenija. S to potezo Kitajska poglablja globalno izolacijo Hongkonga.

Odločitev za strožji nadzor nad širjenjem virusa prihaja v času, ko se Peking bori proti hitremu širjenju delte in omikrona. Tako kot celinska Kitajska je tudi Hongkong med pandemijo izvajal nekatere izmed najstrožjih ukrepov na svetu, vključno s tedenskimi karantenami, zaporami mest in množičnim testiranjem.

Kitajsko poslovno središče razvršča države v kategorije glede na razširjenost okužb s koronavirusom. Trenutno je tako 153 držav uvrščenih v skupino A, iz katere morajo vsi potniki ob vstopu v Hongkong v 21-dnevno karanteno, med njimi je tudi Slovenija.

Letališče v Hongkongu je sporočilo, da bodo od nedelje naprej prepovedali tranzit vsakomur, ki je v zadnjih treh tednih bil v kateri koli od držav v skupini A.

Osem držav skupine A, Avstralija, Kanada, Francija, Indija, Filipini, Pakistan, Velika Britanija in ZDA že imajo popolno prepoved vstopa v Hongkong. Mesto se tako bori proti izbruhu različice omikron, ki naj bi v državo vstopil z vračanjem posadke letalske družbe Cathay Pacific, ki je kršila pravila domače karantene.

Mesto je ponovno uvedlo stroga pravila o socialni distanci, vključno z zaprtjem telovadnic in prepovedjo prehranjevanja v restavracijah po 18. uri. Druge letalske družbe so zaradi strogih pravil o karanteni drastično zmanjšale število potovanj v Hongkong ali pa so se mu začele v celoti izogibati.

Kitajsko poslovno središče razvršča države v kategorije glede na razširjenost okužb s koronavirusom.
Kitajsko poslovno središče razvršča države v kategorije glede na razširjenost okužb s koronavirusom. FOTO: AP

Brez izjem za udeležence olimpijskih iger?

Ni jasno, ali bo prekinitev tranzita vplivala tudi na zimske olimpijske igre, saj se pričakuje, da bodo številni športniki in uradniki v prihodnjih dneh pred odprtjem iger potovali na Kitajsko prek Hongkonga. V današnji izjavi letališča Hongkong ni bilo navedenih nobenih izjem za olimpijske delegate, tiskovni predstavnik pa se na prošnjo za pojasnila še ni odzval.

Celinska Kitajska se bori z izbruhom koronavirusa v več mestih, s čimer preizkuša svojo brezcovidno strategijo le nekaj tednov pred igrami, ki bodo potekale v mehurčku, v katerem bodo vsi udeleženci izolirani od širšega prebivalstva. V skladu s strategijo so v mestu Šjan prejšnji mesec izolirali približno 13 milijonov ljudi, potem ko so zaznali širjenje različice delta. Prav tako so oblasti poročale o odkritju omikrona v pristaniškem mestu Tjandžin, ki je blizu Pekinga in olimpijskih prizorišč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Big M
14. 01. 2022 13.47
+4
ukinitev OI na kitajskem☝️☝️☝️ dokler ne pridejo "k pameti". kar vem, da se nikol ne bo zgodilo. za korono niso sprejeli odgovornosti tak kot za kero koli drugo zadevo v zgodovini. jaz se jim ziher ne bom klanjala. osvobodite ujgure!
cokolada24
14. 01. 2022 14.08
-1
Se vedno vrjames da bi morali kitajci sprejeti odgovornost???
Big M
14. 01. 2022 17.06
+2
Apostol1
15. 01. 2022 15.56
Big M .............. Saj tvoj namen sploh kar se Ujgurov tiče je dober. Samo moraš pa ločiti realnost od utopije in to kar ti predlagaš je čista utopija , tako , da je kaj takega sploh neumnost pisati . Hongkong je pa Kitajski in kako bodo upravljali z njim , jim pa zahod ne bo narekoval, brez skrbi. Sicer je pa s Kitajci tako , vsaj zaenkrat se v večini brigajo bolj zase in se ne vmešavajo kaj preveč v druge dele sveta kot Američani ,se pa začenjajo ampak na način , ki je bolj kot ne podoben cesarski Kitajski , vedo , da če bodo izkoriščali rudna bogastva drugod po svetu bodo morali nekaj dati v zameno , to pa je kot vidimo gradnja infra strukture in izobraževanje , podobno kot Marija Terezija v bivši AvstroOgrski in na ta način bodo prej vladali svetu in tega jim ne bo preprečil nihče.