Tujina

Britanci v strahu pred novim zapiranjem spet praznijo police s hrano in toaletnim papirjem

Zagreb, 23. 09. 2020 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA, Anja Kralj
Komentarji
65

Samo v zadnjem tednu so v Evropi potrdili več kot 380.000 novih primerov koronavirusa, kar je tedenski rekord. Stanje je še posebej zaskrbljujoče v Veliki Britaniji, kjer se državljani že bojijo drugega kroga zapiranja. Nekateri so zato že začeli s paničnim nakupovanjem.

Epidemiološka situacija v Veliki Britaniji se slabša. V državi se je v okoli sedmih dneh število okužb podvojilo. Potrdili so 6. 178 novih primerov, kar je toliko kot v začetku maja. Če bi se virus še naprej tako širil, bi lahko imeli v sredini oktobra skoraj 50.000 novih okužb dnevno, so posvarili pristojni.

Število opravljenih testov na novi koronavirus je sicer v primerjavi z začetkom pandemije spomladi zdaj bistveno višje, kar pomeni, da je takrat več primerov okužb ostalo neodkritih. Sistem testiranja je v Veliki Britaniji v minulih tednih dosegel meje svojih zmogljivosti, saj v številnih centrih za testiranje testi praktično niso več razpoložljivi, ponekod pa so se morali ljudje s simptomi covida-19 na testiranje voziti več sto kilometrov daleč.

Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom uvajajo strožje preventivne ukrepe, med drugim v Angliji omejujejo odpiralne čase gostinskih obrazov, dovoljena bo le še strežba za mizo, maske pa bodo obvezne tudi v trgovinah.

Iz Velike Britanije pa prihajajo tudi prizori paničnega nakupovanja, saj se nekateri že bojijo drugega vala zapiranja gospodarstva in samoizolacije. 

Boris Johnson je v torek v televizijskem nagovoru obljubil, da se bo držal zaostrenih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. "Na ulicah bo več policije, ki jo bo podpirala tudi vojska, če bo to potrebno," je povedal premier. Obenem pa je napovedal še višje globe za kršitelje ukrepov.

Laburisti so danes v pismu kritizirali predlog. Po njihovem ni jasno, kakšne bi bile naloge vojske v takšnem primeru, pri vladi pa da niso niti pojasnili, kako bi krili stroške.

Tiskovni predstavnik vlade je kasneje pojasnil, da bi vojska po potrebi prevzela pisarniška opravila ali nadzorovala mesta, za katera je običajno zadolžena policija. Vojska ne bi prejela nikakršnih dodatnih pooblastil ali izdajala plačilnih nalogov za globe. Šlo naj bi predvsem za to, da se policiji omogoči dodatne kapacitete pri nadzorovanju.

Britanski BBC na svoji spletni strani medtem poroča, da britanska vlada zaradi negotovosti, ki jo je ustvarila epidemija, jeseni ne bo predstavila predloga proračuna. Kot so sporočili s finančnega ministrstva v Londonu, sedaj ni pravi čas za predstavljanje dolgoročnih načrtov in davčnih sprememb, ampak se je treba osredotočiti "na tukaj in zdaj". Namesto tega bodo na ministrstvu tokrat pripravili le splošen pregled proračunskih izdatkov po posameznih ministrstvih.

Na Hrvaškem 204 novi primeri

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 204 nove primere okužbe z novim koronavirusom. Opravili so 6387 testov. Trenutno je na Hrvaškem 1268 aktivnih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. V bolnišnicah se zdravi 278 bolnikov, od tega jih je 27 na ventilatorjih. Dve osebi sta umrli.  

Znova so največ primerov našteli v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 52. Iz prestolnice poročajo o 17 novih okužbah, iz Istre pa o enem primeru. 

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer, do zdaj novi koronavirus potrdili pri 15.340 ljudeh. Zaradi covid-19 je umrlo 257 bolnikov. Do zdaj so opravili skupno 273.684 testov na okužbo z novim koronavirusom.  Ozdravelo je 13.815 oseb, od tega 828 v zadnjih 24 urah. 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 204 nove primere.
Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 204 nove primere. FOTO: Bobo

400 tisoč Hrvatov v stiku z virusom

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v torkovem pogovoru za regionalno televizijo N1 izjavil, da so serološke raziskave pokazale, da je število prebivalcev, ki so bili v stiku z novim koronavirusom, za 25- do 30-krat višje od števila potrjenih okužb. V HZJZ so tako ocenili, da je bilo približno 400.000 prebivalcev verjetno v stiku z virusom.

