Tujina

Hrvaška naj bi zaradi pritiskov ZDA razveljavila dogovor s Kitajci

Zagreb, 04. 04. 2023 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je konzorcij treh kitajskih družb pred tremi leti zmagal na natečaju za preureditev reškega pristanišča, je Washington prepričal Hrvaško, da ne sklene dogovora s Kitajci, piše ameriški časnik Wall Street Journal. Reško pristanišče ameriška mornarica uporablja za vzdrževanje in popravilo ladij, Nato pa za skladiščenje vojaške opreme.

Najboljšo ponudbo na natečaju za 50-letno koncesijo za gradnjo in upravljanje novega modernega kontejnerskega terminala na Reki je sprva dal konzorcij kitajskih družb Ningbo Džoušan Port Company Limited, Tjandžin Port Overseas Holding Limited in China Road and Bridge Corporation (CRBC), ki je zgradila tudi pelješki most.

Uprava Luke Reka, ki nima posameznega večinskega lastnika in je v 25,02-odstotni lasti države, je januarja 2021 brez pojasnila razveljavila natečaj in razpisala novega. Koncesijo, vredno 2,7 milijarde evrov, je nato podelila podružnici danskega ladijskega velikana A.P. Moller-Maersk APM Terminal, ki bo pri projektu sodeloval s hrvaškim logističnim podjetjem Enna Logic.

Na razveljavitev prvotnega razpisa naj bi, kot so takrat poročali hrvaški mediji, vplivali pritiski Evropske unije in ZDA, ker je bila med zavezujočima ponudbama boljša tista, ki jo je poslal konzorcij kitajskih podjetij.

EU iz svojih skladov finančno podpira številne prometne projekte na Reki, v Bruslju pa niso naklonjeni angažiranju družb iz tretjih držav pri velikih infrastrukturnih projektih na območju EU, saj na ta način evropska podjetja ostajajo brez zaslužka. ZDA iz strateških razlogov že leta odprto nasprotujejo širitvi kitajskega vpliva v Evropi in drugod po svetu, so tedaj še poročali hrvaški mediji.

Wall Street Journal v članku, objavljenem v nedeljo, navaja, da je hrvaška vlada razveljavila natečaj zaradi pritiskov Washingtona in nato izbrala ponudnika, ki so ga podpirali tudi Američani. To, da bi kitajske državne družbe prišle v reško pristanišče, je bilo za Washington problematično ne samo zato, ker tam vzdržujejo svoje ladje, ampak tudi zato, ker zveza Nato to pristanišče uporablja za skladiščenje vojaške opreme oziroma za njeno dostavo v Evropo in iz nje.

"Če pride Reka pod nadzor kitajskih družb, bo Nato bistveno težje uporabljal njeno infrastrukturo za svoje potrebe," je za ameriški časnik pojasnil nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Robert Kohorst. Kohorst je po pisanju časnika svojo zaskrbljenost po prvem natečaju izrazil tudi na sestankih s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem ter ministrom za pomorstvo, promet in infrastrukturo Olegom Butkovićem. Sestankov naj bi se udeležili tudi predstavniki APM Terminala in Enna Logic.

Pristanišče v Reki
Pristanišče v Reki FOTO: Adobe Stock

Butković je za časnik še izjavil, da gre za zelo občutljivo vprašanje, in pojasnil, da ni bilo neposrednega posredovanja ZDA, da pa jim je Washington dal jasne signale. Poudaril je še, da natečaja niso razveljavili zgolj zaradi angažmaja ameriške diplomacije, ampak tudi zato, ker so pogodbo s kitajskimi družbami podpisali pred začetkom pandemije covida-19, zaradi česar niso bila jasno določena jamstva za uporabo Luke Reka oziroma za to, koliko tovora bo resnično šlo skozi pristanišče.

Hrvaški politični predstavniki naj bi po pisanju časnika med pogovori z ameriškimi kolegi spomnili na željo Zagreba po vključitvi Hrvaške v ameriški brezvizumski program ter na sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Oba cilja je Hrvaška nato tudi dosegla. Hrvati od oktobra 2021 ne potrebujejo več vizuma za potovanja v ZDA, krajša od 90 dni, lani pa sta državi podpisali tudi sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju. Sogovorniki iz obeh držav so za časnik sicer zatrdili, da neposrednega dogovora o tem, da bo odločitev o Reki vplivala na odločitev o vizumih in obdavčitvi, ni bilo.

Gradnja v reškem pristanišču sicer že poteka in jo bodo končali do maja 2025, je za ameriški časnik napovedal direktor Reka Gateway, skupnega projekta APM Terminala in Enna Logica, Koen Benders. Glavni uporabnik pristanišča bo predvidoma Maersk, Kitajska pa kljub vsemu ne bo popolnoma izključena, saj bodo glavna dvigala za pristanišče kupili od kitajske družbe, je še dodal.

