Tujina

'Hrvaška bi z novim zakonom lahko uvedla plačevanje vstopa na plaže'

Zagreb, 16. 08. 2022 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novi predlog zakona o pomorskem dobru in pristaniščih med drugim prinaša omejevanje splošne rabe pomorskega dobra, ograjevanje in celo morebitno zaračunavanje dostopa do plaž po vsej obali in otokih, opozarjajo v društvu Pokret otoka, ki združuje prebivalce otokov. Na hrvaško vlado so zato naslovili odprto pismo, v katerem jo pozivajo k premisleku in sodelovanju.

Društvo Pokret otoka je na predsednika vlade Republike Hrvaške Andreja Plenkovića, ministra za pomorstvo, morje in infrastrukturo Olega Butkovića in državnega sekretarja na tem ministrstvu Josipa Bilavera naslovilo odprto pismo, v katerem je opozorilo, da so ob pregledu novega predloga zakona o pomorskem dobru in pristaniščih izjemno zaskrbljeni zaradi morebitnega omejevanja uporabe pomorskega dobra, predvsem v delu, ki se nanaša na plaže. 

"Javnost želimo seznaniti s tem, opozoriti na to izjemno pomembno temo in morebitno škodljivost predloga zakona ter pravočasno zaščititi pravico do javne rabe pomorskega dobra, pa tudi sodelovati pri oblikovanju tega zakona," je v imenu organizacije pojasnila predsednica Maja Jurišić.  

Kot je zapisala v pismu, so bili med pregledovanjem novega predloga zakona presenečeni nad predlaganimi točkami, ki izrecno omogočajo omejevanje splošne rabe pomorskega dobra, ograjevanje in celo morebitno zaračunavanje dostopa do plaž po vsej obali in otokih, ki bi hrvaškim državljanom, pa tudi ostali javnosti, onemogočili neovirano javno uporabo pomorskega dobra in plaž. 

"Ocenjujemo, da so deli predlaganega zakona nedopustni in v popolnem nasprotju z vsem, kar smo vsa ta leta zagovarjali, ko smo poudarjali pomen zaščite našega največjega družbenega, turističnega in gospodarskega potenciala, ki zgodovinsko in kulturno predstavlja izjemno pomemben vir za vse naše občane in obiskovalce," so zapisali. 

Člen v predlogu zakona izrecno omogoča omejevanje splošne rabe pomorskega dobra, ograjevanje in celo morebitno zaračunavanje dostopa do plaž po vsej obali in otokih.
Člen v predlogu zakona izrecno omogoča omejevanje splošne rabe pomorskega dobra, ograjevanje in celo morebitno zaračunavanje dostopa do plaž po vsej obali in otokih. FOTO: Bobo

Kot so pojasnili, je delovna skupina skupaj s številnimi deležniki pred petimi leti s skupnim znanjem in izkušnjami oblikovala najboljše modele uporabe pomorskega dobra s posebnim poudarkom na plažah. "Naš cilj je bil zaščititi pomorsko dobro pred opustošenjem, omejevanjem dostopa in privatizacijo ter ohraniti koncept javnega dobra, da bi vsem državljanom in obiskovalcem omogočili kopanje in sprostitev na naši obali in otokih." 

Z odhodom sekretarke vlade Maje Markovčić Kostelac na drugo delovno mesto je bil celoten postopek nenadoma prekinjen in takratni predlog zakona je kljub dolgim uram dela končal v predalu. Pred kratkim pa je ta tema ponovno postala aktualna. "Oblikovana je bila nova delovna skupina, v katero pa kot predstavniki občanov in civilno-družbenih organizacij nismo bili povabljeni, kljub našemu kontinuiranemu delu in zavzemanju za ohranitev pomorskega dobra. Pred nekaj meseci so nas kontaktirali po telefonu in prosili za mnenje. Ker pa z novim predlogom zakona nismo bili seznanjeni, smo lahko le ponovili naše že znano stališče plaže na Hrvaškem morajo ostati javne, ne bomo podprli nobenih omejitev njihove rabe." 