Capak pričakuje, da bi lahko na Hrvaškem več kot polovica državljanov – to pomeni več kot dva milijona ljudi – prišlo v stik z novim koronavirusom do sredine prihodnjega leta, ko bi dosegli tudi čredno imunost. Napovedal je nadaljevanje seroloških preiskav.

Hrvaški štab civilne zaščite je podaljšal tudi začasno omejitev obratovanja gostinskih lokalov do 7. oktobra. Gostinski lokali na Hrvaškem lahko obratujejo do polnoči.

Gostinci v Splitsko-dalmatinski županiji so za četrtek napovedali, da bodo zaradi poslovnih težav, s katerimi se srečujejo med epidemijo covid-19, protestno zaprli lokale za eno uro. Tako kot so to nedavno storili njihovi kolegi iz Istre in Kvarnerja, bodo za eno uro ustavili svoje delo. Prav tako zahtevajo davčne olajšave ter državno podporo za posojila in investicije.

Omejitve v Madridu zaradi covida-19 bodo razširili na več območij

Oblasti madridske pokrajine so danes sporočile, da bodo delno zaprtje, ki zaradi porasta okužb z novim koronavirusom velja za več madridskih četrti in krajev blizu španske prestolnice, ta teden razširile na še več območij. Napovedale so tudi, da bodo prosili za pomoč vojske pri testiranjih na okužbo in dezinfekciji.

Madrid v času koronavirusa
Madrid v času koronavirusa FOTO: AP

Regionalne oblasti so to sporočile dva dni potem, ko so za 14 dni zaprli šest mestnih četrti v Madridu in nekaj okoliških krajev, kjer živi skupno okoli milijon ljudi. Gre za večinoma gosto poseljena območja s prebivalci z nizkimi dohodki na jugu mesta, ki predstavljajo 13 odstotkov od 6,6 milijona prebivalcev pokrajine, kjer pa so zabeležili 24 odstotkov okužb z novim koronavirusom.

Svoje četrti oz. kraje lahko prebivalci zapustijo le za odhod v službo ali šolo, obisk zdravnika ali če morajo na sodišče. Načeloma pa se smejo prosto gibati po svojih območjih. Zaprti so parki, medtem ko so bari in restavracije lahko odprti do 22. ure.

Predstavnik zdravstvenih oblasti Antonio Zapatero je danes na novinarski konferenci sporočil, da bodo omejitve razširili na več območij, ki jih bodo določili v petek. Sedaj še analizirajo epidemiološke podatke.

Na območjih, kjer že veljajo omejitve, je več kot tisoč okužb na 100.000 prebivalcev, kar je skoraj trikrat več od državnega povprečja.

Namestnik predsednika pokrajine Ignacio Aguado pa je danes sporočil, da bodo špansko vlado prosili za nujno logistično podporo vojske pri testiranjih na okužbo in dezinfekciji v najbolj prizadetih območjih. Vojska je med pandemijo že marca po državi opravljala tovrstne naloge.

V pokrajini Madrid so doslej potrdili 202.600 okužb, umrlo pa je 9129 bolnikov s covidom-19, kar predstavlja tretjino vseh okužb in smrti v državi.

Odkar je vlada 21. junija odpravila izredne razmere zaradi covida-19 v državi in tudi vse karantenske ukrepe, je odgovornost za javno zdravje in upravljanje s pandemijo prepustila 17 avtonomnim pokrajinam.

Tudi na Češkem narašča število okužb

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 2394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje dnevno število okužb od izbruha epidemije v državi.

Od 1. marca, ko so v državi imeli prve primere okužbe, so do zdaj potrdili 53.158 okužb, poroča češka tiskovna agencija ČTK. Okoli polovica okuženih je že okrevala, zaradi covid-19 pa je umrlo 531 bolnikov.

Na Češkem je trenutno 26.500 aktivnih okužb. Večina okuženih ima lažjo obliko bolezni, vendar pa se v bolnišnicah zdravi rekordnih 581 bolnikov s covid-19, od katerih jih je 115 v resnem stanju. To je prav tako največje število od izbruha epidemije.