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
05. 04. 2023 14.07
+0
Bilo bi res nespametno, da ti Kitajci vgradijo senzorje v skladišča, kjer bodo kasneje Natove zaloge...
nestabilen
05. 04. 2023 13.00
+7
USA ima ze vec kot 800 baz po celem planetu,samo letos so jih dobili novih 5 na Filipinih.Kolk jih ima pa Rusija ?? Par v Siriji in se kaksno v Afriki.Ce ne pleses tako kot Amerika zvizga ti zaprejo bancne racune ali pa pride CIA in ubije tiste ki so proti.
barconis
05. 04. 2023 12.56
+1
Danes pa v komentarjih nič ne omenjate, da je spet Janša kriv. Zanimivo.
krpati
05. 04. 2023 11.29
+2
No poleti pa ameri naj na polno zasedejo hrvačke plaže....ker bodo zeloook poceni....
borjac
05. 04. 2023 11.24
+4
"Hrvaška naj bi zaradi pritiskov ZDA razveljavila dogovor s Kitajci", lepo demokratično, to je tako opevani prosti trg kapitala, in v živo vidimo kako deluje Ameriška demokracija, sedaj pa mi nekaj ni jasno, ali bodo sedaj ZDA z svojo Aviacijo, bombniki ........ sesuli v morje tudi Pelješacki most, glede na delovanje ZDA demokracije v svetu, Vietnam, Afganistan, Irak, Libija, Sirija, ......... bi to lahko pričakovali, seveda bodo uporabljene rakete z konicami iz osiromašenega urana, juuuhu cawboys......., pa še Slovenski dodatek, mi smo padli pod pritiski in izločili Kitajske gradbenike že ob razpisu del za Drugi tir, ker se ve da bi Kitajci zmagali na razpisu, pa še najboljši gradbeniki so, izločeni so bili zaradi političnih vzrokov, pa tudi Slovenski baroni bi ne mogli krasti, ker Kitajci ne talajo podkupnin.
Grunf TNT
05. 04. 2023 09.12
+5
Da. In potem bomo reklu da smo samostojni in da imamo nacionalni interes. Imamo ja Ameriškega. Hlapci bili, hlapci ostali... Velja z celo EU...
dražek85
04. 04. 2023 21.51
-4
Ne pozabit kaj je bil Tito po rodu in kod je koga nategnil!! Hrvati sigurno ne bodo šli sebi v škodo..
dražek85
04. 04. 2023 21.52
+3
periskop
04. 04. 2023 21.43
+7
Pa saj bodo američani uredili drugega izvajalca tako, da bodo tudi sami nekaj zaslužili, tako kot zdaj služijo s plinom, ki ga prodajo Nemčiji po zasoljeni ceni nemci pa si ne upajo niti pisniti ne glede na to, da so jim porušili severni tok
MiskoPol
04. 04. 2023 21.55
+8
Periskop, kako moreš tako grdo govoriti o Američanih? Oni so EU dobtohotno priskočili na pomoč z dobavo plina, ker so tisti trije Ukrajinci s čolnom poškodovali plinovod. Saj veš, da Američani niso mogli gledati, kako se Nemci tuširajo z mrzlo vodo. Scholz je bil nad njihovo gesto navdušen in se jim je šel za to celo zahvalit.
periskop
04. 04. 2023 21.23
+4
Zelo boli tole s PETRODOLARJEM, ko se vrnejo vsi dolarji nazaj v Ameriko potem dolar ne bo več veliko vreden.
Svobo-ne
04. 04. 2023 21.04
-7
Bravo Amerika !!!! Ko bo kumajzar posevooka banda dovolila dosto tujim gradbenim podjetjem bomo tudi mi njim .
Sprinter
04. 04. 2023 20.03
+12
Hahahaha welcome to EU, Nato itd..... hrcki so spet hlapci
Brometheus
04. 04. 2023 19.41
+7
Uuu…pojem suverenosti Hrvaske. Kar vodja ukaze, morajo podlozniki najprej polizati dolocene nespodobne odprtine in brez kompromisno ubogati sicer jih caka kazen. Pa to ne leti samo na Hrvasko, ki je tukaj zgolj primer.
slayer2
04. 04. 2023 19.31
+13
Sve če to narod da pozlati!!! Vi se pa še kar naprej derte slava ukrajini,ovce!!!
Svobo-ne
04. 04. 2023 21.05
-9
MiskoPol
04. 04. 2023 19.18
-8
Ah, ne verjamem, da so se Hrvati tako odločili zaradi pritiskov ZDA. To so natolcevanja. Verjetno so se tako odločili njihovi vrli ministri po tehtnem premisleku. Saj Hrvaška je nenazadnje samostojna država in gotovo dela tako, kot je v njenem interesu. Pa tudi sicer se ZDA ne vtikajo v zadeve držav, ki so sto tisoče kilometrov daleč.