Dodali so še, da razumejo potrebo po gospodarni rabi pomorskega dobra, urejanju obale in dvigu kakovosti storitev na plažah, v pristaniščih in na morju. Menijo pa, da je treba najti način, da bo pomorsko dobro ostalo javno dobro in da bodo z načinom upravljanja zadovoljni vsi. "Kot primer dobre prakse smo Bilaverju poslali Pravilnik o gospodarski rabi pomorskega dobra, ki smo ga leta 2017 pripravili s Splitsko-dalmatinsko županijo in bi lahko vsem služil kot zgled, kako najti način usklajevanja zasebnega in javnega interesa pri koncesiranju morskih plaž." Konec julija letos so od njega prejeli predlog novega zakona in prošnjo za posredovanje pripomb, kar so v nekaj dneh tudi storili. 

Najbolj sporen del se jim zdi 11. člen, ki pravi: 

(1) Na delu pomorskega dobra se lahko v skladu s tem zakonom omeji in izjemoma za določen čas izključi splošna raba pomorskega dobra na podlagi koncesije, soglasja za posebno rabo, podelitve pravice do začasne uporabe pomorskega dobra in podelitve pravice upravljanja pristanišča, odprtega za javni promet. 

(2) Za omejitev splošne rabe pomorskega dobra se šteje ograjevanje ali drugačna preprečitev dostopa do dela pomorskega dobra z zaračunavanjem ali brez, če je taka omejitev dovoljena z veljavno koncesijsko pogodbo, s pogodbo o posebni rabi ali s pogodbo o začasni rabi pomorskega dobra in s podelitvijo pravice upravljanja pristanišča za javni promet pod upravljanje pristaniški upravi.

(3) Za izločitev pomorskega dobra iz splošne rabe se šteje uporaba pomorskega dobra na način, ki v celoti ali delno izključuje splošno rabo dela pomorskega dobra, kadar tako izločitev dovoljujejo zgoraj omenjene pogodbe. 

(4) Stopnja omejitve in izločitve pomorskega dobra iz splošne rabe ter namen, ki bo s tem dosežen, se določi z odločbo o podelitvi koncesije, odločbo o podelitvi dovoljenja za posebno rabo in odločbo o podelitvi pomorskega dobra v začasno uporabo. 

Plenkovića, Butkovića in Bilaverja so pozvali, naj pregledajo in upoštevajo njihove pripombe oz. predloge ter poskrbijo za nemoten dostop do plaž.
Plenkovića, Butkovića in Bilaverja so pozvali, naj pregledajo in upoštevajo njihove pripombe oz. predloge ter poskrbijo za nemoten dostop do plaž. FOTO: Shutterstock

"Spoštovani predsednik vlade, minister, državni sekretar in vsi drugi člani delovne skupine, ki ste odgovorni za pripravo predloga tega zakona, sprašujemo vas ali res nameravate omejiti uporabo pomorskega dobra oz. plaž za javnost, postaviti ograje in zaračunavati vstop na plaže? Ali poznate slabe prakse sosednjih držav, kot je Italija, kjer so plaže večinoma pod koncesijo gostinskih in hotelskih objektov, številni ležalniki in senčniki pa ne omogočajo neoviranega dostopa do morja, čeprav po zakonu njihove javne rabe pomorskega dobra ni mogoče omejiti?" 

