Tujina

Hrvaška na neslavnem seznamu: neučinkovita pri pregonu finančnega kriminala

Pariz, 27. 06. 2023 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naša južna soseda se je kot edina država Unije znašla na neslavnem seznamu za pranje denarja. Tja jo je mednarodna agencija za finančno ukrepanje uvrstila zaradi neučinkovitega ravnanja pri preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma. Zavezala se je k izboljšanju nadzora, med drugim bo preverjala tudi gotovinske naložbe v nepremičnine.

Pranje denarja
Pranje denarja FOTO: Shutterstock

V družbi Kameruna in Vietnama se je Hrvaška uvrstila na sivi seznam držav, ki se neučinkovito odzivajo na pranje denarja in financiranje terorizma. To pomeni, da bo njihove aktivnosti na tem področju sedaj budno spremljala Mednarodna agencija za boj proti pranju denarja (FATF). 

Vse tri države so se že odzvale na oceno glede stanja in bodo sedaj aktivno sodelovale pri odpravi "strateških pomanjkljivostih," so sporočili iz organizacije v Parizu. 

FATF je glavno mednarodno telo za boj proti in za preprečevanje pranja denarja ter financiranja terorizma.

Po navedbah FATF je hrvaška vlada obljubila, da bo na področju preprečevanja teh oblik finančnega kriminala okrepila svoje akcije in pripravila bolj učinkovit načrt. Dokončala bo tudi nacionalno oceno tveganja v katero bo uvrstila tudi tveganje za pranje denarja in financiranja terorizma, povezanega z zlorabo pravnih oseb, pa tudi uporabo gotovine v nepremičninskem sektorju. 

Uvrstitev na seznam slaba poslanica za državo

Uvrstitev na sivi seznam, ki sicer pomeni nižjo stopnjo tveganja za vlagatelje in poslovne sodelavce, namreč lahko pomembno vpliva na mednarodne gospodarske povezave in ugled. Vse države v sivem seznamu se tudi zavežejo k čim prejšnji odpravi tveganja.

Iskanje ponarejenega denarja.
Iskanje ponarejenega denarja. FOTO: Miro Majcen

FATF sicer v poročilu ugotavlja, da je Hrvaška pri priporočenih ukrepih že napredovala, saj da je uvedla bolj učinkovito spremljanje sankcij v nadzornih dejavnosti, izboljšala preventivne ukrepe in sistem licenciranja. 

Obstaja tudi t. i. črni seznam držav, na katerega so uvrščene tiste, pri katerih obstaja visoko tveganje za srečanje s pranjem denarja ali financiranjem terorizma. Na njega so trenutno uvrščene tri, in sicer Iran, Mjanmar in Severna Koreja. 

Na sivem seznamu so poleg že omenjene Hrvaške, Vietnama in Kameruna še Albanija, Barbados, Burkina Faso, Kajmanski otoki, Demokratična republika Kongo, Gibraltar, Jamajka, Jordanija, Mali, Mozambik, Panama, Filipini, Sengal, Južnoafriška republika, Južni Sudan, Turčija, Združeni arabski emirati in Uganda.

Evropske države poleg FATF neprestano pregleduje tudi organ MONEYWALL, ki spada pod jurisdikcijo Evropske komisije. Njegov cilj je izboljšati zmogljivosti nacionalnih organov za učinkovitejši boj proti omenjenima vrstama finančnega kriminala.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trgft
28. 06. 2023 08.51
+3
Kako kaj v Sloveniji?
konc
28. 06. 2023 11.39
+0
dron
27. 06. 2023 21.56
+1
Sluzasti logar se hvali, da je na Hrvaškem najbolj uspešen v tihi diplomaciji.
?ebula
27. 06. 2023 21.56
+4
Z Hrvati smo si glede tega zelo blizu.
TOP MOJSTER
27. 06. 2023 21.54
+2
Tale FATF še ni obravnaval slovenije?
tamiflu
27. 06. 2023 21.48
+6
le kje so pa slovenijo zgubili, aja, lažje je pisat o tuji, kot domači državi, ko gre za kriminal
Slava_Rusiji
27. 06. 2023 21.46
+2
O, spet novice iz Lijepe naše.