slayer2
04. 04. 2023 19.32
+6
A bejž no,kaj so pa potem delali v Severni Afriki,Vietnamu,Iraku,Afganistanu...?!!!
Brometheus
04. 04. 2023 19.42
+8
MiskoPol
04. 04. 2023 20.50
+3
Slayer, dobrohotno so vendar pomagali tamkajšnjemu prebivalstvu pri demokratičnih spremembah. Kaj si pa ti imel v mislih? A si mislil, da so prišli v Afganistan popravljat mopede?
Grunf TNT
05. 04. 2023 09.14
-2
Hahhahahahha. ZDA se ne vtikajo v zadeve držav..... Hahahah.. Pa kje ti živiš človek, ali pa si samo bot......?????
RecMiG
04. 04. 2023 19.11
+18
ZDA popravlja ladje v tem pristanišču. Ja šment kaj pa počno njihove ladje tu? Jih ne potrebujemo, imajo francozi, italijani in UK dovolj veliko mornarico da se branijo pred grdimi ruskimi ladjami, ki tako ne plujejo po vašem mnenju ampak samo gorijo. Aja treba je drek mešat. Naj se spokajo nazaj v njihovo državo in se tam postrelajo vsi med sabo. Orožja in nabojev jim pri njihovem budgetu gotovo ne primankuje
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2023 19.31
-5
Ja šment kaj pa počno kitajske ladje na tem koncu sveta? Jih ne potrebujemo, imamo Francoze, Italijane, Brite, itd. Naj se spokajo nazaj v njihovo državo in se tam postrelajo vsi med sabo. 🤗
RecMiG
04. 04. 2023 19.35
+17
Kitajci ne vozijo tu okoli letalonosilk, bojnih ladji, križark, rušilcev, fregat.. oni tu vozijo tovorniške ladje, ki nam v evropo prinašajo izdelke.
RecMiG
04. 04. 2023 19.36
+7
Tudi težko se vsi med sabo postrelajo saj na kitajskem ne mora kupiti 5 letni otrok orožja, kot ga z viso od staršev lahko na avtomatu v ameriki.
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2023 19.52
-4
Aja,... oni sem pridejo s kanuji. In ne, njim res ni treba kupovati orožja,... lahko ubijajo že njihovi izdelki vprašljivih sestavin. Morda se boš spomnil, da je pred leti tam zaradi navadnega mleka umrlo x ljudi,... ljudi so med epidemijo prisilili v strogo izolacijo (celo "zašvasali" so jim vhodna vrata), potem pa nanje preprosto pozabili,... kot da imajo tam v blokih 3-mesečne zaloge hrane...
avgust.
04. 04. 2023 18.57
+2
E.Nigma
04. 04. 2023 18.53
+12
Pravkar ste si podpisali pogodbo za Geo(grafski) strateški(Kuna) propad.
Roadkill
04. 04. 2023 18.46
+28
ZDA tudi nas pritiskajo ne samo Hrvate. Toliko o neodvisnosti obeh držav
jugalo
04. 04. 2023 18.45
+12
Rusofili in predvsem UKfili prosim naj nekdo objavi kako kaj potekajo boji v UA?:) glede na to da ni enega članka že koliko jaz pomnim kake 4 dni je Rusija verjetno zavzela bahmut… če je temu res sledi v kratkem nek zelo zelo osovražen članek na Rusijo, da si UKfili malo dvignejo samozavest :) hehe samo tako naprej, upanje umre zadnje dokler ga se imaš :)
Anonymus2562
04. 04. 2023 19.15
+5
So ga že zavzeli Ukrajina nadzoruje še kakšnih 10 odstotkov mesta.
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2023 19.33
-3
A tako? 🤣🤣🤣 Menda je Prigožin rekel, da so ga v pravnem smislu že osvojili. Pa me zanima, ali morda kateri od vaju dveh strokovnjakov morda ve, kakšno je "zavzetje v pravnem smislu"? In kako kaj kaže v vojaškem smislu? Aja, Ukrajinci so te lažnivce spet (kot že tolikokrat doslej) postavili na laž.
periskop
04. 04. 2023 21.39
+1
Če te zanima je tako Prigožin rekel sarkastično, kO so zavzeli upravno stavbo, kamor je tudi postavil zastavo.
avgust.
04. 04. 2023 18.43
+9
Tu je pa potres malce pomagal, da so si premislili. Tudi turki so si za Finsko. To je že strašljivo.