Tujina

Hrvaška in Italija podpisali sporazum o razmejitvi izključne gospodarske cone

, 24. 05. 2022 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška in Italija sta v Rimu podpisali sporazum o razmejitvi izključne gospodarske cone, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je dokument ocenil za zgodovinskega, saj je Hrvaška z njim uredila vprašanje razmejitve z Italijo, in spomnil na dobro sodelovanje v severnem Jadranu tudi s Slovenijo.

"Danes smo podpisali zgodovinski sporazum med Hrvaško in Italijo o razmejitvi izključne gospodarske cone," je po srečanju z italijanskim kolegom Luigijem di Maiom dejal Gordan Grlić Radman.

Po besedah hrvaškega zunanjega ministra sta državi s tem sporazumom določili črto razmejitve izključne gospodarske cone in tako "trajno uredili vprašanje razmejitve v skladu z mednarodnim pravom".

Po tem sporazumu sta državi za mejo potrdili že obstoječo črto razmejitve epikontinentalnih pasov na morskem dnu. "Hrvaška in Italija bosta z določitvijo te meje okrepili medsebojno sodelovanje na Jadranskem morju, Jadranu, na skupni kulturi, zgodovinski in geopolitični zapuščini," je še povedal Grlić Radman.

Šef hrvaške diplomacije je spomnil, da državi dobrososedsko sodelovanje v severnem Jadranu razvijata tudi s Slovenijo v sklopu tristranskih srečanj, ki so jih vzpostavili decembra 2020 v Trstu.
Šef hrvaške diplomacije je spomnil, da državi dobrososedsko sodelovanje v severnem Jadranu razvijata tudi s Slovenijo v sklopu tristranskih srečanj, ki so jih vzpostavili decembra 2020 v Trstu. FOTO: Shutterstock

Di Maio je po današnjem srečanju ocenil, da se je s podpisom sporazuma začela nova faza odnosov med državama, ki v središče znova postavlja Jadransko morje. Dodal je, da to strateško os dodatno krepi tristransko sodelovanje s Slovenijo.

Hrvaška je februarja uveljavila svojo izključno gospodarsko cono v Jadranskem morju. Pred njo so to storile skoraj vse sredozemske države, tudi Italija, razen Grčije in Turčije.

Hrvaška izključna gospodarska cona se nahaja med zunanjo mejo hrvaškega teritorialnega morja v smeri odprtega morja. V skladu z mednarodnim pravom bi lahko segala do 200 navtičnih milj od obale, a ker je Jadransko morje ožje, je morala Hrvaška doseči še dogovor o razmejitvi z Italijo.

S postopkom razglasitve svojih con sta Rim in Zagreb seznanila tudi Slovenijo, ki v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča pravice do razglasitve lastne izključne gospodarske cone nima.

Slovenska stran je na tristranskih srečanjih s Hrvaško in Italijo na delovni ravni o sodelovanju v Jadranu izpostavila, da načrtovana razglasitev izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
25. 05. 2022 20.55
to ,slovenska politika,zdele so zafrknl prost prehod do mednarodnih voda! jao,kak poden nam vlada! še malo pa bomo ostali brez države če še nekaj časa vlada ta cvet politike v sloveniji!
Nimasmisla
24. 05. 2022 20.52
A ni blo našega zunanjega ministra pa tako se je hvalil
osancta simplicitas
24. 05. 2022 19.19
+2
ostali brez gat!
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2022 20.43
Vsaj jajca nam še niso pobrali, hehe. Teran so nam že.
ne rabimo predsednika
24. 05. 2022 18.48
hrvati znajo, kjer se našim niti ne sanja
Korintos11
24. 05. 2022 16.46
+2
Adijo Šengen.
borjac
24. 05. 2022 16.42
+3
Bravo Janševa Vlada, minister za zunanje zadeve Logar si bo to štel skupaj z Janšo, za največji uspeh v dveh letih in pol, razen če nista ta dva Slovenska veleuma že podpisala, da je meja z Madžarsko na Muri in da ima Orban v lasti en pomol v Luki Koper.
Korintos11
24. 05. 2022 16.33
+3
Hrvati so šli preko AS med hrvaško in Slovenijo?