Tujina

Hrvaška bo začela uvažati spermo in jajčne celice

Zagreb, 03. 06. 2023 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaška zaradi pomanjkanja domačih darovalcev načrtuje uvoz sperme in jajčnih celic iz Evropske unije. Darovanje spolnih celic je na Hrvaškem mogoče od leta 2012, a odtlej nihče ni izrazil zanimanja, da postane darovalec.

Spolne celice bodo uvažali iz Španije, Danske, Italije in drugih držav, ki izpolnjujejo zahteve hrvaške zakonodaje.
Spolne celice bodo uvažali iz Španije, Danske, Italije in drugih držav, ki izpolnjujejo zahteve hrvaške zakonodaje. FOTO: Shutterstock

Zaradi pomanjkanja zanimanja je hrvaško društvo za človeško reprodukcijo in endokrinologijo v sodelovanju z državo začelo priprave na uvoz spolnih celic iz licenciranih bank v EU. Tako bo parom omogočilo oploditev z biomedicinsko pomočjo na Hrvaškem, poroča Jutranji list.

Predsednica društva Dinka Pavičić Baldani ob tem pojasnjuje, da Hrvaška zaradi pomanjkanja darovalcev ni mogla ustvariti lastne banke spolnih celic. Po njeni oceni je razlog za to najverjetneje dejstvo, da darovalec na Hrvaškem ne sme biti anonimen, plačevanje donacij pa je prepovedano.

Spolne celice bodo uvažali iz Španije, Danske, Italije in drugih držav, ki izpolnjujejo zahteve hrvaške zakonodaje. Postopek za uvoz darovanih spolnih celic bo enak kot za transplantacijo organov. Hranili jih bodo v pooblaščeni ustanovi ter jih uporabili za oploditev in ustvarjanje zarodka izključno pri paru, za katerega so bile namenjene. Uporaba celic za katerega od drugih parov ne bo mogoča.

Na hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje (HZZO) so lani prejeli 106 zahtev za donacijo spolnih celic. Odobrili so jih 89. Pari dvakrat pogosteje potrebujejo jajčne celice kot spermo. Na posege jih najpogosteje napotijo v Severno Makedonijo in Češko. Stroški teh posegov, vključno s prevozom, so lani po doslej prejetih računih HZZO znašali več kot 210.000 evrov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
03. 06. 2023 15.27
+1
Ni bila dovolj velika kampanija,veliko bi jih darovalo a očitno kriteriji so prestrogi,imajo veliko ljudi v tujini in ni vrag da se kdo ne najde.
Ramzess
03. 06. 2023 14.33
+1
Menda so dandames iskani 'produkti' necepljenih (proti ti. covidu) oseb.
Aleš Hartner
03. 06. 2023 14.28
+4
Če bi darovalcem ponudili dobro plačilo, ne bi bilo pomanjkanja.
Brus123
03. 06. 2023 14.22
+4
Darujem semena, vgradnja brezplačna!
ata_jez
03. 06. 2023 12.42
+2
To ti je smola. Lahko bi bil Nemec, pa končaš v izvozu.