Tujina

Hongkonško sodišče odredilo stečaj nepremičninskega velikana Evergrande

Hongkong, 29. 01. 2024 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Hongkongu je odredilo stečaj zadolženega kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande. Sodnica je v sodbi zapisala, da bodo interesi upnikov bolje zaščiteni, če bo podjetje šlo v stečaj in ga bodo lahko prevzeli neodvisni stečajni upravitelji. Vodstvo podjetja odločitev obžaluje in zagotavlja, da bo družba na Kitajskem še naprej delovalo.

Z odločitvijo sodišča se začenja dolgotrajen postopek, v okviru katerega naj bi bila likvidirana sredstva družbe, ki se nahajajo v tujini, in zamenjano njeno vodstvo, potem ko družba Evergrande ni pripravila učinkovitega načrta za prestrukturiranje. "Glede na očitno pomanjkanje napredka družbe pri predložitvi izvedljivega predloga za prestrukturiranje in plačilno nesposobnost družbe, menim, da je primerno, da sodišče izda odredbo o stečaju družbe," je dejala sodnica Linda Chan.

V pisni sodbi je Chanova zapisala, da bodo interesi upnikov bolje zaščiteni, če bo podjetje šlo v stečaj in ga bodo lahko prevzeli neodvisni stečajni upravitelji, ki bodo zavarovali premoženje in ga po potrebi prestrukturirali.

Evergrande
Evergrande FOTO: AP

Zahtevek za stečaj je leta 2022 vložil upnik Top Shine Global, ki je želel dobiti nazaj svoj denar, potem ko je družba Evergrande decembra 2021 uradno razglasila nesposobnost odplačevanja svojih dolgov.

Vodstvo podjetja odločitev obžaluje

Izvršni direktor družbe Evergrande Shawn Siu odločitev sodišča obžaluje. Ob tem je obljubil, da bo družba na Kitajskem še naprej delovala. "Skupina si bo še vedno prizadevala storiti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti stabilnost domačega poslovanja in delovanja," je povedal in dodal, da je hongkonška enota družbe Evergrande neodvisna od njene kitajske hčerinske družbe. Pa še, da bo podjetje "vztrajno nadaljevalo delo pri zagotavljanju dobave stavb in ohranjalo kakovost nepremičninskih storitev".

Po odločitvi sodišča je vrednost delnice družbe Evergrande na hongkonški borzi padla za dobrih 20 odstotkov. Devetdeset odstotkov sredstev družbe Evergrande se nahaja na Kitajskem, izhaja iz sodbe. Analitiki so po poročanju AFP skeptični, da bo kateri koli izmed upnikov v celoti poplačan.

"Dvomim, da bi Evergrandovi upniki iz tujine na podlagi sklepa o stečaju prejeli znatne prihodke od izterjave," je za Bloomberg ocenila analitičarka Zerlina Zeng. Čeprav je bil stečaj po mnenju analitika Redmonda Wonga pričakovan, bo zdaj izziv, ali bo stečajnemu upravitelju uspelo pridobiti priznanje od kitajskih sodišč za zaseg premoženja. Kitajska sodišča lahko namreč zavrnejo priznanje ali pomoč hongkonškim likvidatorjem, je za AFP povedal pravnik Jonathan Leitch.

Težave Evergranda so se začele, ko je Peking leta 2021 zaradi strahu pred pregrevanjem trga uvedel nova pravila glede dovoljene zadolženosti razvijalcev nepremičninskih projektov. Zatresle so celotno kitajsko gospodarstvo, vpliv pa je bilo čutiti tudi na globalnem trgu. Konec lanskega junija je imela družba za okoli 328 milijard dolarjev dolgov, še navaja AFP.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
29. 01. 2024 15.01
-2
Sledi zlom bančnega sistema, ta slabega, vspostavil se bo novi, brez bank kot smo jih poznali. Bodo ljudje izgubili denar, v bistvu ne bodo, ker jih bo čakal v QFS sistemu, da si račun aktivirajo za dostop. Staro mora stran, da pride novo, zlata doba. Kdor ve ve.
BelgradeBoy
29. 01. 2024 13.34
+1
Likvidacijo in ne stečaj!
kakorkoliže
29. 01. 2024 13.26
+2
Pri nas se to ne more zgoditi, pri nas se zgradi le toliko stanovanj, da jih elita lahko pokupi, da parkira svoj denar. Ostali, predvsem mladi naj se znajdejo kakor se hočejo.
Berth
29. 01. 2024 20.28
Samo najbolj ubogi ljudje na duhu vsako novičko zabelijo s slabumnim komentarjem, ki se začne s "pri nas". Hude frustracije doživljate nekateri.