Plenkovića, Butkovića in Bilaverja so zato pozvali, naj pregledajo in upoštevajo njihove pripombe oz. predloge ter poskrbijo za nemoten dostop do plaž in morja, ne glede na to, ali so te javne ali ne. "Menimo, da je treba ležalnike, senčnike in druge rekvizite na plažah zaračunavati, le-ti pa ne smejo ogrožati in/ali preprečevati neoviranega dostopa javnosti do morja in obale. V pravilniku Splitsko-dalmatinske županije za koncesionirane plaže je zapisano, da je treba pustiti 30 % površin za javno rabo in zagotoviti prehode, po katerih lahko vsi, ki to želijo, neovirano vstopijo v morje. Praksa je pokazala, da so na ta način zadovoljeni tako zasebni kot javni interesi in da lahko tam, kjer se zakoni spoštujejo, vsi kakovostno sobivajo. Vsakršno omejevanje dostopa do morja in pomorskega dobra je grožnja človekovim pravicam, ki bo zagotovo povzročila vrsto pritožb državljanov, odpor javnosti in proteste, kar bo dolgoročno škodovalo odnosom v skupnosti in investicijskim potencialom na obali in otokih," so še opozorili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bubiCh
21. 08. 2022 19.11
Pojdite malo pogledati v Avstrijo in na Madžarsko, ko se človek ne more ni sprehajati več ob jezeru ali reki, kaj šele dostopati do vode. Sama požrešnost
oježeš
19. 08. 2022 11.19
+2
Sicer me ne zanima Hrvaška, ampak pokaže del, kako se ljudi vedno bolj stiska in se jim omejuje svobodo. Vse pa za denar. Kmalu bo še nekdo predlagal, da je treba plačati takso, ko stopiš iz svoje hiše ali dvorišča na cesto ali v naravo. Še živali živeče v naravi so bolj pametne in si ne izmišljujejo takih in podobnih neumnosti. Že tako pobirajo davke, potem pa želijo še davek na davek.
doma?in 1
17. 08. 2022 11.58
+6
Še mal pa konc sezone. Poln kufer medijev. Pa mimogrede, cene v Ljubljani, Bledu, obali, ... še vedno krepko višje kot v dalmaciji,....
hanss
17. 08. 2022 12.05
-6
oježeš
19. 08. 2022 11.21
-2
Malo primerjaj prihodek, stroški koliko komu ostane po pokritju vseh denarnih obveznosti potem se šele lahko pogovarjamo kje je ceneje kje pa dražje.
športnik66
17. 08. 2022 11.47
-2
Mah, ja, to bi bilo super. Ca 20 HRK na dan za plažo. Bo manj gužve povsod. Odlična ideja naših sosedov. Upam, da jo realizirajo.
Marinanjo
17. 08. 2022 11.46
+1
Lakota in pohlep
fljfo
17. 08. 2022 11.44
+3
Še en mesec, pa bo mir...
Challenger71
17. 08. 2022 11.36
+2
Kar naj imajo plačljive plaže... Bo manj gneče in prazne kapacitete 😃 Komaj čakam na Last minute popuste😁
ZKP.
21. 08. 2022 10.34
Pa še manj gneče na cestah in avtocestah🤣
User587124
17. 08. 2022 11.31
+2
Kar probajte. Ni da nimam, vec kot dovolj imam ampak ne bom dal niti centa. Enostavno ne dovolim da me nekdo j* v glavo. Kaj je naslednje, davek na m3 vdihanega zraka na hrvaskem?
Žac
17. 08. 2022 11.42
+1
To samo lahko delas na svojemu dvorišču. Na sosedovem dvoriscu se bos obnasal tako kako bo sosed povedal. Ali ne bos prisel. Prosto kot pasulj.
Tariq Zarrar
18. 08. 2022 11.51
+0
Pa sej to je tud rekel, ce do tega pride ne bo niti sel. Al ne moras ti negativno komenterat
NWO 2014
17. 08. 2022 11.28
+0
Toooooo...vi pa rinite dol rinite
blgas12
17. 08. 2022 11.16
+1