Češka se trenutno spopada z drugim valom epidemije in strmim naraščanjem novih okužb. Pretekli četrtek so potrdili rekordnih 3130 novih primerov, kar je skoraj toliko kot v celem marcu. Češki premier Andrej Babiš je v ponedeljek priznal, da je vlada naredila napako, ker je čez poletje odpravila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

V Evropi so od izbruha pandemije covida-19 potrdili več kot pet milijonov okužb z novim koronavirusom. Samo v zadnjem tednu so v Evropi potrdili več kot 380.000 novih primerov, kar je tedenski rekord.

338 primerov na Slovaškem

Iz sosednje Slovaške pa danes poročajo o največjem dnevnem številu okužb od izbruha epidemije. Potrdili so 338 primerov, umrl pa je še en bolnik s covidom-19.

Slovaška je med evropskimi državami z najmanj smrtnimi primeri, tako kot marsikje v Evropi pa tudi v tej srednjeevropski državi ta teden narašča število okužb. Doslej so potrdili 7269 okužb, umrlo pa je 41 bolnikov, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Slovaška je maja in junija uspela omejiti širjenje koronavirusa, ko so dnevno poročali o enomestnem številu okužb. Od avgusta je to število naraslo na več kot sto, v septembru pa poročajo o rekordnih številih okužb.

V okviru ukrepov so zaostrili pravila glede nošenja mask in zbiranja ljudi, a napovedali, da ne nameravajo zapirati delov družbe, kot so to storili na začetku epidemije.

Več kot polovico okužb so potrdili v štirih evropskih državah. Po številu okužb je najhuje v Evropi prizadeta Rusija, kjer so potrdili več kot 1,122 milijona okužb. Sledijo Španija z okoli 682.000 okužbami, Francija z več kot 502.000 okužbami in Združeno kraljestvo, kjer so potrdili več kot 403.000 okužb.V Evropi je koronavirusna bolezen 19 terjala 227.130 življenj.

Pozivi k uporabi aplikacije

Nemška vlada je pred prihajajočimi zimskimi meseci pozvala državljane, naj uporabljajo aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes, sto dni po zagonu aplikacije, ocenil, da aplikacija ni čudežno zdravilo, ampak pomaga. "Prosim, izkoristite to orodje med pandemijo," je pozval Spahn.

Doslej je okužbo v aplikaciji potrdilo skoraj 5000 uporabnikov, če je imel vsak od teh med 10 in 20 kontaktov, je opozorilo pred morebitno nevarnostjo prejelo več tisoč ljudi, je dejal Spahn. Po oceni vlade je aplikacija zelo uspešna. Zaenkrat si jo je namestilo 18 milijonov uporabnikov.

V Nemčiji so v zadnjem dnevu sicer potrdili 1769 okužb z novim koronavirusom in 13 smrti zaradi covida-19. Po podatkih pristojnega Inštituta Robert Koch so doslej potrdili 275.927 okužb, od tega je umrlo 9409 ljudi, okoli 245.400 pa jih je ozdravelo.