Admin mi je zbrisal star slovenski pregovor o hrvatih :)
hanss
17. 08. 2022 12.00
+1
elsh
17. 08. 2022 11.15
+2
Če ne bi imel hiše v Istri z bazenom za ceno 3-sobnega stanovanja v Kopru, me na hrvaškem ne bi videli. Sramotna kvaliteta morske hrane, zanič postrežba in paštetarji na plažah. Nemci, ki tja zahajajo so pa nerazgledani ruralci, ki verjetno še Berlina niso videli.
oježeš
19. 08. 2022 11.23
+1
A tako hrano in postrežbo imaš v lastni hiši?
Walter Pravicek
17. 08. 2022 10.54
+1
vstop na plažo plačljiv?Čigava je plaža?Naj kar na meji ob prehodu k njim zaraćunavajo te neumnosti,kot so imeli vojni davek v hotelih pred leti.Tunizija,Italija,Francija,Grčija,Turčija so lepše,cenejše in bolj prijazno osebje.V Avstriji pa"slovenac"štiha goste.Ob Klopinskem jezeru.Jih v tujini izredno trenirajo.Na Jadranu pa izključno devojke sa sela.
Mio56
17. 08. 2022 10.47
+6
A ma pozabljate, kako je bilo pri nas se par let nazaj, ko so hotelirji lagano preprecevali dostop do morja? No letosno leto je hmalu bilo podobno, pa se je na sreco zadeva resila!
murinar
17. 08. 2022 10.47
+4
Komu mar za hrvate !
Žac
17. 08. 2022 10.55
-7
Tebi. Glede da ti nobeden clanek ne more pobegniti kdaj so oni vprasanju. Super za videt da so ti nabili hude komplexe.😂😂😂😂
fljfo
17. 08. 2022 11.14
+2
Žac pa dežurni branitelj lijepe njihove pod vsakim člankom o Hrvaški...
murinar
17. 08. 2022 11.21
+2
Žac , nobeden Slovenec ali živeči v Sloveniji NE more imeti kompleksov napram hrvatoom ! V vseh pogledih ! V Sloveniji je 70 000 hrvatov a Slivencev na hrvaškem pa 10krat manj ! Rezultat pove ! Lepo se imej in pamet v glavo saj bo šlo !
NWO 2014
17. 08. 2022 11.29
-1
:))) ni fora v kompleksu..sam to ti je balkan ne hrvapka :)
Žac
17. 08. 2022 11.38
-4
Maxim22
17. 08. 2022 10.24
+11
Ceneje te pride Španija -> letalska karta + hotel z vključenim prevozom do Benetk kot na hrvaškem...
AntiFarseloncek
17. 08. 2022 10.21
-3
Na hrvaskem edino opravim veliko potrebo in spraznim smeti. Potem pa naprej.
Uros Mlinar
17. 08. 2022 11.17
-2
Rastan Ra
17. 08. 2022 10.19
+8
Brigajte se za domače zakone. Hrvati pa naj rešijo svoje.
Nimasmisla
17. 08. 2022 10.16
+3
A rabijo bodečo žico
Abrnk
17. 08. 2022 10.15
+4
Lepo je na hrvaški obali.
Žac
17. 08. 2022 10.12
+1
Zanimivo. Berem vsako leto"nikoli vec na Hrvasko;to leto bil zadnjic;nisem bil ze 30 let;nikoli nisem bil,........",in tako naprej. A vsako leto vas je tam cez milijon. Pa komu se lazeta? Komaj cakata da se morje segreje in da je 25 stupinj v luftu pa vozi Misko. Ce je potrebno pa tudi za 1 dan.
NWO 2014
17. 08. 2022 11.30
+1
oježeš
19. 08. 2022 11.32
+1
To imaš pa prav. Vsako leto rešujejo Slovenci turistično sezono na Hrvaškem, pa stalno jamrajo. Kdor hodi na Hrvaško je sicer čisto njegova odločitev, samo potem naj ne šimfa, ker ga ni nihče privlekel dol, ampak se je sam odločil da gre. Meni je vseeno, če tudi kar ostanejo tam. Se jim naslednje leto saj ne bo treba voziti na morje. In kakorkoli, Hrvatje so na našo žalost veliko večji domoljubi, kot doma večina Slovencev, ki za svoje odločitve najdejo vsakič tisoč in sto izgovorov, če pa le ne morejo tega najti, potem so pa krivi drugi.