Prejšnji teden so sicer dnevne ravni dosegle tudi aprilske številke, saj so večkrat potrdili po več kot 2000 novih okužb.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
24. 09. 2020 15.22
+2
Boris Džonson v nabitem Angleškem parlamentu brez maske na gobcu,palamudi in grozi z vojsko na ulicah in policijsko uro,češ kako resna je situacija vsaj masko si bi lahko nadeli ti parlamentarci,da bi izgledalo bolj verodostojno.
setisfekšn
24. 09. 2020 08.06
+3
Če pogledate se načrtno vedno objavljajo panične slike v trgovinah ali jamah kjer trupla not mečejo pa razkuzujejo to vse ima določen namen ne pomirjanje ljudi ampak sejanje strahu in panike med ljudmi
pkj
23. 09. 2020 21.40
+7
Zivim v UK in v tem clanku ste skoraj tocni. Maske so obvezne ze nekaj casa, ni nikjer ni panicnega nakupovanja. Trgovine so skoraj prazne in police polne.
cricek 35
23. 09. 2020 21.39
+2
so rekl če pa kej se pa bojimo da bomo posrane riti mel katastrofa ko da še niso nikol slišal za bide ali pa tuš
jutri_pa_res
23. 09. 2020 21.37
+7
Če lahko verjamemo hrvaškim številkam in je bilo res 400.000 okuženih, umrlo pa jih je 257, bi to pomenilo stopnjo smrtnosti 0,06 %, kar je skoraj pol manj, kot pri gripi, ki ima 0,1%. Seveda je tudi pri gripi treba upoštevati, da je velik del okužb asimptomatski in zanje prav tako ne vemo.
abmam
23. 09. 2020 21.43
-7
jutri_pa_res
24. 09. 2020 08.18
+2
Obnovi malo OŠ matematiko in izračunaj sam, podatki pa so v gornjem članku.
Balki30
23. 09. 2020 21.18
+9
Ne razumem...kwa je folki s tem sekret papirjem....jas se raje stusiram....temeljito...z papirjem sam razmazes.....pa to
taft007
23. 09. 2020 21.34
+8
Al pa sploh ne obrišeš ti potlej ni treba rok umivat.
nikoiništa
23. 09. 2020 21.35
+10
setisfekšn
24. 09. 2020 08.02
+2
MaksiLopez
23. 09. 2020 21.05
+3
same policijske drzave z vb na celu, mi bi morali ze zdavnaj bolj ukrepat pa bi unetniki in druga filopolitraja znorela, na koncu bo pa itak jj kriv ker ni ukrepal pravocasno, le kaj ded nemec pravi tu?
RUGBYPLAYER
23. 09. 2020 20.50
+0
Če zmanjka, si boš brisal z časopisom?
Vig1
23. 09. 2020 21.20
+4
Zakaj pa ne? Čeprav so WC papir začeli izdelovati okoli 150 let nazaj se je povsod uveljavil šele dobrih 50 let nazaj. Narezan časopis zadovoljivo opravi svoje delo. Mora pa biti tisti mehki papir od dnevnih časopisov, revije s svojim gladkim in trdim papirjem niso primerne za tovrstno rabo ;-)
cricek 35
23. 09. 2020 21.40
+1
očitno ne poznaš bideja al pa tekoče vode
User792410
23. 09. 2020 20.46
+13
Kaj je dejanski namen članka s tem naslovom? A mogoče to, da se tudi pri nas še enkrat povzroči podobno norijo???
chegevara1906
23. 09. 2020 21.05
+2
dane30
23. 09. 2020 20.41
+12
Men se vedno ni jasno, zakaj se kupuje tok wc papirja?
DAEMONIUM
23. 09. 2020 20.38
+4
?? Kaksna panika, kaksen virus?? Vprasajte slo komunjare ker virus ne obstaja in je vsa panika odvec!
cricek 35
23. 09. 2020 21.41
-1
upam da ga fašeš pa da vidiš pol kak je
Vig1
23. 09. 2020 20.30
+11
Saj so šli ven iz Evrope, koga briga sedaj ta Shithole. Imajo razlog za paniko, ampak ne samo zaradi Covida.
Žac
23. 09. 2020 20.24
+4
Glede da smo zvedli kakšno je stanje v velikem delu Evrope,škoda da je Avstrija tako daleč da ni od tam nikakršnih informacij. V bistvu zakaj bi sploh poročali kaj se tam dogaja. Itak,tam gre redko kateri Slovenec.
cpero
23. 09. 2020 20.23
+10
ravno to je problem ,ko je bila razglasena epidemija je bila epidemioloska slika dosti boljsa kot sedaj ,sedaj pri teh podatkih okuzenih pa je vse normalno odprto in nobene ovire, pa kdo ima koga za norca ,takrat so pa kar delili milijone med vse
Shisui
23. 09. 2020 20.44
+13
Takrat se je govorilo o 3-8% smrtnosti, danes o 0.1-0.3%. Bistvena razlika.
janez653
23. 09. 2020 20.15
+13
sam da se bo lahko sralo
nikhrast
23. 09. 2020 20.12
-1
Pa niso že mesece nazaj nakupili toaletni papir, vidim da zdaj se na veliko kupujejo papirnate brisače.
Andree
23. 09. 2020 20.12
+11
sedaj se splača kupiti Palomine delnice. Lep delež britanskega WC papirja je iz Sladkega vrha
Bajkerrado
23. 09. 2020 20.11
+2
kaj pa voda pa to ?
procesoid
23. 09. 2020 20.06
+3
baje, da se da izračunat, koliko v 4-članski družini riti nakakajo, da potem kupiš primerno zalogo toaletnega papirja, pa to... pa če zmanjka troslojnega, potem pride dražje, 2 x dvoslojnega skupaj, pa take...
daiči
23. 09. 2020 20.01
+3
Ti revciki angleski naj raje praznijo sekret police zaradi njihovega brexita, corona je za njih sprehod skozi park, sam tega se nevedo.